Skocz do zawartości

Zdjęcie

Vikings

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 06.03.2013 - |20:17|

xn5bm9.jpg

Opis:

"Vikings" opowiada historię Ragnara Lothbroka oraz jego brata i rodziny. Serial ukazuje, jak Ragnar staje się królem wikińskich plemion. Poza byciem nieustraszonym wojownikiem, Ragnar jest ucieleśnieniem nordyckiej tradycji i oddania się bogom. Legenda mówi, że jest on bezpośrednim potomkiem Odyna, boga wojny i wojowników.

Źródło: http://grupahatak.pl...sy/629/Vikings/

Produkcja: Irlandia, Kanada

Stacja: History

Gatunek: Dramat, Historyczny 

Twórca: Michael Hirst

Obsada:

Travis Fimmel - Ragnar Lothbrok

Clive Standen - Rollo

Katheryn Winnick - Lagertha

Gabriel Byrne - Earl Haraldson

Jessalyn Gilsig - Siggy

Gustaf Skarsgård - Floki

George Blagden - Athelstan

Nathan O'Toole - Bjorn

Oficjalna strona: http://www.history.com/shows/vikings

Zwiastun:

Intro:

"The great sea is held in place by Jormungand,
the Serpent,
whose giant body encircles it
and who keeps his tailm in his mouth
to complete the circle
and stop the waves breaking loose.
But one day, the God Thor, son of earth,
was fishing in the sea for the Serpent,
using a bull's head for bait.
Jormungand reared up
and the waves pummeled the shore
as he twisted and writhed in a fury.
They were well matched, Serpent and God,
in that furious fight.
The seas boiled around them
but then the hookbecame dislodged,
and the Serpent slithered free
and sank again, so quickly, beneath the waves.
And soon, the sea was calm once more,
as if nothing had disturbed it."
Żródło: Vikings, Sezon I, odcinek II

Opinia:

Bardzo ciekawa i klimatyczna produkcja. Pierwszy odcinek genialny, szczególnie scena z "rozpraw", drugi nieco gorszy, ale nadal prezentuje całkiem dobry poziom. W drugim odcinku najlepsza była scena "kłótni" domowej na temat wspólnej/niewspólnej wyprawy na zachód. Serial ma potencjał i robi pozytywne wrażenie, oby tylko utrzymał poziom do końca sezonu. Na plus zasługuje sceneria, miejsce kręcenia serialu, że nie są to te same kanadyjskie lub nowo zelandzkie lasy, które przewijają się w większości produkcji, niby nic a cieszy, zawsze to jakieś urozmaicenie. Świetne sceny walki, nie są one oparte na jakiejś mega wymyślnej choreografii, ale dodaje im to jedynie realizmu, szczególnie, że jednocześnie są one interesujące i potrafią zrobić wrażenie na widzu. A także aktorstwo, które stoi na dobrym poziomie oraz interesujące i wiarygodne wykreowane postacie. 

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 06.03.2013 - |20:22|

• 0

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.03.2013 - |10:13|

1x01-03
Genialny serial, tego mi było trzeba. Świetny serial przygodowy, uwielbiam takie. Kupił mnie od pierwszej sceny.
Pierwszy odcinek taki wprowadzający, przedstawienie postaci, nakreślenie, o co będzie chodzić w dalszej części, kto jest dobry, a kto zły. Odcinek drugi to już podboje, aczkolwiek mało krwawe. Fajna scena kłótni małżeńskiej, jak już wspomniał DevilDrom.
Plusy właściwie daję za wszystko. Minusy jak dla mnie dwa: słabe efekty specjalne podczas sztormu oraz za mało krwi podczas scen walki, a także to, że sceny seksu kończą się na pocałunkach :D Szkoda, że za ten serial nie odpowiada Starz, wtedy pewnie bym w ogóle nie narzekał.
Jak dla mnie ten serial w 100% zastąpi mi brak Spartacusa, oby tylko pociągnęli go przez kilka sezonów.
  • 0

#3 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 23.03.2013 - |19:52|

Mi też się bardzo spodobał. Czy zastąpi Spartacusa hm.. ciężko mi określić. Spartacus to jest jednak "coś".

Vikings ma perspektywy, ale czy zostaną wykorzystane w pełni? Na pewno na plus zasługują niesamowite krajobrazy. Jestem pełen optymizmu dla tego serialu, zobaczymy jak to się rozwinie. Bardzo dobra czołówka. Serial robi MGM o to ci :)

Użytkownik rasdel edytował ten post 23.03.2013 - |19:53|

• 0

#4 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.03.2013 - |22:14|

1x01-04

Na razie jest bardzo dobrze, lubię takie historyczne klimaty podparte faktami historycznymi (rok 792 - udokumentowane złupienie klasztoru Lindisfarne). Serial chyba będzie się toczył wokół drogi Ragnara "na szczyt" a podboje Wikingów będą stanowić tło - a wolałbym odwrotnie :)

• 0

#5 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 01.04.2013 - |22:58|

01x03-04 Dispossessed / Trial

W odcinku trzecim Ragnar powraca w chwale z wyprawy na zachód. niestety nie wszystko idzie po jego myśli, i zostaje ograbiony z wiekszości łupów przez Haraldson. Scena zamykająca odcinek była fantastyczna, gdy Wikingowie nabijali się miejscowych, by następnie ich wyrznąć w pień. Fajna też był scena, gdy Ragnar i Lagherta składają propozycje trójkącika mnichowi, co zapewne miało być testem lojalności oraz jego oddania wierze, by sprawdzić, czy jest on godzien zaufania i mogą zostawić pod jego opieka dzieci podczas kolejnej wyprawy. 

Z kolei w odcinku czwartym mieliśmy kolejną wyprawę na zachód podczas której doszło do pierwszej prawdziwej bitwy, która wypadła całkiem dobrze, mimo że przeciwnik nie popisał się inteligencją i przeprowadził zwyczajny szturm szarżą na mur tarcz, który oczywiście okazał się jedną wielką porażką i pomimo przewagi liczebnej zostali wybici niemalże do nogi. Poza tym Lagherta nieźle załatwiła Knuta, który próbował ją zgwałcić, ale się mocno przejechał i skończył w Walhalli. 

01x05 Raid

Świetny odcinek. Haraldson atakuje wioskę Ragnara oraz oznajmia, że ten jest zbrodniarzem oraz skazuje go na śmierć, i tak mamy pokolei walkę  ucieczkę oraz kurowanie się z poniesionych ran. Scena torowania sobie drogi do domostwa przez Ragnara była fantastyczna. Plan ucieczki też dość zmyślny - ukryty tunel i ucieczka łodzią -, ale jednocześnie nie naciągana, całość wypadła naturalnie i wiarygodnie. A przyszły odcinek zapowiada się równie wyśmienicie za sprawą zapowiedzianego pojedynku między Ragnarem a Haraldsonem. Oj, będzie się działo. 

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 01.04.2013 - |23:16|

• 0

#6 Simon Phoenix

Simon Phoenix

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 04.04.2013 - |16:12|

Odcinek 5 rzeczywiście jest najlepszy z dotychczas wyświetlonych. Wygląda też, że Siggy może sporo namieszać, jest mocno wkurzona za przehandlowanie córki. Żywot jarla Haraldsona będzie chyba krótki. Ragnarowi potrzeba jeszcze kilka tygodni na wyleczenie, może być ciężko w pojedynku z jarlem. 

W odcinku w znalazł się jeden poważny babol, niby obserwowani byli wszyscy załoganci, a do Flokiego nikt nie zajrzał, żeby sprawdzić czy Ragnar tam się nie ukrywa. Nie przeszkadza, to jednak bardzo w odbiorze odcinka.

• 0
Ludzi należy albo zjednywać sobie pieszczotą, albo niszczyć, bo za drobne krzywdy będą się mścili, a doznawszy wielkich nie będą już w stanie.

Niccolo Machiavelli

#7 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 06.04.2013 - |10:22|

Drugi sezon został zamówiony przez stację History.

• 0

#8 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 08.04.2013 - |18:58|

czyli co, mam oglądać dalej? na razie 2 odcinki za mną i postanowiłam zawiesić oglądanie, bo na dwoje babka wróżyła temu serialowi ;)

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#9 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 08.04.2013 - |23:14|

Wg. mnie serial jest bardzo dobry. Każdy ma inny gust (gra o tron to dla mnie flaki z olejem), ale sądzę, iż historia Vikingów powinna spodobać się większości. Co najważniejsze to dobrze zrealizowany serial technicznie, ponadto fabuła po tych 6 odcinkach dotychczas wyemitowanych nie kuleje i widać, że mają wszystko ładnie zaplanowane.

• 0

#10 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 13.04.2013 - |20:13|

czyli co, mam oglądać dalej? na razie 2 odcinki za mną i postanowiłam zawiesić oglądanie, bo na dwoje babka wróżyła temu serialowi ;)

Oczywista oczywistość!!! :)

1x05-06

Piękny, trzymający w napięciu epizod #5, porządkujący sprawy Ragnara (i nie tylko) epizod #6 - I NAJLEPSZE! - zapowiedź w której przenosimy się na ziemię staroangielską - teraz na dobre zaczyna się serial! <_<

• 0

#11 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.04.2013 - |19:44|

Odcinki 1-7

Już nie pamiętam, kiedy ostatnio obejrzałem jednego dnia 7 odcinków 40-minutowego serialu.

Co prawda nie mam pojęcia, do czego zmierza ten sezon, ale może właśnie w tym tkwi urok, że kompletnie nie wiadomo, co się za chwilę wydarzy.

Poza lekko sztampową relacją między braćmi, to jest w tym serialu powiew świeżości, jakiego dawno nie czułem w tv :)

• 0

#12 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 28.04.2013 - |22:48|

Ten serial wygrywa widokami. Kocham północ i po prostu niektóre sceny oglądam po kilka razy :)

Fabularnie jest świetny, są intrygi, są podboje, są walki. Bardzo dobry serial i tyle.

• 0

#13 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.05.2013 - |19:22|

I.01-03

coraz rzadziej zaczynam nowe seriale, bo z reguły są albo kiepskie, albo się szybko kończą, albo irytują głupotą, czekam teraz na kilka, kilkanaście odcinków i jeżeli opinie są niezłe lub bardzo dobre to zabieram się w wolnej chwili, których prawie wcale nie mam.

Vikings kupił mnie zdecydowanie, ciekawa akcja, świetne postaci, jeszcze lepsze widoki i i mamy przepis na sukces, póki co z każdym epizodem coraz lepiej, szkoda tylko że Byrne'a tak mało, uwielbiam go choćby za "End of Days".

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#14 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.05.2013 - |09:32|

Jak dla mnie najlepsza nowość tego sezonu. Już teraz wiem, że zapełni mi pustkę po nieodżałowanym Spartakusie.
Świetny główny bohater, wspaniałe widoki, ciekawa fabuła, walki, intrygi, czyli wszystko to, co najlepsze.
Polecam.
  • 0

#15 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 29.05.2013 - |21:04|

Po 5 epizodach wypada tylko potwierdzić, świetny, bardzo realistyczny serial, praktycznie każdy odcinek udany, widać sprawną rękę i scenarzysty i reżysera, ogląda się z zapartym tchem i właściwie nic więcej pisać nie trzeba bo tak naprawdę o to i w filmach i w serialach chodzi żeby zapomnieć o rzeczywistości i oddać się w pełni realiom serialowym, na uznanie zasługuje świetna rola aktora, który odtwarza Ragnora (z pamięci nie znam nazwiska, ale kojarzę go z ostatniej roli Patricka Swayze'a - "The Beast", gdzie grał jego policyjnego partnera, też tam wypadł co-najmniej przyzwoicie)

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#16 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 29.05.2013 - |23:20|

szkoda tylko że Byrne'a tak mało, uwielbiam go choćby za "End of Days".

Polecam "Secret State", tam będziesz go miał przez 90% czasu antenowego ;)
  • 0

#17 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 12.07.2013 - |01:50|

To ja dorzucę swoją łyżkę dziegciu... Serial niezły, ale nic poza tym. Seriale historyczne są wg mnie najtrudniejsze do zrealizowania i większość wypada przeciętnie lub źle. Niestety scenarzyści filmowi nie mają zazwyczaj żadnej wiedzy historycznej. A ich konsultanci albo nie są dużo lepsi, albo ich rady są często lekceważone. (To taka ogólna refleksja o produkcjach quasihistorycznych). Wracając do Wikingów. Wypadają duże lepiej niż np. strasznie przereklamowany Rzym, ale i tak sporo im brakuje. Dużo elementów razi. Najbardziej to chyba to, że Wikingowie to byli przecież pełną gębą barbarzyńcy siejący postrach wśród wielu narodów! A w serialu? Spokojni, poukładani, rodzinni, miłosierni. Niemal niczym współczesna rodzina latająca w dziwnych ciuszkach i z toporem w ręku. A ich pierwsza wyprawa za morze to ile osób liczyła? 5-10? No litości. Angole zostali przedstawieni jako kompletni tchórze co miecza w ręku nie mieli. Itd, itp. No i język! Albo niech już wszyscy gadają po angielsku (co oczywiście jest dużą wadą), albo niech wszyscy mówią w swoich językach (to by było optymalne)! A nie raz mówią po angielski, raz po łacinie, czasem po skandynawsku - ale wszystko bez większego ładu i składu. I mi kompletnie nie podszedł aktor grający Ragnara. Jedna mina przez wszystkie odcinki i głupawy uśmieszek. To w The Beast już dużo lepiej wypadł.

Użytkownik SirGalahad edytował ten post 12.07.2013 - |01:51|

• 0

#18 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 13.07.2013 - |10:00|

Dwa ostatnie epizody zepsuły nieco ogólne naprawdę dobre wrażenie, najpierw jakieś dziwne odkupienie, później pojawia się znikąd król Horik i okazuje się że nasz Ragnar nie jest zbyt potężny bo musi grać rolę posłańca, no i ten motyw z bratem też mocno naciągany.

W dodatku jakaś nieciekawa fizycznie księżniczka Aslaug się pojawiła i już od razu brzemienna;)

• 0

#19 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 11.02.2014 - |10:06|

Wikingowie późną wiosną w TV Puls. Cieszy że jest w Polsce stacja ogólnodostępna, która stawia na dobre seriale. Był Spartacus, będzie Arrow, Wikingowie czy Continuum.

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#20 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.03.2014 - |15:50|

2x01

Początek całkiem udany.

Podobało mi się, że mimo iż bitwa wydawała się dosyć chaotyczna to jednak w niej jakieś tam "zasady" chłopaki trzymali.

Alsaug czuje się jak u siebie natomiast Ragnar pokazał, że wystarczy "ładna" d upa i już jej wszystko wolno nawet w jego domu gdzie jest jego rodzina.

Nie spodziewałem się tylko, że Lagerta tak "łatwo" się podda. Choć sądząc z zapowiedzi pod koniec odcinka będzie się jeszcze nieźle udzielać. :)

Rollo też pokazał, że jest bardzo krótkowzroczny i skończył tak jak skończył.

Chociaż na pewno jeszcze się przyda Ragnarowi bo w końcu mają ruszyć na zachód podbijać nowe tereny a wtedy oczywiście każda para rąk się przyda.

Już się bałem, że Floki pójdzie od piachu ale całe szczęści wykaraskał się z tego.

Czekam na wyprawy aż chłopaki ruszą "odkrywać" ;) zachodnią cywilizację.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych