Premiera 22 września na ABC.
500 metrów pod powierzchnią oceanu, amerykański okręt podwodny USS Colorado (SSBN-753) klasy Ohio, otrzymuje swoje rozkazy. Przez stację radiową, przeznaczoną do użytku, tylko w wypadku, gdy ich ojczyzna zostanie zniszczona, otrzymują rozkaz wystrzelenia rakiet nuklearnych w kierunku Pakistanu. Kapitan Marcus Chaplin (Andre Braugher) odmawia wykonania rozkazu bez potwierdzenia tego zlecenia przez Biały Dom. XO Sam Kendal (Scott Speedman), po odsunięciu od dowodzenia kapitana Chaplina przez Departament Obrony, stał się nagle odpowiedzialny za łódź podwodną i musi sam podjąć trudną decyzję. Kiedy on również odmawia wykonania polecenia bez potwierdzenia rozkazu, okręt Colorado zostaje ostrzelany i trafiony. Okręt i jego załoga częściowo uszkdzeni na dnie oceanu, stają się nagle wrogami swojego kraju. Chaplin i Kendal podejmują decyzję o wynurzeniu łodzi, która dopływa do jednej z egzotycznych wysp Sainte Marina. Tutaj znajdą schronienie oraz szansę na nowe życie, próbując jednocześnie oczyścić swoje dobre imię i wrócić do domu.
Opis filmweb z małymi modyfikacjami.
Twórcy: Karl Gajdusek, Shawn Ryan (The Shield, The Chicago Code).
Występują
- Andre Braugher - Captain Marcus Chaplin
- Scott Speedman - XO Lt. Commander Sam Kendal
- Daisy Betts - Lt. Grace Shepard
- Camille de Pazzis - Sophie Girard
- Dichen Lachman - Tani Tumrenjack
- Daniel Lissing - James King
- Sahr Ngaujah - Julian Serrat
- Autumn Reeser - Kylie Sinclair
- Jessy Schram - Christine Kendal
- Robert Patrick - COB Joseph Prosser
http://www.last-resort.org/
http://www.imdb.com/title/tt2172103/
http://en.wikipedia....S._TV_series%29
____________________________________________________________________________________________________________________
Wrażenia po obejrzeniu.
Serial z wielkiej 4 więc... wiadomo, że historia będzie przedstawiona w "inny" sposób niż w kablówkach.
Ale twórcą jest w końcu Ryan od The Shield więc nie powinno być źle a z czasem może coraz lepiej.
Do tego przewija się sporo znanych twarzy z różnych seriali na planie pierwszym i dalszym.
Że już nie wspomnę o Robercie Particku który jak widać w innych serialach dosyć często występuje jako wojskowy.
Jakoś się to oglądało i nie będę zbytnio się rozpisywał na temat fabuły i bo to każdy sobie zobaczy.
Bardzo lubię tematykę z okrętami podwodnymi więc tu mi akurat podpasowali.
To co mi się nie podobało to zbyt luźna atmosfera i stosunki na Colorado i nie chodzi mi to o scenę LaBamby.
Tylko np. o odzywki marynarzy do oficerów.
A do tego nie pamiętam czy w końcu u podwodniaków służą już kobiety bo wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić.
To co mi się spodobało to to, że akcja będzie się działa i na tej wysepce Sainte Marina i w USA.
Czyli problemy z miejscowymi i z własnymi ludźmi plus możliwy atak US Navy a do tego podejrzane zakulisowe rozgrywki w wielkiej polityce w DC.
Gdzie wygląda na to, że ktoś poświęcając własny okręt podwodny chciał sprowokować wybuch wojny z Pakistanem.
Na razie jest średnio ale nie najgorzej.
Plus za aktorów przynajmniej męskich bo panie to poza córeczką admirała Sheparda i Kylie Sinclair służyły jako ładne ozdobniki.