Skocz do zawartości

Zdjęcie

Constantine (2005)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 300FraYda

300FraYda

Starszy szeregowy

• VIP
  • 92 postów
  • MiastoKrAkÓw

Napisano 13.03.2005 - |01:18|

Obsada:
John Constantine: .... Keanu Reeves
Angela Dodson/Isabel Dodson: .... Rachel Weisz
Chaz Chandler: .... Shia LaBeouf
Papa Midnite: .... Djimon Hounsou
Gabriel: .... Tilda Swinton
Beeman: .... Max Baker
Ojciec Hennessy: .... Pruitt Taylor Vince
Balthazar: .... Gavin McGregor Rossdale
Scavenger: .... Jesse Ramirez
Ellie: .... Michelle Monaghan
Vermin Man: .... Larry Cedar
Matka: .... Suzanne Whang
Koroner: .... Bryan Holly
Nico: .... Jeremy Ray Valdez
Detektyw Xavier: .... José Zúniga
Charly Temmel: .... Andrei Sterling
Szatan: .... Peter Stormare

Ekipa:
Reżyseria: .... Francis Lawrence
Scenariusz: .... Kevin Brodbin
Scenariusz: .... Frank A. Cappello
Na podstawie komiksu "Hellblazer": .... Jamie Delano
Na podstawie komiksów: .... Garth Ennis

O Czym To Jest

John Constantine (Keanu Reeves) jest okultystą, który przemierzył cały świat wzdłuż i wszerz. Również ten pozaziemski. Wspólnie ze sceptycznie podchodzącą do świata duchów policjantką próbuje wyjaśnić zagadkowe samobójstwo jej siostry bliźniaczki. Ich śledztwo poprowadzi ich przez sam środek świata demonów i aniołów, który kryje się w zakamarkach współczesnego Los Angeles.

Zwiastuny TU
Galeria Filmu TU
Plakat TU

Moja Opinia :

Film fabułą nawet niezły. Efekty bardzo dobre. Kiepskie połączenie lekkiego horroru z humorem. Jak dla mnie niezła bajeczka :) warto iść do kina dla efektów :) Jeśli oglądałeś napisz co myślisz o filmie :)

Pozdrawiam :hyhy:
  • 0
^>> Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze << ^

<<<<Jeśli Szukasz Mnie Na eMule>>>>

#2 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 13.03.2005 - |14:42|

Właśnie wróciłem z kina i moim zdaniem całkiem niezły film, efekty specjalne są bardzo fajne, Keanu stara się zagrać kogoś zmęczonego życiem, i w kilku momentach jest rzeczywiście wkurzający. Ale mnie najbardziej podobała się ruda Tilda Swinton, na dodatek z lokami, która grała Gabriela. Cudowna rola, naprawdę postać znacznie różniąca się od innych. Nie chodziło tylko o standartowe "wiedzę wieków", ale o podejście do świata na granicy ironii/sarkazmu.
  • 0

#3 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 13.03.2005 - |17:33|

Na prawde dobre kino z dziedziny tematyki biblijno-alternatywnej - taka wlasnie podrasowana Armia Boga od strony dramaturgicznej ze swietnym polaczeniem ironocznego humoru - choc nie dialogow jako takich, bo te generalnie potrafia utrzymac widza w pozadanym napieciu - z thrillerowo/sci-fi klimatem podkreslonym przez ciekawe efekciarstwo obrazu: warto jednym slowem zobaczyc :]
  • 0

#4 Proximus

Proximus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 13.03.2005 - |18:21|

Momentami miałem wrażenie, że ogladam film Blade3, jednakże to tylko kwestia efektów specjalnych.

Fabuła. Taka sobie. Już lepsza jest w filmie "Dogma" - polecam, jeśli ktoś nie widział.
(Btw. film Dogma był na cenzurowanym, dystrybutorzy mieli problem z jego wprowadzeniem. W kinach się nie pojawił, a w sieciach video wszedł z dużym opóżnieniem).

Wszystkie filmy, które opowiadają o Bibli , Szatanie lub Jezusie są u nas traktowane inaczej niż poza granicą. Czy aż tak bardzio jesteśmy uzależnieni od kościoła?

Film Constantine opowiada o pewnym egzorcyście, taki sobie zwykły człowiek.
Nie prosił się o dar, jednakże go otrzymał - widzi, to co zwykli ludzie nie potrafią.
Potrafi dostrzec demony , które przybyły do naszego świata z innych wymiarów.
Mimo tego daru, żyje jak zwykły obywatel. Nadmiernie pali paierosy (ciekawe ile Keanu paczek wypalił na planie filmowym ?), mieszka skromnie i stara się nie wychylać.

Pewnego dnia złe moce zechcą opanować ziemię, a może zniszczyć ? Oczywiście jedynym, który może uratować ludzkość jest nasz głowny bohater.

Film dość fajnie się ogląda.
Polecam.

Użytkownik Proximus edytował ten post 13.03.2005 - |18:22|

• 0

Th truth is out there...

#5 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 13.03.2005 - |19:25|

Film ogladalem dziś nad ranem :hyhy: I przyznam że bardzo mi się podobał. Właściwie przez te bite 2 godziny nie było się kiedy nudzić bo film trzymał w napięciu. Oczywiście, jesli ktos lubi kino Zanussiego to film mu się spodoba niekoniecznie bo to jest po prostu dobre kino akcji :afro:
W skali SG1 od 1 do 10 daję filmowi spokojnie 8.
Poniewaz latwiej mi krytykowac niz chwalic to powiem jedynie co mi się nie podobało (font do spoilerów poniżej)

- mogli wziac kogos bardziej wyrazistego do roli tego goscia co biegal z wlocznia...jakis dziki Hispanic kurka....bez wyrazu i jakis taki "rozmyty"

- scena jak ta babeczka wchodzi do Constantina do domu a ten jej pokazuje drzwi. Zbyt oczywiste.

- ta scena z muchami.... przypomina mi zbytnio sceny z tego horroru o takim facecie ...Candyman sie zwal nieboszczyk :hyhy:

- Gabriel na koncu filmu jak wylazi z basenu jest smieszny albo i zalosny. I nie wiem czy to tak mialo byc, czy sie autorom po prostu nie udalo?

To tyle marudzenia. Ale film warty zobaczenia.
... Nawet w kinie :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#6 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 18.03.2005 - |12:24|

Jak dla mnie to film taki sobie nic nadzwyczajnego wart obejrzenia dla efektów(fajnie zrobione piekło),szczególnie polecam osobą które chcą życić palenie,szkoda tylko że przenieśli akcje do USA z Angli bo tam rozgrywa się tak naprawdę akcja komiksu ale jak oni coś zrobią to musi być u nich.
  • 0

#7 Remigiusz23

Remigiusz23

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 23.03.2005 - |17:52|

Jeden z najlepszych filmów tego sezonu! Bardzo pomysłowa fabuła okraszona prześlicznymi, mrocznymi zdjęciami, świetnymi efektami oraz wspaniałą muzyką. Aktorzy grają bardzo dobrze, szczególnie Keanu ... Constantine będzie walczył o twoją duszę, ale nie potrzebuje ani podziwu, ani podziękowań – a już na pewno nie chce współczucia. Chce jedynie wytchnienia :hyhy:
  • 0

#8 Spike

Spike

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.04.2005 - |22:32|

Rany! Czytając te wszystkie pochlebne posty odnoszę wrazenie, że oglądałem zupełnie innego Constantina!
Przecierz w tym filmie nie było zupełnie NIC! brakowała tego czegoś, co sprawia, że do filmu chce sie wrócić. Wcale nie wciąga - miałem gdzieś co się za chwile stanie i jaki los czeka naszego biednego Constantina.
Film był robiony na siłe, przeciągany bezssensownie (dobrze można było by go skrócić o dobre 40 min). niektóre sceny były zupełnie do bani, reżyser mógłby się wysilic i włożyć trochę wyobraźni w to wszystko.

może nie dokońca komercja ale czekamy na kontynuacje

Jedynym plusem wszystkiego, była właśnie ciekawie wykreowana postać Gabriela. Babeczka w roli (powiedzmy) faceta (raczej hermafodyty, ale John zwracał się do tego w formie męskiej).

Użytkownik Spike edytował ten post 18.04.2005 - |22:33|

• 0

#9 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 19.04.2005 - |05:37|

Jedynym plusem wszystkiego, była właśnie ciekawie wykreowana postać Gabriela. Babeczka w roli (powiedzmy) faceta (raczej hermafodyty, ale John zwracał się do tego w formie męskiej).

Wyświetl post

Zgadzam się w 100%. Postać naprawdę unikalna.
  • 0

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.04.2005 - |11:03|

A mi sie Constatine podobał . Choć co prawda udało mi się obejżeć film w wersji hiszpańskiej ( powiem szczeże że to też dało ciekawy efekt klimatu) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 Kitana

Kitana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoThorne (Doncaster)

Napisano 21.04.2005 - |15:41|

Mnie także film się spodobał, jak zwykle powściągliwa gra Keanu + efekty specjalne, mogłoby być lepiej ale warto było pójść do kina :) Miałam niezły ubaw kiedy na początku koleżanka zamykała oczy przy ciut strasznych scenach... ;)
  • 0

“ Remember, the Force will be with you. Always."

#12 rafip

rafip

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 21.04.2005 - |16:23|

Dla mnie bardzo fajny filmik :)
Obejrzalem z ciekawoscia, kilka scen bylo nawet "strasznych". Keanu swietnie zagral jak zwykle. Film moze nie na miare Oscara ale po obejrzeniu napewno nie powiesz ze zmarnowales czas. Poza tym lubie filmy o takiej tematyce (niebo, pieklo i tym podobne).

Jesli o mnie chodzi to polecam obejrzenie filmu.

Pozdrawiam
  • 0
"Miej odwagę być mądrym..."

#13 Spike

Spike

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.04.2005 - |19:44|

Obejrzalem z ciekawoscia, kilka scen bylo nawet "strasznych". (...) Film moze nie na miare Oscara ale po obejrzeniu napewno nie powiesz ze zmarnowales czas.

Które to sceny były według Ciebie 'straszne'? Bo ja tam żadnych nie widziałem...

A ja powiem że zmarnowałem czas! Był piękny, wiosenny wieczór i mogłem robić dużo ciekawszych rzeczy lub obejrzeć mase ciekawszych filmów.
  • 0

#14 Kitana

Kitana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 22.04.2005 - |18:22|

hmm koledze 'Rafip' zapewne chodziło o sam początek filmu... Co do filmu..to każdy ma swój gust..a widoczne Spike miałeś jakiś powód by obejżeć 'Constantine' - i nie sądzę żebyś zmarnował swój czas jako że ludzie uczą sie na swoich błędach, więc wnioskuję iż będzisz zapewne bardziej 'ostrożniejszy' wybierając się na film z udziałem Keanu.. :) ale pamiętaj że każdy aktor ma swój styl grania, zaś wizytówką Keanu jest powściąglwa gra więc nie wszystkim musi się to podobać :)
  • 0

#15 Spike

Spike

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.04.2005 - |20:05|

Co do filmu..to każdy ma swój gust..a widoczne Spike miałeś jakiś powód by obejżeć 'Constantine' - i nie sądzę żebyś zmarnował swój czas jako że ludzie uczą sie na swoich błędach, więc wnioskuję iż będzisz zapewne bardziej 'ostrożniejszy' wybierając się na film z udziałem Keanu.. :) ale pamiętaj że każdy aktor ma swój styl grania, zaś wizytówką Keanu jest powściąglwa gra więc nie wszystkim musi się to podobać :)

Wyświetl post

Wcale nie chodzi mi tu o Keanu. Jestem tak bardzo cięty na ten film, gdyż mimo wszystko spodziewałem się czegoś znacznie, znacznie lepszego i ciekawszego (kierowałem się czytanymi recenzjami, wywiadami z twórcami i oczywiście opiniami znajomych).
Filmy, na które czekam i spodziewam się po nich wiele, a które zawodzą moje oczekiwania, skazane są na największą krytykę z mojej strony. (można powiedzieć, że czuję sie bardzo oszukany)
Mimo wszystko - John był spoko, Gabriel nawet lepiej; ale film ogolnie do bani i tego zdania trzymać się będe!
  • 0

#16 Kitana

Kitana

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 25.04.2005 - |19:35|

Aaaa chyba że tak. Z tym się zgodzę Spike - odpowiednia reklama potrafi zdziałać cuda, i czasem film przedstawiany jest jako wspaniały hit kinowy, i w koncu nadchodzi ten cudowny dzień kiedy wybierasz się do kina a tu...bania
  • 0

#17 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.09.2005 - |13:02|

Oj można sobie poużywać na tym filmie. Co dobrego - wiele dobrych efektów specjalnych, trzymanie sięwątku, ciekawe podejście do egzorcyzmu. Jak dla mnie całkiem dobra rola główna.
Ale najlepsza rzecz filmu - która mi całkiem odpowiada - to ukazanie alternywnego świata - piekła ukazanago jako istniejęcego w innym wymiarze, gdzie wszystko jest obok - te same ulice, domy, ale w ogniu i zniszczone.
No i jeszcze postacie Gabriela i Szatana - ciekawe podejście. Szczególnie zachowanie szatana, gdy okazuje się, że Constantine przez swoje poświęcenia ucieka mu z rąk. Niezły numer wywinął, by mu przeszkodzić w drodze do nieba.
Ogólnie w skali od 1 - 10 daje 6,5
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#18 darth_MiRa

darth_MiRa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 29.09.2005 - |17:21|

Jeden z najgorszych i najnudniejszych filmów jakie widziałam.
  • 0

#19 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 14.04.2006 - |17:59|

Film nie najlepszy, trochę przynudnawy, ale zakończenie jest świetne. Kto by się czegoś takiego spodziewał?? W sumie film nijaki, jedyny genialny fragment filmu to właśnie zakończenie. Ocena w skali 1-10: 5.

Użytkownik Wraith edytował ten post 14.04.2006 - |18:01|

• 0

#20 SunFireX

SunFireX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 14.04.2006 - |20:17|

Jeden z najgorszych i najnudniejszych filmów jakie widziałam.

To co ciekawe jest dla Ciebie dobre? <_<

Hm.. ogolnie film polecam, podobal mi sie :huh:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych