Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 000 - S00E00 - The Cage

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (22 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (3 głosów [13.64%])

Procent z głosów: 13.64%

2. 9 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 8 (3 głosów [13.64%])

Procent z głosów: 13.64%

4. 7 (8 głosów [36.36%])

Procent z głosów: 36.36%

5. 6 (2 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

6. 5 (5 głosów [22.73%])

Procent z głosów: 22.73%

7. 4 (1 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

11. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.01.2005 - |20:48|

Dołączona grafika

[0001] (001) ST TOS - 00x00 - The Cage

Premiera: DVD.
Data gwiezdna: Nieznana

Reżyseria: Robert Butler
Scenariusz: Gene Roddenberry

Występują:
Jeffrey Hunter - Kapitan Christopher Pike
Leonard Nimoy - Spock

Gościnnie występują:
Susan Oliver - Vina
Meg Wyllie - Keeper
Malachi Throne - Keeper's voice

Trzynaście lat wcześniej, zanim James T. Kirk objął dowodzenie U.S.S. Enterprise,
Kapitan Christopher Pike i załoga jego statku kosmicznego otrzymuje sygnał SOS
z planety Talos IV i postanawia to zbadać.
Na powierzchni planety ekipa ratunkowa odkrywa istnienie wyprawy naukowej zaginionej
kilkanaście lat wcześniej. Wśród członków zaginionej ekipy znajduje się młoda i piękna
kobieta - Vina. Kapitan Pike zachwycony urodą Viny zapomina o środkach ostrożności
i zostaje schwytany przez Talosian ukrywających się pod powierzchnia planety. Do tego
okazuje się, że cała ekipa naukowców - za wyjątkiem Viny, to iluzja stworzona przez
mieszkańców planety aby zwabić Enterprise i Pike'a w pobliże planety.
Talosianie są co prawda potężna rasą, ale na skutek wielu lat życia w bezpieczeństwie
i luksusach są na krawędzi fizycznego wyginięcia. Postanowili więc "wspomóc" się
genami innych, młodych i silnych ras aby odbudowac własną cywilizację i zagospodarować
jałową powierzchnię planety.
Po dokładnych badaniach Talosianie wiedzą, że Pike i Vina mogą zapoczątkować nową rasę
dzięki której cywilizacja Talosa przetrwa. Próbuja więc przekonać do tego kapitana Pike'a
tworząc najróżniejsze iluzje: Vina staje się więc księżniczką Rigellian lub zieloną kobietą
z Oriona. Jednak Pike opiera się pokusom, odkrywa że dzięki prymitywnym ludzkim emocjom
zasłoni przed umysłami Talosian prawdziwe swoje plany i udaje mu się dzięki temu uciec
z podziemnego więzienia.
Talosianie jednak nie rezygnują. Pike odmawia jednak nogocjacji i grozi, że raczej zniszczy
statek i zabije wszystkich członków załogi niż się podda. Talosianie dostaja się do pamięci
pokładowych komputerów i odkrywają, że rodzaj ludzki jest jednak zbyt niezależny aby poddać
się nawet "najlepszej" niewoli.
Talosianie rezygnują ze swoich planów i Enterprise może odlecieć w dalszą podróż pozostawiając
na planecie (niezdolną do jej opuszczenia) Vina, która od tej pory żyje w świecie iluzji wraz
z równie iluzorycznym Pike'm, stworzonym przez potężne umysły Talosian.

- - - - - - - - - - - -
PS.
Postanowiłem opisać wszystkie odcinki (mam nadzieję wszystkich seriali ST).
Sukcesywnie będą się tu pojawiać (gdyby pojawiały się jeden dziennie to zajmie mi to 3 lata :P )
Może to przybliży ten najwiekszy serial Sci-Fi swiata młodym maniakom fantastyki.
Acha, jeszcze jedno:
numeracja przy odcinkach to: [numer odcinka w całości ST] (numer odcinka w serii) numer sezonu x numer odcinka w sezonie.

Użytkownik psjodko edytował ten post 01.03.2005 - |09:25|

::. GRUPA TARDIS .::

#2 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 15.01.2005 - |21:08|

Ogólnie dam 5. Czyli ocena wyjściową, bo:

+"niby pierwszy" star trek
+jajogłowi
+Spock
+statek

-nic rewelacyjnego
-z racji mojego młodego wieku, ten mój ulubiony star trek zaczyna się od TNG
-został odrzucony, więć musi być coś z nim nie tak (chyba, że odrzucili go tylko dlatego, że pierwszym była kobieta?)
-kapitan, powienien się raczej ubiegać o rolę supermana

Użytkownik VeeDee edytował ten post 15.01.2005 - |21:28|

• 0
VeeDee

#3 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.01.2005 - |21:19|

Ogólnie dam 5. Czyli ocena wyjściową, bo:

a czemu nie zagłosowałes?
Czy ja źle widze?

-z racji mojego młodego wieku, ten mój ulubiony star trek zaczyna się od TNG

Powoli - dojde i do niego :D

-został odrzucony, więć musi być coś z nim nie tak (chyba, że odrzucili go tylko dlatego, że pierwszym była kobieta?)

No właśnie, w sumie to nie wiem dlaczego nie został wyemitowany? Pojawił się
dopiero na wydaniach DVD. Może ktos wie cos więcej?
Z drugiej strony zdaje się, że Rodenberry kilkakrotnie podchodził ze swoim
pomysłem do różnych stacji TV.
Może to jest jeden z "wczesniejszych" pomysłów?

::. GRUPA TARDIS .::

#4 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.01.2005 - |21:56|

Premiera: nigdy nie wyświetlany.

Niewiem jak w stanach , ale nasza TV kiedyś go puściła . Zresztą tam go oglądałem (w czasach kiedy nikomu nie śniła się konkuręncja dla TVP )
Podobał mi się , w sumie był to jeden z pierwszych filmów SF jakie obejżałem :).
Dałem 7 .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 RaNdaLL

RaNdaLL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów

Napisano 02.03.2005 - |04:12|

Ode mnie 5. Nie nudziłem się na nim ale raczej przeciętny.
  • 0

#6 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.03.2005 - |20:03|

Wyświetl post

Z tego, co czytałam, rzeczywiście tak było :D . Decydenci uznali film za - uwaga - zbyt trudny i postępowy jak na możliwości intelektualne ówczesnych amerykańskich widzów telewizyjnych. Pierwszy oficer-kobieta, w dodatku w eleganckim i skromnym czarnym ubraniu, zamiast wyzywającej miniówy i piramidki z włosów na głowie? Nie do pomyślenia...

Nota bene, tą panią oficer była Majel Roddenberry, którą mąż starał się umieszczać w każdym swoim filmie. Po tej "wpadce" Majel wróciła do TOS-a w odpowiedniej dla kobiety roli, to znaczy blond pielęgniarki. :angry:
  • 0

#7 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 19.03.2005 - |23:45|

Ave,

Niewiem jak w stanach , ale nasza TV kiedyś go puściła . Zresztą tam go oglądałem (w czasach kiedy nikomu nie śniła się konkuręncja dla TVP )
Podobał mi się , w sumie był to jeden z pierwszych filmów SF jakie obejżałem  :).
Dałem 7 .

Wyświetl post

Obi chyba cos Ci sie pomieszalo bo nigdy, powtarzam NIGDY TVP nie puszczala TOSa !!!
Byl on po raz pierwszy puszczany na Wizji 1 i tylko tam !!!
Co prawda nie mialem wtedy (kiedy jeszcze istniala Wizja1) wykupionego dostepu do tej platformy cyfrowej ale miala go moja ciotka i nagrywala mi (chyba wszystkie odcinki) na vhs i tam nie mam go nagranego a po drugie to od innych ludzi tez nie slyszalem aby ten odcinek byl puszczany !
I tylko tam byl puszczony w calosci tzn caly serial ale bez pilota jesli tak nazwiemy ten odcinek.

W TVP byl puszczany 1 sezon TNG i DS9. TNG byl puszczany w TVP 2 razy - za pierwszym razem puscili tylko okolo 10 odcinkow (szlo to w piatki o 18,15) i pare lat pozniej poscili caly sezon (tez w piatki ale okolo godziny 10,00). Po zakonczeniu 1 sezonu TNG puscili 1 sezon DS9.
W tej chwili nie umiem powiedziec ale chyba po tym C+ w otwartym oknie zaczelo puszczac Voyagera do konca 4 sezonu)
I wtedy stalo sie cos dziwnego TVN wykupil prawa do TNG (gdzie chyba wyemitowal do konca 4 sezonu)
A natomiast Polsat zakupil prawa do DS9 i wyemitowal do 5 sezonu (ale moge sie bylic). Z Polsatem to bylo wogole porypane bo czesc odcinkow bylo puszczane na Polsacie, pozniej czesc przeniesli na Polsat 2, czesc starych i nowe odcinki puscili na Juniorze i znowu przeniesli na Polsat2 gdzie zrobili powturke czesci starych odcinkow i puscili nastepne.
A najbardziej wkurzajace bylo to ze Polsat nie mogl sie zdecydowac o ktorej ma nadawac i wrescie doszlo do tego ze puszczal praktycznie o tej samej godzinie co TVN :censored: . Dobrze ze w TVN puszczal i wieczorem i powtarzal w nocy wiec mozna bylo praktycznie wszystko nagrac/obejrzec .

I wrescie jakies poltora roku po zakonczeniu Voyagera na C+(bo tam puscili tylko 4 sezony bo w tym momencie nie bylo wiecej dostepnych sezonow) TV4 puscil Voyagera (ale jak to normalnie bywa z POLSATEM) ale nie caly sezon tylko do 4x07 odcinka.

I tak w skrucie wyglada historia puszczania Universum ST w polskojezycznych stacjach TV :angry:

Żelazny
  • 0

#8 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 19.03.2005 - |23:58|

I wtedy stalo sie cos dziwnego TVN wykupil prawa do TNG (gdzie chyba wyemitowal do konca 4 sezonu)

Wyświetl post

TVN wyemitował do końca 5 sezonów TNG.

Użytkownik VeeDee edytował ten post 19.03.2005 - |23:59|

• 0
VeeDee

#9 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2005 - |04:49|

Obi chyba cos Ci sie pomieszalo bo nigdy, powtarzam NIGDY TVP nie puszczala TOSa !!!

Zgadza się , TOS-a nie puszczali . Ale sam Cage , był kiedyś w TVP i ja mówię tylko o nim.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 Ogrodnik

Ogrodnik

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 10.10.2005 - |05:32|

Zgadza się , TOS-a nie puszczali . Ale sam Cage , był kiedyś w TVP i ja mówię tylko o nim.

Hmm...no nie do konca "nie puszczali". Emitowali we fragmentach, jako ilustracje do lekcji jezyka angielskiego. Byl to rok tak plus minus 1976-77.
Ciekawe czy placili jakies prawa autorskie he he ....

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 10.10.2005 - |05:34|

• 0
Dołączona grafika

#11 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 20.02.2006 - |17:22|

Co prawda nie mialem wtedy (kiedy jeszcze istniala Wizja1) wykupionego dostepu do tej platformy cyfrowej ale miala go moja ciotka i nagrywala mi (chyba wszystkie odcinki) na vhs i tam nie mam go nagranego a po drugie to od innych ludzi tez nie slyszalem aby ten odcinek byl puszczany !
I tylko tam byl puszczony w calosci tzn caly serial ale bez pilota jesli tak nazwiemy ten odcinek.

TOS ma 2 piloty. Jeden to The Cage a drugi Where No Man Has Gone Before.
Oba zostały puszcone przez Wizje 1, tak mi się wydaje <_< .
Fragmenty pierwszego pilota 'The Cage' wykorzystano później w odcinku The Menagerie.
  • 0

#12 Blah

Blah

Plutonowy

• Użytkownik
  • 372 postów

Napisano 20.03.2006 - |12:49|

TOS ma 2 piloty. Jeden to The Cage a drugi Where No Man Has Gone Before.
Oba zostały puszcone przez Wizje 1, tak mi się wydaje <_< .
Fragmenty pierwszego pilota 'The Cage' wykorzystano później w odcinku The Menagerie.

No wlasnie.Odcinek byl podwojny i wykorzystano w nim prawie wszystkie sceny z the cage wiec ogladanie tego raczej mija sie z celem(tym bardziej ze do cudownych ten odcinek nie nalezal)
  • 0

#13 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 27.10.2007 - |17:35|

Oceniłem ten odcinek na 6, bo w sumie poza przebłyskami z TNG sprzed około 10 lat, to mój pierwszy w pełni świadomie obejrzany odcinek Star Treka :D.
  • 0

#14 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 16.11.2007 - |19:57|

Do wszystkich oglądaczy Star Treka, którzy oglądają serial po raz pierwsyz i nie wiedzą od czego i jak zacząć apel - NIE OGLĄDAJCIE CAGE!

Odcinek jest taki sobie, jednak oglądanie jego, jak wspomniał jeden z przedmówców, mija się z celem - w połowie 1. sezonu jest podwójny odcinek "Menagerie", który zawiera w sobie (w formie retrospekcji) ok. 80% materiału z odcinka "Cage", dodatkowo tak wkomponowanego w odcinek, że jest dużo ciekawszy. Zaczynając oglądanie od Cage, popsujecie sobie zabawę z oglądania Menagerie (bo nie ma efektu zaskoczenia) - i nic więcej. A jeśli ktoś jest ciekaw tego odcinka, to i tak i tak go obejrzy ogladając Menagerie.

Ostrzegam wszystkich, bo sam taki właśnie błąd, nieświadom niczego, popełniłem.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#15 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 16.11.2007 - |21:58|

Ja tego odcinka nie oglądałem. Choć sam Menagerie nie powlala (są o wiele lepsze odcinki),jednak dobrze że mówisz (Haes) aby nie zaczynać od tego odcinka.
  • 0

#16 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 18.02.2009 - |18:47|

Hej!

Ja mam takie 2 pytanka o ten odcinek ;)

1) Czy "The Cage" został wyemitowany na TV Puls? Mam prawie wszystkie odcinki nagrane z tej stacji (3 brakują), ale nie wiem, czy tego też czasami nie przegapiłem :P Może AXN Sci-Fi go puści?

2) Było tutaj wspomniane, że odcinek ten ukazał się na DVD; czy było to jakieś specjalne wydanie? Pytam, bo wszędzie spotykam się z informacją, że na DVD pierwszy sezon ma 29 odcinków, bez "The Cage". Również w nadchodzącym wydaniu Blu-ray go nie będzie.
  • 0

#17 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.02.2009 - |19:05|

1) Czy "The Cage" został wyemitowany na TV Puls? Mam prawie wszystkie odcinki nagrane z tej stacji (3 brakują), ale nie wiem, czy tego też czasami nie przegapiłem :P Może AXN Sci-Fi go puści?

Odpowiem tak z działu Ciekawostki:

Dla serialu stworzono dwa piloty. W pierwszy, nazwanym The Cage pierwszego oficera grała Majel Barrett, natomiast głównego bohatera - kapitana Pike'a - Jeffrey Hunter. Pierwszy pilot został odrzucony i, co jest rzadkie, sieć NBC dała Roddenberry'emu drugą szansę. Drugi pilot - Where No Man Has Gone Before przyjęto, jak i cały serial. Jedyną postacią łączącą oba piloty był Spock, grany przez Leonarda Nimoya.
Fragmenty pierwszego pilota wykorzystano później w odcinku The Menagerie. I to jak pamiętam widzieliśmy na PULSie.
źródło --> http://www.startrek....r...nfo&serid=1

2) Było tutaj wspomniane, że odcinek ten ukazał się na DVD; czy było to jakieś specjalne wydanie? Pytam, bo wszędzie spotykam się z informacją, że na DVD pierwszy sezon ma 29 odcinków, bez "The Cage". Również w nadchodzącym wydaniu Blu-ray go nie będzie.

However, it was included as part of the Third Season Remastered DVD set.

Changes include:
* New CGI exterior shots of the pilot version of the USS Enterprise.
* A moving starfield is visible from the window in Captain Pike's quarters.
* New computer images during the scene in which the Talosians scan the Enterprise's memory banks.
źródło --> http://en.wikipedia....e_(TOS_episode)

W skrócie dodano ten oryginalny odcinek do zremasterowanego 3 sezonu.

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.02.2009 - |19:09|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#18 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno