Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 026 - S02E13 - Epiphanies

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (86 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (9 głosów [13.24%])

Procent z głosów: 13.24%

2. 9.5 (12 głosów [17.65%])

Procent z głosów: 17.65%

3. 9 (25 głosów [36.76%])

Procent z głosów: 36.76%

4. 8.5 (6 głosów [8.82%])

Procent z głosów: 8.82%

5. 8 (7 głosów [10.29%])

Procent z głosów: 10.29%

6. 7.5 (1 głosów [1.47%])

Procent z głosów: 1.47%

7. 7 (3 głosów [4.41%])

Procent z głosów: 4.41%

8. 6.5 (1 głosów [1.47%])

9. 6 (1 głosów [1.47%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [1.47%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [1.47%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.47%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 27.09.2005 - |11:57|

Caprica 189 dni temu. Laura jest u lekarza i dowiaduje się, że ma raka piersi. Chwilę po tym znajduje się na rynku Riverwalk, gdzie spotyka się ze Stansem przedstawicielem sojuszu edukacyjnego, organizacji walczącej z niskimi płacami i złymi warunkami w szkolnictwie. W tym samym momencie Laura zauważa Baltara i Nr.6. W międzyczasie widzimy sceny ze współczesności, gdzie Roslin wieziona jest na noszach, a obok niej idzie Billy, chwilę potem można zobaczyć jak Roslin leży w łóżku w izbie chorych.
Starbuck i Kat odbywają lot w ramach CAP, i w trakcie przestrzeliwania działek, broń Cat ulega awarii i eksplozji. Po powrocie na BSG okazuje się, że ktoś sabotował pociski viperów, tak, że te miały wybuchnąć w komorze działka. Na Caprice Laura spotyka się z prezydentem Adarem i dyskutuje z nim sprawę sojuszu edukacyjnego. Na pokładzie battlestara Roslin zwołała spotkanie z Adamą, Baltarem i dr. Cottle, by poinformować ich o tym, że zdecydowała się zabić dziecko Sharon. Baltar jest temu przeciwny, ale ostatecznie nikt się go nie słucha. Wtedy pojawia się Szóstka, która podpowiada Gaiusowi, że ma inne środki dzięki którym może wywierać nacisk na Adamę. Chodziło jej o głowicę nuklearną, którą Baltar dysponuje przy swoich badaniach nad wykrywaczem Cylonów.
Adama informuje Helo o decyzji w sprawie jego dziecka, na co ten nie reaguje entuzjastycznie. Udaje się do celi by powiedzieć o tym Sharon, a ta wpada we wściekłość i głową uderza w okno celi
Apollo i Starbuck udają się do osoby podejrzanej za sabotaż amunicji, a w trakcie aresztowania ta zaczyna wykrzykiwać hasła pokoju z Cylonami. W jej kwaterze odkrywają broszury „pokojowe”, a w jej rzeczach przenośny czytnik książek w którym zapisana jest nazwa rafinerii tylium. Apollo natychmiast rozkazuje grupie marines udać się na jej pokład i odszukać ładunek umieszczony przez Asha Janic. Ładunek zostaje odnaleziony, ale zaraz po tym zostaje on zdetonowany.
Na Caprice Laurze Roslin udaje się dojść do porozumienia z sojuszem, a na BSG do Adamy przybywa wysłannik ruchu Royan Jahee, który zostaje aresztowany.
Billy oprowadza Baltara po gabinecie prezydenta i wręcza mu list od Roslin, list, który ten ma otworzyć po jej śmierci. Dzwoni telefon do wiceprezydenta, po którym ten udaje się na Cloud Nine na spotkanie z Giną. Gdy ten próbuje ją pocałować, zostaje odtrącony w wyniku czego doznaje lekkiej rany, która nasuwa mu pomysł jak uratować Roslin.
Adama z marines eskortuje Boomer na zabieg, a na korytarzu stoi Helo. W czasie ich rozmowy nadbiega Baltar i przekonuje Adamę, że może znalazł lek na raka Roslin, ale ten musi zatrzymać aborcję.
Na Caprice Laura informuje Adara, że zawarła porozumienie z sojuszem edukacyjnym, na co ten stwierdza, że za nie trzymanie stanowiska rządu chce jej rezygnacji. Ta nie zgadza się.
Zabieg na Roslin udaje się i ta jest wyleczona. Po 48 godzinach udaje się do celi Jahee i obiecuje mu, że porozmawia z nimi o ile powstrzymają akty przemocy. W międzyczasie Baltar czyta list Roslin i dowiaduje się, że ta mu nigdy nie ufała. Po tym przekazuje odlatującemu Jahee i ruchowi pokojowemu głowicę nuklearną.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 24.01.2006 - |19:01|

• 0

->1019<-

#2 razo

razo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoSilesia

Napisano 21.01.2006 - |12:57|

Serial trzyma ciągle świetny poziom. Pani prezydent cudownie ozdrowiała dzięki Baltarowi, ale przy okazji odkryła co go łączy z Cylonami :) więc teraz będzie dopiero ciekawie. No a bombka nuklearna którą Baltar wysłał swojej lubej jeszcze bardziej podnosi napięcie. Oj następne odcinki będą napewno równie interesujące jak obecne.

9,5 ;]
  • 0

#3 Makus

Makus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 21.01.2006 - |13:51|

Kurcze, musze jeszcze raz ten odcinek (ale z napisami) obejrzec :) Zbyt duzo gadali, cos mi musialo umknac...Ale generalnie, daje mocna 9. Nie mozna przeciez ciagle 10 przyznawac :)
- Ozdrowienie Roslin (Kwasniewskiej) bardzo cieszy, bo Baltar na jej stanowisku to poprostu katastrofa...Miejmy nadzieje ze jakos wykorzysta swoja wiedze przeciwko Baltarowi :)
- Baltar....well... juz go zaczynalem lubic w pewnym momencie tego odcinka, chyba pierwszy raz od poczatku calego serialu zaczynalem czuc sympatie do niego...No ale oczywiscie musial to zepsuc, i bardzo szybko wrocila mi antypatia do niego...
- Ruch oporu... przynajmniej wiemy gdzie posadzil Nr6 ale tak ograniczonych bucow to trzeba by wylapac i pozamykac...(a napewno do robot przy amunicji nie dopuszczac) Przeciez to ludzie uciekaja przed Cylonami, jak oni sobie wyobrazaja negocjacje pokojowe? Wiem, powinni oddac ruchowi oporu jakis nieduzy statek i niech sobie leca pogadac z Cylonami :)

Jak sobie cos jeszcze przypomne to napisze :) Generalnie serial caly czas trzyma poziom, nie to co Lost :)

9,5 ;]

Jak to sie stalo, ja dalem 9, ty niby 9,5 a w glosach jest 9 i 3 :) Przyznaj sie, dales 3 :P
  • 0

#4 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 21.01.2006 - |19:01|

troche spokojniejszy odcinek ale naprawde dobry. Baltar zadzialal na swoja niekorzysc co w sumie bylo do niego niepodobne. Po przeczytaniu listu pozalowal i wrocil do dawnego zachowania. Laura natomiast chyba skojarzyla go z nr6, w koncu ma jej zdjecie wsrod podejrzanych Cylonow. Miedzy tymi dwiema postaciami moze sie w przyszlosci niezly konflikt wywiazac.
Ludzie z tego ruchu to musza byc naprawde sami psychole. Kto przy zdrowych zmyslach, po tym jak wrog zabil ich wszystkich bliskich chce zawierac pokoj. Jesli bedzie duzo ludzi we flocie ktorzy tak mysla to bedzie to nierealistyczne i potraktuje to jako spory minus.
Podobala mi sie tez postawa Helo jak transportowali Sharon. Widac ze naprawde jest zdolny do wielu rzeczy by ja chronic.
Moja ocena 8,5. W przypadku kazdego innego serialu byloby 9 ale traktuje ten odcinek jako przejscie z ostatnich wydarzen w zupelnie nowe watki i chce miec jakis zapas w ocenie na przyszlosc :D
  • 0

#5 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 21.01.2006 - |19:58|

Dałem mocne 9. Myślałem że po wielkim zakończeniu trój odcinkowej historii będzie pewien okres nudy...ale pozytywnie sie rozczarowałem :D. Znowy świetny odcinek, trzyma w napięciu i nie pozwala nawet na zerkanie na zegar :P Muzyka też oki. Niestety trochę tekstów nie zrozumiałem i czekam na napisy.
Mieszanka krwi cylońsko-ludzkiej jako lekarstwo na raka :) Sam bym na to nie wpadł ;) Dobrze że nie przeprowadzili aborcji - chce zrobaczyć co to sie urodzi :P
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#6 pandi

pandi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 21.01.2006 - |20:38|

Odcinek bardzo dobry, mocne 9 ale cos mi sie nie zgadza, czy Cloud Nine nie zostal czasem zniszczony w pilocie bo nie mial FTL? byla taka scena z mala dziewczynka i blysk.

--
pandi
  • 0

#7 Rob18

Rob18

Szeregowy

• Email
  • 15 postów

Napisano 21.01.2006 - |20:43|

Nie nie. W pilocie zostal botaniczny (Botanical Cruiser) a Cloud 9 to ten z Colonial Day :] Roznica jest spora.

Pozatym pozdrawiam fanow BSG - to moj pierwszy i mam nadzieje ze nie ostatni post tutaj :D

Pozdr. Tierce :clap:

Użytkownik Rob18 edytował ten post 21.01.2006 - |20:46|

• 0

#8 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 21.01.2006 - |21:00|

No więc jest dobrze :D

Po mocnym 3 odcinkowcu spodziewałem się zwolnienia akcji, ale Moore po raz kolejny udowodnił jaki na jestem głupi ;]

Co do samego odcinka trzymał w napięciu, Baltara Szósyka jednak nie opuściła, tylko schowała się na jakiś czas. Cieszyły przebłyski z Caprica (Lost ;) ), mieliśmy okazję zobaczyć kwitnęce Caprica City. Pani prezydent wie coś o Baltarze, w przyszłości może to mieć niebagatelne znaczenie. Kulisy władzy kolonialnej są ciekawe, Laura i Adar kto by pomyślał :D Terrorystka miała fajny "diwajs", muszę się jeszcze przyzwyczaić do pomieszania staroci i nowoczesności.

Teraz wiemy przynajmniej ile dokładnie minęło od ataku na Kolonie, swoją drogą ciekawe czy da się z tego obliczyć czas budowy Blackbirda, może kiedyś pobawię się w matmę :] Na razie BSP poszedł w cień, ale dobrze przynajmniej, że o nim wspomniano. Ruch oporu w czasie spotkania z obiektem swoich "uczuć" idą albo do odstrzału, albo na farmy. Tak myślę, że żeby ratować swoją skórę poszliby na układ, pozwolenie na eksperymenty w zamian za życie. Ciekawe tylko czy Doral by się na to tak łatwo zgodził ;] Swoją drogą powinni im dać Nagrodę Darwina, nawet już teraz :D Myślę, że z tych ważniejszych rzeczy to wszystko... :]

Do usłyszenia za tydzień ;]

PS. Spoilery co ciekawe w tym tygodniu zaskakująco trafne.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 21.01.2006 - |21:01|

• 0

->1019<-

#9 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 21.01.2006 - |23:55|

9,0
Szczerze mówiąc , spodziewałem się obniżki formy po Resurrection Ship, a spotkała mnie miła niespodzianka. Czułem, że Prezydent jednak nie kopnie w kalendarz i spodziewałem, że Cyloni będą mieli z tym coś wspólnego. Niespodziewałem się natomiast, że pomoże jej Sharon (stawiałem raczej na części z Resurrection Shipa ;) ). Bardzo ładnie utrzymano napięcie - scena z Helo jest bardzo konkretna. Ogólnie odcinek bardzo dobry, choć są lepsze (niewiele, ale jednak).
  • 0

#10 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.01.2006 - |18:49|

9,0

+++ motyw z BŁOGOSŁAWIONYM (lekarstwo na wszelkie choroby ?) dzieckiem pół cylon pół człowiek
++ nowy wątek laura wie o 6 oraz jej umieranie, będzie konflikt Laura vs Gajus
++ jak to w BSG żadnych zapychaczy, od razu nowy duży watek z "miłośnikami cylonów"
+ kolejny grzech główny na tapecie czyli ZAZDROŚĆ 6 vs 6, jeśli to rozwiną a pewnie tak będzie to wróże DUŻE emocje w relacjach 6 vs Gajus vs 6

Użytkownik Quendi edytował ten post 22.01.2006 - |18:56|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#11 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 22.01.2006 - |21:51|

ho ho
Bardzo mocna 9
Ciekawe rzeczy sie dzieja:
-Laura umierała
- jakas organizacja ktora chce negocjowac z Cylonami :wacko:
-Chcieli zabic dziecko sharon

Myslalem ze ona w końcu umrze,jednak dobrze sie stało,że przezyła,ciekaw jestem czy w przyszłosci ta krew wpłynie na nią

Organizacja to jakis absurd...nie wiem co za matoły mysla ze Cyloni chcieliby pokój. Numer 6 nie przypuszczalem ze bedzie stała na jej czele

Baltar zupełnie go juz nie rozumiem.....jednak wychodzi ze jest to zła postać....teraz z ta głowica nuklearna bedzie ciekawie

Dobrze ze dziecko Sharon żyje, pewnie sie przyda do czegos jeszcze
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#12 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.01.2006 - |22:38|

Troszke pomoge zrozumieć ten odcinek.

Sprawa że Gajus jest zły ?
NIE
Są Cyloni, Ludzie i Gajus.
Gajus jest po 3 stronie która nazywa się Gajus Baltar.
Dzięki listowi wie że Prezydent mu nie ufa, nie umarła dodatkowo o czym nie wie Baltar przypomniała sobie 6 z nim więc dostarczenie pro-Cylonom bomby jest pierwszą fazą w walce o władze.
Pamiętajmy też że jego 6 cały czas szykowała go na przejęcie władzy.

Sprawa pro-cylonów, że niby bez sensu

A wegetarianie mówiący że krowa, kurczak i świnka itp to nasi bracia to niby są normalni ?
Przykuwający się do drzew ekolodzy którzy też pewnie uważają drzewa za swoich braci też są normalni ?

Ci cali pro-cyloni wydają mi się połączeniem terrorystów, milicji (USA) i ogólnie kolaborantów.

Jednym słowem FRANCUZI ;)

Najlepszym na dodatek moim ulubionym czyli RELIGIJNYM wątkiem jest CUDOWNE dziecko.
Coś mi się wydaje że kroi nam się motyw ze ZBAWICIELEM lub czymś w tym rodzaju np ANTY-CHRYSTEM ;)

Użytkownik Quendi edytował ten post 22.01.2006 - |22:49|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#13 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 22.01.2006 - |22:44|

Teraz w żyłach pani prezydent płynie pół cylońska krew :] Przypuszczam że to cudowne uzdrowienie zmieni jej nastawienie do Sharon i jej dziecka (zresztą na końcu było pokazane jak oglada ją przez wenecekie lustro już bez odrazy a raczej z sympatią). Cóż zobaczymy wszystko w nastepnych odcinkach :D
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#14 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 22.01.2006 - |22:53|

Milicje USA są przeciw rządowi. Ale nie za innym rządem. Ci pro-Cyloni to raczej jacyś własnie Zieloni, szaleni "ekolodzy" a może po prostu kolaboranci, uwaząjący,ze Cyloni darują im życie w zamian za wydanie reszty floty. Tacy folksdojcze. Chociaż sytuacja (jako ,że to USA) moze być bardziej skomplikowana. Bo tam są możliwi "nieuleczalnie chorzy umysłowo" pacyfiści, uważający,że nawet z terrorystami da się dogadać. Naiwność ich jest wielka. Podobne przypadki opisane były chyba w książkach Star Wars Nowa Era Jedi, gdzie znaleźli się tacy co chcieli służyć i współpracować z Yhuzan Vong.

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 22.01.2006 - |22:55|

• 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#15 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.01.2006 - |01:15|

jest pożno, padło mi łacze (przez awarię musiałem czakeć kilka dodatkowych godzin by zoabczytć odcinek.
Jest zimno, mam nieszczelne okna, piździ mi w pokoju (co by tu jeszcze ponarzekać) a tak odcinek jest TRUDNY w odbiorze (pierwszy raz od kilkumiesiecy wiem, zę uciekło mi kilka tektów, i wiem że bede musiał go powtorzyć by go zrozumieć.

ale skomentuje jedno zdanko:

++ nowy wątek laura wie o 6

to nie jest nowy watek, to że NR6 jest Cylonem, to oni wiedzą od pierwszego sezonu, przecież szukają tej co ten spreparowany film dostarczyła.... Potem była na BSP, więc pewno jej i tam fotkę zrobili....

a ja do plusów zaliczę SABOTARZ i tekst Szefa: (ciut go zmienia, bo już go gdzieś słyszałem w jakimś filmie...)

Raz to przypadek
dwa zbieg okolicznośći
trzy to SABOTAŻ

#16 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.01.2006 - |01:38|

Laura wie o 6 - prosze o czytanie z kontekstem, a kontekst jest taki że chodzi tutaj wyraźnie o związek Gaujsa z 6 o którym teraz wie Laura.
To wszystko wpisuje się w nowy wątek walki o władze między Laurą a Gajusem.

Myśle dodatkowo że pro-Cyloni będą asem w rękawie Baltara, jego zbrojnym ramieniem.
Sytuacja może być bardzo ciekawa, bo Baltar będzie w tym samym czasie "współpracował" z panią Prezydent i pro-Cylonami, Laura pewnie będzie próbowała wysondować naszego doktorka jeszcze bardziej będąc podejżliwą względem jego osoby, pewnie kilka tajnych zebrań, rozmów bez Baltara. Oparcia będzie szukała w Adamie mającego ten sam problem czyli pro-Cylonów.

Pro-Cyloni logicznie biorąc pewnie będą wątkiem dłuższym bo Gina ( materialna 6) musi coś robić.

Chyba że scenarzyści znów nas zaskoczą :hyhy:

Użytkownik Quendi edytował ten post 23.01.2006 - |01:40|

• 0

#17 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.01.2006 - |01:44|

Quendi a to sorrki, źle zrozumiałem, moja wina.

To mamy trzecią siłę militarną we flocie

wojsko
Zarek i jego ludzie
A teraz ten nowy ruch...

#18 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 23.01.2006 - |03:46|

Odcinek rzeczywiście frapujący.
BSG ma gienialne zdjęcia, muzykę i w ogóle jest wyjątkowa. Zauważcie jak niesamowicie pokazano retrospekcje Laury z przeszłości. Lost się chowa. Jak gienialnie pokazano jej cierpienie i umieranie. Oglądanie BSG jest dla mnie i to po wielu latach spędzonych przed filmami i serialami, czymś całkiem wyjatkowym. Pozornie spokojniejszy odcinek. Pozornie - a sceny gdy Hello rozmawia z Adamą są tak naładowane, że szok, gdy Adama rozmawia z tym "pokojowcem", gdy wchodzą aresztować pracownicę fabryczki naboji. Niesmaowite jak można to tak zrobić, że zamyka się widza wewnątrz tego świata i zostawia potem czołgającego od emocji i natłoku myśli. Mistrzostwo świata.

Z innej beczki Zastanawiałem się nad ideą tego ruchu pokojowego. Czy on aby naprawdę jest bez sensu? Czy jakaś rozmowa z Cylonami nie jest jakąkolwiek szansą na przetrwanie? Może to minimalne szanse są, ale latanie w pustkę kosmosu i to nawet do mitycznej i niby odnależionej generalnie ziemi, nie wydaje mi się czymś sensowniejszym. Jakkolwiek to ruch ten nie jest całkiem bez sensu i zapewne znajdzie się wielu ludzi, którzy go poprą. Scenarzystom należą się brawa w tym sensie, że dostrzegli taką opcję i wzięli na warsztat. Sęk w tym, że włąściwą dopwiedzią na ten ruch powinno być jasne i zrozumiałe dla wszystkich ocalałych przedstawienie ZIemi jako nadziei i szansy na przetrwanie. Innej opcji flata nie ma jak poddanie się poprzez jakieś negocjacje lub odnalezienie Ziemi z istniejącą i funkcjonującą ludzką cywylizacją. Ciekawie w którymś momencie mówi w odpowiedzi do Adamy ten lider "pokojowców", że co prawda Cyloni nas teraz zaatakowali zniszczyli, ale to było w odwecie za wcześniejszą ich porażkę i chęć ich zniszczenia. Warto w tym momenice przeczytać na Portalu SajFajNet lub tu na Forum w dziale FanFic - Historię 12 Koloni Kobolu, by uzmysłowić sobie, że facet ma nieco racji. Generalnie dałem 9 bo choć odcinek mi się naprawdę podobał to bywały w BSG już lepsze i nie można zresztą dawać ciągle 10ek.
Generalnie wydaje mi się, że przed finałem sezonu czeka nas kilka mocnych średniaków dziejących się wewnatrz floty. A potem będzie wielkie uderze w postaci przełomu sezonów i będziemy całe wakacje jęczeć z niecierpliwości za 3 sezonem - huh.
  • 0

#19 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 23.01.2006 - |08:20|

9,5/10; podobał mi się bardziej niż 2x12; uwielbiam intrygi :P ;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#20 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 23.01.2006 - |10:07|

O ile pamiętam , po wojnie z Cylonami zawarto rozejm. Ludzie zbudowali nawet stację kosmiczną i czekali tam co roku na wysłannika Cylonów aby prowadzić rozmowy. Ci jednak woleli wojnę. Nie sądzę,aby tostery chciały pokoju - wtedy nie używa się masowo bomb nuklearnych (bo nie ma z kim zawrzeć pokoju). Natomiast biologiczni to zagadka. Są na razie fanatykami ale może zmienią zdanie... Choć jesli będą to robić pojedyńczo , potrwa to za długo...
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych