Farscape sezon 4 (mini recenzja)
Napisano 11.09.2003 - |08:46|
Nazywam się John Crichton.Jestem astronautą.
Trzy lata temu poprzez tunel w czasoprzestrzeni...
... dostałem się do odległej części Wszechświata...
... na żyjący statek wiozący zbiegłych więźniów.
Moich przyjaciół.
Narobiłem sobie wrogów.Potężnych i niebezpiecznych.
Teraz chcę tylko| odnaleźć drogę do domu...
... żeby ostrzec Ziemię.
Żeby spojrzeć w górę i podzielić się...
... wspomnieniem cudów, które widziałem.
Występują:
Ben Browder - Commandor John Crichton
Claudia Black - oficer Aeryn Sun
Virginia Hey - Pa'u Zotoh Zhaan - kapłanka Delvia
Anthony Simcoe - Ka'Dargo - luxański wojownik noszący insygnia generalskie
Lani Tupu - kapitan Bailar Crais
Gigi Egley - Chiana
Paul Godart - Stark
Weyne Pygram - Scorpious/Harvey
Raelee Hill - Shikozu
Mellisa Jaffer - Utu-Noranti Pralatong
David Franklin - Porucznik/Kapitan Meeklo Braca
Tammy Macintosh - Jool
Rebecca Riggs - Commandant Mele-On Grayza
Odcinek 1 : Crichton Kick
Osamotniony Crichton dolatuje do jednego z umierających Lewiatanów i tam zostaję licząc na powrót wciągniętej Moyi w tunel. Tymczasem w umierający lewiatan uderza mały statek na pokładzie którego znajdowała się Shikozu, która przyprowadziła za soba łowców tkanek nerwowych lewiatanów.
Odcinek 2 : What was we lost pt 1 - Sacrafice
Odcinek 3 : What was we lost pt 2 - Ressurection
Crichto wraz z Chiana, Shikozu, Rygelem na pokładzie lewiatana dolatują do planety na której mogą znajdować się pozostali przyjaciele. Planeta jest zaniszczona przez dziwne pole magnetyczne. Rozwiązanie tajemnicy jednak nie bedzie łatwe gdyz tropem Crichtona leci Grayza.
Odcinek 4 : Lavas a many splendored
Wszyscy lądują na planecie która to jest tajna bazą oszustów-piratów i chciwość Rygela wciąga naszych przyjaciół w kłopoty
Odcinek 5 : Promises
Na pokąłdzie Moyi odnajduje się Aeryn wraz z Scorpiusem który ucieka przed Grayzą. Niestety Aeryn jest chora na delirium cieplne i to właśnie Scorpius uratował ją przed śmiercią.
Odcinek 6 : Natural election
Obca istota przejeła władzę nad Moyą i nie tylko ....
Odcinek 7 : John Quixote
John i Chiana zostają uwięzieni w grze komputerowej.
Odcinek 8 : I Shrink, Therefore I Am
Łowcy nagród opanowują Moyę i czekaj na Crichtona by go pojmać i oddać w ręce PK.
Odcinek 9 : A perfect murder
Moya z załogaląduja na obcej planecie gdzie Chiana zostaje aresztowana
Odcinek 10 : Coup By Clam
Po zjedzeniu pewnego przysmaku niektórzy są związani w pewnien sposón z innymi - co jeden odczuwa to ten drugi odczuwa to samo
Odcinek 11 : Unrealized reality
crichton zostaje wciągnięty do tunelu. Tam poznaje jednego z obcych którzy wszczepili mu wiedzę o tunelach. Obcy poakuje mu wszystkie możliwości jakie daje władza nad tunelami równierz przemieszczanie się do innych wymiarów. W takim równoległym świecie pada słowo Katrazi ....
Odcinek 12 : Kansas
Pozostawionego na orbicie Ziemi dryfujacego Crichtona znajduje kapsuła z Moyi z Chianą, Rygelem, D'Argo i Aeryn. Jednak nie jest to Ziemia jaką pozostawiał lecać potwierdzić swoje teorie dot. projektu Farscape
Odcinek 13: Terra firma
Przyjaciele po podróży w czasie powracają na pokład Moyi gdzie zaskoczeni znajdują ojca Johna i kilku oficjeli z Ziemi. Okazuje się ,ze Ziemia jest przygotowana na poznanie tajemnicy
Odcinek 14 : Twice Shy
Podczas wymiany handlowej Chiana kupuje niewolnice. Jednak ta niewinnie wyglądająca kobieta okazuje się ....
Odcinek 15 : Menthal as anything
Scorpius zabiera Crichtona do swojego nauczyciela, człowieka który zmienił jego życie na nauki które mają pomóc Johnowi oprzec się ewentualnym przesłuchaniom Scarran. Tam jednak D'Argo odnajduje Mactona - brata a zarazem mordercy jego żony Lo'Lan
Odcinek 16 : Bringing home the beacon
Na powierzchni asteroidu, podczas handlu Aeryn zostaje porwana i zastąpiona .....
Odcinek 17 : Constellation of doubt
John załamany strata Aeryn zaczyna powoli wpadać w "szał" dodatkowo pientnuje jego złosć audycja TV nadana w ziemskiej TV oczerniająca jego przyjaciół.
Odcinek 18 : Prayer
Przesłuchiwana Aeryn przypomina sobie wiele faktów ze swego życia tymczasem John udaje sieze Scorpiusem do innej rzeczywistośći by poznać likalizację tajnej bazy Scarran - Katrazzi
Odcinek 19 : Were So Screwed Part1 : Fetal Attraction
John z przyjaciółmi by ratować Aeryn udają się na jeden z ostatnich punktów gdzie moga odbić Aeryn nim dotrze do stacji Katratzi.
Odcinek 20 : Were So Screwed Part2 : Hot to Kartatzi
Ironia losu - John i inni muszą lecieć do bazy scarran by uratować Scorpiusa. W bazie odbywaja się pokojowe rokowania między Rozjemcami i Scarranami.
Odcinek 21 : Were So Screwed Part3 : La bomba
John ratuje torturowanego Scorpiusa któy okazuje sięgrać na dwa fronty, tak znienawidzeni dla niego Scarranie jest w rzeczywistości ich agentem. Ale czy do końca ??
Odcinek 22 : Bad timing
Scarranie są rządni zemsty za zniszczenie ich roślin i wysyłają na Ziemie statek by zdobył ową roślinę i przy okazji z zemsty zniszczył Ziemię.
Napisano 04.11.2003 - |23:13|
What was we lost
I Shrink, Therefore I Am
Bringing home the beacon
Were So Screwed
Bad timing
Odcinki nic niewnoszace , które można spokojnie pominąć :
Kansas
No i oczywiście ujarany scenażysta i nie tylko :John Quixote ( gra wewnątż gry )
Napisano 05.11.2003 - |08:44|
nie zgodze się z tobą w tej kwestii. Odcinek dla mnie ważny ze wzgledu na ukazanie relacji ojciec-syn takiej jakie były naprawde ,aż w końcu polepszenie się tych relacji - z odcinka można wywnioskować ,ze bunt młodego Johna i "kozactwo" jeg ojca nie pomagały im w tym by się bliżej poznać. Dopiero następstwo ingerencji kosmitów przybliżyło ojca do syna i vice-versa,Odcinki nic niewnoszace , które można spokojnie pominąć :
Kansas
Odcinek ukazał prawdziwą nature ojca Johna a nie postać niezwykle cukierkową jaką był wcześniej ukazany.
Napisano 17.11.2003 - |15:49|
Spoko odcinek, dużo się dzieje, pojawia się Sikozu. Brakuje mi tylko większości bohaterów (niektórzy pojawiają się w podświadomości Crichtona, ale to troche mało). Wydaje mi się, że Crichton jest tu troche mało skuteczny jak na to co pokazywał w poprzednich odcinkach i na reputację jaką posiada, ale może się czepiam.
8/10
Cytaty odcinka (wyjątkowo 2 bo bardzo mi się podobały):
"Mam tu pierwszorzędną amerykańską polędwicę no chodź..."
" Złap mnie za rękę! Nie za tą rękę!!"
4x02
Początek dwuodcinkowca, jak dla mnie trochę dziwny. Mamy tu akcję, pojawia się Grayza, tajemnicze sondy, starucha sporo miesza... Ale tak dokładnie niezbyt do mnie dotarło o co w tym wszystkim chodzi. Dodatkowo wygląda, że Braca stoi teraz po stronie Grayzy i został kapitanem. Nie wiem kiedy to się stało, był jakiś dodatkowy odcinek po 3x21? Bo w 3x22 i 4x01 nie było żadnych scen ze Scorpiusem, Bracą i Grayzą. Chyba, że mam totalną sklerozę...
7/10
Cytat odcinka:
"Grayza: Możesz z nim zrobić cokolwiek zechcesz...
Crichton: Nie dzięki. Nie sądzę, bym wpadł na coś lepszego niż to..."
Użytkownik Tomciak edytował ten post 17.11.2003 - |16:55|
T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing
Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...
Napisano 17.11.2003 - |19:24|
Zgadza się niemasz sklerozy , degradacja Scorpiusa i Awans Braci może być w scenach które zostały wycięte z któregoś z tych epizodów . Albo zostało stwierdzone iż na drugim krążowniku brakowało kapitana (??) i było to naturalne posuniecie zatwierdzone przez Naczelne Dowuctwo a przynajmiej przez Grayze .Bo w 3x22 i 4x01 nie było żadnych scen ze Scorpiusem, Bracą i Grayzą. Chyba, że mam totalną sklerozę...
Napisano 17.11.2003 - |22:00|
To dobrze, bo już mi się wydawało...Zgadza się niemasz sklerozy
4x03
Dobra kontynuacja poprzedniego odcinka. Znów sporo akcji, wyjaśniły się niejasności, które miałem poprzednio. Widać, że Grayza Ma swoje małe zboczenie John znów w formie. Dodatkowo wygląda, że wreszcie pozbyliśmy się Jool (chociaż w ostatnich odcinkach zachowywała się normalnie i można ją było polubić). Za to, wygląda, że do teamu dołączyły Sikozu i Noranti. Ogólnie poziom dwuodcinkowca ciut słabszy niż te do jakich przywykłem, ale sumarycznie całkiem spoko.
8/10
Cytat odcinka: "Nie mogłabyś tego robić w tradycyjny sposób? Sześciopak piwa. Noc spędzona na kręgielni. Pływanie nago?"
4x04
Świetny odcinek, sporo humoru, ciut akcji, w sam raz na odstresowanie. No i te pasy cudo. Jak widać po tym odcinku Sikozu nie ma tylko wysokiego mniemania o sobie i czasem do czegoś się przydaje Jak dla mnie na razie najlepszy odcinek 4 serii (no i zdecydowanie najśmieszniejszy)... Tańcząca Noranti to też widok nie do zapomnienia
9/10
Cytat odcinka: "Zaparkowałem moduł na orbicie a parkometr tyka."
T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing
Napisano 18.11.2003 - |20:35|
Odcinek całkiem, całkiem, Scorpius nieźle miesza (ale u niego to normalka). SPOILER Ciekawe kto jest jego agentem u Grayzy, czyżby Braca?? EOS. Poznajemy nową rasę (swoją drogą ciekawe kto pomagał Aeryn i o co chodziło z tym zamachem - może się kiedyś dowiemy). Jak na razie faktycznie 4 seria trzyma wysoki poziom, poczekam co będzie dalej...
8/10
Cytat odcinka: "Może powinniśmy odciąć ci głowę. To poskutkowało z Durką."
4x06
A ten odcinek wydaje mi się z leksza wtórny (no bo czym w istocie różni się roślina od dajmy na to tych stworków replikatoropodobnych?). Inne wątki są spoko: Aeryn-Crichton, D'Argo i cała reszta. Mimo to ocena jak najbardziej dobra.
7/10
Cytat odcinka:
"Crichton: A więc wie już cały statek?
D'Argo: Nie sądzę, żeby Moya wiedziała..."
Użytkownik Tomciak edytował ten post 18.11.2003 - |21:22|
Napisano 19.11.2003 - |11:02|
Totalny odlot, scenarzyści faktycznie muszą coś palić - a daje to niezłego kopa. Jest to jeden z odcinków delirycznych i to chyba wystarczy za opis. Jako dodatkowy plus pojawiają się postaci, których dawno już nie oglądaliśmy Gilina, Zhaan, Stark (akurat on jest zakręcony jak zwykle) i Crais.
8/10
Cytat odcinka: "Moze nie jestem księznicką, której sukas. Ale i tak mozemy dobze się zabawić."
4x08
[beeep] odcinek. Akcja, akcja i jeszcze raz akcja. Sporo fajnych momentów (podobała mi się mina Aeryn kiedy boss łowców mówi do swoich podwładnych, że Crichton to geniusz ). Wygląda na to, że Scorpius został w pewnym stopniu zaakceptowany, ale to się pewnie jeszcze okaże. Jak do tej pory najlepszy odcinek 4 serii.
9.5/10
Cytat odcinka: "Jeden mały krok dla człowieka..."
4x09
Odcinek niezły, ale troche nużą mnie te ciagłe powtórki na początku. Ciekawa metoda, jak się nie ma pomysłu na dodatkowe sceny, powtórzmy stare raz jeszcze, albo nawet 2 razy. Na plus odcinka działa pomysł z robalami i wzajemne próby załatwienia.
7/10
Cytat odcinka:
"Crichton: W jaki sposób, do diabła, ją zdobyłeś?
Kapłan: Pokojowy... W przeważającej części."
Wiem, że słaby ten cytat, ale w tym odcinku występują braki jeśli chodzi o dobre hasła...
4x10
Spoko odcinek, duuużo akcentów komediowych, odrobinka akcji (ktoś tu powtarzał, że czwarta seria jest śmiertelnie poważna - hmm ja tego nie widzę). Jestem ciekaw, czy Rygel spełnił swoje pogróżki
8/10
Cytat odcinka: "Girl power"
Użytkownik Tomciak edytował ten post 19.11.2003 - |19:22|
Napisano 21.11.2003 - |18:40|
Odcinek dziwny, w sumie najlepsze są te niezrealizowane kawałki różnych rzeczywistości. Niektóre kawałki potrafią zaskoczyć. Ciekawy motyw ze zmianą aktorów. W sumie oceniam ten odcinek jako dobry, ale mam mieszane uczucia.
7/10
Cytat odcinka: brak
4x12
Mmisiek napisał, że ten odcinek jest ważny, bo pokazuje więzi łączące Crichtona z ojcem. Mam co do tego pewne wątpliwości - tzn jak dla mnie był to średniak. [beeep]ista jest tu końcówka, kilka kawałków w środku, ale całkowite wrażenie mam jakieś nieciekawe. Wydaje mi się, że mogli wymyślić jakieś lepsze motywy, korzystając z okazji podróży w czasie. Na plus działa to, ze wreszcie wiem kto jest agentem Scorpiusa u Grayzy
6.5/10
Cytat odcinka: "Chcę batonika i M&M, mordoklejki, krówki... proszę!"
Napisano 22.11.2003 - |13:16|
Odcinek zdecydowanie dobry, chociaż trochę mnie rozczarował. Zbyt łagodnie wg mnie traktyją naszych bohaterów, rząd jest strasznie milutki, a naciski, jakie są na nich wywierane są tak lekkie, że po prostu śmieszne. Kosmitom nie odbiera się broni, pozwala się szarogęsić, latają na górę kiedy chcą itp. Znaczne bardziej "realistyczna" była wydaje mi się wizja tego samego wydarzenia przedstawiona w 1x16 Human reaction. Mimo to odcinek naprawdę trzyma poziom i jest ciekawy (smaczku dodaje łowca-kameleon). Ciekawy jest też plan Scorpiusa, nie jestem pewien, czy po prostu nie grał przed Sikozu i czy naprawdę zdecydowałby się poświęcić swoje życie. Jest to postać na tyle skomplikowana, że nigdy nie wiem, czy myśli to co mówi...
8/10
Cytat odcinka: "Przygotować broń, chcę być pewna, że uda nam się zniszczyć planetę..."
4x14
Odcinek wg schematu, który sprawdził się wcześniej wielokrotnie:
pojawienie się na Moyi obcego -> obcy okazuje się nie być tym na co wygląda -> obcy ma wrogie zamiary -> początkowo obcy zdobywa przewagę -> pomimo toeretycznie małych szans na wygraną, załoga wymyśla PLAN -> Plan działa -> happy end.
Schemat jak schemat, trochę go uprościłem, ale w zarysach jest właśnie taki. Odcinków na nim bazowanych było sporo, większość uznaję za ciekawą. Ten też. Pomysł z pajęczakiem całkiem oryginalny (motyw z chorobą - wysysaniem cech/sił) i ładna realizacja sprawiają, że oglada się to miło. Dobre, solidne kino.
7.5/10
Cytat odcinka: "Oddamy im pieniądze, nie zależy mi na nich..." (a powiedział to Rygel ).
4x15
Powiem krótko: dziwny odcinek. Inezbyt przypadł mi do gustu.
6/10
Cytatu też nie dam.
4x16
Piękny odcinek: akcja, akcja, akcja i jeszcze raz akcja. No i to zakończenie: miodzio. Zapowiada się ciekawy ciąg dalszy
9/10
Cytat odcinka:
"Sikozu: Jak zmierzasz uciec?
Aeryn: Biegiem.
Sikozu: A jakieś szczegóły, Aeryn?
Aeryn: Szybko."
Użytkownik Tomciak edytował ten post 22.11.2003 - |17:02|
Napisano 23.11.2003 - |11:38|
4x17
Jak dla mnie świetny odcinek, prawie nic się w nim nie dzieje, ale program, jaki ogląda Crichton jest [beeep]... Opinie ludzi od skrajnie ksenofobicznych po umiarkowanie optymistyczne, przekręcanie jakichś wypowiedzi, tysiąc różnych interpretacji tego samego, buta i inne typowo ludzkie cechy... No i ten prowadzący... Rewelka.
9/10
Cytat odcinka: "Ma w kieszeni nagrodę Emmy..."
4x18
Odcinek niezły, spodziewałem się czegoś lepszego po podróży do alternatywnej rzeczywistości. Scorpius pokazuje na co go stać, John nie do końca. W sumie najbardziej podobały mi się sceny z Aeryn i ta jej tytułowa modlitwa.
7.5/10
Cytat odcinka: "Bo mogłam..."
Nie będę bił rekordu, kolejna recenzja w edycji...
4x19
Początek trójodcinkowca w starym stylu. Dużo akcji, gra zespołowa i plan, który (nie do końca) zadziałał. Wydało się, że Sikozu potrafi coś więcej niż się przyznawała, Skorpius potrafi się zabezpieczyć, a Noranti zdarzają się wyrzuty sumienia. Zanosi się na piękną końcówkę... a potem tylko poczekać na te 4 nowe odcinki...
9.5/10
Cytat odcinka: "Scorpius upgrade'ował mnie do wersji 2.0"
4x20
No i doczekałem się - [beeep]ista kontynuacja super odcinka Taaak to naprawdę wieloodcinkowiec w starym dobrym stylu. Duuużo akcji, nieoczekiwane zwroty, zadyma w Katratzi i rewelacyjne zakończenie... Dla mnie bomba.
9.5/10
Cytat odcinka: "Amerykanie chcą kapitalizmu..."
4x21 i 4x22
Oba odcinki wymiatają, więc oba opisze na raz. Scorpius kolejny raz mnie zaskoczył, chcoiaż coś niecoś podejżewałem. Bardzo dużo się dzieje, Crichton kolejny raz ma plan (a nawet kilka ) ogólnie rewelacja. Gdyby nie zakończenie i oczekiwanie na dokręcane odcinki dałbym 10/10 a tak odrobinkę niżej... Ale cóż poczekam na dokrętkę, ciekawe kiedy skończą to robić i pokażą co im wyszło... Ja już się nie mogę doczekać...
9.5/10
Cytat (rozwalił mnie) "Teraz Crichton jest wściekły..."
Użytkownik Tomciak edytował ten post 23.11.2003 - |17:26|
Napisano 10.01.2004 - |18:01|
Z englisz u mnie kiepsko
Napisano 10.01.2004 - |22:49|
4x01 KOPNIAK CRICHTONA
4x02 CO ZOSTAŁO UTRACONE cz.1 | POŚWIĘCENIE
4x03 CO ZOSTAŁO UTRACONE cz.2 | ZMARTWYCHWSTANIE
4x04 LAWOWE WSPANIAŁOŚCI
4x05 OBIETNICE
4x06 NATURALNY WYBÓR
4x07 JOHN KICHOT
4x08 MALEJĘ WIĘC JESTEM
4x09 MORDERSTWO DOSKONAŁE
4x10 MAŁŻOWY PRZEWRÓT
4x11 NIEPRZYDARZONA RZECZYWISTOŚĆ
4x12 KANSAS
4x13 STAŁY LĄD
4x14 PODWÓJNY WSTYD
4x15 DYSCYPLINA UMYSŁOWA
4x16 LATARNIA
4x17 KONSTELACJA ZWĄTPIENIA
4x18 MODLITWA
4x19 MAMY PRZECHLAPANE część I: | PŁODOWE ZAUROCZENIE
4x20 MAMY PRZECHLAPANE część II: | ZADYMA NA KATRATZI
4x21 MAMY PRZECHLAPANE część III: | LA BOMBA
4x22 ZŁA SYNCHRONIZACJA
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 01.04.2004 - |12:13|
W sumie to 4 sezon jest bardzo dobry.
PS. Wie ktoś kiedy czy będą te dodatkowe odcinki czy może się rozmyślili już. Jak oni mogli tak zakończyć aż chce się monitor przez okno wyrzucić.
Napisano 08.10.2004 - |20:35|
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 08.10.2004 - |22:03|
Napisano 08.10.2004 - |22:28|
NIE dla Spoilerów !!!!
Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler] Text [/spoiler]
Napisano 27.05.2006 - |06:31|
4x02
Początek dwuodcinkowca, jak dla mnie trochę dziwny. Mamy tu akcję, pojawia się Grayza, tajemnicze sondy, starucha sporo miesza... Ale tak dokładnie niezbyt do mnie dotarło o co w tym wszystkim chodzi. Dodatkowo wygląda, że Braca stoi teraz po stronie Grayzy i został kapitanem. Nie wiem kiedy to się stało, był jakiś dodatkowy odcinek po 3x21? Bo w 3x22 i 4x01 nie było żadnych scen ze Scorpiusem, Bracą i Grayzą. Chyba, że mam totalną sklerozę...
Dokładnie! Miałem to samo wrażenie. Przestraszony :> zacząłem nawet przeszukiwać sieć w poszukiwaniu zaginionego odcinka Pewnie przez niedopatrzenie producentów serii, nie wycięli z zajawki 4 sezonu scen z Grayzą, Bracą i Scorpusiem
Smokun
"Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe,
a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę."- Woody Allen
Napisano 24.08.2006 - |00:29|
Jest lepsza. Poza takimi wpadkami jak odcinek o jakiejs durnej grze komputerowej oczywiscie. Bo tego sie ogladac nijak nie dalo.
Najprawdopodobniej takze moje bardziej pozytywne odczucia wynikaja z faktu, ze autorzy zmniejszyli dawke infantylnych pomyslow rodem z Teletubisiow, a pobyt na Ziemi czy konflikt ze Scarranami byl sprawnie poprowadzony. O dziwo takze od czasu do czasu calkiem fajne gagi jak ten z "fuckiem" na Ziemi.
Tak wiec w przeciwienstwie do poprzednich sezonow (w nich tez bywaly pojedyncze ciekawe odcinki, ktore da sie jednak wyliczyc na palcach jednej reki) - sezon 4 oceniam na 7pkt /na 10mozliwych.
Ps. Po co u diabla jakis matolek zastrzelil (wiecie kogo) w ostatnich sekundach ostatniego odcinka 4 serii? To jakies sado/maso? Nie bardzo rozumiem....
Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 24.08.2006 - |00:31|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych