Odcinek 003 - S01E03 - Instinct
Napisano 27.09.2011 - |21:37|
Napisano 04.10.2011 - |08:58|
Napisano 04.10.2011 - |10:23|
Można by się przyczepiać dalej o mdlejącego żołnierza na widok latających dinusiów, ale już olewam to po prostu.
Pierwsza scena przypomina scenkę ze StarCraft 1.
Jak zauważył poprzednik - SciFi jest praktycznie w ogóle nie potrzebne - kino familijne gra tu pierwsze skrzypce. W dodatku samych motywów fantastyczno-naukowych dostajemy jak na lekarstwo (bo już nie chodzi o to aby skupiać fabułę na motywach SciFi, ale po prostu żeby chociaż pokazać, że jest technologia i się jej sensownie używa i generuje to nowe możliwości fabularne bardziej zaawansowane niż wyprodukowanie feromonów w parę sekund do kanistra).
Humor: 2/10 (tylko sceny przedłóżkowe miały potencjał, ale kiepsko go wykorzystano)
Akcja: 3/10 (nawet jeśli coś się działo, to było to mało emocjonujące i przewidywalne, a wręcz epatowało sztucznością)
Spojność: 5/10 (mogło być lepiej, tracący przytomność żołnierz strzegący domu dla zwiększenia dramaturgii mdleje. Masakra!)
Rozwój postaci: 6/10 (pojawiają się nowe fakty, dodatkowe zawirowania i nowe źródła motywacji do działań, które mogą generować trudne wybory w przyszłości dla niektórych postaci, na razie jednak tylko poznajemy fakty, oby nie miały one wpływu na całość tylko "w ramach jednego odcinka").
Efekty specjalne: 6/10 (mało, nie powalały na kolana, sceny z atakiem ptaszysk wyglądały sztucznie. Sprawę ratuje używanie holointerfejsu do syntezy feromonów).
Łączna ocena: 5/10
Napisano 04.10.2011 - |11:19|
O efektach specjalnych nie warto wspominać, bo są typowe dla przeciętnych seriali sci-fi z ostatnich 10 lat.
Ostatnio dałem 7/10, więc dzisiaj 4/10.
Napisano 04.10.2011 - |12:28|
Z tego co zrozumiałem, to mają jakąś komunikację z przyszłością. Więc braki w sprzęcie są coraz dziwniejsze.
Napisano 04.10.2011 - |14:32|
Efekty specjalne jak to telewizja (seen better), gra aktorka i dialogi -> jak zwykle Pan Taylor najlepiej wypada, reszta taka o, gra bo gra, nie jest to wybitne ale też nie denerwuje, a cały zamysł na ten odcinek oceniam na 6/10. Czekam na kolejny odcinek zatem.
Użytkownik Zilla edytował ten post 04.10.2011 - |14:33|
Napisano 04.10.2011 - |18:21|
Pisane na szybko podczas oglądania, bez poprawek, takie wrażenia na żywo ;]
Ogólnie to jest to bardzo płytki serial familijny z różnego rodzaju dodatkami.
4+/10 lub ewentualnie 5/10, ale napewno gorzej od poprzednich odcinków.
Użytkownik no1special edytował ten post 04.10.2011 - |18:22|
Napisano 04.10.2011 - |19:10|
Ale po odcinku, na trzezwo juz slabo.
Na plus zaliczylbym dobre sceny "lozkowe", oraz laboratorium z ich hologramem.
Na minus:
- kola ... serio? Nawet w dzisiejszym swiecie te najdrozsze wojskowe pojazdy rozpoznawcze maja mozliwosc auto-naprawy przedziurawionych kol (oczywiscie z zaleznosci od dziury). Prawie 200 lat w przyszlosc na wyprawe ktora jest jedyna szansa ludzkosci na przetrwanie wysylaja takie zabawki?
- transport zaopatrzenia w nocy? czy oni powariowali?
- "padlina" przetrwala w dzungli parenascie godzin? Te ciala juz powinny byc w polowie zjedzone przez robaki (pozatym co z tymi latajacymi dinozaurami jest nie tak ze zjadly tylko oczy? oczozerne sa czy jak?).
- dialogi dzieciakow (a konkretnie tego chlopaka z "dziewczyna", bo starsza corka to nawet dobra postac) strasznie denne.
Kto oprucz mnie mysli ze w kolejnym opcinku ten synalek pojdzie wymienic wisiorek na gitare a za kilka kolejnych odcinkow jego dziewczyna z 214x roku przybedzie do "przeszlosci"?? Przewidywalneeeeeeee.
Napisano 04.10.2011 - |19:33|
mam nadzieje ze w nastepnym odcinku po raz kolejny nie beda sie bronic przed zeierzatami lub szostkami
a serial no to wiecej sie nie spodziewalem wiedzialem ze scifi nie bedzie za duzo
Użytkownik Cr@sH edytował ten post 04.10.2011 - |19:56|
Napisano 04.10.2011 - |20:26|
Napisano 05.10.2011 - |01:19|
R.I.P. StarGate
TauriCon still alive
Napisano 05.10.2011 - |08:37|
Kto oprucz mnie mysli ze w kolejnym opcinku ten synalek pojdzie wymienic wisiorek na gitare a za kilka kolejnych odcinkow jego dziewczyna z 214x roku przybedzie do "przeszlosci"?? Przewidywalneeeeeeee.
Też o tym pomyślałem, że jak już się bardziej zaangażują to tak aby było "ciekawiej" przybędzie jego dziewczyna z przyszłości i będzie drama i nastolatkowy trójkącik.
A co do odcinka - to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu bo nie liczę broni sonicznej - ale czy czasem nie było tak, że ci wielcy żołnierze latający bez ładu i składu z bronią po obozie nie wystrzelili ANI JEDNEGO naboju do tych latających dinusiów?
Serio?
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 05.10.2011 - |16:52|
Napisano 05.10.2011 - |17:01|
wstawki o mchu i robakach jakby w Fox też mieli misję publiczną
ogólnie nudno, przewidywalnie i plastikowo, żadnych zaskoczeń, wzorów nawet nie było w tle, coby w całkiem dużym obozie się nie działo to zajmuje się tym 6 osób. obejrzę jeszcze z dwa odcinki i podziękuję pewnie, szkoda że nie mam 15-lat to byłbym zachwycony
--------
edit: mam wrażenie że oni tych dinozaurów nie mogą zabijać bo "tajemniczy powód", innego wytłumaczenia na te akcje nie ma
Użytkownik Me Myself and I edytował ten post 05.10.2011 - |17:03|
Napisano 05.10.2011 - |17:26|
Akurat tego nie mozna zbytnio uznac za minus bo ten argument mozna uzyc do 95% seriali kiedykolwiek emitowanych (a nawet BSG, Babylon 5 czy SG - wszystkie trzy seriale).coby w całkiem dużym obozie się nie działo to zajmuje się tym 6 osób
edit:
+1edit: mam wrażenie że oni tych dinozaurów nie mogą zabijać bo "tajemniczy powód", innego wytłumaczenia na te akcje nie map
W poprzednim odcinku do tych "malych" dinozaurow strzelali z pociskow usypiajacych.
Użytkownik Modes edytował ten post 05.10.2011 - |17:27|
Napisano 05.10.2011 - |17:38|
może nie tyle minus bo wiadomo że to główni bohaterowie, ale ja mam wrażenie że wszędzie ich pełno w sposób nachalny i na siłęAkurat tego nie mozna zbytnio uznac za minus bo ten argument mozna uzyc do 95% seriali kiedykolwiek emitowanych (a nawet BSG, Babylon 5 czy SG - wszystkie trzy seriale).
a jeszcze mi się przypomniało: fajna zmiana juniora z pyskatego buntownika w zagubionego niewinnego nastolatka. faktycznie trzeba się liczyć z wampirozaurami
edit:
wyczytane na Popcornerze:
no cóż, to chyba rozwiewa moje wątpliwości czy dać jeszcze serialowi szansęproducent wykonawczy Steven Spielberg "powiedział, że zabijanie dinozaurów to nie jest coś, co chciałby, aby bohaterowie robili z palcem w nosie. Jeśli jest jakiś inny sposób (by neutralizować zagrożenie], taki wybiorą".
Użytkownik Me Myself and I edytował ten post 05.10.2011 - |17:43|
Napisano 05.10.2011 - |18:09|
Już nie znoszę Josha, kojarzy mi się z Tylerem z V i życzę mu tego samego co tamtemu przez 2 sezony . Efekty specjalne znowu nie zachwyciły. Nieco sztucznie wyglądały te pterozaury. No i praktycznie nie wyszli z kamerą poza bazę. W ogóle po co trąbią o tym, że mają taki wielki budżet, skoro potem ludzie mocniej wytykają niedoróbki. Może i działa na początku, gdy trzeba przyciągnąć widzów do pilota, ale potem się mści.
Nie poruszono tego najciekawsze: żadnego wyjaśniania tajemnic, nic o rysunkach, nic o sixers. Za to dali odcinek, który fabularnie był w zasadzie zapychaczem, a w kwestii relacji między postaciami pokazał, że - tak jak się obawiano - na pierwszym planie znowu będą sprawy uczuciowo-rodzinne.
Trochę krytyki, bo nie podoba mi się kierunek w jakim zmierza ten serial, ale w sumie nie było aż tak źle. Da się to oglądać, tylko boję się, że podzieli lot wszystkich nowych SF z ostatnich lat.
Napisano 05.10.2011 - |20:13|
Uzasadnieniem może być oszczędzanie amunicji. Najwidoczniej uznali, że nie ma to większego sensu. Mała szansa trafienia oraz fakt, że ubicie nawet kilkuset osobników nijak nie rozwiązywałoby ich problemu, a wręcz mogłoby je rozjuszyć, i sprowadzić na siebie zmasowany atak. A żołnierze sobie latali, ale można założyć, że nie bez ładu i składu a starali się przemieszczać w konkretnym celu, mieli zlecone określone zadania, i zwrócenie na siebie uwagi dinusiów nie było w ich interesie.A co do odcinka - to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu bo nie liczę broni sonicznej - ale czy czasem nie było tak, że ci wielcy żołnierze latający bez ładu i składu z bronią po obozie nie wystrzelili ANI JEDNEGO naboju do tych latających dinusiów?
Serio?
Napisano 05.10.2011 - |21:02|
Po za tym całe to miasto jest lipne z logistycznego punktu widzenia, szkoda się rozpisywać, ale pola w kształcie trójkątów nie mogą być łatwe do obróbki przez jakiekolwiek maszyny. Takie miasto w "dziczy" powinno mieć rozbudowany kompleks podziemny, jakieś schrony etc. ale o tym też nikt nie pomyślał
Użytkownik kasper93 edytował ten post 05.10.2011 - |21:07|
Napisano 05.10.2011 - |21:09|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych