czołówka jest dziwna. muzyka jakoś nie wpadła mi w ucho, a to, co pokazują na ekranie.. jest dziwne jak na czołówki, do których przyzwyczaiła mnie telewizja. takie porównanie z brzegu -- camelot; spokojna muzyczka i obrazki w rodzaju wodospadu, miecza, nieba, lasu, natury. got -- świat z wnętrza zegarka, układający się w mapę. raz, że ta zegarmistrzowska stylizacja średnio mi się kojarzy ze średniowiecznym fantasy, a dwa -- logo jest dziwne. łatwiej przełknęłabym czołówkę w stylu camelotu.
jedyny plus jest taki, że nowi, niezorientowani w świecie widzowie mogą ogarnąć co gdzie leży na mapie.
muzyka gra i nie przeszkadza, co jest swego rodzaju zaletą. nie ukrywam jednak, że czekam na trochę lepszą ścieżkę.
co do samego pilota -- większość rzeczy już była, w takiej bądź innej formie na trailerach/promosach/sneak peakach. mimo wszystko, fajnie było zobaczyć te pierwsze rozdziały w formie ekranizacji. wydaje mi się też, że widzowie nie zaznajomieni z serią książkową powinni ogarnąć o co chodzi. pomimo mnogości bohaterów, idzie ich przynajmniej posortować na rodziny/dwory z tytułu różnych stylu ubioru/uczesania.
sami aktorzy kradną sobie wzajemnie serial w pozytywnym znaczeniu tego wyrażenia -- sean bean to klasa sama w sobie, ale nadspodziewanie jasną gwiazdą świeci viserys.
olbrzymim plusem i chyba najmocniejszą stroną pilota jest pedantyczna dbałość o detale. rekwizyty i kostiumy są więcej niż fantastyczne. wystarczy przyjrzeć się dowolnej postaci i odwrócić wzrok od jej twarzy -- biżuteria powie od razu, z którego rodu pochodzi, a materiał kostiumu -- z którego regionu świata. różnice w architekturze i wystroju wnętrz też robią swoje.
nie wiem jak wy, ale ja właśnie tego oczekuję po współczesnej telewizji. rozmachu, epickości, scenariusza, realizmu wydarzeń, dobrej gry aktorskiej, wiarygodności przedstawionego świata, dbałości o detale, dobrego tempa akcji, braku dłużyzn. jako widz, domagam się produkcji spełniających te oczekiwania i to właśnie za nie jestem gotowa płacić zdzieraczom z hbo za dostęp do ich kanałów [podbiję oglądalność w polsce]. game of thrones będzie mieć wielkie, stalowe jaja.
no i szybko to idzie, aż za szybko. poza tym, czy oni znają tylko pozycję na pieska?
mimo tego -- pełen zachwyt z mojej strony. 'fucking boars and hunting whores', za tydzień znowu wstanę o 6.
10/10
tl;dr
OGLĄDAĆ!!!
Użytkownik johnass edytował ten post 28.04.2011 - |20:24|

Logowanie »