Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prośba do fanów BSG

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 edcxdr

edcxdr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 05.11.2011 - |23:21|

Witajcie,

Jest to mój pierwszy post na tym forum. Mam do was wielką prośbę:

Bardzo chciałbym obejrzeć ten serial ale niestety mój wolny czas po prosu wyparował :-(

No więc w każdym długim serialu są odcinki tzw odrębne oraz te, które popychają główny wątek do przodu. Z braku czasu nie dam rady obejrzeć wszystkich odcinków więc pomyślałem aby obejrzeć tylko te 'fabularne'. I tu pojawia się moja prośba:

czy ktoś mógłby zrobić spis takich odcinków bez podawania spoilerów ?

Będę naprawdę wdzięczny za jakieś info ew dobitne wytłumaczenie, że czegoś takiego nie da się przygotować.

Pozdrawiam.

//Poprawiłem temat.
biku

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2011 - |08:52|

• 0

#2 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 06.11.2011 - |00:24|

Dwa ortografy w tytule a zadajesz pytanie na renomowanym forum we flagowym dziale, pytając o pierwszoligowy serial fantastycznonaukowy.

!!!!!!!!!!@#$^%&%#^@$^ Ale co mi tam - nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi! #R$^T@$#!%!@#%@$!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Każdy serial ma zapychacze, popychacze. Nie każdy serial tworzy frapujące uniwersum, z ciekawymi postaciami i tym czymś ulotnym, co określić można klimatem. Są zaciekli wrogowie jak i zagorzali fani tego, co oferuje rzeczywistość BSG tak, co do klimatu, akcji, aktorstwa i techniki filmowej.

Co już raczej sprawdziłeś, to uniwersum jest domknięte - serial ma finał. Ma dodatkowe filmy i serial spinacz. Ma też dwa sezony pierwowzoru. Co też już raczej sprawdziłeś, jest uznawany za jedną z najważniejszych pozycji w gatunku powstałej w ostatnich latach raz za genialne rozwinięcie pierwowzoru a przez innych za jego zniszczenie i pogubienie się scenarzystów we własnej koncepcji.

Czy warto bazować na cudzych opiniach i poznawać to po łebku w jakiejś amputowanej wersji - może jeszcze z przewijką? Odpowiem choć to retoryka. Nie warto, przez szacunek dla własnej inteligencji.

Wróć do tego uniwersum na urlopie.

Pozdrawiam

PS. Zapewniam, że przeszedłem sam siebie, tak grzecznie pisząc tę wypowiedź.

@@%&#%#(%@@@^&&

Ufff

I dodam jeszcze, że zamiast tworzyć kolejny temat, lepiej było wejść w temat "Nie bój się zapytać" :)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 06.11.2011 - |00:47|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#3 edcxdr

edcxdr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 06.11.2011 - |08:37|

Dziękuję za odpowiedź, serial na pewno obejrzę w całości po jednym odcinku dziennie.

Czy mówiąc o "Ma też dwa sezony pierwowzoru." miałeś na myśli Battlestar Galactica: Caprica? Obejrzałem 1 sezon i mi się podobał, ale nigdzie nie mogę znaleźć sezonu 2.

W ogóle co jeszcze oprócz tego mogę obejrzeć z tego uniwersum?

Użytkownik johnass edytował ten post 06.11.2011 - |10:00|

• 0

#4 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 06.11.2011 - |08:59|

Chodzi o oryginalne BSG z lat 70. http://www.imdb.com/title/tt0076984/
  • 0

#5 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.11.2011 - |09:06|

Jeśli mówimy tu o pierwowzorze to myślmy o tzw Battlestar Galactica: Classic z końcówki lat 70.

Poza tym wszystko masz opisane w przyklejonym temacie "Kolejność oglądania serialu, dokumentów itp --> http://forum.gwrota....showtopic=13707

Natomiast jeśli chodzi o Caprikę to nigdzie nie znajdziesz drugiego sezonu bo go po prostu nie ma. Nakręcono tylko jeden.

I sprawa NAJWAŻNIEJSZA - jak chcesz coś oglądać tylko by to "zaliczyć" to kompletnie szkoda czasu.
Można obejrzeć pilota i ostatni odcinek i masz serial z głowy. Ale po co?
To jest właśnie marnowanie własnego czasu.

W ten sposób stracisz być może jedną z lepszych przygód serialowych w swoim życiu albo stwierdzisz, że to lipa.
Ale przynajmniej zrobisz to z czystym sumieniem bo na podstawie własnego rozumu i gustu.

Więc NIGDY nie marnuj swojego czasu na oglądanie po łebkach tylko spokojnie, nikt Cię nie goni, oglądaj i w miarę oglądania wyrobisz sobie zdanie czy warto dalej poświęcać czas na dany serial czy powiedzieć mu dowiedzenia.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#6 edcxdr

edcxdr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 06.11.2011 - |09:19|

Oooo, ten temat jest super, obejrzę według tej list. Wielkie dzięki!

Użytkownik johnass edytował ten post 06.11.2011 - |09:59|

• 0

#7 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 06.11.2011 - |10:54|

Przedmówcy za mnie odpowiedzieli stąd pozostaje mi tylko życzyć miłego oglądania.
Jak złapiesz bakcyla, to zachęcam do wypowiedzi przy poszczególnych odcinkach.

Pozdrawiam :)
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych