Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dnevnoy dozor / Day Watch (2006)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 12.01.2006 - |14:59|

Witam !

W dzisiejszej Gazecie Wyborczej przeczytałem,ze ukazał się kolejny film na podstawie prozy Łukanienki - Straż Dzienna. Ktoś coś wie o tym ?

[Edit] : Dnevnoy dozor (AKA Day Watch / Night Patrol 2 / Day Patrol / Night Watch 2) (2006)

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 12.01.2006 - |15:01|

• 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#2 psycholafey

psycholafey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 16.01.2006 - |13:25|

data premiery: 2006-01-01 (Świat) wg filmweb.pl

poki co nigdzie nie widzialem ale to kwestia czasu :)

oczywiscie interesuje mnie tylko w orginale :) wersja angielska 1 czesci miala pozamieniane sceny i muzyke :(
  • 0

#3 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.01.2006 - |22:38|

Witam !

W dzisiejszej Gazecie Wyborczej przeczytałem,ze ukazał się kolejny film na podstawie prozy Łukanienki - Straż Dzienna. Ktoś coś wie o tym ?

[Edit] : Dnevnoy dozor (AKA Day Watch / Night Patrol 2 / Day Patrol / Night Watch 2) (2006)

Si. Jest juz dostepny film. Na ruskich serwerach jest juz wersja 2plytowa podzielona rarem. Ale trzeba troche poszukac bo na widoku jakos nie widzialem....
Napisow polskich nie ma.... na razie. W kazdym razie w Rosji, a wlasciwie w calym ex CCCP film bije wszelkie rekordy popularnosci. Wiec chyba warto zobaczyc. Ja bylem z pierwszej czesci b. zadowolony...
  • 0
Dołączona grafika

#4 grekarn

grekarn

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoSiechnice

Napisano 05.03.2006 - |07:48|

jest juz wersja w dvdrip 2 plytki jakosc doskonala. Alw tlumaczenie ma jeszcze spore braki.
Film jest bardzo dobry. POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Użytkownik grekarn edytował ten post 05.03.2006 - |07:48|

• 0
You All My Children Now Freddy K

#5 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.03.2006 - |19:16|

jest juz wersja w dvdrip 2 plytki jakosc doskonala.

..no jest. Od miesiaca prawie. A ja sie zastanawiam kiedy ktos wreszcie nacisnie button konwertera i zrobi wersje rmvb. Tak czekam juz prawie miesiac.... tic-tac, tic-tak, tic-tak.....
  • 0
Dołączona grafika

#6 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 11.03.2006 - |05:44|

Ha!
No więc tak: nastawiłem się że skoro pierwsza część mi sie podobała, to druga będzie mi sie podobać mniej, bo wiadomo że drugie części są gorsze od pierwszych...
Z drugiej strony docierały do mnie zza wschodniej granicy wybuchy hurra-entuzjazmu i informacje o zbiorowych szturmach na post-sowieckie kina. Tak więc, co nie często mi sie zdarza, zabrałem się do oglądania filmu z zainteresowaniem!

Zacznę od uwagi ogólnej. Na prawdę uważam, że skoro tego filmu dotąd w Polsce nie ma to dystrybutorami w Polsce są głupcy. Albo - jeśli dystrybutorzy uważają że film będzie w Polsce finansową klapą to w takim razie, przepraszam, ale polscy widzowie są głupcami i może faktycznie lepiej niech poświęcą swój czas na "M-jak miłość". :ph34r:

Odnośnie filmu: treść jest kontynuacją części pierwszej, tym razem nasz główny boharer ("jasny" - Anton) zostaje przez "ciemnych" wrobiony w morderstwo.

O ile w części pierwszej trochę mnie irytowały generowane komputerowo efekty specjalne (pisałem, że mogło ich nie być a film by na tym nie stracił), to w częśći drugiej już te efekty mi nie przeszkadzały. Odwrotnie, miałem po prostu dobrą zabawę!

Treści filmu opowiadać nie będę, bo film jest za dobry, aby psuć komukolwiek przyjemność oglądania. Nakreślę jedynie parę uwag zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych bowiem nalezy dodac iz film ten jednak nie jest tak zupelnie bez skazy....
Po pierwsze, reżyser co raz mruga do nas okiem w stylu hmmm... mnie ten humor przypomina najlepsze filmy Juliusza Machulskiego... Tylko że nie jestem pewien czy 'kod' bedzie do konca czytelny dla Polakow bombardowanych od rana do nocy kinem amerykanskim, nie rosyjskim.
W kazdym razie, jest tam (jak i w poprzedniej czesci) sporo odniesien do rosyjskiej wspolczesnosci i rosyjskiej rzeczywistosci (nawet do ostatnio granych rosyjskich hitow kinowych :rolleyes: ).
I dla mnie to bomba!

Teraz bedzie krytyczniej: "Dzienna Straz" jest nierowna. Film trwa ponad 2 godziny i przez pierwsze 40 minut myslalem ze usne. :ph34r:
Ale - ten film zawiera tez sceny, ktore rzucaja widza na kolana! Np scena wyznania milosci w obcym ciele (kapitalny pomysl rezyserski, i jak zagrany! /dzielni wojacy z SG1 mogliby lekcje gry aktorskiej brac u Rosjan/), czy scena ekspresowej jazdy samochodem po sciane budynku.
Przy pierwszej czesci nie bylem calkiem pewny ale teraz juz wiem, rezyser Timur Bekmambetow to jest facet z fantazja tak ogromną jak od kolumny Zygmunta do Arizony! :)

Realizowany pomysl walki sil mroku z silami swiatla nowy nie jest, ale w wykonaniu Bekmambetowa jest to po prostu bardzo dobre kino. I mam :censored: politykierow z co niektorych partii politycznych w Polsce, ktorzy straszą nas Rosjanami od rana do nocy. Moze mi sie nie podobac Putin, ale rosyjskie kino bylo, jest i mam nadzieje bedzie takie jak widzimy ostatnio - swietne!

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 11.03.2006 - |05:52|

• 0
Dołączona grafika

#7 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 11.03.2006 - |11:46|

Czy ta część kończy sagę, czy jeszcze nie wszystko zostało wyjaśnione i będzie kręcona część trzecia?
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#8 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 11.03.2006 - |13:11|

Czy ta część kończy sagę, czy jeszcze nie wszystko zostało wyjaśnione i będzie kręcona część trzecia?

a bron Boze... nic sie nie konczy - mozna spokojnie, o ile sie tylko bedzie miec dobry scenariusz nakrecic i 10 czesci. Film jest umocowany w terazniejszosci i ciagle ktos z "ciemnych" badz "jasnych" cos moze przeskrobac. W tej czesci padlo na ...uwaga spoiler zakryty (?) ->
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

• 0
Dołączona grafika

#9 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 11.03.2006 - |17:12|

Z tego co wiem jswet to adaptacja książki a raczej trylogii o tym samym tytule. Filmy również obejrzałem i powiem szczerze że pierwsza częśc mi sie nie podobała a przynajmniej nie powaliła bo efekty kosztowne ale scenariusz słabiutki, aktorzy jacyś "rosyjscy" czyli jakby po 3-4 setkach spirytusu no i sztuczni nie wiem sam jakoś tak jak Weir w Atlantisie recytowali swoje kwestie bez przekonania. Obejrzałem 2 częśc raczej dla zabicia czasu do biadu, a tu okazało sie że poprawionobłędy poprzedniej cześci i mniej efektów(bardzo je lubie ale gdy cos wnosza a nie sa by byc) fabuła wciagajaca i bardzo rozbudowana wiele wyjasniajaca i równocześnie tajemnicza, aktorzy pocwiczyli widocznie od pierwszej czesci i grali na poziomie fabularnego fimu nie Wilka i Zajeca :P Końcówka zaskakująca całkiem zwroty akcji interesujące i wogóle :) Mam nadzieje że 3 częśc bedzie jeszcze lepsza, Co do odkrywczości scenariusza to faktycznie już wszystko kiedyś było u tych zepsutych amerykańców wcześniej, ale tu połączono to w zgrabną całośc nawet wiec powtórki nie przeszkadzały.
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.03.2006 - |18:31|

Z tego co wiem jswet to adaptacja książki a raczej trylogii o tym samym tytule.

Trylogii ? Wiem że istnieje 3 książka opowiadająca o zmaganiach swiatła z ciemnością , ale została napisana przez innego autora , a nie przez Łukanienkę .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 11.03.2006 - |20:56|

Trzecia dopiero będzie :
* Nocny Patrol (Ночной Дозор); Książka i Wiedza 2003
* Dzienny Patrol (Дневной Дозор), wraz z Władimirem Wasiliewem; Książka i Wiedza 2003
* Сумеречный дозор
według wikipedii.
  • 0

#12 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 12.03.2006 - |10:30|

Mnie chodzilo jedynie o to, ze skoro cala fabula polega na tym ze istnieja sobie 2 sily, ktore _musza_ trwac w rownowadze, to opowiesci o tym jak to iks z jednego 'ugrupowania' chcial kopnac igreka z drugiego lub na odwrot mozna mnozyc w nieskonczonosc... Stad tez moj wniosek - ze w teorii mozna nakreic nieograniczona ilosc 'nastepnych czesci' :P

ps. a co do gry aktorskiej to moim zdaniem takze w pierwszej czesci aktorzy grali znakomicie. Co tu duzo gadac - wystarczy troche pouczyc sie o historii teatru rosyjskiego gdzies tak od Stanislawskiego zeby wiedziec ze Rosja jest potega jesli chodzi o teatr i aktorow. Kanada - sorry - ale prymusem nigdy nie byla i raczej dlugo nie bedzie.
  • 0
Dołączona grafika

#13 Bladeweaver

Bladeweaver

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 27.03.2006 - |16:32|

Mi się film podobał tak samo jak częsc pierwsza ... faktycznie temat jest oklepany dobro vs zło ale w tym filmie jest inaczej pozatym jak ktos juz przedemna zauwarzył jest to adaptacja ksiazek (niestety ich nie czytałem ale napewno jak tylko dorw to przeczytam) ...

Film ma juz troche wiec chyba bezpiecznie mona mowic o scenach i nie popsuc nikomu zabawy ... A wiec która scena podobała sie wam najbardziej ... Ja osobiscie oszalałem na samym końcu kiedy równowaga jest zachwiana i na przyjeciu zaczynaja pojawiac sie kolesie w zbrojach ... szczek mieczy itd... no poprostu miodzio ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych