Skocz do zawartości

Zdjęcie

Last Resort

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.09.2012 - |10:09|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Premiera 22 września na ABC.

500 metrów pod powierzchnią oceanu, amerykański okręt podwodny USS Colorado (SSBN-753) klasy Ohio, otrzymuje swoje rozkazy. Przez stację radiową, przeznaczoną do użytku, tylko w wypadku, gdy ich ojczyzna zostanie zniszczona, otrzymują rozkaz wystrzelenia rakiet nuklearnych w kierunku Pakistanu. Kapitan Marcus Chaplin (Andre Braugher) odmawia wykonania rozkazu bez potwierdzenia tego zlecenia przez Biały Dom. XO Sam Kendal (Scott Speedman), po odsunięciu od dowodzenia kapitana Chaplina przez Departament Obrony, stał się nagle odpowiedzialny za łódź podwodną i musi sam podjąć trudną decyzję. Kiedy on również odmawia wykonania polecenia bez potwierdzenia rozkazu, okręt Colorado zostaje ostrzelany i trafiony. Okręt i jego załoga częściowo uszkdzeni na dnie oceanu, stają się nagle wrogami swojego kraju. Chaplin i Kendal podejmują decyzję o wynurzeniu łodzi, która dopływa do jednej z egzotycznych wysp Sainte Marina. Tutaj znajdą schronienie oraz szansę na nowe życie, próbując jednocześnie oczyścić swoje dobre imię i wrócić do domu.

Opis filmweb z małymi modyfikacjami.

Twórcy: Karl Gajdusek, Shawn Ryan (The Shield, The Chicago Code).

Występująhttp://www.youtube.com/watch?v=kCY9bJvjd20

http://www.last-resort.org/
http://www.imdb.com/title/tt2172103/
http://en.wikipedia....S._TV_series%29

____________________________________________________________________________________________________________________

Wrażenia po obejrzeniu.

Serial z wielkiej 4 więc... wiadomo, że historia będzie przedstawiona w "inny" sposób niż w kablówkach.
Ale twórcą jest w końcu Ryan od The Shield więc nie powinno być źle a z czasem może coraz lepiej.

Do tego przewija się sporo znanych twarzy z różnych seriali na planie pierwszym i dalszym.
Że już nie wspomnę o Robercie Particku który jak widać w innych serialach dosyć często występuje jako wojskowy.

Jakoś się to oglądało i nie będę zbytnio się rozpisywał na temat fabuły i bo to każdy sobie zobaczy.
Bardzo lubię tematykę z okrętami podwodnymi więc tu mi akurat podpasowali.
To co mi się nie podobało to zbyt luźna atmosfera i stosunki na Colorado i nie chodzi mi to o scenę LaBamby.
Tylko np. o odzywki marynarzy do oficerów.
A do tego nie pamiętam czy w końcu u podwodniaków służą już kobiety bo wydaje mi się, że nie ale mogę się mylić.
To co mi się spodobało to to, że akcja będzie się działa i na tej wysepce Sainte Marina i w USA.
Czyli problemy z miejscowymi i z własnymi ludźmi plus możliwy atak US Navy a do tego podejrzane zakulisowe rozgrywki w wielkiej polityce w DC.
Gdzie wygląda na to, że ktoś poświęcając własny okręt podwodny chciał sprowokować wybuch wojny z Pakistanem.
Na razie jest średnio ale nie najgorzej.
Plus za aktorów przynajmniej męskich bo panie to poza córeczką admirała Sheparda i Kylie Sinclair służyły jako ładne ozdobniki.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 11.09.2012 - |13:06|

Nie służą.

Ta LaBamba z trailera to aktor się porusza jak postać z Simsów.

Reszta wygląda obiecująco, napiszę więcej jak obejrzę.
  • 0

#3 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 13.09.2012 - |18:18|

101

WOW!! Wgniotło mnie w fotel.
Odcinek niesamowity, napakowany akcją do samego końca. Nawet nie było czasu podczas oglądania aby pomyśleć.
Polecam każdemu miłośnikowi walki morskiej.

Co do samego serialu to obawiam się, że w kolejnych odcinkach będzie mniej akcji niż w pilocie.
Na samej wyspie nie będą mieli za dużo do roboty jak sobie już poradzą z tubylcami i zdrajcami we własnych szeregach. Na szczęście akcja będzie też się toczyć w DC więc myśle, że może nawet być dobrze.

Ps. Czy mi się wydaje czy to wygląda jak wojskowy coup d'état w USA?

Użytkownik Modes edytował ten post 13.09.2012 - |18:36|

• 0

#4 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 14.09.2012 - |19:35|

01x01 Captain
Zapowiada się niezłe widowisko, pilot rzeczywiście był przeładowany akcją, pewnie teraz trochę zwolni, ale i tak powinno być ciekawie. Chociaż szczerze mówiąc to trochę przesadzili z tempem i całość była lekko chaotyczna, najpierw USS Colorado prawie nie została zniszczony - wrył się w dno morskie -, by za chwile okazało się, że prawie nie doznali uszkodzeń i znaleźli się w zatoczce jakiejś wyspy. Różniej mieliśmy przejmowanie wyspy, próbę wyjaśnienia sytuacji, "odparcie ataku" etc. Wiem, że to pilot, i chciano zrobić jak najlepsze wrażenie, by przyciągnąć ludzi, ale trochę przesadzili - za dużo uproszczeń.

BTW: Wydawać by się mogło, że na wyspę została wysłana jakaś grupa uderzeniowa, która działała w sposób metodyczny, tym czasem okazuje się, że wszyscy się rozpierzchli i nie wiadomo było gdzie kto jest i czym się zajmuje, zgubili ludzi, którzy zostali pojmani przez lokalnych tubylców, jakiś koleś przytaszczył nawet zwłoki i udał się natychmiast do baru, by się nachlać, wtf? Pomijam już fakt, że dowództwo oraz cała obsada mostka USS Colorado opuściła jednocześnie okręt i udało się na wyspę, na mostku nie zostawiając nikogo...

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 14.09.2012 - |20:09|

• 0

#5 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 28.09.2012 - |16:24|

Jest się do czego przyczepić (przykłady w postach powyżej), ale generalnie mocno na plus. Dawno żaden pilot mnie nie wciągnął jak ten. Pewnie dlatego, że tematyka mi pasuje, i do tego jest oryginalna jak na tv (?). Kojarzę tylko kilka dobrych filmów z łodzią podwodną, serialu żadnego. Miła odmiana po policjantach czy lekarzach, jupi.

Broń atomowa (w akcji!)*, polityka na najwyższym szczeblu, dużo ciekawie rozpoczętych wątków, kapitan z jajami, powinno być dobrze. Więcej będzie wiadomo po drugim odcinku. Na szczęście wybrali sobie zaludnioną wyspę i jest szansa, że nie spędzą najbliższych 40 minut na szukaniu wody i owoców ;)
Najbardziej w tym momencie interesuje mnie o co chodziło z misją fok.

*200 mil to faktycznie bezpieczna odległość?

Użytkownik Kiara edytował ten post 28.09.2012 - |16:25|

• 0

#6 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 29.09.2012 - |21:22|

1X01
Jest źle...chociaż lepiej by pasowało bardzo głupio:
- załoga okrętu podwonego przypomina studentów w trakcie połowinek,
- okręt po awaryjnym zanurzeniu odrywa się od dna na "pstryknięcie palcem" (kłania się efekt zassania),
- pocisk TRIDENT jest pociskiem balistycznym SLBM - nie orbitalnym,
- eksplozję w odległości 200 mil widać w stolicy jak fajerwerki na 4 lipca,
- tajemniczy system zainstalowany na okręcie, opracowany przez nastoletnią laskę,
- okręt klasy OHIO cumujący w zatoczce na "kanarach",
- stacja NATO z obsadą kompetentną do prowadzenia kiosku z gazetami,
JEDNA WIELKA BZDURA :angry:
Nie wiem czy dam radę oglądać dalej.
  • 0

#7 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 30.09.2012 - |14:51|

Zgadzam się z krytyką, Last Resort jest chyba najlepszą nowością, ale to nie świadczy dobrze o stacjach ogólnokrajowych. Przede wszystkim za dużo się dzieje na tak małą ilość czasu, dosłownie panuje chaos. Za mały budżet moim zdaniem, widać cięcia, że masakra, myślałem, że jak łódź się wynurzy to zobaczymy widok jakim kiedyś nas Lost poczęstował. ABC i ich opery mydlane skierowane dla pań też robią swoje.

Andre Braugher duży plus, chyba bez niego to bym odpuścił dalsze oglądanie, ale w tak krótkim czasie jego postać wychodzi na świra. Można było bardziej się postarać.

Zła wiadomość, drugi odcinek jest podobno gorszy, a praca kamery to kino klasy B.
  • 0

#8 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 01.10.2012 - |12:17|

Świetne otwarcie i dziwię się tylu negatywnym opiniom. Ok jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to chyba tylko do faktu, ze nie zrobiono 2 godzinnego pilota bo materiał był.
Oglądałem ten odcinek tak jakby to nie był serial a kinówka.
Jest akcja, napięcie, tajemnica, a przecież o to chodzi.
Oczywiście plus za obsadę.
Ja się nie zawiodłem. Otrzymałem to czego oczekiwałem i mam nadzieje, że pozostałe odcinki będą równie dobre.
  • 0

#9 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 02.10.2012 - |16:01|

Świetne rozpoczęcie nowego serialu. Jeśli akcja będzie podobna jak w pierwszym odcinku to będzie świetnie. Są lekkie nieodciągnięcia, ale lepsze to niż kolejny serial o policjantach.

Ocena: 8/10.
  • 0

#10 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 06.10.2012 - |22:32|

01x02 Blue on Blue
Odcinek niezły. Mniej chaotyczny od pilota, całość znacznie bardziej logiczna. Może jednak będzie coś z tego serialu. Najlepsze było, jak podwodniacy dostawali łupnia od specnazu, do czasu przybycia wybawienia w postaci niepokornego SEAL's, który jednak postanowił zabawić się w bohatera. O, i pytanie XO " Kto umie strzelać? I trafiać?" xD Zdaje się, że jednak nasi podwodniacy nie są super wyszkolonymi maszynkami do zabijania, raczej ich działanie należy określić chaotycznym, niby mieli plan, ale niewiele z niego wyszło. Całość może mało oryginalna, ale ogólnie pozytywne odczucia.

Chociaż nadal cała lub prawie cała obsada mostka bujała się wspólnie między okrętem a wsypą, nie zostawiając na mostku nikogo kompetentnego do podejmowania decyzji.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 06.10.2012 - |22:40|

• 0

#11 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.10.2012 - |09:43|

Co z tego że ciakwie, skoro według oglądalności jest to jeden z pierwszych seriali do kasacji.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#12 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 07.10.2012 - |11:33|

Jest to dopiero początek sezonu więc ciężko powiedzieć czy będzie anulowany. Jeśli by sugerować się wykresami z spoilertv z ostatnich kilku lat, to nie opłaca się ogladać żadnej nowości bo anulują.
  • 0

#13 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.10.2012 - |16:56|

Wykresów ze spoilertv nie oglądam. Natomiast sprawdzam na bieżąco prognozy z tvbythenumbers i niestety dla Las Resort zwykle się one sprawdzają. A skoro Last Resort miało podobnie słaby start jak Charlies Angels w zeszłym roku to nie ma co wróżyć niczego dobrego. Oby te 13 odcinków zdążyli nakręcić i wyemitować.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#14 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 07.10.2012 - |21:04|

Może i mniej chaotyczny, ale i tak nie zmienia to sprawy, że to był kiepski odcinek. Szczerze powiedziawszy to nie chce mi się nawet opisywać szczegółów, bo serial raczej długo nie zabawi przy takich liczbach co wykręca.

Last Resort wyglądał ciekawie na papierze, wykonanie pozostawia wiele do życzenia.
  • 0

#15 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.10.2012 - |21:40|

A już zamierzałem sięgnąć po to "dzieło", choć już kiedyś sobie obiecałem że nigdy więcej ABC i ich seriali, oderwanych od rzeczywistości. Jednak poczekam do kolejnego epizodu i dalszych opinii, mimo iż jakoś trudno mi uwierzyć że krajówka stworzy coś wartego obejrzenia.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#16 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 08.10.2012 - |08:48|

Anulują to anulują, płakać nie będę, bo nie ma za czym... Moim zdaniem było lepiej, co nie oznacza dobrze. Pomysł niby dobry, ale kuleje wykonanie.
  • 0

#17 ASX76

ASX76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 08.10.2012 - |22:58|

Drugi odcinek był słabszy od pierwszego i obawiam się, że będziemy mieli do czynienia z dalszym spadkiem jakości.
  • 0
Najlepsze seriale: Deadwood, Carnivale, The Wire, The Shield, Nip/Tuck, Rome, Rubicon, Breaking Bad, The Shadow Line, Marchlands, Boardwalk Empire, Boss, Black Mirror, Dead Set, Homeland, Big C, Mad Men.

#18 kokoprezes

kokoprezes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 16.10.2012 - |07:23|

Dałam spokój po pilocie. Straszna amerykańska kaszanka, do tego miejscami oczywiście prorodzinna. Jak już myślałam, że chociaż ten XO będzie ciekawą postacią, to naturalnie musieli łopatologicznie wstawić żonkę którą gdzieś zostawił i za którą strasznie tęskni. Kiepskie postaci, przeważnie kiepscy aktorzy. Bzdury jakies totalne. Nawet nie ma co zbytnio komentować...
  • 0

#19 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 16.10.2012 - |13:28|

Straszna amerykańska kaszanka, do tego miejscami oczywiście prorodzinna.

Nie bardzo rozumiem zarzut, że jest prorodzinna? (jeśli jest, bo serialu jeszcze nie widziałem) Co w tym złego?

We współczesnym świecie telewizja pełni bardzo poważną rolę wychowawczą. Także co w tym złego że serial jest prorodzinny? A mówimy o produkcji "wielkiej" stacji, a nie kablówki. Kablówki niech się zajmują "brudami", ale "wielkie" stacje niech przynajmniej częściowo wychowują :) (inna sprawa, że z roli wychowawczej za bardzo się już nie wywiązują)
  • 0

#20 kokoprezes

kokoprezes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 16.10.2012 - |15:09|

Nie bardzo rozumiem zarzut, że jest prorodzinna? (jeśli jest, bo serialu jeszcze nie widziałem) Co w tym złego?

We współczesnym świecie telewizja pełni bardzo poważną rolę wychowawczą. Także co w tym złego że serial jest prorodzinny? A mówimy o produkcji "wielkiej" stacji, a nie kablówki. Kablówki niech się zajmują "brudami", ale "wielkie" stacje niech przynajmniej częściowo wychowują :) (inna sprawa, że z roli wychowawczej za bardzo się już nie wywiązują)

Gdyby to nie było tak obrzydliwie łopatologiczne... Nie potrafią pokazać bohaterstwa inaczej niż pod postacią flagi narodowej, a uczuć rodzinnych jako wzdychania do zdjęcia ukochanej/ukochanego. Litości! :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych