Skocz do zawartości

Zdjęcie

Babylon 5 - Sezon 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 26.01.2006 - |12:01|

Jesli ten temat juz jest to sorry. Jakos sie nie doszukalem.
Tak wiec napisze pare zdan co o tym sezonie mysle.

- Ta nowa kapitan B5 - beznadziejna. A juz szczytem bylo ze byly maz i zona mowili do siebie per pan/pani.
Znacie kogokolwiek, kto by mowil do swojej/swojego ex w sytuacjach prywatnych per pan/pani? Chore...
- Pierwsze odcinki, zwlaszcza te poswiecone telepatom "niezaleznym" - wbrew spoilerom byly po prostu nudne. Nudy w tym sezonie mozna bylo sie doszukac takze w innych watkach. A to wieszcz religiny G'Kar, a to ckliwe romansidła miedzy Johnem, Deleen i Lennierem. (Z tym ostatnim to juz pod koniec serii w ogole sie nie dawalo wytrzymac bo zachowywal sie jak jakis glupek z podstawowki. Szkoda ze nie ciagnal jeszcze Deleen za włosy a z Johnem nie poszedl po lekcjach za szkole :angry: )

- Pisza tu ludzie na forum ze pod koniec trzeba przygotowac chusteczki. Mnie sie tak nie wydaje, zwlaszcza, ze poza moze samym zakonczeniem zywota B5 ostatnie odcinki byla jedna wielka nuda. Kurka, przez ile mozna odcinkow sie zegnac?????? :>

A teraz prosze mi wytlumaczyc to, czego ni w zab z tego serialu nie zrozumialem:

1. Co to byl za facet ze swiecacymi na czerwono oczami, ktory zatrzymal noz lecacy w strone Londo na Centauri Prime?
2. Z tym pytaniem powyzej laczy sie nastepne:
Dlaczego w sezonie (o ile dobrze pamietam) 4tym Drakhowie (byl taki odcinek gdy Drakh pojawil sie na statku "naszych" w postaci jednego osobnika (polprzezroczysty jak Shadows), i Drakh ktory robi w sezonie 5 za obstawe Regenta a pozniej Londo wygladaja zupelnie inaczej?
I rzecz w koncu dla mnie fundamentalna: dlaczego tych Drakhow federacja nie wybila? Tak sobie wlasnie wyobrazalem final sezonu, a nie na ckliwych bye-bye.
I, co sie stalo z waza z implantem od Londo? Daleen 'cos" zobaczyla - wiec dlaczego nic nie powiedziala?
To tyle na temat Drakhow...

3. Skoro poswiecono tyle czasu na tych telepatow-freelancerow pytam sie dlaczego nie powiedziano nam pod koniec czy Garibaldi te pieniadze dla nich zgromadzil? A jesli tak - to co w sprawie "zalatwienia" Bastera?
Nagle wszyscy zapomnieli? Co jest??? -> Lyta przeciez miala wrocic za 2 lata a od 21 do 22 odcinka minelo z 18 lat!

To tak krytycznie: od strony pozytywnej podobaly mi sie przeblyski humoru, efekty zwiazane z Lytą.

Ale jak to sie mowi "koniec wieńczy dzieło". Serial mi sie podobal, ale zwienczenie 5 syzonu ktore mozna (na sile) traktowac jako klamre uwazam za nudne jak flaki z olejem.

UPGRADE: Opisy do odcinków 5 serii w jęz. polskim są pod adresem NoeKosha

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 31.01.2006 - |06:47|

• 0
Dołączona grafika

#2 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 27.01.2006 - |14:46|

1. Co to byl za facet ze swiecacymi na czerwono oczami, ktory zatrzymal noz lecacy w strone Londo na Centauri Prime?

Drakh

2. Z tym pytaniem powyzej laczy sie nastepne:
Dlaczego w sezonie (o ile dobrze pamietam) 4tym Drakhowie (byl taki odcinek gdy Drakh pojawil sie na statku "naszych" w postaci jednego osobnika (polprzezroczysty jak Shadows), i Drakh ktory robi w sezonie 5 za obstawe Regenta a pozniej Londo wygladaja zupelnie inaczej?

Sa chyba 2 rodzaje Drakhow - wojownicy i dowodcy. Ten z czerwonymi galami to wojownik, ten co 'wzbogacil' Londa to dowodca a ten z WS to był dowódca w pancerzu.

I rzecz w koncu dla mnie fundamentalna: dlaczego tych Drakhow federacja nie wybila? Tak sobie wlasnie wyobrazalem final sezonu, a nie na ckliwych bye-bye.

Drakhow nie tak latwo wybic. Byly potem wojny z Drakhami, al statecznie rozwiazalo sie chyba pare lat po smierci Sheridana - Vir im rozp... glowna baze (hodowali tam Chmury Śmierci)

I, co sie stalo z waza z implantem od Londo? Daleen 'cos" zobaczyla - wiec dlaczego nic nie powiedziala?

Czemu nie powiedziala - nie wiem, moze Vorlonska blokada albo cus. A 'implant' zrobil co do niego nalezalo - przejal kontrole nad synem Sheridana. Pozniej Vir i Galen uwolnili go.

3. Skoro poswiecono tyle czasu na tych telepatow-freelancerow pytam sie dlaczego nie powiedziano nam pod koniec czy Garibaldi te pieniadze dla nich zgromadzil? A jesli tak - to co w sprawie "zalatwienia" Bastera?

Zdaje sie ze zgromadzil i zalatwil Bestera.

Nagle wszyscy zapomnieli? Co jest??? -> Lyta przeciez miala wrocic za 2 lata a od 21 do 22 odcinka minelo z 18 lat!

Lyta wrocila i zostala zabita w Wojnach Telepatow o ile sie nie myle.
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#3 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 27.01.2006 - |15:21|

Czemu nie powiedziala - nie wiem, moze Vorlonska blokada albo cus. A 'implant' zrobil co do niego nalezalo - przejal kontrole nad synem Sheridana. Pozniej Vir i Galen uwolnili go.

a skąd masz tą informację, gdzieś była czy co?

#4 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.01.2006 - |17:43|

Ja sie moze szerzej zapytam - skad Zarathos ma te wiedze? Bo szukalem i niczego takiego nie znalazlem... owszem prawdopodobnym byc moze ze za slabo szukalem..
Jednak z tego co wyczytalem to w filmach odpowiedzi na postawione pytania nie ma - a wiec z ksiazek (ktore podobno istnieja)?

Pozostaje oczywiscie jeszcze jedna mozliwosc ze Zarathos ma te informacje ze swojego miejsca pracy - czyli z tej wielkiej maszyny na planecie w okolicach B5, ktora obserwuje co sie dzieje w kosmosie :afro:
Tiaaa... B)
  • 0
Dołączona grafika

#5 Stark

Stark

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 28.01.2006 - |09:30|

Z książek.
A dokłądnie z Babylon 5 - Legions Of Fire - Book III - Out Of The Darkness (Peter David)
i z serii o telepatach
Zobacz post Książki ze świata B5

Użytkownik Stark edytował ten post 28.01.2006 - |09:30|

• 0
"The avalanche has already started. It is too late for the pebbles to vote"
-- Kosh in Babylon 5:"Believers"

#6 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 28.01.2006 - |18:08|

Z książek.
A dokłądnie z Babylon 5 - Legions Of Fire - Book III - Out Of The Darkness (Peter David)
i z serii o telepatach

Takiej odpowiedzi sie spodziewalem - tylko czy zasada: chcesz zrozumiec film, przeczytaj ksiazke ma sens?
Wychodze z zalozenia ze w wypadku przenoszenia literatury na ekran odbiorca powinien dostac produkt/dzielo/nazwij jak chcesz pelne/skonczone. A w B5 (serial/film) mi tego brakuje.
  • 0
Dołączona grafika

#7 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 28.01.2006 - |18:17|

Trochę pogmatwane. Rzeczywistość B5 - szczególnie serialu jest zrozumiana dopiero po części poprzez filmy i krucjatę. Niestety, być może wiele faktów nie zostało powiedziane dlatego, że miały być poruszone później. Książki, choć są dopowiedzieniem uniwersum nie są ogólnodostępne. Szkoda. Na tej podstawie ( tzn filmowej) nie da się więc w pełni wszystkiego wyjaśnić. Ale może gdzieś udałoby się je zamieścić???
No i jeszcze jedna sprawa. Sezon 5 jest trochę naciągany. Pomimo, że serial miał mieć 5 sezonów, to okazało się nie do końca ostatni sezon był pewny. Stąd gdy kręcono ten sezon, wielę wątków było trochęnaciąganych. Ale końcówka, jest jednak zabójcza i całkiem dobrze zrobiona.

Użytkownik jack edytował ten post 28.01.2006 - |18:22|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#8 tareh

tareh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoSopot

Napisano 03.02.2006 - |17:20|

Trzeba dodać, że książki nie są ogólnie dostępne w Polsce. Podobno były już tłumaczone przez jakieś wydawnictwo, ale nigdy nie zdecydowało sie ich wydać. W innych krajach nie ma kłopotu, jezeli nie ma książek w rodzimym języku, moża kupić je w wersji angielskiej. A tutaj trzeba sie nieżle nagimnastykować aby je zdobyć :( .
Według mnie sezon piąty nie jest taki strasznie zły, może dlatego, że zacząłem interesować się i oglądać B5 od niego właśnie. Tylko wątek z telepatami był naprawdę nudny <_< .
Davida, syna Sheridana i Delenn, uwolnił Vir zabijając Drakha, właściciela keepera. Tylko kto mu w tym pomagał? Galen czy Garibaldi?
  • 0

#9 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.02.2006 - |17:25|

Davida, syna Sheridana i Delenn, uwolnił Vir zabijając Drakha, właściciela keepera. Tylko kto mu w tym pomagał? Galen czy Garibaldi?

Dobry człowieku, nie znęcaj się nad nami i powiedz nam co wiesz! :rolleyes:
  • 0
Dołączona grafika

#10 Pimp

Pimp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 05.11.2006 - |15:50|

Niesamowite zakończenie aż się łza w oku kręci. Piękne zakończenie jeszcze piękniejszego serialu. Ciężko wyrazić w słowach. Szkoda że w ostatnim odcinku nie było G'Kara i Londo na spotkaniu przyjaciół :)

Bardzo podoba mi się to że Sheridan nie zginął tzn. nie znaleziono jego ciała jest teraz poza Obrzeżem fajne :)
  • 0
6.0 - Babylon 5
5.5 - The Sopranos, The Shield, Dexter, Battlestar Galactica
5.0 - The OC, South Park, How I Met Your Mother
4.5 - Prison Break, Stargate SG-1, Stargate Atlantis
4.0 - Deadwood, Smallville, Heroes
3.5 - LOST
3.0 - Crusade
2.5 - Sliders

#11 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 30.12.2006 - |20:43|

Właśnie skończyłem oglądać całe B5 i filmy i musze zgodzić się z przedmówcami.

Serial jest po prostu boski ale brak mi wielu elementów i zakończeń. Dopiero tu dowiedziałem się że podobno ten pajączek z urny Londo opanował syna Sheridana i potem uwolnił go Vir..., co z Lytą...., Czy G'Kar powrócił i co się z nim działo.... Żadnych odpowiedzi...

Zgadzam się, że książki są mało dostępne i uważam że raczej poiwinno być to wyjaśnione w filmie...

To tak jak w Gwiezdnych Wojnach. Wieczne spory między fanami - jedni uznają tylko to co jest w 6 filmach, inni wszystko łącznie z książkami, których było bardzo sporo... Ja należę raczej do tych pierwszych.

Szczerze mówiąc po tak świetnym serialu spodziewałem się pełnego zakończenia a po skończeniu 5 sezonu czuję niedosyt. Polubiłem postać Londo a na jego temat nic nie ma... Wygląda na to że do końca życia żył z drakhami nad głową i tym kontrol-zwierzaczkiem na szyi - szkoda mi go... chyba na to nie zasłużył... Wygląda na to że jakoś Vir został imperatorem po nim... mnóswto rzeczy pozostaje tajemnicą. A szkoda...

Serial świetny, szkoda że Crusade zarzucono po 13 odc. bo mógł być niezły...
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#12 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.02.2007 - |00:29|

no i koniec, w ostatnim odcinku az lezka w oczku sie zakrecila.
Co do G'Kara zginal przeciez powiedziane jest w ostatnim odcinku. Co do Londa tez zginal z rak G'Kara pewnie.
Jeszcze 1 film mi zostal (4 obejrzalem, najlepszy z nich to CALL TO ARMS) i Crusade i czekac do kwietnia na nowego BABYLONA 5 (oby wyszedl)

A co do BABYLONA 5 , po prostu boski serial :D

Użytkownik matlas edytował ten post 06.02.2007 - |00:30|

• 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#13 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 12.02.2010 - |09:39|

No cóż 5 sezon tak jak wszyscy piszą o wiele słabszy od 3 i 4. Ale osobiście dla mnie ciekawszy niż 2. Wiele wątków faktycznie bez znajomości książek jest w V sezonie nie do końca zrozumiałych, głównie chodzi mi o wątek z Drakhami, parę rzeczy zbyt uproszczonych. Śmieszą również walki wręcz takie typowe dla filmów klasy B, słabo nakręcone, po niezbyt silnych ciosach ciała odskakują jakby dostały z maczugi:) i parę innych błędów też by się znalazło, ale w końcu to serial z końcówki lat 90-tych, gdzie kręcono pełno filmów, o których szkoda nawet pisać (Seagal, Van Damme, Lundgren, Dacascos, itd)
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#14 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 05.01.2011 - |19:52|

Stało się obejrzałem 5 sezon B5 w istocie akcja zwalnia, ale było to co lubiłem w poprzednich sezonach umiarkowana ilosć G`Kara, mało Farnklina, mniej irytujący Garibaldi... zabrakło mi tylko Suzan chodź ta nowa pani Lochley całkiem ładnie zapełniła lukę. No sezon ocenię na 8/10, zabrakło mi tu paru rzeczy suportuje się właśnie filmami, aby nadrobić zaległości
- Drakh zdecydowanie za mało za krótko... świetni następcy cieni potraktowani bardzo nie fair,
- Wojna z telepatami, dlaczego pokazali tą bazę skoro nie chcieli jej potem wykorzystać. To mógł być wątek który uratował by ten serial od nudy
- Pozbyli się Lyty i G`kara to tez mógł być ciekawy wątek choćby sama podróż
- Posłali technologie z mimbaru do ludzi aby zbudowali jakieś tam niszczyciele, i oczywiście wątek się gdzieś zagubił w odcinakach
- zdecydowanie najgorszy oppeniong ze wszystkich sezonów nawet sezon 1 miał lepszy poczatek

No było tez parę plusów Choćby Vir jako cesarz ( choć zabrakło mi tak przy Londzie jak i przy Virze 2 telepatek które powinny za nim chodzić a dwie kolejne winny być na centari prime) Córka Garibaldiego fajnie wiedzieć że wyszedł na ludzi. Wybuch B5 zrobił takie samo wrażenie jak w wcześniejszych sezonach aż mnie ciarki przeszły. Odejście Sheridana nie spodziewałem się tego że zamieni go w energię i zabierze że sobą ( a może został pożarty hymmm) Zdecydowanie wolę zaskoczenie sezonu 5 od tego z sezonu 4. I odcinki końcowe nie były aż tak nudne jak te które były pod koniec 4 sezonu...

Poznałem historie spodobało mi się uniwersum B5, polubiłem ten serial teraz inaczej patrzę na startreka czy nawet Stargate, B5 jest trochę bardziej realistyczny o ile można tak powiedzieć o produkcjach gatunku sci-fi
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#15 Aragonte

Aragonte

Szeregowy

• VIP
  • 9 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.01.2011 - |17:40|

Które odcinki końcówki IV sezonu były dla Ciebie nudne? Dla mnie IV sezon był bardzo intensywny, jeśli chodzi o wydarzenia (aczkolwiek i tak wolę sezon III).
  • 0

#16 pulsar

pulsar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 24.08.2011 - |23:00|

Stało się. Obejrzałem. Piękne zakończenie. Tylko teraz boję się obejrzeć pozostałe filmy + crusade żeby sobie nie popsuć wspomnień.
  • 0
"I wore a bomb... A nuclear bomb in a field of flowers." -John

#17 Kapitan

Kapitan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 17.10.2011 - |17:54|

Powiem ci tak, Thirdspace i A call to arms są dobre. Crusade i Lost Tales nie oglądałem, więc się co do nich nie wypowiem.

Co do wcześniejszych postów, dawno były pisane, ale coś uściślę:

Sezon piąty był jaki był, ponieważ Straczynski nie był pewny, czy będą pięniądze na ten sezon. Dlatego pozamykał większość wątków w czwartym sezonie, na wszelki wypadek.

Urwane wątki z B5, o których pisano wyżej, miał pociągnąć Crusade, ale urwano go po 13 odcinkach. Serial na podstawie Legend of the Ranger w moim odczuciu po filmie byłby mniej związany z uniwersum, nie wystartował, bo film miał podobno za małą oglądalność.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych