Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolor horyzontu zdarzeń wrót

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 11.08.2013 - |11:02|

Niedługo rozpoczną się prace nad drugimi wrotami w ramach Projektu Gwiezdne Wrota. Mniej więcej wiecie jak wygląda to przy pierwszych wrotach z czerwonym horyzontem. Ponieważ chce żeby drugie wrota były bardziej otwarte na sugestie fanów będę zbierał wasze propozycję co do wyglądu samego urządzenia. Największa liczba propozycji dotycząca koloru horyzontu zdarzeń będzie wybrana do budowu drugiego urządzenia. Dostępne propozycje:
1 Niebieski
2 Czerwony
3 Zielony
4 Pomarańczowy
5 Żółty
6 Złoty (odcień emitowanego światła odpowiadający blaskowi złota)
7 Morska zieleń
8 Aqua (odcień emitowanego światła odpowiadający barwie wody)
9 Biały
Całość zostanie wykonana w technologii LED.
  • 0

#2 GreyFox

GreyFox

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 12.08.2013 - |00:14|

Aqua naturalnie. Skoro to mają być Gwiezdne Wrota z serialu StarGate, to chyba powinny jak najbardziej przypominać wrota z serialu ;)

• 0

#3 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 14.08.2013 - |09:57|

Przez sentyment tez powiem, że aqua, ale to w końcu twój projekt, więc jak to mówią: ty tu urządzisz.. :)

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#4 ZaiThu

ZaiThu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 15.08.2013 - |21:57|

Aqua / niebieski!

• 0

#5 limak

limak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 20.08.2013 - |15:48|

Nawet pomijając serial, to jakoś tu aqua najbardziej pasuje.

• 0

#6 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 21.08.2013 - |12:07|

W listopadzie ruszy budowa drugich wrót, do tego czasu można składać propozycję. Widzę że wszystkie propozycję jak do tej pory padły na kolor aqua. Powoli zacznę się rozglądać za jak najbardziej wydajnymi diodami LED o wybranym odcieniu. Zachęcam do udziału w proponowania koloru horyzontu zdarzeń.
  • 0

#7 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 12.09.2013 - |11:36|

Zakupiłem najlepsze diody o barwie apua i wmontowałem jeszcze w stary panel wrót. Skorzystałem z okazji że wrota są w trakcie optymalizacji połączeń i redukcji diód LED z 32 do 24. Efekt mnie zaskoczył, negatywnie niestety. Zobaczcie sami.
f913e352fec4.jpg
Wycisnołem pełną moc z diód, ale to co widać to zaledwie 15% światła co przy czerwonych diodach. Pobór energii jest prawie 2 razy większ. Niestety ten kolor się nie nadaje jak wszystkie o barwie zimnej. Dlatego jeszcze raz będziemy wybierać kolor horyzontu dla drugich wrót. Teraz warianty tak wyglądają:
1. Czerwony.
2. Pomarańczowy.
3. Złoty.
4. Żółty.
5. Zielony.
  • 0

#8 Oalia

Oalia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.09.2013 - |12:08|

Szkoda,że nie jesteś zadowolony aqua... tak jak większość - głosowałabym za tym kolorem, w końcu takie zawsze były gwiezdne wrota. Nie da się jeszcze pokombinować by uzyskać zadowalający efekt z tym kolorem?

Z tych co proponujesz to ja jestem za złotym! Nie mam żadnego obiektywnego wytłumaczenia tego wyboru - po prostu najbardziej z tych propozycji chciałabym zobaczyć złoty horyzont ;-)

• 0

#9 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 15.09.2013 - |14:02|

Przy budowie pierwszego prototypu wrót, brałem pod uwagę 2 parametry. Sprawność świetlną diód LED i spektralną czułość oka.
Tak klasują się obecnie, najlepsze produkowane diody 5mm względem sprawności świetlnej:
Czerwone i żółte ~20%
Pomarańczowe i zielone ~15%
Białe ~12%
Niebieskie i turkusowe ~4%
Fioletowe i UF ~1%
Czułość oka dla poszczególnych kolorów wybranych diód:
Czerwone ~43%
Pomaranczowe ~58%
Żółte ~87%
Zielone ~95%
Turkusowe ~32%
Niebieskie ~13%
Fioletowe ~ 2%
Całkowita sprawność oko dioda:
Czerwone ~9%
Pomarańczowe ~9%
Żółte ~18%
Zielone ~15%
Turkusowe ~2%
Niebieskie ~0.5%
Fioletowe ~0.02%.
Z tąd jasno wynika że najlepsze efekty zawsze uzyska się dla kolorów ciepłych i to jest przewaga kilkukrotna. Nie tylko pod względem czułości oka, ale i sprawności diód LED. Miałem nadzieje że kolor apua jeszcze da jakiś efekt przy zastosowaniu najlepszych elementów. Niestety takie rozwiązanie nadaję się tylko do oświetlenia wrót o średnicy 0.5m. Powoli myślałem o budowie repliki, ale teraz wiem że to nie ma sensu. Poza tym celem projektu nigdy nie było wybudowanie repliki, tylko wykorzystanie pomysłu i rozwiązań ze świata Strgate. Z diód wycisnołem wszystko co można było. Też myslę o kolorze zlotym jako drugim rozwiązaniu. W szczególności że przymierzam się do napisania przygód polskiego zespołu naukowców, gdzie wpleciony będzie motyw z wrotami ognia i słońca. Myślę że zajmię mi to około 200 stron na początek.

Użytkownik PrzemekWrota edytował ten post 15.09.2013 - |14:05|

• 0

#10 limak

limak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 20.09.2013 - |21:36|

złoty w sumie może być :)

tylko ten czerwony jakoś mi nie pasuje właściwie

• 0

#11 ZaiThu

ZaiThu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 28.09.2013 - |18:56|

Zielony B)

• 0

#12 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 16.11.2013 - |12:06|

Jest nadzieja na budowę błękitnego horyzontu wrót. Pojawiły się diody które spełniają rygorystyczne parametry.
357ab39f02e5.jpg
Niestety na razie są dostępne tylko w Hong Kongu. Będę starał się je pozyskać do Projektu.
  • 0

#13 Oalia

Oalia

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 16.11.2013 - |18:03|

Idealny kolorek  :D

• 0

#14 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 16.11.2013 - |18:12|

Oj tam! Hong Kong...Wystarczy się położyć na kuli ziemskiej i wyciągnąć rękę...

Przepraszam, ale tak mi się od razu skojarzyło. Gdyby ktoś nie wiedział, o co chodzi:

A tak na poważnie, kolor idealny.

Już jestem pod wrażeniem twojego samozaparcia i inwencji, a jak uda ci się zdobyć te diody, będziesz normalnie WIELKI!

• 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#15 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 11.12.2013 - |12:29|

Mam diody niebieskie, niestety nie jest to ten odcień który chciałem. No to teraz w końcu będę miał niebieski horyzont. Diody LED mają dyfuzyjną soczewkę dzięki czemu światło będzie równomiernie rozproszone.
59d569ea82c3.jpg
  • 0

#16 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 14.12.2013 - |07:05|

02343dd5808e.jpg
Niebieski horyzont gotowy.
  • 0

#17 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 16.12.2013 - |06:43|

Pytanie do fanów Stargate. Zostawić taki efekt jak teraz, czy zrobić efekt gwiazdy tak jak we wrotach z czerwonym horyzontem?
  • 0

#18 Petrosdbz20

Petrosdbz20

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 16.12.2013 - |18:02|

Ja bym pomyślał raczej nad użyciem czegoś takiego http://pl.focalprice...r_Use_Blue.html

Upleść z takich diod siatkę wewnątrz okręgu, dzięki czemu po dotknięciu będzie taki niby efekt dotknięcia horyzontu zdarzeń

• 0

#19 PrzemekWrota

PrzemekWrota

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 121 postów
  • MiastoŁÓDŹ

Napisano 16.12.2013 - |18:28|

No ciekawy pomysł z tą taśmą LED. Będę na poważnie rozpatrywał odtworzenie takiego efektu. Wpadł mi taki pomysł żeby wykorzystać srebrne paski folii. Myślę że też ciekawy efekt można by było uzyskać.
  • 0

#20 GreyFox

GreyFox

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 20.12.2013 - |01:48|

Co byś nie wymyślił i z czego byś nie skorzystał, to jednak horyzont by się przydał ;) Wstawiałeś tutaj filmik, podświetlanie + sztuczna mgła dało podobny efekt do horyzontu ze stargejta.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych