Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 023 - S02E10 - Pegasus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (155 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (99 głosów [68.75%])

Procent z głosów: 68.75%

2. 9.5 (24 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

3. 9 (14 głosów [9.72%])

Procent z głosów: 9.72%

4. 8.5 (1 głosów [0.69%])

Procent z głosów: 0.69%

5. 8 (2 głosów [1.39%])

Procent z głosów: 1.39%

6. 7.5 (1 głosów [0.69%])

7. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.69%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (2 głosów [1.39%])

Procent z głosów: 1.39%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 28.06.2005 - |17:12|

Spoiler z tego trzyczęściowego epizodu znajdziecie w temacie trzeciej części - TUTAJ

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 13.11.2005 - |14:51|

• 0

->1019<-

#2 razo

razo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoSilesia

Napisano 24.09.2005 - |19:45|

Oj odcinek poprostu niesamowity. Bije na głowe wszystkie poprzednie epizody.
Pegasus śledząc Cylonów odnajduje przypadkowo flote. Piekna spokojna, a nawet radosna muzyka na początku odcinka. Wielka radość z powodu odnalezienia statku Battlestara, o którym wszyscy myśleli że został zniszczony. Później zaskakująca sytuacja. Okazuje sie że dowodzi nim Pani Admirał i to ona teraz staje na najwyższym szczeblu drabinki dowodzenia w całej flocie. Mimo iż mówi że nie będzie przeszkadzala Komandorowi Adamie w dowodzeniu jego statkiem zarządza przeniesienie Apollo i Starbuck na swój okręt. Okazuje się takze ze na Pegasus'ie przetrzymują Cylona. Dr Baltar i Nr 6 są strasznie zaskoczeni poznając tozsamość cylona. Cała sytuacja z "przesłuchaniem" Boomer i naastępnym aresztowaniem i skazaniem na śmierć Helo i Tyrola doprowadza w końcu do reakcji ze strony Adamy.

Odcinek zapowiadający sie jako spokojne i szczęśliwe spotkanie ludzi ze statków dawno od siebie oddzielonych przekształca sie powoli w wojne między dowódcami tych okrętów.

11/10
  • 0

#3 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 24.09.2005 - |19:57|

Miodzio, miodzio, miodzio ten odcinek mną ruszył, wstrząsnął i w ogóle pozostawił w rozsypce. Nie wiem jak można się o nim wyrażać po prostu SUPEeeeeerrrrrrrrrrrr bije na głowę wszystkie ostatnie atlantisy, sg1'ny itd :] gorąco daje 11/10 mam nadzieję, że druga część będzie na takim samym poziomie. Tak propo nie wiem dlaczego ale zawsze sądzę, że decyzje Adamy są słuszne a innych nie :) taki jakiś nawyk battlestar ma szczęście, że ma takiego dowódce a nie jakiegoś twardogłowego debila /albo w tym przypadku debilke :D/. Apropo z tym, że z profesjonalnego pktu widzenia... wiecie co jakby był taki dowódca to olałbym służbę jak nic... galactica to rodzina a pegasus to jacyś faszyści.
  • 0

#4 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.09.2005 - |20:17|

10
Odcinek doskonały! Bez dwóch zdań najlepszy odcinek 2 sezonu. Zastanawiałem się jak będzie wyglądać przejęcie dowodzenia przez tą admirał i spełniły się moje najczarniejsze przewidywania. Najśmieszniejsze jest to, że z formalnego punktu widzenia, racja jest po jej stronie :angry: . Wątek ze zmaltretowaną nr.6 też bardzo dobry. Właściwie w tym odcinku nie ma słabych punktów :) . Szkoda tylko, że ciąg dalszy dopiero w styczniu :( .
  • 0

#5 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 24.09.2005 - |21:22|

10 ! Nic dodac, nic ujac.

Swietnie zagrana rola pani admiral. W sumie to wszystkie jej zalecenia byly jak najbadzriej logiczne. Jest surowa, pozwala na tortury ale podczas wojny o przetrwanie ludzkosci da sie to zrozumiec. Cel uswieca srodki. Gdyby nie przywiazanie do zalogi Galactic'i pewnie bym byl po jej stronie ^^ Widac tylko ze nie pasuje jej wladza cywilna we flocie.

Poza tym motyw z 6-stka albo odbijanie sharon przez Tyrola i Helo wymiataly. I znow musze pochwalic genialna muzyke swietnie budujaca nastroj.

Odcinek bez wad (no moze jedna, trzeba dlugo czekac na jego zakonczenie).
  • 0

#6 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 24.09.2005 - |23:16|

A ja dałem 9,5 bo odcinek super ....ale zawsze moze byc lepiej :) Rola pani Admirał swietna, muzyka taka nastrojowa. Świetnie dobrana. A najbardziej podobał mi sie..... Baltar, nie przypomina już wogole mięczaka, teraz jest naprawdę prawdziwym mężczyzną..... zwróćcie uwagę na jego rozmowy z 6, lub jak traktuje strażników....no nieźle.
  • 0
Dołączona grafika

#7 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 24.09.2005 - |23:45|

Odcinek świetny ! Dałem 10. Te 45 min przeleciało tak szybko że ani się spostrzegłem a już był koniec.

Świetne przejście z początkowej sielanki, poprzez serię napięć pomiedzy załogami (i dowódcami) obydwu Battlestar'ów aż do zaczątku wojny pomiędzy nimi. Świetnie zagrane i super pokazane.

Co do Pegasus'a to jak ktoś wspomniał powyżej mają oni istnie faszystowskie sposoby. Za przewinienie wyrok bez sądu i to odrazu śmierć ? A przesłuchanie więźnia polega na torturach, głodzeniu i gwałtach (przypuszczam że sobie ładnie używali nr.6 po przykładzie z "przesłuchaniem" Boomer). W sumie to ja jej wogóle nie poznałem w takim stanie - dopóki szóstka Baltara nie powiedziała że to ona :P Zresztą nawet po tym ciągle niezbyt ją rozpoznaje - świetna charakteryzacja wielotygodniowego katowania. Ale wracjając do wydarzeń z serialu: może i sytuacja była nadzwyczajna - w końcu to desperacka walka o przetrwanie - ale to nie usprawiedliwia podejmowania szybkich i drastycznych decyzji :/. Można było się obyć bez tego (na Galactice jakoś obyło sie bez egzekucji i tortur - no może prócz tego cylona co wyleciał przez śluze w kosmos :P)

Świetny był też tekst Starbuck: "This mission sucks" haha ale wszystkich zatkało na sali odpraw :blink:

Jakże ja teraz czekam na rozwiązanie wydarzeń w nastepnym odcinku !
Czy to prawda że kontynuacja dopiero w styczniu '06 ?!? Jeśli tak to dlaczego ? Po co przerywać serial jak zostały tylko 2 odcinki ? Chciało by się powiedzieć: WTF ?!

Ja już się nie moge doczekać nastepnego odcinka :clap:

Użytkownik ()))FPPfan))> edytował ten post 24.09.2005 - |23:47|

• 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#8 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 25.09.2005 - |04:02|

10 - rzadko jesteśmy tak jednomyślni jak widać po wynikach głosów.

Odcinek rozwalił mnie, sponiewierał i rzucił na kolana. Mam nadzieję, że nie skończy się bratobójczą walką. Racje są rozłożone po równo bo metody jakimi się Pegausowcy posługują, są faktycznie nie do przyjęcia - chyba celowo te metody i zachowania wyostrzono, żeby uzasadnić lepiej decyzję Adamy. Fakt, że skazano bez udziału Adamy 2 jego ludzi na śmierć jest w obecnej sytuacji floty rzeczywiście uzasadnionym powodem do kontrakcji. Wygląda, że Roslin musi to uratować - bo kto inny?
BSG znów udowadnia, że jest genialnym produktem i zmierza w kierunku ustanowienia nowego standardu SciFi - to już wg mnie kultowy serial i zapewne najlepszy z wszystkiego co do tej pory, w branży SciFi, wyprodukowano. Perfect...
  • 0

#9 JaXa

JaXa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 25.09.2005 - |11:31|

Pełne i nie obcinane 10 !!

Odcinek Genialny.... Najlepszy ze wszystkich odcinków BSG do tej pory.... Wgniótł mnie w fotel i przenicował...
Scena z 6.... Arcydzieło... Podobnie z odbijaniem Boomer.... Dziwi mnie że już na pokładzie Galaktiki Adama nie wsparł Tyrola i Halo... W koncu wystraczylo zeby mu powiedzieli o probie gwałtu na więźniu i mógł nie pozwolić Raptorowi odlecieć... A bylo to łatwo namierzyć... Przeceiż złapali tego porucznika z opuszczonymi gaciami...

Ide sie zahibernować do stycznia
  • 0

#10 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 25.09.2005 - |11:43|

Jakże ja teraz czekam na rozwiązanie wydarzeń w nastepnym odcinku !
Czy to prawda że kontynuacja dopiero w styczniu '06 ?!? Jeśli tak to dlaczego ? Po co przerywać serial jak zostały tylko 2 odcinki ? Chciało by się powiedzieć: WTF ?!

Pewnie te dwa odcinki wzięły się Tobie z tematów na Orionie? :> Tak więc małe sprostowanie, to, że nie ma więcej tematów nie znaczy, że do końca sezonu zostało 2 ep ;) Sezon 2 liczy sobie 20 odcinków, a takie przerwy były, są i niestety będą... Polityka stacji telewizyjnej...
  • 0

->1019<-

#11 Kenny

Kenny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 25.09.2005 - |12:32|

Rewelacja, 10 bez dwóch zdań.
Trzymał w napięciu jak nigdy, muzyka rewelacyjnie dobrana do scen.
BSG awansował dla mnie na najlepszy serial ostatnich czasów.
Cóż teraz trzeba czekać na kolejne odcinki.
  • 0

#12 osek

osek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • Miastoszczecin

Napisano 25.09.2005 - |13:23|

Mnie też to właśnie zastanawia, że tak szybko ich zwineli... Apropo próby gwałtu na tosterze... sądzisz, że ta [beeep]a nazistowska pani admirał uważałaby to niby za próbę gwałtu :> wątpie. A jej okrutny piesek został zabity więc musiała się zemścić :( eh ona jest głupia i musi być zlikwidowana jak najszybciej /a ja wam mówię, że ona jest tosterem :clap: coś tak czuję :)/. Powinni ją sprawdzić na samym początku bo w końcu ona teraz rządzi flotą...
  • 0

#13 JaXa

JaXa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 25.09.2005 - |14:17|

Mnie też to właśnie zastanawia,  że tak szybko ich zwineli... Apropo próby gwałtu na tosterze... sądzisz, że ta [beeep]a nazistowska pani admirał uważałaby to niby za próbę gwałtu :>

Pani admirał, pania admirał a kodeks wojskowy kodeksem wojskowym...
Kodeks zadnego cywilizwanego panstwa (a takim bylo 12 kolonii) nie pozwala na sankcjonowanie gwałtu ani jego proby...
Za szybko ich zwineli...
  • 0

#14 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 25.09.2005 - |14:21|

No odcink bardzo dobry chyba dam te 10 ale kurde czemu nastepna czesc dopiero w styczniu!?!?! :censored:
  • 0

#15 ryba

ryba

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 25.09.2005 - |14:45|

Niesamowity odcinek - w tym serialu autorzy wiedza jak grac na prawdziwych emocjach.

Az mnie poderwalo jak Adama postawil sie pani admiral. Chcialo by sie krzyknac "fight for your right!" :)

Moim zdaniem najwiekszy suspens w calej serii.
  • 0

#16 WILU

WILU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoMałą Planeta Zwana Ziem

Napisano 26.09.2005 - |03:19|

"O żesz jasna cholera !" - warknąłem nagle się orientując że pasek w subedicie pokazujący czas, nieubłaganie dobiega końca.
Dałem 9.5 tylko dlatego że po tym serialu można spodziewać się wszystkiego i muszę mieć zapas bo 11-stek nie ma :-)
Adama niby przyjął na początku wszystko bez mrugnięcia okiem jednak czułem że coś jest nie tak i nie zawacha się zareagować natychmiast gdy granica przez pania Admirał zostanie przekroczona.
Oj w styczniu torrentownie aż się zagotują od ściągających :)
  • 0

#17 heyst

heyst

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 26.09.2005 - |09:20|

Wcześniej zarzucałem, że na Gallaktyce jest familiarny klimat, nie czuło się tego, że jest to okret militarny. No i "Pegasus" ze swoim czerwonoarmijskim rygorem wprowadził przeciwwagę do tego obrazu. "nie podoba Ci się, drogi widzu, rodzinny klimat na statku, to zobacz jaki inny jeszcze może być..". Po tym odcinku luźna atmosfera na Gallaktyce już nie razi, ma nowy sens, okazało się, że równie skutecznie można działać, bez tego "wojskowego" klimatu. Odcinek bdb.

Użytkownik heyst edytował ten post 26.09.2005 - |09:21|

• 0

#18 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 26.09.2005 - |10:19|

Jak wiadomo Adama w drugiej części sezonu [Spoiler]zostanie mianowany Admirałem. Ciekawi mnie jedynie jak do tego dojdzie, mianować musi przecież dowódca wyższy stopniem. Chyba, że Pani Prezydent może to uczynić.[koniec Spoilera]. Tak czy inaczej problem zostanie rozwiązany. Co do próby gwałtu - niektórzy powiedzą, że Sharon to "rzecz" (sam Adama tak o niej mówił w poprzednim odcinku). Inni, że to wojna i potrzebne są drastyczne metody. Moim zdaniem ludzi od Cylonów odróżnia właśnie to, jak odnoszą się to Sharon. Cyloni bez słowa zamordowali 99% ludzkości, nasi nie muszą zaczynać od tego samego.

Z innej beczki - chciałbym, aby Adama był Cylonem, i żeby załoga się o tym dowiedziała, i postanowiła ukryć to przed resztą floty. :D
  • 0

#19 toktumi

toktumi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 26.09.2005 - |12:42|

łeeee, kobieta admirałem. Bez przesady.
Po drugie tortury w stosunku do Cylonów . Nie widzę w tym nic nienormalnego (może przesadzili z tym gwałtem) Czyżbyście zapomnieli atak Cylonów i ich atomówki? Iles tam miliardów ofiar? Dziwię się że pokazali w tym serialu Cylonów (a dokładnie nr6 w umysle Baltara) jak sie jest zbulwerowana i zdzwiona takim postepowaniem. Przecież to wygląda strasznie sztucznie u Cylona, :)

I jak to jest w końcu z tym wirusem, czy co to było, unieszkodliwającym myśliwce? Przecież Pegasus to chyba już nowy Battlestar więc Cyloni powinni łatwo unieszkodliwić jego myśliwce a piloci Pegasusa maja po kilkadziesiąt zestrzeleń :)

hehe a ja nadal stawiam że Adama jest Cyonem. Oczywiscie zadnych dowodów nie mam poza słowami innego Cylona :) Może się okaze, że to jakiś nr 1, który nie ma sobowtóra i który im się nie udał i przez to jest ludzki i bardziej identyfikuje się z ludźmi niz z Cylonami :)

Użytkownik toktumi edytował ten post 26.09.2005 - |15:03|

• 0

#20 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 26.09.2005 - |18:46|

Odcinek normalnie niesamowity,daje 10 jak nic :clap: !!!
Na poczatku gdy Battlestar widzi jakis obcy statek,nie przypuszczalem ze to moze byc jednen z nas,potem myślalem ze to jakiś z ziemi statek :P .Ten Pegazuz jest o wiele bardziej zaawansowany niż "nasz" i o wieele wiekszy.Na pocztku sie cieszylem ze kogos spotkaja,ale gdy zaczeli dokowac i wychodzic,zaczałem sie niepokoic ze cos jest nie tak :) ...okazałą sie ze mam racje,odrazu nie spodobałą mi sie ta cala pani admirał i CAG i szef :/ .zaraz pegazuz zaczał sobie ich podporzadkowywać.
Gauis spotyka numer 6,ładnie urzadzona :/ ..ciekawy wątek.
pegazuz planuje uderzyc na flote cylonow to 2 watek,tzn narazie jakis rekonesans,Starbuck tez troche namiesza
No i chyba najwazniejszy watek tego odcinka,jakis spec ds. cylonow probouje "przesłuchiwac" Sharon i chef z helo robia dobrze atakujac go.
Końcówka miażdzy :blink: ..ta muzyka gdy Adama dowiaduje sie ze maja byc straceni,jemu wyraznie od poczatku nie podobało sie to pojawienie amirała.No i sam koniec vipery leca na siebie,co sie stanie ??? w starciu "my" nie mamy szans,kurde trzeba teraz czekac pare miesiecy :angry:
Ogólnie BSG najbardziej mi sie podoba obecnie,bije 9 sezon i 2 Sg i Sga
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych