Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 069 - S06E09 - Get Gellar

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (8 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (3 głosów [37.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 37.50%

3. 8 (1 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

4. 7 (2 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

5. 6 (2 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 16.09.2011 - |14:42|

Zapraszamy do dyskusji.

Użytkownik johnass edytował ten post 12.10.2011 - |21:10|

#2 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 28.11.2011 - |17:03|

Oho :) Jak tylko zobaczyłem działającą zamrażarkę to wiedziałem co w niej siedzi. Co za tym idzie, zaskoczenia niestety nie było, chociaż sama scena była bardzo dobrze zrobiona. Efekt byłby miażdzący, ale tylko wtedy, gdyby scenarzyści inaczej pokierowali postacią Geller'a, nie dając absolutnie żadnych przesłanek na temat tego, iż tak naprawdę znajduje się on tylko w głowie Travisa. Mielibyśmy wtedy doczynienia z czymś równie zaskakującym i wstrząsającym co śmierć Rity.

Użytkownik no1special edytował ten post 28.11.2011 - |21:03|

• 0

#3 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 28.11.2011 - |20:56|

Tak, zaskoczenia nie bylo, ostatnimi odcinkami bylo to juz tak oczywiste, ze zaczalem myslec ze twist off bedzie polegal na tym ze jednak Gellar zyje :))
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#4 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 28.11.2011 - |21:02|

@the_foe, też mi to przeszło przez myśl :D Dobrze że wszystko już teraz się wyjaśniło i nie ciągneli tego do 11 czy 12 odcinka.

Użytkownik no1special edytował ten post 28.11.2011 - |21:03|

• 0

#5 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 28.11.2011 - |22:36|

Prawidlowo byl dexter prowadzony na pokazanie, czyli nie przekret z nicosci.
Jak ktos ogladalby 6 zmysl, wiedzac ze gosc jest duchem od kogos to by tez widzial to wszystko.

Ktos wpadl na teorie za duzo ogladajac i analizujac, lub mial inside info i sie sami zapelniliscie tym (patrzac na poprzednie watki).
Wiec zamiast pochwalic za prawidlowe dzialanie (podobnie jak w breaking bad), to chcecie zeby byly z kosmosu.
np. A teraz sie okaze, Dexter nie zyje a Debra przejela jego role, ech...

Ja nie czytalem wczesniej to nie widzialem, choc cos zaczynalem czuc ze jest nie tak.
Ale np. wiedzialem od poczatku ze z tym przedawkowaniem to ktos wysoko postawiony
w policji lub polityce jest, bez tego super jasnego telefonu w wczesniejszym odcinku.
Jak tylko byla szefowa na miejscu sie zjawila...

Użytkownik lucasd edytował ten post 28.11.2011 - |22:40|

• 0

#6 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 28.11.2011 - |23:26|

Wydaje mi się, że to jest zasadzka na LaGuertę. Wiadomo że ona z tym jej przełożonym się nie lubią, i nagle on popełnia takie głupstwo i liczy na jej pomoc. On chce się raczej pozbyć LaGuerty, kto wie, może nawet faktycznie zabił prostytutkę, aby osiągnąć ten cel. Czuję, że to może być większy twist niż z Gellerem... ;)

Skoro o wilku mowa, do tej pory broniłem koncepcji że on żyje, choć też całkowicie nie wykluczałem teorii o rozdwojeniu jaźni. Ale jak zobaczyłem skrót poprzednich odcinków - to, w jaki sposób zostały zmontowane, moje wszelkie wątpliwości prysły. Zwłaszcza jak zobaczyłem tytuł odcinka.

A skoro pozbyłem się wątpliwości, to bardziej wyglądało to "śmiesznie" niż "strasznie". Do tej pory, to Dexter był geniuszem, zaś cała policja w Miami to debile, którzy nie potrafią niczego istotnego dostrzec. Tym jednym odcinkiem, Dex pobił ich wszystkich na głowę. ;) Tak na mój gust, to "odkrycie" stanu Gellera w serialu nastąpiło co najmniej o jeden (zapychaczowy) odcinek za późno. Podobnie jak i wskazówki, których chyba było nadmiar.

Wątek Quinna i Batisty był w tym odcinku żałosny. Brakowało jeszcze podkładanego śmiechu z taśmy. Co się stało z typowym dla Dexa czarnym humorem? Zastąpił go humor sytuacyjny, wprost z sitcomów klasy B (jak Badziewiakowie, Bundy, etc.).

Najlepsze sceny w tym odcinku, to chyba rozmowy Quinn z psycholożką. Debra jest o włos, od olśnienia kim jest jej brat, a psycholożka nawet o pół włosa. Tu chyba znów scenarzyści za bardzo sobie pofolgowali ze wskazówkami. Aczkolwiek, chciałbym się mylić.

Najbardziej skopany motyw odcinka, to stażysta, który jako jedyny jest w stanie sprawdzić numer IP i lokalizację wysłanego posta. Co z tego, że to staż policji, która ma uprawnienia do sprawdzenia tego, całkiem legalnie i bez włamów. Aż tak horrendalnej głupoty znieść nie potrafię. On w ogóle jest takim postaciowym zapychaczem, dalej jestem zdania, że jest potrzebny jedynie do wątku gry komputerowej "Dexter", która faktycznie ma się ukazać.

Czarę goryczy przelewa prawie niewidoczne cycki. ;) Jak dla mnie 6/10, najniższa ocena odcinka w tym sezonie - co w sumie złą oceną nie jest. To wciąż powyżej przeciętnej. :)
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#7 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 28.11.2011 - |23:27|

Dobry odcinek, końcówka w sumie taka jak chyba większość obstawiała. Więc pytanie co będzie dalej, bo mam nadzieję, że jednak będą nas widzów próbowali jeszcze zaskoczyć. Ja bym obstawiał, że czarnym koniem tej serii będzie stażysta, bo wprowadzili go tak miło i przyjemnie, pokazali że boi się Batisty. A mu raczej jednak psychopata z oczu patrzy.

Z innych rzeczy na plus:
-bardzo fajnie pokazali, jak sobie Debra i Quinn próbują dalej radzić po rozstaniu
-Batista i Quinn - scena bójki, niby różni, a jednak bardzo podobni i ten tekst na końcu "bo zadzwonie po gliny"
-scenki humorystyczne, Masuka i jego rady "miłosne", on powinien dostać w tv program z jego złotymi myślami no i oczywiście Quinn w poszukiwaniu pistoletu i jego wybranka na noc
  • 0

#8 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 28.11.2011 - |23:36|

Znaczy ile dex mial wskazowek, bo widz to co innego i dodatkowo jak sie trafi na dobra teorie gdzie widac slady (oglada zapowiedzi)...
Dodatkowo zapominacie, ze Dex wyczuwa mordercow, a osobowosc 1 jest niewinna :)

Co do ip to sie zgadzam padaka

Użytkownik lucasd edytował ten post 28.11.2011 - |23:43|

• 0

#9 spawacz

spawacz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.11.2011 - |23:51|

Wątek ze stażystą wg. mnie ma potencjał, coś mi nie pasuje w jego osobie, do tego dochodzi fakt że to on kupił "rękę z pomalowanymi paznokciami" utajając tą tajemnicę.

Dexter na pewno dostrzega rzeczy których inni nie widzą, ale było wspominane że jest cholernie inteligenty, na pewno IQ przewyższa wszystkich z wydziału, ale jakby nie patrzeć miał szczęście przy odkrywaniu części w układance, pierw zobaczył Travisa patrzącego na szarańcze, a później zakonnica wskazała mu kościół, wtedy to każdy domyśliłby się że jest coś na rzeczy.

Co do tego że Geller nie istniał to nie było takie pewne, mnóstwo wskazów za tym, ale niektóre przeciwko, dlatego efekt Gellera w zamrażarce zrobił na mnie wrażenie.

Wątek z LaGuertą i Quinnem wg. mnie mogą się ciekawie rozwinąć, kto wie czy to nie będzie materiał na następny sezon, ja bym szybko tego nie przekreślał bo twórcy powoli mogą wprowadzać nas w coś bardzo interesującego.

Sezon wg. mnie najlepszy póki co zaraz za s2, a Dexter przyzwyczaił nas do tego że te ostatnie odcinki ma najlepsze, także teraz już z niecierpliwością czekam na koniec sezonu ;)
  • 0

#10 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 29.11.2011 - |01:07|

No nareszcie potwierdziło, że Gellar nie żyje :), dobrze że nie czekali z tym dłużej. Przy czym lucasd ma rację, co innego dostać gotową teorię na forum i szukać tylko jej potwierdzeń a co innego samemu na nią wpaść. Z jednej strony zaskoczenie może jest i mniejsze(nie tak duże jak odkrycie kim była wybranka Quinna) ale dzięki temu Travis był znacznie ciekawszą postacią przez te kilka odcinków zamiast zwykłym chłopcem na posyłki, no a Dexter nadal może mieć wątpliwości czy zabijać Travisa czy też uwolnić go od jego "pasażera".
  • 0

#11 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 29.11.2011 - |20:02|

Końcówka ok ale reszta odcinka słaba.
Akcja z windą. Za krótko byli rozdzieleni by można to bylo sensownie wytłumaczyć (Trav zdąrzył zabić profesorka, prznieść ciało i urządzić całą scenerię w kilka minut). Jak winda się zatrzymała to wiedziałem że to Travis, ale że po chwili ją otworzył?

Mamy etap głupiego Dextera. Szuka profesorka, w związku z czym odsuwa ciężki stół pod którym jest przejście. Jaki to miało sens skoro od spodu nie można było przestawić tego stoliczka?

A stażysta robi obecnie za pana oczywistego. Tzn. wpada na rozwiązania tak oczywiste że nóż się otwiera kiedy reszta posterunku o tym nie myśli. No i technobzdury.

- Jaki jest zasięg sieci?
- Mniej więcej 150 metrów.
- Wiesz, używasz 1000 miliwatów.
- Jest to raczej jakieś 300 metrów.
...
- Więcej, jeśli w zasięgu jest antena.
- Co to by dało?
- Podbiło zasięg o kilka kilometrów.

Stażysta nawet nie widział urządzenia, a już wie i nawet najlepsza antena nie da ci zasięgu kilku kilometrów z wifi.
Nie można było sensownie że serwował przez telefon z prepaida?
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#12 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.11.2011 - |22:11|

Co to za teorie że stażysta jest psycholem? No dajcie spokój, takimi stereotypami walić - że jak komputerowiec, to musi być psychopatą... :P
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#13 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.11.2011 - |13:37|

Fakt, końcowa scena po tych wszystkich dywagacjach na forum aż tak wielkiego wrażenia nie zrobiła. Mimo wszystko dobrze, że zostało to potwierdzone i do końca sezonu pozostaje chyba "walka" Dexa z Travisem. Mimo wszystko uważam, że nasz DDK skończy jednak jako kolejna ofiara Dextera.
Sporo naciąganych momentów miał ten odcinek, które zostały już wypunktowane przez poprzedników.
No i nasz geek coś tam jednak za uszami ma może jeszcze jakoś ciekawie pociągną ten wątek i coś z tego będzie albo może robią podwaliny pod kolejny sezon. Chociaż geek jako jakiś seryjny morderca raczej mnie nie przekonuje.
Szkoda że Jamie jednak nie zaprezentowała swoich dwóch walorów :D
Co do tego kim jest osoba kryta przez LaGuertę to trafiłem w sam środek. Nie kupuję tego że Matthews zastawił jakąś pułapkę na naszą panią kapitan. Raczej imo będzie to wszystko zmierzać w stronę usunięcia Debry z aktualnego stanowiska.
Podtrzymuję też zdanie, że pomysł na Quinna w tym serialem się skończył i gość zajmuje tylko zbytecznie czas antenowy. Chociaż w tym odcinku akurat wprowadził swoją osobą sporą dawkę humoru.
Wprowadzenie tego nowego czarnego detektywa też nie wniosło za wiele. Praktycznie błysnął raz czy dwa, a tak to pojawia się gdzieś w tle i tyle. Mam nadzieję, że pisane jest mu coś większego.
A te rozmowy Deb z panią psycholog jednak do czegoś zmierzają. Zobaczymy co to z tego wyjdzie, ale w związku z zamówieniem kolejnych 2 sezonów to pewnie nic.
Teraz to już powinni lecieć z koksem co odcinek.
  • 0

#14 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 30.11.2011 - |21:01|

Jednak się rozczarowałem, liczyłem na przewrotne rozwiązanie, że jednak Gellar żyje. A tak to pozostało sporo nieścisłości z poprzednich odcinków, których nijak nie da się wytłumaczyć logicznie, ale trudno. No i właściwie po co Travis sprowadził Dexa na dół? Spokojnie mógł go zabić w inny sposób, a tak? Zamknie go tam na dole czy co? Strasznie "rozjechany" jest ten wątek.
Sam epizod był w dużej mierze całkiem dobry, czas jakoś szybko zleciał, ale to głównie dzięki wątkom pobocznym- Quinn i scena z matką rozbawiła mnie do łez, Debra i jej psychoanalizy bardzo ciekawe, prowadzące do jednego wniosku - otaczają ją mężczyźni fatalni, psychole, więc stąd już prosty wniosek o Dexie.
Nie widzę zresztą innej opcji by Debra w końcu nie poznała prawdy o Dexterze, przecież to jasno widać, że dzieje się z nim coś niedobrego.
Do końca nie wiadomo jaką rolę odegra ten stary policjant, być może chcąc się wybronić przed więzieniem nie cofnie się przed zabójstwem np. Debry
edit: chyba w żadnym do tej pory sezonie wątki poza zabójstwami Dextera nie były ciekawsze, a w tym są (Laguerta, ten pomagier Masuki, Quinn i jego "podboje", rozdarcie Debry)

Użytkownik Macmax edytował ten post 30.11.2011 - |21:16|

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#15 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.12.2011 - |10:08|

No i właściwie po co Travis sprowadził Dexa na dół? Spokojnie mógł go zabić w inny sposób, a tak? Zamknie go tam na dole czy co? Strasznie "rozjechany" jest ten wątek.

Przecież Travis go tam nie sprowadził tylko Dex sam odnalazł wejście w podłodze.
  • 0

#16 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.12.2011 - |11:26|

No niby tak, ale ku temu to zmierzało. Ogólnie cała ta "akcja" Travisa jest bez sensu, porozrzucał jakieś klamoty, zrobił zamieszanie, co on chciał nadal udawać przed Dexterem że Gellar żyje? Strasznie to naciągane, choć naiwność i dziwna bezradność Dexa w tym sezonie jest dla mnie porażająca.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#17 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.12.2011 - |13:27|

No niby tak, ale ku temu to zmierzało. Ogólnie cała ta "akcja" Travisa jest bez sensu, porozrzucał jakieś klamoty, zrobił zamieszanie, co on chciał nadal udawać przed Dexterem że Gellar żyje?

Nie wiadomo tak do końca co tam się dzieje w tej jego głowie. Mam nadzieję, że nam to ładnie na koniec wyjaśnią.
  • 0

#18 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 01.12.2011 - |17:28|

No niby tak, ale ku temu to zmierzało. Ogólnie cała ta "akcja" Travisa jest bez sensu, porozrzucał jakieś klamoty, zrobił zamieszanie, co on chciał nadal udawać przed Dexterem że Gellar żyje?

Chyba nie rozumiem.
Travis nie wiedział że Gellar nie żyje. Dla Travisa prawdziwym Gellarem był ten którego on widywał.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#19 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 01.12.2011 - |20:34|

To co napisałeś jest właśnie niezrozumiałe - Travis nie jarzy że Gellar nie żyje?, myśli że żyje, a tej osoby przecież fizycznie nie ma, więc walczy z czym? Z cieniem? sam ze sobą? wydaje mu się że go dotyka i się z nim bije?!
przecież to pop*erdolone.
  • 0

#20 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 01.12.2011 - |20:49|

@Maxmax, wszystko jest spójne i zrozumiałe, pod warunkiem że uważnie oglądałeś wydarzenia z tego sezonu. Nie należy interpretować dosłownie tego co było widać w sytuacjach z Gellerem/Travisem, gdyż wszystko to działo się jedynie w głowie Travisa. Podobnie jest z Dexterem w jego rozmowach z ojcem lub chociażby sceny z Dexem i jego bratem w jednym z odcinków. I tak, Travis nie wie że Geller nie żyje i nie jest niczego świadom (jest słabszą połową w ciele, stąd brak pełnej kontroli), wszystko co widać na ekranie tak naprawdę wykonuje sam Travis.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych