Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podcast Orion-Tokra #3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 27.04.2011 - |20:08|

Dołączona grafikaPODCAST ORION-TOKRA

Jedną z wielu nowości na Gwrota.com jest podcast. To kilkuminutowe nagranie audio, pełne ciekawej dyskusji i stargatowej muzyki. Kto zasiada za mikrofonem? Dwójka fanów sagi Stargate - SGTokar, oraz Inwe komentują aktualne wydarzenia oraz odcinki "Stargate Universe". Zapraszamy do ściągania i słuchania podcastu na Waszych ipodach w wolnej chwili.

Piszcie do nas! Pamiętajcie, że nagrania audio, mogą mieć maksymalnie 2 minuty (jeśli przekroczycie 2 minuty będziemy musieli je skrócić). Wszelkie sugestie, prośby i pytania kierujcie na email: kontakt@gwrota.com

01x03 - "Cross(over)"
27 kwietnia 2011 20:46

Po krótkiej przerwie, prezentujemy kolejny odcinek podcastu Orion-Tokra. Na mikrofonie - Dwójka fanów sagi Stargate - SGTokar, oraz Inwe. W tym epizodzie mówimy o ostatnich strasznych wieściach od Brada, komentujemy również ostatnie odc. "SGU" - crossover i polowanie oraz "Common Descent". Zapraszamy również na specjalny zlot fanów Orion-Tokra. Jeden z prowadzących podcast będzie na nim obecny.

http://www.gwrota.com/podcast/cross%28over%29-01x03.mp3

SUBSKRYPCJA RSS | STRONA PODCASTU

• 0

#2 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBydgoszcz (okolice)

Napisano 27.04.2011 - |20:44|

Ładnie ładnie teraz można legalnie was jechać w komentarzach :D

1. Odcinek z ,,gośćmi'' to odcinek 2x15 nie 2x14 taki mały szczegół

2. Czy przypadkiem nie było mowy o tym że poszukują planet z dużymi ilościami naquadahu a nie naquadrii ? Być może neutronium ma rówież zastosowanie energetyczne ale nie obiło mi się o uszy . Langara jest jedyna w swoim rodzaju to prawda :).

3. Czy Pradawni i kamienie to nie motyw z każdego SG ? ( pomijam filmy ) Pardawni to jest baaaardzo rozbudowany motyw o czym wiemy bo na nim opiera się SG:A i SG:U - miasto Pradawnych , Destiny i wiele więcej . Po co wsiskac motywy na siłę ( najwyżej sporadycznie ale bez przesady) + mamy wrota dobrze że o nich nie zapomnieli :D

4. Gwiazda polega na spalaniu ciężkich pierwiastków {w bardzo uproszczonym schemacie} ( można się nawet tego dowiedzieć z SG:1 odcinek z gasnącym słońcem jednej planety i puszce popchniętej przez Asgard ) ich brak powoduje właśnie takie efekty więc raczej te pierwiastki ze słoneczka nie znikają za sprawą ,,SeedShip-a'' :P

5. W SG:1 jest odcinek o czarnej dziurze ,,wchodzącej'' do układu planetarnego i ona nie zrobiła jakiegoś wielkiego buuuuuum tylko zaburzyła ,,czas'' więc wykrywam tutaj małą nieścisłość ( grupa wysłana na tamtą planetę nie wykryła żadnych zmian w jej strukturze lub jakichkilwiek zmianach ,,powierzchniowych'' , sam fakt jak uciekali to dopiero wiedzieli że coś jest nie tak , nic nie wybuchlo i lawa ich nie zalała ) A nagle w SG:U robi ona spustoszenie planety - i Destiny jej nie wykryło wogóle ...

Pomimo wszyskiego słucha się was świetnie i jest nadal u mnie 5/5 ! :D

Użytkownik aster9990 edytował ten post 27.04.2011 - |20:53|

• 0

#3 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 27.04.2011 - |21:21|

1. Odcinek z ,,gośćmi'' to odcinek 2x15 nie 2x14 taki mały szczegół

Na to wygląda, że to moja wina. Sorry chłopcy, błąd w scenariuszu :P

Użytkownik rasdel edytował ten post 27.04.2011 - |21:21|

• 0

#4 666Slimak666

666Slimak666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 28.04.2011 - |14:26|

Nie wiem czy słuchałem uważnie ale nie pamiętam aby było wspomniane kiedy następne "słuchowisko".
  • 0

#5 Mary777

Mary777

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoKanie

Napisano 28.04.2011 - |16:23|

A, to wreszcie wiem, o co chodzi z tą posuchą :) . Bo jakoś nikt z mojej rodziny nie mógł tego rozszyfrować.

„Universe” właściwie nie oglądam, bo mnie kręcą tylko pierwsze serie „SG-1”, ale i tak miło posłuchać. Myślę, że pomysł z ha'takiem jest genialny, oby tylko ktoś był w stanie go zrealizować :) . Ja na przykład zawsze miałam spore problemy z tym, co tam gdzie jest i ile czasu zajmuje w związku z tym przejście z pel'taku do hangarów albo gdzieś indziej.

A „seizure” pochodzi od „seize”, więc wymawia się je si-zer, oczywiście bez zmiękczenia „s” (kursywa to akcent).

Czekam na więcej podcastów :) .
  • 0
Maria Kłeczek „Shol'va” – pierwsza polska książka o „Gwiezdnych wrotach”

#6 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.04.2011 - |18:40|

A właśnie, sprawa naquadri… trochę pogrzebałem po napisach. Ta wzmianka o naquadri została zrobiona w fantastycznym ;p odcinku 1x09.

WALLACE: Woah! Almost the same mineral composition as the Icarus planet.
YOUNG: How long?
RUSH: One year away. Naturally-occurring naqahdria throughout the planet's crust. Ample power for our needs.
FRANKLIN (smiling hopefully): One more year, we can gate back home?

Oraz 1x18:

RUSH: These readings ...
KIVA: Similar naqahdria deposits. We had some issues adapting the equations, but there should be enough power to get us there.
RUSH: You've found another Icarus planet.

Też osobiście dosyć wyraźnie pamiętam że w sprawie samej naquadrii zakładno że jest wynikiem eksperymentu jednego z Goa’uld’ów na Langarze. Dlatego też gdy taka informacja pierwszy raz się pojawiła w SGU dosyć wyraźnie zwróciłem uwagę na nią, ale że tak powiem typowego „łatania” dziury jeszcze w tej sprawie w swojej głowie nie ustawiłem. Trzeba uznać że Rush wymyślając swoją historyjkę popełnił gafę której nikt z „naukowców” na statku nie zauważył. Nie ma naturalnie występujacej naquadri…
Chociaż dla powtórki muszę też obejrzeć ten odcinek z Jonasem z siódmego sezonu przy którym też nie uważałem wystarczająco.

Na to wygląda, że to moja wina. Sorry chłopcy, błąd w scenariuszu

Dlatego coś nie mogłem się doliczyć odcinków do końca w trakcie :D
… ta… gdyby to była prawda ;]

Ooooo…. „Seizure” ;] to straszne że łatwiej jest to napisać niż wymówić…. masakra…

Użytkownik SGTokar edytował ten post 28.04.2011 - |18:41|

Log65: Happy camper

#7 ania612

ania612

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 28.04.2011 - |19:31|

ja jestem właśnie takim dzieckiem, które oglądało ze swoim tatą Gwiezdne Wrota. w pokoju rodziców nadal stoją pudełka z poszczególnymi sezonami i choć mój tata raczej już z nich nie korzysta, to właśnie ja wciąż wracam do tego serialu. Jestem na bieżąco z odcinkami i codziennie sprawdzam gwrota.com .I pomyśleć, że Gwiezdne Wrota są starsze ode mnie :)Mam 15 lat i pamiętam, że na początku nie lubiłam SG, ale teraz jest mi bardzo bardzo szkoda, że się kończy. Jednocześnie mam nadzieję, że jest to tylko tak na prawdę przerwa w emisji i MGM wznowi produkcję za 1, czy 1,5 roku.
  • 1

#8 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 28.04.2011 - |22:02|

chlopaki fajnie ze nagrywacie takie streamy ! :)

Użytkownik Ogrodnik edytował ten post 28.04.2011 - |22:03|

• 0
Dołączona grafika

#9 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.04.2011 - |18:58|

Tak BTW rozśmieszył mnie pewien motyw. Eli stwierdza, że cały kompleks jest zasilany energią solarną, geotermalną i turbinami wiatrowymi. Dosłownie padłem. Nie ma to jak zielono-lewacka poprawność polityczna. ;)
Niebo zasnute warstwą popiołu blokującą dostęp światła - a fotoogniwa jakoś działają. Planeta niestabilna sejsmicznie - zasilanie geotermalne działa. ;) O reaktorach atomowych oczywiście powiedzieć nie można, bo po ostatnich wydarzeniach zachód znów został opanowany przez paranoidalny strach przed energią atomową. Trzeba poczekać na następny wyciek ropy albo wielką tragedię w jakiejś amerykańskiej kopalni, żeby atom znów stał się poprawną politycznie alternatywą.

Reaktorów Naqudah albo innych źródeł energii występujących w SG-1 Novas oczywiście nie opanowali?
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#10 bofort

bofort

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 01.05.2011 - |08:57|

No, bardzo mi się podoba :) Ze sprawami technicznymi właściwie idealnie, trochę te odgłosy wrót jeszcze nie dopracowane, ale jest dobrze. Widać, że macie pojęcie o Stargate i wiecie o czym rozmawiacie. Kiedy kolejny odcinek..?

Pozdrawiam
Bofort
  • 0
PDG Kartel =]

#11 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBydgoszcz (okolice)

Napisano 01.05.2011 - |09:23|

Niebo zasnute warstwą popiołu blokującą dostęp światła - a fotoogniwa jakoś działają.
Planeta niestabilna sejsmicznie - zasilanie geotermalne działa.

Planeta niestabilna sejsmicznie ma aż zanadto energii geotermalnej - wszystko przecież ,,buzuje'' :)

Pomimo chmur światło dociera na planetę więc jakąś minimalną ilość energii baterie słoneczne wychwycą .

Użytkownik aster9990 edytował ten post 01.05.2011 - |09:24|

• 0

#12 scanning

scanning

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 02.05.2011 - |16:52|

Ładnie ładnie teraz można legalnie was jechać w komentarzach :D

[ treść usunięta przez cytującego ]
4. Gwiazda polega na spalaniu ciężkich pierwiastków {w bardzo uproszczonym schemacie} ( można się nawet tego dowiedzieć z SG:1 odcinek z gasnącym słońcem jednej planety i puszce popchniętej przez Asgard ) ich brak powoduje właśnie takie efekty więc raczej te pierwiastki ze słoneczka nie znikają za sprawą ,,SeedShip-a'' :P

5. W SG:1 jest odcinek o czarnej dziurze ,,wchodzącej'' do układu planetarnego i ona nie zrobiła jakiegoś wielkiego buuuuuum tylko zaburzyła ,,czas'' więc wykrywam tutaj małą nieścisłość ( grupa wysłana na tamtą planetę nie wykryła żadnych zmian w jej strukturze lub jakichkilwiek zmianach ,,powierzchniowych'' , sam fakt jak uciekali to dopiero wiedzieli że coś jest nie tak , nic nie wybuchlo i lawa ich nie zalała ) A nagle w SG:U robi ona spustoszenie planety - i Destiny jej nie wykryło wogóle .

..

Pomimo wszyskiego słucha się was świetnie i jest nadal u mnie 5/5 ! :D

Gwiazda spala wodór w reakcji fuzji termojądrowej do helu, potem hel do litu w tej samej reakcji aż do żelaza. Potem niestety musi wybuchnąć [żelazo jest najbardziej stabilnym pierwiastkiem we wszechświecie], w trakcie eksplozji wytwarzane są jeszcze cięższe pierwiastki. Co do SG:1 odcinek z jakąś nędzną czarną dziurką mający więcej CGI i bardziej widowiskowy od finału sezonu ? No way.......

• 0
Dołączona grafika

#13 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.05.2011 - |20:33|

Planeta niestabilna sejsmicznie ma aż zanadto energii geotermalnej - wszystko przecież ,,buzuje'' :)

To nie jest żadne wyjaśnienie. To dokładnie tak, jakby powiedzieć, że potężna wichura stanowi idealną sytuację w przypadku pozyskiwania energii wiatrowej, a powódź zapewni ogromną ilość prądu z hydroelektrowni. Bardziej prawdopodobny scenariusz to po prostu zniszczenie instalacji, która przecież została zaprojektowana do pracy w normalnych warunkach i to zapewne pod nadzorem.

Pomimo chmur światło dociera na planetę więc jakąś minimalną ilość energii baterie słoneczne wychwycą.

Próbowałeś się kiedyś bawić jakąś fotowoltaiką? Żeby to miało sens ogniwa trzeba wycelować prosto w słońce, a już samo zachmurzenie powoduje poważny spadek wydajności. A my tutaj mówimy o zimie "jądrowej"...
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#14 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 09.05.2011 - |18:49|

Trzeci docinek lepszy do drugiego, ktory byl lepszy do pierwszego ;) tendencja zwyzkowa, wiec jest dobrze. Tym razem technicznie zarzutow nie mialem, moze za wyjatkiem lekko za glosnych efektow miedzy segmentami no i dobor muzyki na poczatkek. Clint Mansell, Lux Aeterna? Srsly? To chyba najbardziej ograny kawalek w historii internetu. OK, jest naprawde swietny, ale cos co jest uzywane na prawo i lewo staje sie zuzyte. Jest mnostwo innych, ktore mozna wykorzystac, a ktore sa slabiej znane. Z muzyki filmowej czy trailerowej-na przyklad cos z bibliotek Two Steps From Hell dajmy na to czy innego Audiomachine albo Position Music:

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych