Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podcast Orion-Tokra #5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 25.05.2011 - |20:35|

Dołączona grafikaPODCAST ORION-TOKRA

Jedną z wielu nowości na Gwrota.com jest podcast. To kilkuminutowe nagranie audio, pełne ciekawej dyskusji i stargatowej muzyki. Kto zasiada za mikrofonem? Dwójka fanów sagi Stargate - SGTokar, oraz Inwe komentują aktualne wydarzenia oraz odcinki "Stargate Universe". Zapraszamy do ściągania i słuchania podcastu na Waszych ipodach w wolnej chwili.

Piszcie do nas! Pamiętajcie, że nagrania audio, mogą mieć maksymalnie 2 minuty (jeśli przekroczycie 2 minuty będziemy musieli je skrócić). Wszelkie sugestie, prośby i pytania kierujcie na email: kontakt@gwrota.com

01x05 - "Cliffhanger"
15 maja 2011 13:37

Za nami już wielki (lub nie?) finał "Stargate Universe". Niestety póki co jest to również zakończenie sagi Stargate. To właśnie temat główny piątego podcastu zatytułowanego "Cliffhanger". Tytuł sam w sobie ma ukryty sens gdyż póki co jest to ostatni odcinek pierwszego sezonu naszego podcastu. Możemy zdradzić, że druga seria jest już zamówiona i kolejne odcinki usłyszycie już niebawem, ponoć gdzieś w okolicach wakacji. W tym odcinku prócz głównego tematu, Inwe i SGTokar dyskutują o tym jak zaczęli swoją przygodę z wrotami i że koniec Stargate to nie koniec Gwrota.com. Pozdrawiamy i wracamy do was już niebawem. Do usłyszenia!

Słuchaj podcastu:
http://www.gwrota.com/podcast/cliffhanger-01x05.mp3

SUBSKRYPCJA RSS | STRONA PODCASTU

Użytkownik rasdel edytował ten post 28.05.2011 - |16:47|

• 1

#2 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.05.2011 - |23:58|

Yyyy... jesli to ostatni podcast i nastepny po wakacjach to po kiego licha Tokar i inwe zapraszaja do wysylania e-maili i calej reszty?

Troche przeginacie z dlugoscia. Mnie to nie przeszkadza, bo zawsze cos sobie robie w tle, a ze zawsze mam duzo do robienia w tle to jakos to idzie, ale prawie 60 minut to jednak naprawde duzo i wiele ludzi moze ta dlugosc zniechecac. Lepie rozplanujcie sobie co chcecie powiedziec nastepnym razem, bo dygresje wam pozarly prawie kwadrans.

Plusik za muzyke na poczatku-przyznajcie sie z jakiej bilbioteki cuesow to wziete ;)

A co do oslon-> Nie rozumiem zastrzezen. Ani grama. Co w tym rozwiazaniu bylo bulwersujacego? Bulwersujace to jest to, ze sie go czepiacie ;) Nie widze tam bledu. Normalnie tarcze Destiny chronia przed wszystkim-energia, materia etc. Ale nie chronia idealnie-bo staraja sie zatrzymac wszystko. A nalezy to rozumiec w ten sposob, ze umiejac zanalizowac taka oslone czujnikami mozna odpowiednio dostroic swoja bron, by jak najskuteczniej atakowac. To nie oznacza, ze oslony Destiny "przepuszczaja" caly czas czesc atakow, np. tankujac w gwiezdzie. Poza tym byc moze tu kryje sie rozwiazanie zagadki dlaczego oslony Destiny maja w ogole taka mozliwosc. Moze nurkujac w gwiezdzie statek przestraja swoje tarcze tak, by zatrzymac konkretne rodzaje energii. Wylatuja-powraca do "all mode" w ktorym nie moglby zanurkowac, bo by splonal. Bo przeciez nigdy wczesniej nie zetknelismy sie z tarczami majacymi taka rekonfigurowalnosc, mimo ze byly bardziej zaawansowane (Atlantis, mozliwe ze rowniez Asgard), i nigdy wczesniej Carter czy McKay nie wpadli na takie rozwiazanie, mimo setek okazji.

Tak wiec podsumowujac-nasi bohaterowie przestawili oslony tak, by calkowicie hamowaly jeden typ ataku, kosztem odsloniecia sie na wszystkie inne. I to wlasnie drony wykorzystaly. Bo fakt, ze zatrzymano calkowicie atak energetyczny oznaczal, ze Destiny jest wystawione na kazdy inny atak, w tym kinetyczny. Przedtem nie mogly, bo oslony byly na "all mode". Wiec w czym jest problem? Tym bardziej ze oslony w wszystkich serialach juz wielokrotnie demonstrowaly, ze sa SELEKTYWNE, ze przepuszczaja czesc materii i energii, np. fale radiowe czy swiatlo widzialne. Mozna tez je odpowiednio dostroic, np. tarcza Apofisa (wspomniana przez inwego) by materia o malej energii kinetycznej mogla przez nie przechodzic. Albo mozna ominac-patrz transportery Asgardu.

No wiec sytuacja jest prosta. Mamy "all mode" czy "battle mode" w ktorym oslony chronia przed kazdym atakiem. Nasi zas przestawili je na "repel drone energy weapon" mode, co oznaczalo wystawienie sie na kazdy inny atak. Np. jesli wyskoczylby na nas statek goa'uld to by mogl bekzarnie ostrzelac, podobnie statek niebieskich czy kogokolwiek innego, poniewaz maja inna niz drony bron, ktorej specyfikacji nie znamy. To samo tyczy sie atakow kinetycznych. To nie oznacza, jak sugerowaliscie, ze oslony Destiny przepuszczaja materie, tylko ze tak bylo W TAMTYM MOMENCIE. Zanim przestawili oslony drony rozbijajac sie napotkalyby oslony. Po przestrojeniu ta bariera znikla.

Oczekuje sprostowania w pieciu najwiekszych gazetach polskich ;P

Hm, ale ze mnie nerd. I have no life.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#3 korab

korab

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.05.2011 - |00:29|

Wydaje mi się czy pojawiło się "k*rwa" :D?
  • 0
(—)Jack diuk Korab

#4 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.05.2011 - |06:55|

Sam byłem zaskoczony że szykuje się większe przerwa. Nasze wspaniałe wsparcie techniczne troszeczkę odpocznie. Fakt faktem miało być zwolnienie no ale....
Nie powiem ostatnio z tym czasem kurcho i nawet za posiedzeniem na forum i podyskutowaniem. BA! Musze na spokojnie tematy podcastowe przejrzeć...
Długość, dodatkowy temat podsumowań zjadł nam ostatnio trochę czasu.

1. @Sakramentos. Osłony. Dopiero jak drugi raz odcinek pewnego dnia oglądałem spostrzegłem że podczas „mini-zlotu” przegadaliśmy istotny moment który tę sprawę wyjaśniał.
To jest efekt który udowodnia mi inny o który nieraz się kłóciłem. Przewijając odcinek to oczywiste że dostrzega się jakieś bugi, bo ktoś po prostu przewinął moment w którym to wyjaśniali.

2. @korab... ta? Hmmm.... a tyle rzeczy i tak wyciąłem... w sumie nawet nie wiem ile potem technicy wycinają ;p
Log65: Happy camper

#5 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 26.05.2011 - |07:29|

Muzykę wybieramy na poczekaniu z bazy zwanej - youtube :P
Jeśli chodzi o termin następnego pdocasta to rasdel trochę zaszalał - na pewno uda się nam zrobić coś szybciej.

2. @korab... ta? Hmmm.... a tyle rzeczy i tak wyciąłem... w sumie nawet nie wiem ile potem technicy wycinają ;p

Jeśli chodzi o wycinanie to jest różnie, tym razem nie było jakoś wiele do wycinki. Żadnego przekleństwa nie zauważyłem :) a podczas obróbki staram się uważnie przesłuchać materiał.
  • www.gwrota.com

#6 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 26.05.2011 - |12:28|

Piszac "biblioteka" mialem na mysli z jakiej firmy. Np. ten utwor jest z biblioteki City of the Fallen, a ten z Epic Score. Cos kojarze ten ktory uzyliscie, moze cos mi sie myli, ale tego na necie jest tyle ze nie idzie spamietac. Stad pytanie.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 26.05.2011 - |12:29|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#7 Gejzerman

Gejzerman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26.05.2011 - |18:51|

Użyta na początku muzyka to Liberty Shield-Immediate Music z albumu Themes for Orchestra and Choir
B)
  • 0

#8 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 26.05.2011 - |19:18|

Dzieki, teraz wiem dlaczego to mi sie tak znajome wydawalo, Immediate jest bowiem wszedzie ;) Chociaz szczerze mowiac ich styl jest dosyc "randomowy", z rzadka cos wykrzesaja bardziej zapadajacego w pamiec, jak np. to

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 26.05.2011 - |19:18|

• 0
Winchell Chung

#9 Delekt

Delekt

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 26.05.2011 - |22:41|

Z rozmowy wyłapałem wątek o osłonach
Mianowicie o jednym wyjątkiem tarczy personalnej Goa'uld
Ale zapomnieliście o pocisku replikatorów w statek Thora ...
Badawcza jednostkę Azgardu
O ile się nie mylę początek 8 sezonu SG-1 :)
  • 0

#10 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 29.05.2011 - |04:41|

Yyyy... jesli to ostatni podcast i nastepny po wakacjach to po kiego licha Tokar i inwe zapraszaja do wysylania e-maili i calej reszty?

będziesz tęsknił Sakramentos? :P;

Użytkownik inwe edytował ten post 29.05.2011 - |04:43|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#11 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 29.05.2011 - |14:10|

Bardzo :P Bez was nie mam po co juz zyc. Jestem zdruzgotany-jak przezyc tydzien bez zaaferowanego glosu inwego? Strach myslec co to bedzie ;)
  • 0
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych