Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 007 - S02E01 - What Lies Ahead

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (3 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (1 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

3. 8 (1 głosów [33.33%] - Zobacz)

4. 7 (0 głosów [0.00%])

5. 6 (1 głosów [33.33%] - Zobacz)

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.10.2011 - |21:22|

2x01
Jedna z pierwszych scen "wyprostowała" mnie w kwestii - a może w tym sezonie będzie mniej baboli? Dialog:
- A może pojedziemy obwodnicą?
- Szkoda paliwa.
Do okoła stoi i leży 6.546 innych samochodów, baniaki i węże do spuszczania wachy na pokładzie -_-
Te zombiaki - zakładając po pogodzie że to sierpień - to mogła być pielgrzymka rodzin pewnego radia - podobni :lol:
I co oni tacy przywiązani do tego wozu capingowego - że niby kibelek i kuchenka? - wozów do wyboru, wedle marki i koloru.
Odcinek w większości smętnie przegadany i przemodlony, no i szkoda że młody nie oberwał w bańkę - teraz będą go ze trzy odcinki ratować.
Kiepskie otwarcie sezonu - ale vs Terra Nova - mistrzowskie! :rolleyes: .
P.S. A potem jeszcze zobaczyłem Biedronia u Lisa - myślałem że Cymański się porzyga ;)

Użytkownik johnass edytował ten post 20.10.2011 - |17:49|

• 0

#2 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.10.2011 - |00:50|

Premiera 2 sezonu wieje sandałem... Można by skrócić o połowę i jeszcze by było za długie... Nie wiedziałem, że da się zrobić godzinę serialu zupełnie o niczym ^^
Ciekawa tendencja ostatnio w świecie serialowym... wszystko to takie wyciśnięte, cała esencja gdzieś już uszła dawno i takie zwiędnięte szare coś bez wyrazu zostaje. Normalnie mi to nie przeszkadzało raz na jakiś czas ale ostatnio oglądam tylko takie spłycone coś i już mnie po woli zaczyna szlag trafiać...
Terra Nova nie powala, tu nuda, w supernatural ostatnimi odcinkami też jakoś jak odgrzewany kotlet, fringe też coś jakby straciło na dynamice...
Chyba z seriali które widziałem w ciągu ostatniego tygodnia to tylko w Vampire Diaries coś się w miare działo... :) No i ładny finał Br Ba :P
  • 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#3 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 18.10.2011 - |10:18|

II.01
naprawdę chcę polubić ten serial, klimaty z zombie zawsze są ciekawe i fajne, ale tutaj czegoś brakuje. Sam nie wiem może to wina niedogranej akcji, wina baboli, które co chwila nam podrzucają scenarzyści (najpierw znikąd pojawiający się pochód, tak pochód! nie jeden zombiak, ale całe stado, skąd oni u licha się wzięli nagle w takiej ilości?, później to chowanie się pod samochodami, a zombie jak gdyby nic sobie wokół nich wędrują, przecież z tego co pamiętam to w 1 sezonie mazali się krwią by ich nie wyczuli, coś się zmieniło?więcej na razie nie wymienię, daję szansę).
Ogólnie nie było całkiem źle, nawet momentami się dość mocno wciągnąłem (akcja w lesie z dzięciołem:), dużo brutalności i krwi), tylko musi się coś jeszcze wydarzyć bo póki co to nie wiem gdzie zmierzamy? - 6/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#4 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 18.10.2011 - |17:12|

I co oni tacy przywiązani do tego wozu capingowego - że niby kibelek i kuchenka? - wozów do wyboru, wedle marki i koloru.

To samo pomyślałem. Szkoda paliwa, tymczasem wozy kampingowe mają to do siebie że palą jak małe smoki.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#5 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 18.10.2011 - |18:59|

Otwarcie 2 sezonu całkiem niezłe. Specjalnie się nie nudziłem chociaż, kilka razy zdarzyło mi się porządnie ziewnąć. Akcja z 'pielgrzymką' zombiaków do "Częstochowy" rozwaliła mnie (i tu powinno paść pytanie: "GDZIE JEST KRZYŻ???!!!" xD), ale jak chowali się pod tymi samochodami no to było takie napięcie, że chciało się oglądać dalej. Później scena w kościele... W końcu, jak zombie chodzą na piesze 'pielgrzymki' to i pomodlić w kościele się też mogą, bo czemu nie? xD Ale ogółem mi się podobało. Nawet godne otwarcie sezonu.
  • 0

#6 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 18.10.2011 - |20:18|

scenarzysci chyba planuja 30 sezonow, bo akcja posuwa sie niemalze w trybie rzeczywistym ;)
ocena otwarcia: 6.5/10
Po ostatnim sezone Breaking Bad poprzeczka jest tak wysoko u mnie ustawiona, ze chyba skoncze z ogladeniem czegokolwiek - nie ma szans by cos bylo warte ogladania ;)
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#7 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 18.10.2011 - |20:35|

Akcja jak to w AMC posuwa się bardzo powoli, tyle tylko że w takim serialu jak TWD to nijak pasuje. To ma być kino akcji, jakiejś większej zadymy, na jakąś większą skalę, a nie jesteśmy od paru odcinków prawie że w jednym miejscu, w dodatku bohaterom przydarzają się takie gafy, które już dawno powinny większość z nich pozbawić życia.
Znając trochę świat komiksu mam jednak wielką nadzieję, że naprawdę się to rozkręci i będzie w nas budzić prawdziwe, a nie udawane emocje.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#8 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 19.10.2011 - |00:18|

Akcja jak to w AMC posuwa się bardzo powoli, tyle tylko że w takim serialu jak TWD to nijak pasuje. To ma być kino akcji, jakiejś większej zadymy, na jakąś większą skalę,

Nijak nie pasuje ? A czytał pan coś o tym serialu ? serial właśnie taki jest jakie były jego założenia , z tego co ludzie mówią - w komiksach tak samo jest . Więc skąd nagle wytrzasnąłeś że to ma byc kino wiekszej zadymy ? że zombi ? nie ten serial .
Sam wolałbym znacznie więcej akcji w serialu jednak taka jest konwencja . To już drugi sezon i powinniście się do tego przyzwyczaić . A nie suchary walicie :P
  • 0

#9 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.10.2011 - |08:19|

można też olać, co zrobiłem po przeklikaniu odcinka w 10 miejscach "zachęcony" opiniami że nudno. Może źle trafiłem, ale zobaczyłem panią z prisona ze swoją skwaszoną miną, wspomniany wyżej głupi tekst o obwodnicy, melodramatyczne rozmowy i ... sajonara :P są ciekawsze rzeczy do obejrzenia
  • 0

#10 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 19.10.2011 - |11:33|

02x01
A mnie się nawet podobał start tego sezonu. Wprawdzie do rewelacji to mu bardzo daleko, ale oglądało się nienajgorzej.
Trochę dłużyzn było to fakt w postaci tych modłów, płaczów albo wzajemnych oskarżeń, ale nie uważam że miało to większy wpływ na całość odcinka.
Znowu mamy trochę baboli. Podobnie jak @Macmaxowi od razu rzuciło mi się to, że szwędacze nie wyczuwają naszych ocalonych, a wcześniej musieli się smarować ich wnętrznościami aby móc swobodnie przejść koło nich. Myślę, że wtedy zostało to wymyślone aby nadać akcji więcej dramaturgii, a teraz ten fakt po prostu pominęli.
Druga sprawa - zombiaki ledwie powłóczący nogami gonili tą dziewczynkę niczym najlepsi sprinterzy.
To tyle jeśli chodzi o minusy. Z plusów odcinka natomiast to na pewno sekcja zombiaka, scena z przemarszem szwędaczy, abstrahując od tego, że naciągane to było, ale napięcia trochę wprowadziło, no i jakby na to nie patrzeć końcówka, ciekawe kto to strzelał.
Zastanawiam się też czy ten brat Daryla, który w 1 sezonie uciął sobie rękę jeszcze powróci czy wątek został całkowicie ucięty razem z jego ręką ;)
Obejrzałem sobie tą zapowiedź całego sezonu na końcu i niektóre motywy mogą być ciekawe.
Spoiler

Generalnie nie jest źle, ale mogłoby być trochę lepiej. Liczę, że serial jeszcze nam się rozkręci. Oby było tak jak przy Breaking Bad, który też początkowe odcinki miał nieco słabsze od tego co zaprezentowali nam twórcy w drugiej części sezonu.
  • 0

#11 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 19.10.2011 - |18:17|

Co do tego węchu to cytuję z innego forum gościa :
[quote:'Matell napisał(a) dnia 19.10.2011, 18:55:58']Według mnie wszyscy (a przynajmniej większość) źle interpretuje zdolności węchowe zombie. Było mówione, że człowiek nie śmierdzi i dlatego zombie wie, że to "jedzenie" a nie kolega. Schowanie się pod samochodami było logiczne, bo ich nie widzieli. Podsumowanie: nie widzi: jest ok, widzi i nic nie czuję: jest źle.[/quote]

A co do postrzału - zwykły przypadek .. przecież tego dzieciaka z drugiej strony nie było widać . Ten co strzelał , strzelał do jelenia i tylko do niego a to że mały oberwał bo odpowiedzialni "dorośli" pozwolili mu podejść samemu do dzikiego zwierza które z łatwością małego mogło stratować to już wyłącznie ich wina .
  • 0

#12 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.10.2011 - |07:42|

A co do postrzału - zwykły przypadek .. przecież tego dzieciaka z drugiej strony nie było widać . Ten co strzelał , strzelał do jelenia i tylko do niego a to że mały oberwał bo odpowiedzialni "dorośli" pozwolili mu podejść samemu do dzikiego zwierza które z łatwością małego mogło stratować to już wyłącznie ich wina .

To że postrzał był przypadkowy to sam wydedukowałem. Ciekawi mnie tylko kto to był i tyle w temacie.
  • 0

#13 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 21.10.2011 - |01:05|

Ciekawi mnie tylko kto to był i tyle w temacie.

No cóż nasz jednoręki znajomy to raczej naprawdę nie mógłbyc ;p O ile on kiedyś wróci to w "wielkim stylu" niszcząc w ostatniej chwili plany naszych bohaterów przy okazji kogoś poważnie raniąc lub zabijając .
  • 0

#14 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 22.10.2011 - |23:42|

Gdyby tyle nie błądzili po lesie to odcinek nawet byłby ok. Przynajmniej w drugiej połowie zdrzemnąć się można było.
  • 0

#15 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.10.2011 - |19:43|

Słaba premiera zapowiadająca słaby sezon...

Cały budżet wydają chyba na makijaże dla umarłych, bo stać ich tylko na plener i to jeden przez cały odcinek.

Zombie też dziwne, raz biegają, raz się schylają, potrafią otworzyć drzwi, tylko po to by w następnej scenie tego nie umieć. W pierwszym sezonie wydawało mi się, że kierują się zapachem żywych a tu nagle chowanie się pod autem pomaga?
I to nie strzelanie + problemy z bronią. Jak jeszcze ta banda szła ulicą, to rozumiem, że mogłoby braknąć amunicji, czy czasu na wymierzenie, ale w lesie, podchodzenie i kuszenie losu by zabić kamieniem...

I skąd w ogóle trupy w autach? Przecież w tym świecie nie zabijała grypa jak w Bastionie Kinga, Więc albo umiera się tam, gdzie się zabijesz, albo dorywają cię zombie i stajesz się jednym z nich a tu mamy ciała za kierownicą... Ostro mi to nie gra.

I jeszcze ta końcowa scena z rogaczem, po pierwsze po jaką cholerę ten Shane w ogóle chciał do niego strzelać? Jedzenia im brak? A potem głupi dzieciak podchodzi do zwierzęcia... No ludzie, ja wiem że ten typ zwierzęcia normalnie ucieka na widok człowieka, ale przypadki taranowania też się zdarzają. Osobiście obstawiałem że rogacz połamie dzieciakowi żebra, i nawet niewiele się pomyliłem...

Nie wiem czy w odcinku była choć jedna pozytywna reakcja bohaterów.

Fascynacja nowym tematem w serialu, jaka miała miejsce w pierwszym sezonie, tu nie ma szans bycia. A twórcy nie tworzą serialu godnego uwagi.

#16 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 12.04.2012 - |15:41|

Moim zdaniem przesadzacie, ale co ja tam wiem... Odcinek był przydługi, ale oczekiwania po pierwszym sezonie były tak małe, że przynajmniej dało się ten odcinek oglądać. A scena z jeleniem po prostu symbolizowała to o co prosił Rick w kościele, a dzieciak to dzieciak

Baboli jest dużo, ale ja osobiście przestałem na to zwracać uwagę, bo ten serial i tak nie stara się być jakoś super realistyczny. A już myślałem, że pozbędą się T-DOG'a (nie mogłem się powstrzymać) na pierwszy rzut!.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych