Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 198 - S10E04 - Insiders

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (168 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (7 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

2. 9,5 (4 głosów [2.94%])

Procent z głosów: 2.94%

3. 9 (13 głosów [9.56%])

Procent z głosów: 9.56%

4. 8,5 (15 głosów [11.03%])

Procent z głosów: 11.03%

5. 8 (24 głosów [17.65%])

Procent z głosów: 17.65%

6. 7,5 (16 głosów [11.76%])

Procent z głosów: 11.76%

7. 7 (20 głosów [14.71%])

Procent z głosów: 14.71%

8. 6,5 (8 głosów [5.88%])

Procent z głosów: 5.88%

9. 6 (10 głosów [7.35%])

Procent z głosów: 7.35%

10. 5,5 (2 głosów [1.47%])

Procent z głosów: 1.47%

11. 5 (6 głosów [4.41%])

Procent z głosów: 4.41%

12. 4,5 (1 głosów [0.74%])

Procent z głosów: 0.74%

13. 4 (5 głosów [3.68%])

Procent z głosów: 3.68%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (1 głosów [0.74%])

17. 2 (1 głosów [0.74%])

18. 1,5 (1 głosów [0.74%])

19. 1 (2 głosów [1.47%])

Procent z głosów: 1.47%

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.01.2006 - |19:26|

W odcinku powróci Baal i jego klony. Spodobała mu się Ziemia i najwyraźniej chce więcej władzy. Tytuł roboczy: „Great Baals of Fire”

Numer odcinka nie jest jeszcze pewny!

Użytkownik SGTokar edytował ten post 28.01.2006 - |12:09|

Log65: Happy camper

#2 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.08.2006 - |07:12|

I'AM THE REAL BAAL

To zdanie w tym odcinku to podstawa :P
W skrócie: Baal oferuje swoją pomoc w odnalezieniu broni Merlina. A do bazy zostają sprowadzone wszystkie [chyba :P ] klony Baala.
I każdy twierdzi,że jest tym prawdziwym. Ale oczywiście Baal ma swój własny plan.......

Odcinek mimo strzelanin ;) spokojniejszy niż poprzedni.
Na początku Vala zaskakuje, taka spokojna bez Daniela ale się rozrusza gdy sprowadzają Baala a potem następnych.
Niezły miała motyw z dostaniem się przez pierścienie do Hataka i jak próbowała zbajerować Baala.

Baal jak zawsze fajnie go zobaczyć i widać ,że dobrze się bawi mimo przebywania w uwięzieniu.
I tu już człowiek odrazu się zastanawia co on też tam ma w zanadrzu.

Cały odcinek przez te klony jest taki dla mnie z przymrużeniem oka w swej treści. :D
Zabawnie jak się patrzy na dwóch Baalów naparzających się w celi.

Podsumowując odcinek bez rewelacji ale dobry i,,przyjemny" w oglądaniu. Szczególnie na taki deszczowy poranek.

ps.coś dużo tych Baala w moich zdaniach ale i sporo jego w odcinku :P

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.08.2008 - |14:30|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#3 Peru

Peru

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 05.08.2006 - |12:24|

naciągana wg mnie ta ucieczka pierwszego klona. Był tam przecież poza agentem Barretem - strażnik z karabinem :o a na monitorze w ogóle nie widać aby przejął się tym że coś się w środku dzieje. Na poprzednim ujęciu widać że guard stoi w drzwiach, dlaczego nie zareagował?

Odcinek dobrze się ogląda, fajny przerywnik w walce z ORI imo.

Użytkownik Peru edytował ten post 05.08.2006 - |12:24|

• 0

#4 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 05.08.2006 - |12:55|

Odcinek neizły daje 8
Ale powiem jedno Sam nie powina mieć podpłk jest za miekka poprostu tak jest i tyle to już jej nie 1 wpadka ale oczewiście jest spoko a jak zrobi coś ok to i tak dostanie awans
Ps oglądalność sg1 i atl drastycznie spada w kablówkach w USA jak tak dalej pujdzie boje się ze serial może dostać cancel
  • 0

#5 FanCom

FanCom

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów
  • MiastoWars i Sawa

Napisano 05.08.2006 - |12:56|

Tak, to jest przerywnik.
Co prawda obejrzałem bez tłumaczenia, ale nie jest górnych lotów :).
8/10
  • 0

#6 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.08.2006 - |13:40|

FanCom: Nie jest gornych lotow ale dajesz 80%? Ciekawy sposob eceniania ;) Pomiedzy super rewelacyjnym a "nie gornych lotow" odcinkiem 2 punkty roznicy na skali 10 punktowej.

Caly odcinek mozna porownac do Titanica, na poczatku bylo dobrze duzo humoru (balls ;) ), ciekawa akcja i zagadkowa fabula, jednak im blizek konca tym klimat zaczal tonac az na koncu dotknal dna.

Glupota w SG jest chyba zarazliwa, najpierw sojusz SGA z Wraith a teraz SGC pomaga Baalowi. Moje przypuszczenie ze to jakas choroba przenoszona poprzez kontakt, nie powinni leciec do atlantis w poprzednim odcinku ;).

+ humor
+ zagadkowa fabula do polowy odcinka (nie wiedzialem co sie wydarzy)

- glupota Sam, wiedziala ona dobrze ze kazdy, ale to kazdy w tej bazie jest gotow umrzec byleby Baal nie dostal tych danych, swoje zycie byla zdolna poswiecic ale czyjegos nie. Heroiz godny idioty.
- kiczowate zakonczenie (caly czas mialem nadzieje ze w pewnym momencie pojawi sie SG1 i powie "niespodzianka, odkrylismy twoj plan i zagralismy tak bys nam wyjawil informacje".
- glupota straznikow (jest alarm a oni stoja przy drziwach dajac sie bezkarnie obejsc/zastrzelic)
- glupota personelu (po 1 strazniku na wieznia? to jest baza wojskowa, oni mogli po 100 zolnierzy ustawic a i tak drugie tyle by mieli w odwodzie)

Moja ocena: 4
  • 0

#7 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 05.08.2006 - |14:48|

Odcinek może być, chociaż głupota ludzi prowadzących bazę jest wprost nieprawdopodobna... 1 strażnik przy celi... idiotyzm. Ale i tak to jest nic w porównaniu do wpadek jakie mieli w odcinkach sprzed kilku sezonów...

Ocena 7/10
  • 0

#8 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 05.08.2006 - |17:59|

Odcinek BARDZO słaby. Wielokrotnie odgrzewany kotlet imieniem Baal już dawno został zjedzony, strawiony i...tego no, to ostatnie też. W historii z Ori nie ma miejsca na takie goualdowe głupoty, skutecznie rujnuje to klimat, nie wnosi NIC do opowieści, do tego poziom inteligencji scenarzystów poraża. Odcinek beznadziejny, głupi i kompletnie niepotrzebny. Może za tydzień będzie lepiej.

Użytkownik jooboo edytował ten post 05.08.2006 - |18:01|

• 0

#9 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 05.08.2006 - |18:23|

zgodzę się z opinią, że niektóre elementy zwłaszcza ucieczki i sposobu pilnowania jeńców były wręcz głupie; ale z kolei dostaliśmy niezłą intrygę,a kwestia przejedzenia się Baal'a jest kwestią gustu, gdyż ta postać dalej mi się podoba;

jak dla mnie 7/10
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#10 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 05.08.2006 - |19:34|

Jak dla mnie odcinek dobry daje 8

Miałem nadzieje że Carter powie na koncu że zamiast planet ściągnęła mu np (najnowszy odcinek Sg-1) a tu niespodzianka jak widać nie wszystko się im udaje

Nawet jeśli Baal znajdzie broń to podejrzewam że do uruchomienia jej jest potrzebny gen pradawnych a takiego on nie posiada więc luz
  • 0

#11 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 05.08.2006 - |20:28|

Odcinek bardzo sympatyczzny, na początku chciałem dać nawet 9 bo wszystko było tak jak za dawnych czasow, alkeshe, Baal, misje na planetach, Gouldowie itd ale potem było już gorzej dlatego

Ocena: 7,5

PLUSY:

+ mój ulubiony Gould znowu w akcji :clap: Ja wręcz uwielbiam Baala, facet (tym razem w liczbie mnogiej) jest fantatyczny :D W tym odcinku przechytrzył (nie po raz pierwszy) całe SG-1, a jego plan był prawdziwie "boski" :hyhy: Sprytnie to wykombinował i wykorzytsał błędy ziemian dlatego zasłużenie zdobył co chciał.
+ tak jak wcześniej wspominałem, odcinek jak za starych dawnych lat. Fajnie jest zobaczyć SG-1 (tylko szkoda, że bez Jacksona) w akcji na planecie strzelających do Jaffa, wkradających się do "piramidki" (zapomniałem jak się one nazywają), te przesłuchania Baalów i w ogóle.
+ ładnie to wykombinowała Vala z tymi pierścieniami
+ tekścik "Balls" był naprawdę świetny, brawo doktorku :D

MINUSY:

- glupota Sam, wiedziala ona dobrze ze kazdy, ale to kazdy w tej bazie jest gotow umrzec byleby Baal nie dostal tych danych, swoje zycie byla zdolna poswiecic ale czyjegos nie. Heroiz godny idioty.
- kiczowate zakonczenie (caly czas mialem nadzieje ze w pewnym momencie pojawi sie SG1 i powie "niespodzianka, odkrylismy twoj plan i zagralismy tak bys nam wyjawil informacje".
- glupota straznikow (jest alarm a oni stoja przy drziwach dajac sie bezkarnie obejsc/zastrzelic)
- glupota personelu (po 1 strazniku na wieznia? to jest baza wojskowa, oni mogli po 100 zolnierzy ustawic a i tak drugie tyle by mieli w odwodzie)

W zasadzie mógłbym się pod tym podpisać :] Który to już raz SGC zostaje zaatakowane i przejęte? 10? 15? Czy ktoś to w ogole liczy? Sorry, ale to się robi już męczące :/ Przecież po tylu wpadkach, przejęcach bazy, niedociągnięciach to protokoły bezpieczeństwa w najważniejszym miejscu na Ziemi powinny byc niezwykle surowe i problem z przejęciami bazy przez obcych powinien być już rozwiązany! A jeśli już by się to miało stać, to momentalnie baza powinna być odbita i przewrócona do normy! To wyglądało żałośnie, jak agent Barrett wchodzi do pokoju sam z bronią, starżnik pozwala mu na to a sam zostaje na zewnątrz, w dodatku nikt nie siedzi przed monotorem i nie patrzy co się dzieje w tych pokajach. Oni tam mieli duzego farta (kolejny raz), ze w jednym w monitorow ową sytuację zauważył Mitchell.
W ogóle całe te umieszczanie kilkunastu wieźniów w zwykłych pomieszczeniach a przed nimi tylko jeden strażnik było jakąś kpiną. Dżizus, przecież SGC nie jest żadnym aresztem! trzeba bylo albo przygotować specjalne pomieszczenia dla nich w bazie, labo przewieźć do nabliższej bazy wojskowej.

- drugi błąd rownież związany z bezpieczeństwem to sam przylot Alkesha zaraz pod samo SGC. I znów głupota Amerykanów. Nie wiem czy wam wiadomo, ale przecież w USA zainstalowano tzw. tarcze rakietową która ma na celu zniszczenie zbliżajacych się do USA obiektów. Owszem skonstruowana jest przeciwko rakietom, ale w statek kosmiczy powinna rownież trafić. A lotnictwo też coś dało [beeep], skoro NORAD wykrył statek kosmiczny, a kilkanaście sekund później juz był prawie nad Cheyne Mountain. Może się czepiam, ale jakoś ten przylot Alkesha i zachowanie Amerykanów wydawało mi się nienaturalne

Użytkownik Halavar edytował ten post 05.08.2006 - |20:30|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#12 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 05.08.2006 - |21:02|

Odcinek naciągnięty jak struna. Opierał się na wielkiej głupocie wszystkich ludzi z bazy.

- Liczyłem, że w końcu zrobią porządek z Baal'em, a tu zapowiada się na conajmniej jeszcze jeden głupkowaty odcinek z nim :|
- Pokazali RDA w przypomnieniu i liczyłem przez moment, że się pojawi... (nie czytam spojlerów, więc nie wiem, w których odcinkach będzie to miało miejsce :) )

Daję 5.5

PS Ostatnio, niektórzy poruszają kwestie oceniania i mnie też daje to do myślenia. Jak to jest, że ludzie piszą jaki to odcinek jest słaby itp. po czym dają ocenę 7-8. Przecież to jest wysoce nielogiczne. Po to jest taka szeroka skala oceniania, by z niej korzystać. A tu 90% osób ma skalę:
10 - super
9 - dobry
8 - da się oglądnąć
7 - beznadziejny
A więc albo zmniejszcie skalę oceniania (co jest trudne, ze względu na wszystkie pozostałe ocenione odcinki), albo niech niektórzy zaczną używać większy zasób liczb.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 05.08.2006 - |21:03|

• 0
VeeDee

#13 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 05.08.2006 - |21:03|

Dla mnie cienki był ten odcinek. Baal musiał byc niezłym desperatem zeby wymyslec taki plan. W normalnych warunkach raczej niemialby szans na powodzenie ale naszczescie zaloga SG potrafi 100tys razy ratowac swiat ale zabezpieczyc bazy juz nie....
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#14 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 05.08.2006 - |21:12|

Takie sytuacje nie występują często, ale tym razem SGA lepsze od SG1... Odcinek stawia na intrygę. Szkoda tylko, że intryga tylko do połowy była intrygująca. Wyszedł taki typowy średniak.

+ Z początku całość wyglądała obiecująco. Nie wiadomo o co chodzi... Nawet interesująco... Intryga postępuje... Aż dochodzimy do...

- ...momentu uwolnienia się Bhaala. Tu zaczyna się równia pochyła. Jak ta banda mógła ot tak sobie przejąć bazę wojskową? :angry: Żołnierze zachowują się, jakby im ktoś nagle wyłączył w mózgu ośrodki odpowiedzialne za logiczne myślenie. Do tego całkowity brak zabezpieczeń? Heh... Ciężko mi tu to tak naprawdę skrytykować do końca, bo teoretycznie takie zabezpieczenia do wyeliminowania zagrożenia w bazie mogą zostać wykorzystane do wyeliminowania właściwego personelu w pojedynkę nawet, tym niemniej dałoby się tu coś wymyślić. Choćby ten gaz. Nie byłoby rozsądne chyba tworzyć jakiś centralny system rozprowadzania takowego po SGC, ale powiedzmy kilka takich punktów, z których można by rozporowadzić dowolny gaz po wszystkich sekcjach... Takie rozsądne minimum... No nic... 10 lat historii SGC to jednak wciąż za mało...

- Samantha Carter. Podam informację za życie innych, ale nie swoje... Zaprawdę niezwykły intelekt... Ale przemilczmy ten brak konsekwencji. Potrafię zrozumieć, że ktoś oddaje wrogowi kluczowe dane, żeby kogoś ocalić, będąc pewnym, że wrogowi nie da się zwiać. Tyle, że skoro ja się domyśliłem zaraz po ucieczce Bhaala z celi, o co chodzi z nadajnikami, to tak spec jak Carter też powinna. Bo co ona sobie myślała? Że Bhaala będzie chciał uciec frontowymi drzwiami?? Że będzie chciał się targować?

+ Pierścienie ;)

+ Przesłuchanie Bhaala przez (nikogo innego jak) Valę :)

Ocena 7.5. Troszkę ponarzekałem, ale chciałoby się więcej ;)
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#15 micha

micha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 05.08.2006 - |21:14|

Odcinek taki sobie. Da się obejrzeć, ale sporo mu brakuje...

Moim zdaniem najważniejszy absurd, to fakt że scenażyści już sami kompletnie zapomnieli czym (kim) są goa'uldowie i jakie mją możliwości. Przecież Baal zamiast dyskutować z Sam powinienbył po prostu wskoczyć jej do głowy, raz dwa zdobyć wszystkie adresy i całą masę innych tajemnic. A potem Sam-Baal powinna oczywiście z pozostałymy odlecieć. Tak byłoby logicznie, choć oczywiście w filmie to wykluczone bo przecież Sam musiała przeżyć...
  • 0

#16 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.08.2006 - |21:42|

PS Ostatnio, niektórzy poruszają kwestie oceniania i mnie też daje to do myślenia. Jak to jest, że ludzie piszą jaki to odcinek jest słaby itp. po czym dają ocenę 7-8. Przecież to jest wysoce nielogiczne. Po to jest taka szeroka skala oceniania, by z niej korzystać. A tu 90% osób ma skalę:
10 - super
9 - dobry
8 - da się oglądnąć
7 - beznadziejny
A więc albo zmniejszcie skalę oceniania (co jest trudne, ze względu na wszystkie pozostałe ocenione odcinki), albo niech niektórzy zaczną używać większy zasób liczb.

Ja oceniam wedlog skali filmwebowej, tzn:
10 - Arcydzielo!
9 - Rewelacja
8 - Bardzo dobry
7 - Dobry
6 - Niezly
5 - OK
4 - Ponizej Oczekiwan
3 - Slaby
2 - Bardzo zly
1 - Nieporozumienie

Wedlug mnie taka skala jest idealna, posrodku OK, wczesniej jako OK to bylo u mnie 7,5.
  • 0

#17 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 05.08.2006 - |22:44|

IMO najsłabszy odcinek tego sezonu :/
Głupota z ta ucieczka...
W sumie Sg dostaje po zadkach hehe ...wiec szykuje sie nam przynajmniej jeden odcinek z Baalem znowu ;>
Do plusow ..troszke humoru i Vala
Daje 8 bo badz co badz dobrze mi sie ogladalo :)
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#18 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.08.2006 - |00:30|

Dałem 8.5
Odcinek bardzo ciekawy i zabawny.
Wkońcu ukazał się Ball w całej okazałości :) i było troche akcji w bazie co nie często się dzieje.

Scena siłowania się na ręke gdzie Vala chciała położyć na łopatki Tealcka BOMBA :D

Odcinek świetny :)
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#19 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 06.08.2006 - |00:45|

Ja oceniam wedlog skali filmwebowej, tzn:
10 - Arcydzielo!
9 - Rewelacja
8 - Bardzo dobry
7 - Dobry
6 - Niezly
5 - OK
4 - Ponizej Oczekiwan
3 - Slaby
2 - Bardzo zly
1 - Nieporozumienie

Ja również stosuję taką skalę. Standardem jest 5, od tego można odjąć (jak jest kiepsko), albo dodać (jak jest dobrze, albo bardzo dobrze). Zawsze dziwiło mnie, że ludzie kiepskie odcinki oceniali na 7-8, dla mnie taki odcinek musiałby być bardzo porządny. W mojej skali ocen SG-1 utrzymuje się (średnio) pomiędzy 6 a 7. Czyli całkiem przyzwoicie. Ocenę 10 SG-1 dostało w ostatnich trzech sezonach może ze dwa razy... Oczywiście omawiany odcinek jest duuużo słabszy.
  • 0

#20 spelcast

spelcast

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 06.08.2006 - |09:26|

odcinek ogladalo sie calkiem przyjemnie gorzej juz bylo jak po zakoniczeniu ogladania zaczolem o nim mysles i doszlem do wniosku ze nic sie tu kupy nie trzyma a glupota postepuje

po pierwsze skoro agent Barret nie mial autoryzacji zeby zobaczyc sie z wieziniem to czemu straznik go wpuscil
gdzie sie podzial ten straznik
Sam rozumiem ze chcial ocalic zycie przyjaciela (przez ktorego teraz ma klopoty) ale odac dane ktore moga sie przyczynic do zaglady calej galaktyki to troche za droga cena
i znowu Sam ( w tym odcinku sie nie popisala ) jest geniuszem nie mogla czegos zrobic zeby dac mu zamiast tych danych nie wiem sapera lub cos :P

odcinek zasluguje na ocene nie wiecej niz 4 ale Vala go troche ratuje wiem moja ocena 5
btw Vala silujaca sie z Tealckiem prawie doprowadzila mnie do lez :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych