Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 186 - S09E12 - Collateral Damage

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (123 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (6 głosów [5.66%])

Procent z głosów: 5.66%

2. 9.5 (9 głosów [8.49%])

Procent z głosów: 8.49%

3. 9 (10 głosów [9.43%])

Procent z głosów: 9.43%

4. 8.5 (11 głosów [10.38%])

Procent z głosów: 10.38%

5. 8 (16 głosów [15.09%])

Procent z głosów: 15.09%

6. 7.5 (12 głosów [11.32%])

Procent z głosów: 11.32%

7. 7 (16 głosów [15.09%])

Procent z głosów: 15.09%

8. 6.5 (4 głosów [3.77%])

Procent z głosów: 3.77%

9. 6 (7 głosów [6.60%])

Procent z głosów: 6.60%

10. 5.5 (1 głosów [0.94%])

Procent z głosów: 0.94%

11. 5 (1 głosów [0.94%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [1.89%])

Procent z głosów: 1.89%

14. 3.5 (1 głosów [0.94%])

15. 3 (8 głosów [7.55%])

Procent z głosów: 7.55%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (2 głosów [1.89%])

Procent z głosów: 1.89%

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.04.2005 - |14:37|

SPOILER

SG-1 nawiązuje stosunki dyplomatyczne z dobrze rozwiniętą cywilizacją, która cieszyła się setkami lat spokoju dzięki protekcji Asgardu. Ludzie z tego świata niedawno uzyskali dostęp do części wiedzy Goa’uld’ów, dzięki niej udało im się stworzyć urządzenie będące wstanie nagrywać wszystko czego dana osoba doświadcza, a potem dzielić się tymi wspomnieniami z innymi. Dzięki tej technologii, a zwłaszcza jej możliwościach edukacyjnych cywilizacja tej planety może przejść prawdziwą rewolucję, przekazywanie wiedzy między pokoleniami stanie się łatwe i szybkie.
Podpułkownik Mitchell doświadcza tej niesamowitej technologii na sobie, do tego jeszcze między nim a panią doktor Reyą Varrick, która jest szefową całego projektu, nawiązuje się bliższa znajomość. Niestety Varrick dowiaduje się od wysokie emisariusz Varty, że wojsko przejmuje kontrolę nad badaniami, pani doktor jest wściekła. Cameron odprowadza Reyę do domu, nie chce jednak wejść do środka. Rano budzi się jednak na podłodze u Varrick, na rękach ma zaschniętą krew, Reya nie żyje, ktoś wali do drzwi.
Podpułkownik stara się sobie przypomnieć co stało się ostatniej nocy, pamięta jednak tylko jak gonił panią doktor, a potem bił ją aż do śmierci. Po początkowym szoku SG-1 i pozostali naukowcy z projektu dochodzą do wniosku, że Mitchell został wrobiony, ktoś wykorzystał technologię dzielenia się pamięcią i wszczepił mu wspomnienia z zabójstwa Reyi. Wygląda na to, że mordercy wybrali Camerona, gdyż myśleli, że skorzysta z immunitetu dyplomatycznego zamiast pozwalać na proces i ewentualne późniejsze skazanie. Mitchell chce jednak za wszelką cenę dojść do prawdy.
Doktorzy Amuro i Marell podłączaja pułkownika ponownie do urządzenia pamięciowego, Cater rozpoczyna bolesny proces przeglądania wspomnień Camerona w poszukiwaniu dowodów na manipulację w jego pamięci. W trakcie poszukiwań poznajemy kluczowe monety z życia podpułkownika, on sam, żeby poznać prawdę o zabójstwie, musi wielokrotnie przeżywać moment śmierci Varrick.

Zdjęcia: BRAK
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 iceangel

iceangel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 14.01.2006 - |08:02|

Bardzo fajny odcinek :) Dowiadujemy się ciekawych rzeczy o pułkowniku.
  • 0

#3 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 14.01.2006 - |14:14|

Podobna fabuła jak w którymś odcinku Voya :) Ale i tak jest ciekawie.

Edit: tak jest to zwyczajne zaśmiecanie forum, bo poprostu nie mam nic lepszego do roboty. A że jedno zddanie, co to z tego ? Nie chce mi się rozpisywać i tyle!

Użytkownik qub edytował ten post 14.01.2006 - |14:50|

• 0

#4 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 14.01.2006 - |14:29|

Ludzie, w ogole ogladaliscie ten odcinek???
Co to za posty z jednym zdaniem.. jak juz piszecie to zadajcie sobie troche trudu, bo to co napisaliscie powyzej nikogo z czytelnikow nie zainteresuje - a wyglada na zwyczajne smiecenie na forum.
  • 0
Dołączona grafika

#5 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 14.01.2006 - |15:29|

Odcinek troche nudnyawy ale ze wgledu na to ze polubilem postac Camerona to dalo sie go obejrzec. Mimo wszystko nie lubie odcinkow poswieconych tylko jednemu z bohaterow.
  • 0

#6 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 14.01.2006 - |20:34|

Odcinek był rzeczywiście nudnawy, ale oglądając go polubiłem nieco Camerona. Nie wiem dlaczego :unsure: ale jednak. Miałem małe deja vu widząc to laboratorium, i rasa wydała sie znajoma.

Mimo wszystko nie lubie odcinkow poswieconych tylko jednemu z bohaterow.

Gdyby to był Jack :D to byś tego nie powiedział. :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#7 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 14.01.2006 - |21:23|

Moja pierwsza reakcja 'Rany co to? Czy to na pewno Sg1 czy medium:P'. Ogólnie technologia fajna:) Chciałbym zastąpić szkoły takim urządzeniem:) Odcinek się przyjemnie oglądało ale z wyjątkiem fajnej technologii i zaskoczenia że to nie wojskowi zabili tą doktorkę to jakoś tak 'obejrzeć i zapomnieć'. Dałem 8.5 ponieważ nie widzę wad a technologia super i przyjemnie się oglądało:)
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#8 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 14.01.2006 - |22:48|

Dałem 8.5 ale troche na wyrost. Bo nie przepadam za odcinkami z serii takich, co ze spokojnym sercem mozna sobie darowac niczego nie tracac. A ten taki wlasnie jest...
Coz o tym odcinku mozna powiedziec? Ano to, ze jest w stylu xfiles. Mozna tez domniemywac, ze - jak to juz bylo pare razy - wiecej o tej rasie nie uslyszymy. Obok tocza sie jakies niesamowite boje z Priors i Ori, galaktyka prawie w plomieniach a ci nagle wyciagaja niczym krolika z kapelusza jakas humanoidalna cywilizacje.... nie bardzo wiem tylko po co?
Czego sie uczepie? Raz to tego ze od razu wiadomo ze ex mial motyw wiec to ex zabil.
Dwa, to Teal'c. Robil caly film za statyste. Lazil za Jacksonem i chyba w ogole sie nie odezwal. Odezwal sie chociaz raz czy cos mi umknelo? To po co on tam w ogole byl??? Za gejszę robił? :blink:

ps. ladna ta pani doktor. No ale skoro i tak juz nie zyje to nie ma o czym gadac :>
  • 0
Dołączona grafika

#9 Aces

Aces

Organizator

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 14.01.2006 - |23:42|

No jakis padaczkowy ten odcinek mi się wogóle nie podobał gdzie sa Ori moi ulubieńcy i dlaczego nie zatakowali tej planety ??
  • 0

#10 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 15.01.2006 - |02:51|

8,0
Bardzo dobry odcinek. Miałem podobne wrażenie jak michal_zxc - niechcący ściągnąłem nowe Medium z Brawderem na gościnnych występach ;) . Ale okazało się, ze to jednak SG-1. Od dłuzszego czasu widzę, że scenarzyści starają się "upoważnić" SG i trzeba przyznać, że im wychodzi. Poza zeszłotygodniową wpadką, IX sezon jest ciekawszy i głębszy niż wszystkie poprzednie. Nie mam juz wrażenia oglądania bajeczki, a sensownego serialu SF. Jest czasem o czym pomyśleć PO obejrzeniu odcinka. Ori są dużo ciekawszym przeciwnikiem niż robale, SG-1 zaczęło stawiać pytania egzystencjalne i serialowi wychodzi to zdecydowanie na zdrowie. A że akurat w tym tygodniu nie ma opowieści z "main plota"? Mnie to absolutnie nie przeszkadza, jeśli scenariusz ma ręce i nogi, a Collateral Damage zdecydowanie trzyma się kupy. Tak trzymać!
  • 0

#11 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 15.01.2006 - |12:13|

Fajne mają krzesła z Ikei :P Odcinek średnio mi się podobał, jednakze przyjemnie się go oglądało,w końcu to Sg-1. Odcinek nie zaskoczył nas tym razem efektami specjalnymi, chociaz panorama miasta ładna była i przypominała trochę tą z 6 sezonu gdzie Prometeusz musial reaktor wyrzucic.

Użytkownik Zar-an edytował ten post 15.01.2006 - |12:21|

• 0

#12 fazaPL

fazaPL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 15.01.2006 - |12:57|

Odcinek mi się podobał. Żadna rewelacja w sumie, ale dowiedzieliśmy się więcej na temat postaci Camerona, a trzeba przyznać że znając dokładnie całą ekipę SG-1 musieliśmy poznać także jego historię. I tak jak ktoś już napisał - pierwsze skojarzenie było z pewnym odcinkiem Voyagera. Tam była bardzo podobna sytuacja. Ale mimo wszystko dosyc ciekawie i warto na pewno było obejrzeć ten odcinek. :)
  • 0

#13 Thor

Thor

Starszy szeregowy

• VIP
  • 112 postów
  • MiastoCiechanów

Napisano 15.01.2006 - |13:24|

Ja będe troche bardziej brutalny bo gorszego gniota juz dawno nie widziałem... :(
Oczywiście tylko w tym odcinku bedzie jakas wzmianka o tej technologi i o tej cywilizacji i na 99,9% juz o nich nie usłyszymy.Czyli kolejny slepy wątek.
Jesli chodzi o konsolę do obsługi maszyny, to jest ona z odcinka gdzie ludzie schronili się pod polem siłowym które chroniło ich przez toksycznym powietrzem ich planety.
No ale daje wielkiego plusa że przynajmiej ta konsola miała oznaczenia "litery i liczby" na klawiszach bo w atlantis to już zwalili sprawe na max :/
Zawsze sie strasznie czepiam spraw technicznych hehe ;)
Odcinkowi daje 3

Użytkownik Thor edytował ten post 15.01.2006 - |13:25|

• 0
Sg1 - Far - B5 Rulezzzzzzzzz !!!!!!!!!!!!!

Come to me play with me can't You see i'm just the sex mashine !!

#14 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 15.01.2006 - |14:33|

Jesli chodzi o konsolę do obsługi maszyny, to jest ona z odcinka gdzie ludzie schronili się pod polem siłowym które chroniło ich przez toksycznym powietrzem ich planety.

Moglbys zalaczyc do posta screeny porownawcze?
Nie mam tamtego odcinka pod reka a z checia bym porownal te cuda techniki :)

UPDATE: ...nie mogac sie doczekac sam przeprowadzilem "sledztwo" :hyhy:
Okazuje sie ze Thor ma racje:

Oto klawiatura z omawianego odcinka S09E12 SG1
Posted Image

A ponizej ujecie z klawiatura diwajsu z odcinka S07E05
Posted Image

Pozostaje mi zadac pytanie - czy Carter cierpi na zaniki pamieci? Nie pamieta ze juz widziala te urządzenia?
ps. tamten odcinek tez byl "jednorazowy" i nie mial juz nigdy kontynuacji....

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 15.01.2006 - |15:06|

• 0
Dołączona grafika

#15 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 15.01.2006 - |16:39|

A mi nawet się podobało :] Chyba na 7,5 albo 8...

Od początku myślałem, że to zrobił militarny nadzorca projektu, a tu jdnak niespodzianka. Z drugiej strony mąż też był jednym z "pewniaków", więc szkoda trochę, że to nie był ktoś trzeci. Ale z plusów wymienić też można "flashback" (jak w Lost prawie) z przeszłości Mitchella i całkiem ciekawą technologię do zdobycia, mogłaby się przydać do walki z Ori. Tyle, ze pewnie już jej nie zobaczymy niestety...
  • 0

->1019<-

#16 chilek

chilek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 15.01.2006 - |17:10|

Moglbys zalaczyc do posta screeny porownawcze?
Nie mam tamtego odcinka pod reka a z checia bym porownal te cuda techniki :)
Pozostaje mi zadac pytanie - czy Carter cierpi na zaniki pamieci? Nie pamieta ze juz widziala te urządzenia?
ps. tamten odcinek tez byl "jednorazowy" i nie mial juz nigdy kontynuacji....

Biznes jest biznes - jedną klawiaturę trzeba wykorzystać wiele razy dopóki nie zniszczy się!
Odcinek nudnawy, oklepane wątki, ale Teal'c parę razy odezwał się i to nawet więcej niż jednym
zdaniem ;-) Po prostu odcinek - wypełniacz.
  • 0

#17 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 15.01.2006 - |19:44|

Od początku myślałem, że to zrobił militarny nadzorca projektu,

A bo on rudy był - a jak mawia wieszcz z "South Park" Eric Cartman:

"00:01:07:/..../: "Rudzielce -|dzieci z rudymi włosami, jasną cerą i piegami."
00:01:13:Wszyscy widzimy je na co dzień...|Na placu zabaw, w sklepie...
00:01:16:Chodzących po ulicach. Przyprawiają nas o dreszcze|i sprawiają, że zbiera nas na wymioty!
00:01:19:Mowa tu oczywiście o rudzielcach!
00:01:24:Paskudztwo!|Obrzydlistwo!
00:01:26:Rudzielce rodzą się z chorobą,|która powoduje jasną cerę, rude włosy i piegi.
00:01:32:Obleśne! Fuj!
00:01:34:Ta choroba nosi nazwę "rudawki".
00:01:37:I występuje dlatego,|że rudzielce nie mają dusz.
00:01:41:Co!?
00:01:42:Dzieci z rudawką|nie można wyleczyć...
00:01:46:Okropne!|Obleśne!
00:01:49:Fuj!
00:01:51:Ponieważ ich skóra jest tak jasna,|rudzielce muszą unikać słońca.
00:01:54:Podobnie jak...
00:01:56:Wampiry!
/.../
00:02:04:Niektórzy ludzie mają rude włosy,|ale bez jasnej cery i piegów.
00:02:07:Takich ludzi nazywa się...
00:02:09:Dziennymi Markami!
/..../
00:02:23:Rudzielce nie przyprawiają innych o dreszcze!
/..../
00:02:37:Tak jak wampiryzm, gen rudzielstwa jest klątwą!
00:02:40:I jeśli nie spróbujemy usunąć tej klątwy z powierzchni Ziemi...
00:02:42:Rudzielce pogrążą nasz świat w ciemności po wsze czasy...
00:02:45:Czas, abyśmy przyznali,|iż rudzielce są groźne i obrzydliwe!"

:hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#18 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 16.01.2006 - |00:18|

I kolejny denny odcinek jak wszystkie z sezonu 9. Ten sezon to pomyłka. Mam nadziej ze kolejny odcinek z rzeczywistościami alternatywnymi będzie dobry. I jaki by nie był to i tak najciekawyszy i najlepszy z caego 9 będzie. Ocena odcinka 4/10 dosyć wysoka.
  • 0

#19 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 16.01.2006 - |00:38|

Jak na razie to sezon 9ty jest wg mnie zdecydowanie najlepszym i najsensowniejszym sezonem SG-1. Obecne SGA to już w ogóle ośmiesza. Ustępuje niewiele, choć bezdyskusyjnie BSG.
Ten dzisiejszy odcinek był wg mnie 1 słabszym w całym sezonie, ale i tak trzymał niezły i przyzwoity poziom. Tak więc bez przesady - nie wiem zresztą czy oglądałeś całe 8 sezonów wcześniejszych, ale wg mnie 9ty jest zdecydowanie najlepszy i wreszcie dość poważny w treści (filozofia Ori vs Pradawni) + fabularnie i klimatycznie bez poważnych zarzutów.
Dałem 8, bo choć nie przepadam za takimi odcinkami spoza Main Plot, to ten był w miarę udany fabularnie, a sama technologie zaiste fascynująca. Niemniej i tak byłem nieco rozcarowany. Szczególnie, że ostatnio po zabawie z urządzonkiem, które obezwładniło kapłana oczekiwało by się więcej właśnie w tę stronę. ALe OK. Choćby dzięki SGA wiem jak nisko można upaść takimi wtrącanymi odcinkami, więc 8 jednak jest.

Użytkownik Gaj edytował ten post 16.01.2006 - |00:44|

• 0

#20 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.01.2006 - |00:57|

Wg mnie rowniez bardzo dobry odcinek, dalem 9,5.

Narzekacie ze nudno i ze nie bylo walki z Ori. Pamietajcie tylko ze w SGC maja ze 30 druzyn albo i wiecej. Trudno zeby tylko SG-1 zajmowalo sie Ori- ktos powie: "ale Ori sa najwazniejsi", odpowiadam: "ewentualny sojusz z Galerami moglby byc jeszcze wazniejszy". Dlatego nie ma w tym nic dziwnego ze nie kazdy odcinek jest z Ori. Rok ma 365 dni i nie kazdy dzien przynosi wielka potyczke z Ori...

Ogolnie bardzo mi sie podobalo, fajne klimaty, wysoka technologia i w sumie niespodziewane zakonczenie. Teraz chyba nic nie stoi na przeszkodzie w zawiazaniu sojuszu? Bardzo by mnie to ucieszylo. W sumie fajna rasa, maja niezle zabawki, a i aktorzy tez mi podpasowali. Jedyny minus: sa zbyt podobni do nas. Wlasciwie wystepuja tylko drobniutenkie roznice w meblach (czytaj: dziwaczne czerwone i zolte lampy przy domach) :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych