079. 4x05 - 22.10.1990 - Remember Me
Opis:
USS Enterprise odwiedza Bazę Gwiezdną 133 z której zabiera między innymi starego nauczyciela i mentora doktor Crusher, doktora Dalena Quaice'a. Nagle okazuje się, że kogoś takiego jak Dalen Quaice nie ma na pokładzie, co więcej nikt go nie pamięta z wyjątkiem pani doktor, a w bazach danych brak na jego temat informacji. Doktor Crusher zaczyna podejrzewać spisek. Wkrótce dostrzega, że więcej osób znika, a nikt ich nie pamięta. Zaczyna zastawiać się czy to się dzieje w jej umyśle czy jest coś nie tak z innymi ludźmi. Śledztwo nic nie daje, a ona zostaje sama ostatecznie na pokładzie...
Świetny odcinek. Powoli budowane napięcie, duża tajemnica i doskonała gra doktor Crusher. Pojawia się ciekawa postać "podróżnika". W związku z tym mam pytanie. Czy ta rasa podróżników nie pojawiła się w jakimś wcześniejszym odcinku? Mam Deja Vu, a nie potrafię namierzyć skąd kojarzę tego gościa. Uwielbiam odcinki Star Treka, które przez większość czasu trwania są tajemnicze. Bardzo specyficzny ponury klimat się wtedy ujawnia. Nawet i Wesley nie denerwował, a całkiem sensownie prowadził dialogi. (chociaż przyznaję, że strasznie podobało mi się kiedy zniknął ).
Użytkownik ppaatt1 edytował ten post 20.07.2012 - |12:36|