Skocz do zawartości

Zdjęcie

Machine Gun Preacher (2011)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 22.09.2011 - |20:42|

Dołączona grafika

Opis:
Film oparty na faktach opowiada wstrząsającą historię mężczyzny, Sama Childersa (Gerard Butler), który zaangażował wszystkie swoje siły w budowę sierocińca w rozdartej wojną Afryce, a następnie stanął na czele policji, której głównym obowiązkiem była ochrona sudańskich dzieci, zmuszanych do walki jako żołnierze. (www.filmweb.pl)

Reżyseria: Marc Forster
Scenariusz: Jason Keller
Produkcja: USA
Gatunek: Biograficzny, Dramat, Akcja

Obsada:
Gerard Butler - Sam Childers
Michelle Monaghan - Lynn Childers
Michael Shannon - Donnie
Madeline Carroll - Paige Childers
Kathy Baker - Daisy Childers
Souleymane Sy Savane - Deng
Brett Wagner - Ben Hobbs
Richard Goteri - Właściciel sklepu z bronią

Zwiastun:

http://www.youtube.com/watch?v=eddnloOFjwY

Polska premiera: 2.12.2011 r.

Użytkownik johnass edytował ten post 12.10.2011 - |21:51|

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 23.09.2011 - |10:45|

Czytając tytuł myślałem, że to będzie jakiś nowy film od Tarantino albo Rodrigueza :)
Film ma dwa atuty: połączenie dramatu i akcji oraz Gerard Butler.
Zobaczymy co to z tego będzie.
  • 0

#3 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 23.09.2011 - |11:50|

20% na RT, musi być naprawdę kiepski film.
  • 0

#4 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 08.05.2013 - |20:15|

Rany! Kto wymyślił tak kretyński tytuł?... Przecież on zupełnie nie oddaje filmu.

Ale abstrahując od tytułu film warty polecenia. Chwytają mnie za serce filmy o tym jak wygląda rzeczywistość w Afryce, także ten też mnie chwycił. Na dodatek historia oparta jest na faktach.

Film ma dwie części: pierwszą – gdy po wyjściu z więzienie główny bohater przeżywa nawrócenie i drugą – gdy jedzie do Afryki. Pierwsza niestety jest bardzo uproszczona. Jak się domyślam twórcy nie chcieli zrobić 4-godzinnego filmu (nikt by go wtedy pewnie nie przyjął) i dlatego okres nawrócenia jest przedstawiony bardzo skrótowo. Drugiej części trudno cokolwiek zarzucić.

W odróżnieniu od innych filmów o podobnej tematyce ukazana jest nie tylko sytuacja w Afryce ale i dramat wewnętrzny głównego bohatera i jego rodziny. Bo przecież nie jest tak, że ktoś się poświęca dla innych a jego najbliżsi na tym nie tracą. Także widzimy jak działanie i walka zmieniają bohatera. Widzimy jak zło, z którym walczy zaczyna wkraczać w jego życie. Jak nie potrafi pogodzić tego co widzi w Afryce z rzeczywistością amerykańską. Jak to wszystko odbija się na jego rodzinie. No i film właściwie nie daje odpowiedzi na to, czy  bohater na pewno obrał słuszną drogę. Bo to, że robi wiele dobrego nie ulega żadnym wątpliwościom. Ale czy można to robić takim kosztem?...

Warto zobaczyć.

P.S. Cliffhanger – jak dla mnie trochę za bardzo zwracasz uwagę na oceny z różnych serwisów (rotten, imdb itp.). To oczywiście kwestia gustu ale moje odczucia rzadko się z nimi pokrywają.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych