Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001 - S01E01 - Winter Is Coming

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (18 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (9 głosów [50.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 50.00%

2. 9 (6 głosów [33.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 33.33%

3. 8 (3 głosów [16.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 16.67%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 18.04.2011 - |08:20|

pierwsza!

czołówka jest dziwna. muzyka jakoś nie wpadła mi w ucho, a to, co pokazują na ekranie.. jest dziwne jak na czołówki, do których przyzwyczaiła mnie telewizja. takie porównanie z brzegu -- camelot; spokojna muzyczka i obrazki w rodzaju wodospadu, miecza, nieba, lasu, natury. got -- świat z wnętrza zegarka, układający się w mapę. raz, że ta zegarmistrzowska stylizacja średnio mi się kojarzy ze średniowiecznym fantasy, a dwa -- logo jest dziwne. łatwiej przełknęłabym czołówkę w stylu camelotu.
jedyny plus jest taki, że nowi, niezorientowani w świecie widzowie mogą ogarnąć co gdzie leży na mapie.

muzyka gra i nie przeszkadza, co jest swego rodzaju zaletą. nie ukrywam jednak, że czekam na trochę lepszą ścieżkę.

co do samego pilota -- większość rzeczy już była, w takiej bądź innej formie na trailerach/promosach/sneak peakach. mimo wszystko, fajnie było zobaczyć te pierwsze rozdziały w formie ekranizacji. wydaje mi się też, że widzowie nie zaznajomieni z serią książkową powinni ogarnąć o co chodzi. pomimo mnogości bohaterów, idzie ich przynajmniej posortować na rodziny/dwory z tytułu różnych stylu ubioru/uczesania.

sami aktorzy kradną sobie wzajemnie serial w pozytywnym znaczeniu tego wyrażenia -- sean bean to klasa sama w sobie, ale nadspodziewanie jasną gwiazdą świeci viserys.

olbrzymim plusem i chyba najmocniejszą stroną pilota jest pedantyczna dbałość o detale. rekwizyty i kostiumy są więcej niż fantastyczne. wystarczy przyjrzeć się dowolnej postaci i odwrócić wzrok od jej twarzy -- biżuteria powie od razu, z którego rodu pochodzi, a materiał kostiumu -- z którego regionu świata. różnice w architekturze i wystroju wnętrz też robią swoje.

nie wiem jak wy, ale ja właśnie tego oczekuję po współczesnej telewizji. rozmachu, epickości, scenariusza, realizmu wydarzeń, dobrej gry aktorskiej, wiarygodności przedstawionego świata, dbałości o detale, dobrego tempa akcji, braku dłużyzn. jako widz, domagam się produkcji spełniających te oczekiwania i to właśnie za nie jestem gotowa płacić zdzieraczom z hbo za dostęp do ich kanałów [podbiję oglądalność w polsce]. game of thrones będzie mieć wielkie, stalowe jaja.

no i szybko to idzie, aż za szybko. poza tym, czy oni znają tylko pozycję na pieska?
mimo tego -- pełen zachwyt z mojej strony. 'fucking boars and hunting whores', za tydzień znowu wstanę o 6.

10/10

tl;dr
OGLĄDAĆ!!!

Użytkownik johnass edytował ten post 28.04.2011 - |20:24|

• 1
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#2 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 18.04.2011 - |09:36|

katja, były problemy z kompozytorem, mało czasu :P.
  • 0

#3 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 18.04.2011 - |12:09|

E tam bez przesady, czołówka wcale nie jest zła, tak samo muzyka (chociaż wersja z końcowych napisów brzmi lepiej). Zresztą wolę słabą czołówkę i świetną resztę niż odwrotnie (jak w Camelot).

A poza tym uważam, że dla tego typu seriali powinny być organizowane specjalne seanse w kinie B) Mały ekran to jednak za mało.
  • 0

#4 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 18.04.2011 - |12:47|

Nigdy nie zrozumiem kobiet... czołówka jest cudowna... spodziewałem się kruków ale pomysł z mapą i trybikami z zegara jest cudowny i odkrywczy. Ten serial, Community, Merlin, Bored to Death, Venture Bros, Ugly Americans i nowy sezon Doctora Who wynagradzają mi całą posuchę i miernotę w telewizji typu SGU, Clone Wars, M. Sunshine czy Walking Dead(gdzie mu tam do komiksu).

Użytkownik Krusty edytował ten post 18.04.2011 - |12:54|

• 0

#5 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 18.04.2011 - |14:37|

miałem andzieje na kruki i tron w czolowce, ta jest jakas taka dziwna...
ale serial genilany
  • 0
You are what you believe yourself to be

#6 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.04.2011 - |15:37|

Serial jest dobry, ale spodziewałem się czegoś lepszego po HBO. Czołówka kiczowata. Muzyka słabiutka (i brzmi jakby była na słabym zestawie brzmień robiona, pewnie na orkiestrację brakło czasu albo pieniędzy), szkoda, że nie wzięli Trevora Morrisa tylko kogoś innego - psuje to mocno klimat momentami. Reszta - nierówna, ale coś z klimatu książki pozostało. Osobom którzy nie czytali radzę - nie oglądajcie, przeczytajcie najpierw. Bo dużo stracicie.

Użytkownik Magnes edytował ten post 18.04.2011 - |15:39|

• 0
http://magory.net - moja strona

#7 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 18.04.2011 - |15:55|

A niech oglądają fajnie się będzie przekonać o stanie umysłowym obecnej widowni i czy potrafią podążać za więcej niż dwoma wątkami. ;)
  • 0

#8 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.04.2011 - |18:06|

Trzeba przyznać, że wiernie się trzymają fabuły na razie. Właśnie czytam książkę na nowo i na razie chyba nic ważnego nie pominęli. Niektóre momenty też bardzo klimatyczne. Surowość scenografii pasuje do surowości świata przedstawionego - chociaż po oglądaniu Borgias wszystko wydaje się w Grze o Tron trochę przybladłe i zrujnowane. :) Mam nadzieję, że muzykę z czasem poprawią, bo na następne odcinki kompozytor ma chyba więcej czasu.

Użytkownik Magnes edytował ten post 18.04.2011 - |18:07|

• 0

#9 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 18.04.2011 - |20:33|

Kurde mnie interesuje liczby hbo a nigdzie nie ma danych... jak im się uda będą kolejne sezony i może nawet ktoś się pokusi o ekranizację z takim samym rozmachem Diuny.
  • 0

#10 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 18.04.2011 - |20:58|

imo na wiarygodne wyniki musimy poczekać. hbo było odkodowane w czasie emisji, aby zachęcić nowe twarze do płacenia abonamentu. oglądalność na pewno drastycznie spadnie za tydzień.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.04.2011 - |21:43|

1x01

Jako zagorzały fan sagi powiem prosto, ZNAKOMITA i WIERNA ekranizacja zrobiona z rozmachem.

Czołówkę mamy taką aby nie czytający książek mieli mapę i pojęcie gdzie się co dzieje bo trzeba powiedzieć, że im dalej tym wątki i miejsca się mnożą.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#12 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 18.04.2011 - |21:47|

Kolega mnie namówił. Ale jak widać serial nie dla mnie. Po 35 minutach oglądania "Gry o tron" na HBO przełączyłem na TVN na "Mentalistę". Nie porywają mnie seriale tego typu. Choć ktoś mówił wcześniej, "najpierw przeczytaj, później obejrzyj". Tego też nie zrobię. Nie lubię czytać. Choć co do serialu nic mnie w nim w sumie nie porwało, ale też nie nudziłem się.
  • 1

#13 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 18.04.2011 - |21:56|

Liczby będą dopiero jutro, ale podejrzewam, że będzie nieźle.
  • 0

#14 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.04.2011 - |22:00|

Tych co nie porwało, mówię od razu mnie książka też na początku nie zachwyciła. Wciągnęło mnie gdzieś w połowie ( w serialu będzie to połowa s1).
Nie ma co ukrywać że przy tak wielowątkowej historii i masie bohaterów początek wprowadza nas w akcję i to dość długo.
Kiedy jednak już wsiąkniemy w klimat docenimy kunszt pisarza i nietuzinkowe, wielowymiarowe postacie.
Wielką zaletą są też niespodziewane indziej zaskakujące zwroty akcji i trywialne zgony.

Nie bez przyczyny w każdym rankingu saga jest najlepszą serią fantasy.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#15 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 18.04.2011 - |22:04|

I.01
na świeżo po emisji w HBO, - jest znakomicie, nie rozumiem zarzutów, że ekranizacja nie oddaje książki, właśnie idealnie ją oddaje, dbałość o detale, aż miło (świetny Winterfell, drzewo Bogów, lochy umarłych, wszystko z pietyzmem i wielką czcią).
Świetni młodzi aktorzy, Daenerys jako młódka znakomicie dobrana, młodziutka twarz, a już kobieta (mógłbym uwierzyć, że ma 14 lat), reszta również na wysokim poziomie.
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to fakt, iż jak ktoś nie zna książki mógł mieć problem kto jest kim, z kim jest spokrewniony, i jaka jego rola w tej całej historii. A dalej może być jeszcze z tym trudniej bo pojawi się mnóstwo różnych wątków w różnych stronach królestwa Westeros - 9,5/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#16 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 18.04.2011 - |22:36|

Choć co do serialu nic mnie w nim w sumie nie porwało, ale też nie nudziłem się.

Idealne podsumowanie. Są to moje klimaty (książki nie czytałem), jednak po pierwszym odcinku ogólnie 'bez rewelacji'. Całość jest na dobrym poziomie i oczywiście będę dalej oglądał. Zdaję sobie również sprawę że nie wszystko musi wbijać w fotel od pierwszego odcinka, dlatego do swoich pierwszych wrażeń podchodzę z dystansem. Dla porównania, początek "The Killing" miażdży, trzema pierwszymi odcinkami się po prostu delektowałem. Jednak na moją ocenę może mieć również inny znany czynnik:

"Game of Thrones" - ogromne oczekiwana za sprawą całej kampanii reklamowej
"The Killing" - brak konkretnych oczekiwań, serial był u mnie tylko na liście do obejrzenia

... tym samym GOT nie zachwycił, a The Killing bardzo pozytywnie zaskoczył.

1x01 - 8/10 i wierzę że będzie już tylko lepiej.

Użytkownik no1special edytował ten post 18.04.2011 - |22:38|

• 0

#17 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.04.2011 - |22:37|

Obejrzałem jeszcze raz i tym razem właściwie nie mam zastrzeżeń. Bardzo dobra ekranizacja. Muzyka mam nadzieję z czasem się poprawię, w niektórych miejscach nie jest zła.
  • 0

#18 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.04.2011 - |22:42|

Obejrzane. I wszystkie nadzieje spełnione.

Jedna scena mi się nie podobała. Nocy poślubnej Dany. Scena w książce była piękna, pokazywała delikatność Khala, a jego "nie" było pytaniem czy ona w ogóle się zgadza. A tu ją wziął i już.
Ale poza tym świetnie. Cudowna Arya. :)
  • 0

#19 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 18.04.2011 - |22:58|

Wow, chyba będę jednym z niewielu, kto wypowiada się nie czytając książki wcześniej. Od "Gry o Tron" oczekuję fantastyki, zdecydowanie bardziej niż serialu kostiumowego. Dlatego też początek mnie wbił w fotel, genialny! :) Ale potem już było słabiej. Rozumiem jednak, że to dopiero początek, poznanie bohaterów, rozpoczęcie wielu wątków. Mam nadzieję jednak, że nawiązań do "innych" (jak to tłumaczył lektor na HBO HD) będzie znacznie wiecej.
  • 0

#20 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.04.2011 - |23:00|

ciężko mówić o fabule skoro dla tych co czytali jest oczywista. bardzo przyjemnie się oglądało i rozpoznawało kolejne postacie zestawiając z własnymi wyobrażeniami.

dla nieczytających to może być za trudne do połapania się kto z kim i po co, szczególnie jak akcja ruszy, nawet w książce dużo lepiej się rozumie co i jak dopiero za drugim razem i można się zagłębić w detale :rolleyes:

ocena bardzo pozytywna, czołówka trochę nudnawa, ale jak już ktoś wspomniał, lepsza średnia czołówka i dobra reszta niż odwrotnie - patrz Camelot

chyba se przeczytam książkę jeszcze raz :)

Od "Gry o Tron" oczekuję fantastyki, zdecydowanie bardziej niż serialu kostiumowego.

obawiam się, że się nie doczekasz, nie będzie troli, magów ani innych czary mary... to raczej polityka i relacje między stronami są esencją książki, a ta póki co jest dość wiernie oddawana na ekranie

Użytkownik Me Myself and I edytował ten post 18.04.2011 - |23:02|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych