Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 021 - S02E08 - Final Cut

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (67 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (6 głosów [10.17%])

Procent z głosów: 10.17%

2. 9.5 (7 głosów [11.86%])

Procent z głosów: 11.86%

3. 9 (12 głosów [20.34%])

Procent z głosów: 20.34%

4. 8.5 (9 głosów [15.25%])

Procent z głosów: 15.25%

5. 8 (12 głosów [20.34%])

Procent z głosów: 20.34%

6. 7.5 (2 głosów [3.39%])

Procent z głosów: 3.39%

7. 7 (3 głosów [5.08%])

Procent z głosów: 5.08%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (3 głosów [5.08%])

Procent z głosów: 5.08%

10. 5.5 (1 głosów [1.69%])

Procent z głosów: 1.69%

11. 5 (1 głosów [1.69%])

12. 4.5 (1 głosów [1.69%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [3.39%])

Procent z głosów: 3.39%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 18.06.2005 - |17:22|

D'Anna Biers wraz ze swoim kamerzystą, Bellem, wchodzą w posiadanie nagrania z masakry (czy incydentu) na Gideonie. Zastanawiają się jak zmontować z tego materiał, gdy do jej biura przychodzi kolonialny Marines z zaproszeniem na pokład Colonial One. Tam dowiaduje się, że dostanie nieograniczony dostęp do BSG i jej załogi, a w zamian ma tylko zrobić uczciwy i prawdziwy reportaż. Oczywiście zgadza się i wraz z komandorem Adamą udaje się Raptorem na battlestara. W tym samym czasie żona pułkownika Tigha zastaje w ich kwaterze wers z jednego z wierszy kolonialnych poetów "Z ciemności musisz upaść", co wyraźnie sugeruje groźby pod adresem jej męża.
W czasie wizyty przewodniczką reporterki zostaje Dualla. Gdy wyjaśnia zasadę działania cyrkulacji powietrza na pokładzie okrętu, mija ich dwójka pilotów, którzy najwyraźniej wyszli przed chwilą spod pryszniców i są w trakcie wzajemnego okładania się ręcznikami. Po wejściu do kwater pilotów, Kat daje upust swojej radości i pokazuje do kamery swoje... pośladki. Chwilę potem następuje OPR od Apollo (zarówno dla Cat za swoje zachowanie, jak i dla Costanzy za wejście do kwater starszych oficerów), a po tym przywitanie Lee i D'Anny Biers w trakcie którego ręcznik będący jedyną garderobą pilota prawie spada na podłogę. Apollo wyrzuca reporterów z kwater, a D'Anna i Dualla starają się powiększyć rozmiar dysku nagrywającego film. W trakcie tego obok nich przechodzi Baltar, który ostatecznie umawia się z Biers na wywiad.
Tyrol w czasie przeglądu Vipera Cat wykrywa usterkę, po czym zostaje skrytykowany przez Cat (za to, że mechanicy się opieprzają, a nie robią przeglądów). Wywiązuje się kłótnia, którą przerywa Starbuck. W rozmowie z Apollo stwierdza, że chce ją zdjąć z patroli, tak, zeby mogła ochłonąć. Lee nie zgadza się, argumentując, że i tak nie mają już dostatecznej ilości pilotów.
Adama wraz z Tighem rozmawiają w CIC na temat spotkania członków floty na pokładzie Cloud 9. Komandor decyduje, że z ramienia BSG poleci tam między innymi pułkownik. W trakcie kontroli przedstartowej Raptora zaczyna się w nim coś palić, a oględziny szefa wskazują, że mógł to być sabotaż. Po tym incydencie Tigh (za namową żony) decyduje się udzielić wywiadu D'Annie Biers, tak aby przedstawić swoją wersję incydenty na Gideonie. W jego trakcie reporterka podaje pułkownikowi drinka, który ten szybko wypija. Po chwili orientuje się jednak, że miało to tylko na celu potwierdzenie plotki, że jest pijakiem. Wychodzi po drodze odtrącając Biers.
W międzyczasie Helo odkrywa, ze Sharon jest chora i każe wezwać do niej lekarza.
Po wywiadzie z Tighem Biers udaje się do Starbuck, którą wypytuje o to czego szuka ona u nowych rekrutów. Po tym rozmawia z Adamą, którego pyta dlaczego nie oskarżono Tigha. Ten odpowiada, że nie będzie poświęcał kilku ludzi na ołtarzu publicznej wściekłości.
W trakcie lądowania Kat trzy krotne musi je przerywać, gdyż za każdym razem popełnia jakiś błąd. W końcu z pomocą Starbuck udaje jej się, a po wylądowaniu okazuje się, ze brała ona stymulanty, gdyż nie wytrzymywała napięcia związanego ze służbą. Biers udaje się za Cat do izby chorych, a tam odkrywa, że na pokładzie okrętu przebywa kopia Boomer. Nagrywa to, jednak Adama każe jej oddać kasetę. Okazuje się jednak, że Biers podmieniła kasety i nadal jest w posiadaniu oryginalnego materiału.
Następuje w końcu wywiad z Baltarem. Jednak zanim jeszcze na dobre się rozpoczął, ogłoszono czerwony alarm i Biers udaje się do CIC, a Bell do hangaru. W pobliżu floty skoczyły dwa Raidery na kursie kolizyjnym z Galacticą, a CAP jest zbyt daleko, żeby je przechwycić. Następuje wystrzelenie awaryjnych myśliwców, które przechwytują i niszczą wroga.
W trakcie montowania materiału na reportaż, Biers odkrywa, że Palladino czytał Katarisa, poety, którego wers był na lustrze Tigha. Zawiadamia ochronę i razem udają się do kwatery pułkownika. Tam zastają Tigha z bronią Palladino, która jeszcze chwilę wcześniej była wycelowana w głowę XO, a żona pułkownika leży związana na podłodze.
Następuje przedstawienia zmontowanego reportażu dowództwu floty. Zyskuje on aprobatę komandora i pani prezydent.
W tym samym czasie na Caprice Doral, Boomer i Nr. 6 oglądają ten sam reportaż wraz z wyciętą sceną z Boomer i jej dzieckiem. W seansie tym towarzyszy im... D'Anna Biers.

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 11.09.2005 - |21:24|

• 0

->1019<-

#2 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 10.09.2005 - |13:20|

8,0

Odcinek nieco słabszy niż dwa ostatnie. Reporterka niezbyt przekonująca, poza tym było dla mnie oczywiste na czyje "zlecenie" pracuje. Pokazania "ludzkiej twarzy" załogi Battlestara wyszło nieco sztucznie. Z drugiej strony wreszcie wiem jak Dualla ma na imię ;) . Ogólnie odcinek średni. To co jest siłą BSG, czyli relacje międzyludzkie jakoś "nie zagrało". Ktoś tam domagał się słabszego epizodu, no to ma.

P.S. HA, HA !!! Wreszcie jestem pierwszy! Kwiatek, komputer Ci padł ;) ?
  • 0

#3 _Bunio_

_Bunio_

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 10.09.2005 - |16:00|

daję 8.0 z czystym sumieniem...

Znamy twarz kolejnego cylona we flocie.... szkoda tylko że jest osoba nowa, niejako z zewnątrz, a nie ktoś ze stałej załogi Galactici lub Colonial One.... no, ale jeszcze parę odcinków przed nami ;) .... szkoda tylko że zbliża sie przerwa :( ... ech....
  • 0

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.09.2005 - |17:34|

do 40 minuty chciałem dać 8, pierwszy raz od dawna miałem uczucie niedosytu, ale....
Po pierwsze: powrót sktótu na paczątku, ahh to jednak musi być w tym serialu :)
Po drugie: jak usłyszałem motyw z oryginalnej BSG to az mi się łezka w oku zakręciła, piękne uczucie.
Po trzecie: pokazanie że Cyloni ciągle więdzą gdzie jest flota.

Te trzy punkty zadecydowały ze nadal daje serialowi 10!!!

a i jeszcze jeden "wielki" minus: Xena blondyną jest BRZYDKA, łądniej wyglądała jako brunetka :)

#5 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 10.09.2005 - |20:21|

Odcinek przyzwoity, choć brakło mu "tej iskry" na którą się czeka... Końcówkę można pochwalić - ciekawy motyw hmm...

P.S. HA, HA !!! Wreszcie jestem pierwszy! Kwiatek, komputer Ci padł  ;)?

KWIATEK IS GONE :( -> (R.I.P.)
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#6 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 11.09.2005 - |03:39|

Hmmm od początku serialu ten odcinek jest inny. Zdziwił mnie. Niby na oko wszystko grało, ale coś jakby głębiej nie grało. Chyba zaczynamy nową opowieść, bez Kobolu i Caprici. Nie wiem jak to będzie, ale lekko mnie ten odcinek zaniepokoił. Nie mam pojęcia co planują scenarzyści, ale niewapliwie to pole manerwu jest teraz węższe. To, że poznaliśmy nowego Cylona to coś, ale nie za dużo. Najdziwniejsza była scena w kinie. Nie wiem co powiedzieć oprócz tego, że zadziwił mnie ten odcinek. DAłem 8 bo było nieźle, ale jednak od początku serialu to był może najsłabszy odcinek i jakiś taki hmmm z niedosytem...
  • 0

#7 pmark2

pmark2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoWrocek

Napisano 11.09.2005 - |15:46|

Witam.
Od długiego czasu jestem osobą czytającą forum.
Dziwią mnie tylko kryteria ocen co poniektórych użytkowników a potem sama ocena ?

"odcinek średni i ocena 8.0"

Użytkownik pmark2 edytował ten post 11.09.2005 - |15:47|

• 0

#8 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 11.09.2005 - |17:21|

"odcinek średni i ocena 8.0"

Spieszę wyjaśnić:
"Odcinek średni" - jak na BSG
"ocena 8.0" - w przypadku tego serialu to jest ocena dla przeciętnego odcinka (moim zdaniem).
Battlestar Galactica ma zazwyczaj odcinki "warte" 9-9,5 pkt. więc 8 to jest odpowiednia ocena dla odcinka trochę słabszego.

P.S. Oczywiście każdy ma prawo do własnej skali ocen. To jest moja ;) .
  • 0

#9 toktumi

toktumi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 12.09.2005 - |09:51|

Moim zdaniem najsłabszy odcinek.
Na przykład takie szczegóły jak rozmowy Adamy z pułkownikiem ( jak wysłał pułkownika na cloud ) lub rozmowa młodego Adamy ze Starbuck. Ta ostatnia rozmwoa była niesamowita. Wściekają się po rozmowie na kamerzystę że kręcił i odeszli sobie a nie mgoli po prostu wyjśc z hangaru i tam sobe porozmawiąc. Tak jakby to była rozmowa pod kamerę :D Tak samo z romową Adamy z pułkowniekim. Nie mogli poczekac 5 minut w bezruchu i dopiero jak kamerzysta odejdzie to poromawiać sobie.. Przecież kamerzysta nie filmowałby ich jak stoją nieruchomo.
Ocinek słaby- 4,5
  • 0

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.09.2005 - |10:45|

A może to jest celowe, skoro jak sam zauważyłeś, może to celowa dezinformacja.

Tak w ogóle ciekawe spostrzeżenie, ciekawe czy cos z tego wyjdzie.

#11 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 12.09.2005 - |11:01|

Ja tez daje 8,0 mamy nowego Cylona, ciekawe, jeszcze sie pojawi ta babka pewnie..... ale taki odcinek zapchajdziura....
  • 0
Dołączona grafika

#12 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 12.09.2005 - |12:18|

Dobra to treraz ja: Ocena 3, nie więcej a dlaczego:

Nie lubie odcinków we serialach w stylu "z perspektywy dziennikarza". Odcinki takie przeważnie są podobne do siebie, widzimy zwykle "ludzką" częśc załogi, potem manipulacja faktami... bueeee, za bardzo "amerykański" się ten serial zrobił, jakieś podteksty polityczne, teraz rzeczywistość dnia codziennego przelana na ekrany tv. Ogólnie nie lubie dziennikarzy, wciskają swoje wścibskie nosy we sprawy których jako "ludzie" powinnie nie poruszać. Podobnie zresztą ludzie którzy są manipulowani przez takich pseudo dziennikarzy.
Co mi się jeszcze nie podobało: otóż dziwi mnie, ze wpuszczono na okręt wojenny, jedyny zresztą, ludzi z zewnątrz, bez "opiekuna". Przecierz mogli spokojnie jakies niespodzianki zostawić na okręcie?. Ta pani redaktor, pominmy że jest tosterem, taka na początku twarda, ze pokaże tylko prawdę, kręci sceny w których załoga BSG ma chwile słabości a potem i tak na końcu puszcza to co jej się podoba a raczej co oczekiwał Adama i Roslin - czyste manipulowanie ludzmi. Wg mnie reportaz zpstał zrobiony stronniczo, podobny do propagandy faszystowskiej czy stalinowskiej.

Wg mnie wolne dziennikarstwo w czasie kiedy grozi zagłada całej populacji jest wg mnie niedopuszczalne - powinno być w takich chwilach pełna kontrola przepływu informacji do ludzi, by nie zmniejszać morale społeczeństwa.

Ten odcinek to zwykłe nieporozumienie w tym serialu
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#13 trojek

trojek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 12.09.2005 - |12:25|

.... szkoda tylko że zbliża sie przerwa :( ... ech....

Wyświetl post

jaka przerwa ? kiedy ? po ktorym odcinku ?
  • 0

#14 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.09.2005 - |16:05|

jak SG po 10, czyli za dwa tygodnie prawie półroczna przerwa :(

#15 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 12.09.2005 - |16:11|

Tzn jeszcze dwa i przerwa??? Dobrze mowie czyli po odcinku Pegasus? Szkoda, bo zdaje sie serial jest emitowany co 2 tygonie? Zgadza się? Sorki za goopie pytanie, ale jestem tu nowy ;)

Sam sobie odpowiedziałem, jest wyswietlany co tydzien. A po odcinku Pegasus brak nowcyh odcinkow bo powtarzaja stare, wystarczy spojrzec na www.scifi.com ;) Szkoda ze trzeba bedzie znow czekac :(

Użytkownik truskolodz edytował ten post 12.09.2005 - |16:20|

• 0
Dołączona grafika

#16 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.09.2005 - |16:23|

Jak sobie mogę odmówić krócitkiego komenatarza na temat tych odcinka.

Osobiście ja go próbuje porównać do Stargateowego „Heroes” i próbuje ocenić który był lepszy. Ponieważ idea przyświecająca obu była mniej więcej taka sama czyli jakiś reporter pokazuje komuś jak to naprawdę jest w wojsku które funkcjonuje w danym serialu i które równie dobrze może być naszym rzeczywistym. Tego konfliktu który lepszy osobiście jeszcze nie rozstrzygnąłem. Z jednej strony odcinek Heroes w oglądaniu jest bardziej przyjemny, lepiej zrobiony, lepiej wyreżyserowany i bardziej tragiczny. Z drugiej strony Galactica bardziej realnie i bez ubarwień typowych dla bajek pokazuje sytuację. W SGC nikt nie dostaje ochrzanu za nic, nie robią błędów, są wytrwali do samego końca. Tymczasem Galactica pokazuje jak mi się wydaje bardziej realny obraz sytuacji. Wystarczy porównać te fragmenty i komentarz reporterów do zakończeń ich dokumentów i sprawa staje się jasna.

Krótko dalej! Wspaniały zupełnie zaskakujący dla mnie motyw na koniec że reporterka to Cylon! :D

Wiadomo ogólnie odcinek dziwny jak na Galactice. Bo od kilku, jeśli nie kilkunastu epizodów ekipie przyświecał cel który się skończył w ostatnim odcinku. Teraz pozostał tylko kac i czekanie na kolejną imprezę. Wydaje się że główny motyw to będzie to dziecko... co jakoś mi za bardzo się nie podoba.

Teraz dzięki temu że Cyloni dowiedzieli się o dziecku od reporterki można wykluczyć chyba parę osób z kręgów „toserstwa”. Odpada doktorek specjalista (Religę przypominający ;) ) i ... i nie chcę się w to wgłębiać kto...

A więc to naprawdę jest Xena!!! Chyba ja widziałem jakąś inną wersję w telewizji tej Xeny bo za nic nie mogę jej poznać nawet teraz...

Po raz pierwszy w BSG zapachniało mi perfidnymi bugami! mmisiek wyżej parę wymienił, chociaż do zarzutów o amerykanizacji się nie dołączam :>

Co do roli prasy! Zahaczyłem o ten temat chyba w AvsR (Adama vs Roslin) :> W tym odcinku pojawiają się argumenty na jej szkodliwość i wywyższanie się w ich roli co poniektórych redaktorów. Na przykład słowa urażonej pani redaktor że wojsko podważa jej patriotyzm są śmieszne! To raczej nieustannie jest na odwrót. To prasa podważa rolę dowódców i ich intencji wobec floty (odpowiednik powiedzmy kraju). Flota (kraj) to nie sama organizacja a ludzie i przez służenie krajowi rozumiemy służenie ludziom. I co sądzić o osobie która chce wywołać kolejną intrygę i prowadzić do kolejnych buntów w szeregach narodu (między wojskiem, a cywilami). Tylko to że jest wrogiem społeczeńśtwa, albo zależy jej na sławie i poplarności zdobytej nie ważne jakimi środkami i bez znaczenia na konsekwencje.
Druga sprawa to manipulowanie przez panią redaktor tak pięknie pokazane podczas wywiadu z Tigh’em. To była czysta prowokacja, która miała co udowodnić? Że Tigh jest winny śmierci, że mu nie żal tych ludzi! Tigh to nie gościu który będzie się spowiadał przed kamerą, ani przed żadną inną osobą. Trzyma on to zazwyczaj w sobie i żyje z konsekwencjami podjętych przez siebie decyzji (tak wyznaje mniej więcej podczas sceny gdy ten pilot chce go zabić).

DObra.... podczas pisania przemyślałem sprawę... Heroes było lepsze ;)
Log65: Happy camper

#17 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 12.09.2005 - |19:51|

9
Bardzo fajny odcinek! :)
Podobnie jak w Stargate,też jest krecone o życiu bohaterów,z tym wyjatkiem ze tutaj zostalo to pokazane.
Szok ,że ta dzienikarka jest Cylonem :blink: ,jeszcze lepsze jest to,że cyloni doskonale wiedza gdzie jest flota,a mimo to nie atakuja,co jest zupełnym bezsensem :blink: ..no chyba ze Cyloni maja plan :hyhy:
ciekawe czy Sharon urodziła to dziecko i co z nia.
Bsg najlepsze w tym tygodniu z trójki seriali

KWIATEK IS GONE sad.gif -> (R.I.P.)

:/
mozna wiedziedc czemu odszedl ??? I czy wróci na forum :( ??

Użytkownik Michał edytował ten post 12.09.2005 - |20:13|

• 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#18 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 12.09.2005 - |20:25|

Po odcinku widać że coś sięzmieniło , skończyło . Tak jakby wszystko zwolniło . Chociaż może w oczekiwaniu na kolejne przespieszenie .
Jak na razie najsłabszy odcinek z całego nowego BSG - 7 .(co nie oznacza że zły) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 Neko

Neko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.09.2005 - |21:40|

5,5

zgadzam się z ogółem, jak do tej pory najsłabszy odcinek. jakoś nienaturalnie to kręcenie dokumentu wyszło. oby następne odcinki wróciły do typowego poziomu. pojawiła się za to kolejna ciekawostka dotycząca cylonów, wygląda na to że komunikacja między modelami nie jest aż tak łatwa jak się wcześniej wydawało i zależy od odległości. niby logiczne ale we wcześniejszych odcinkach nie było to tak oczywiste.
i jeszcze +0,5 za to że Tigh w końcu zachował się tak jak powinien i stawił czoła swoim błędom zamiast się tłumaczyć.

No i Gaeta w końcu dostał imię :P
  • 0

#20 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 12.09.2005 - |22:38|

Chyba tutaj nie chodzi o odleglosc, tylko o to ze Sharon niechce sie kontaktowac z reszta "rodzinki" widocznie, ale ofkoz po tym serialu sie mozna wszystkiego spodziewac ;)
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych