A z braku laku stworzyłem nowy temat w związku z wątkiem z tego linka: http://forum.gwrota....ndpost&p=367005
Samo naquada jako podstawowy materiał towarzyszy nam w świecie Stargate od samego początku, nawet wystąpil juz w filmie jako podstawowy budulec technologii obcych (wrót i statku Ra). To o ten materiał głównie walczyli Goa'uld'owie i na nim mu zależało. To dla niego sprowadzali niewolników na inne planety. Wiele planet jak Kheb było kiedyś kopalniami naquada jednak ich zasoby zostały już wyczerpane.
W 5 sezonie zaprezentowano nam odmianę tego minerału o nazwie naquadria. W 7 sezonie dowiadujemy się o tym że został on stworzony w środowisko laboratoryjnym przez jednego z Goa'uld'ów na planecie Langara. Jednak w SGU cała technologia zaczęła obracać się wokół naquadrii. Nawet bomba która miała zniszczyć Waszyngton zbudowana przez Lucjan też była z naquadrii.
Do sedna sprawy przechodząc, co uznałem za ciekawe to wpis w stargate wiki powołujący się na blog Mallozziego:
"While naquadria was created on Kelowna by Thanos, it has also been found on other planets believed to be former Goa'uld testing grounds[1], such as P4X-351 and the Lucian Alliance outpost planet."
Więc kanoniczne musi być to co zostało przedstawione w 7x14 że naquadria nie występuję naturalnie.
Oczywiście może istnieje możliwość że w ogromnej ilości planet we wszechświecie gdzieś naturalnie takie złoże się stworzyło i w tak odległej galaktyce w której było Destiny takie złoże może i mogłoby wystąpić, co mogło być podstawą do powiedzenia że Rush'a że niby "odkrył naturalnie występujące złoże naquadri".
Cenne minerały w Stargate
Rozpoczęty przez
SGTokar
, 29.04.2011 - |08:33|
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 29.04.2011 - |08:33|
Log65: Happy camper
Napisano 29.04.2011 - |21:03|
"Wszystko, co nie jest zabronione, jest obowiązkowe" tak odnośnie naturalnych złóż naquadrii.
Skoro istnieje możliwość wytworzenia jakiejś substancji, to znaczy, że gdzieś mogą zaistnieć warunki identyczne z technologicznymi, jakie stwarza człowiek w celu uzyskania danej substancji. Alkohol buja się między gwiazdami, rozpad pierwiastwów trafia się i bez bombardowania neutronami i tak dalej w tę mańkę.
Nieco bardziej intryguje mnie, co jeszcze oprócz tego jednego biednego naquadah, jest wykorzystywane w technologii obcych. Bo jednak coś tam w środku powinno być, coś powinno izolować, co innego przewodzić...
Szczególnie te wszędobylskie kryształy mnie rajcują, bo o ile zasady działania naquadah w każdym kolejnym stanie fizycznym jakoś tam widzom wyjaśnili, o tyle kryształy sobie były i robiły za apgrejdowany dysk twardy i kilka innych rzeczy (a Tau`ri odróżniali je po kolorkach z tego co pamiętam - było to absolutnie urocze. I kurczę, chciałabym wiedzieć na jakiej podstawie je hodowali (bo szczerze wątpię w radosne, Pradawne kopanie błyskotek) i jak tak nieco konkretniej można by zapisać na nich dane. Ot, takie drobne filozofowanie moje (i innych, byłoby miło ).
Skoro istnieje możliwość wytworzenia jakiejś substancji, to znaczy, że gdzieś mogą zaistnieć warunki identyczne z technologicznymi, jakie stwarza człowiek w celu uzyskania danej substancji. Alkohol buja się między gwiazdami, rozpad pierwiastwów trafia się i bez bombardowania neutronami i tak dalej w tę mańkę.
Nieco bardziej intryguje mnie, co jeszcze oprócz tego jednego biednego naquadah, jest wykorzystywane w technologii obcych. Bo jednak coś tam w środku powinno być, coś powinno izolować, co innego przewodzić...
Szczególnie te wszędobylskie kryształy mnie rajcują, bo o ile zasady działania naquadah w każdym kolejnym stanie fizycznym jakoś tam widzom wyjaśnili, o tyle kryształy sobie były i robiły za apgrejdowany dysk twardy i kilka innych rzeczy (a Tau`ri odróżniali je po kolorkach z tego co pamiętam - było to absolutnie urocze. I kurczę, chciałabym wiedzieć na jakiej podstawie je hodowali (bo szczerze wątpię w radosne, Pradawne kopanie błyskotek) i jak tak nieco konkretniej można by zapisać na nich dane. Ot, takie drobne filozofowanie moje (i innych, byłoby miło ).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych