Skocz do zawartości

Zdjęcie

Inni Goa'uld w filmie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.09.2003 - |22:18|

Ostatnio ogladalem wersje rezyserska i postanowilem sprawdzic napisy koncowe. I oto, co zobaczylem:
Anubis: Carlos Lauchu
Horus: Djimon

Sam fakt ich obecnosci mozna chyba na sile wytlumaczyc, bo wtedy o serialu nikt jeszcze nie myslal; ale... w ktorym miejscu oni sie pojawili?
Czyzby to ci kolorowi niby jaffa?
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#2 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 02.09.2003 - |22:30|

Horusa widać w momencie gdy podaje Danielowi broń, by ten zabił swoich kolegów z drużyny. Jest kolorowy i ma na sobie głowe inną niż inni. Nie jakiegoś tam ptaka, lecz szakala. To na 100% on. Szukam Anubisa.

Jest tu wielka nie konsekwencja w serialu. W filmie obaj by przecież zgineli podobnie jak i Ra. Z serialu wielmy że [spoiler] Anubis nie żyje od 2000 lat [koniec spoilera]
Było by lepeij gdyby ten wątek pojawił się w tym dziale http://forum.gwrota....hp?showtopic=94

Użytkownik Seth edytował ten post 02.09.2003 - |22:44|

• 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#3 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 04.09.2003 - |21:14|

Niekoniecznie..to jest bardzo ciekawe z tym Anubisem i Horusem.O ile wiemy Ra zginął poza planetą,a czy był tam Horus nie wiadomo.Co do Anubisa...to może być baaardzo ciekawym tematem.Film powstał w 94 roku,a kiedyś SGTokar napisał

Film - 1996
Sezon 1 - 1997
Sezon 2 - 1998
Sezon 3 - 1999
Sezon 4 - 2000
Sezon 5 - 2001
Sezon 6 - 2002
Sezon 7 - 2003

LINK!!!

Więc załóżmy,że Anubis wystąpił w filmie jako jeden z Jaffa Ra,a było to jakieś 7 lat temu,to nam daję,że w przeciągu 7 lat stał się baardzo ważnym Gouldem,dzięki klęsce Ra,może być to ciekawa sprawa,jeśli okaże się prawdziwa.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#4 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.09.2003 - |22:32|

Poszperalem troche po sieci i:
to jest Carlos Lauchu (Anubis) i o dziwo [spoiler] Anubis z serialu to takze on.[/koniec spojlera]

Dołączona grafika

A ten pan to Djimon (Horus):
Dołączona grafika

Więc załóżmy,że Anubis wystąpił w filmie jako jeden z Jaffa Ra,a było to jakieś 7 lat temu,to nam daję,że w przeciągu 7 lat stał się baardzo ważnym Gouldem,dzięki klęsce Ra,może być to ciekawa sprawa,jeśli okaże się prawdziwa.

Pomysl, wedlug mnie ciekawy, ale wydaje mi sie, ze sprawa jest o wiele bardziej blacha i prosta:
Tworcy serialu:
a ) niezauwazyli tej sytaucji
b ) nie chcieli tej sytuacji zauwazyc
c ) mysleli, ze nikt z widzow/fanow serialu nie zauwazy
  • 0

Dołączona grafika

#5 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 04.09.2003 - |23:02|

Pomysl, wedlug mnie ciekawy, ale wydaje mi sie, ze sprawa jest o wiele bardziej blacha i prosta:
Tworcy serialu:
a ) niezauwazyli tej sytaucji
b ) nie chcieli tej sytuacji zauwazyc
c ) mysleli, ze nikt z widzow/fanow serialu nie zauwazy

Prawdopodobnie masz racje. Przeciez w serialu jest wyraznie powiedziane ze Anubis byl uwazany za zabitego a na pewno za wygnanego przez tysiace lat.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#6 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.09.2003 - |02:11|

Ci Anubis i Horus w filmie, to z całą pewnością nie byli goa'uldowie, tylko ludzie. Tak jak inni wojownicy Ra, tylko jacyś ważniejsi. Wiemy, ze Ra chciał by ludzie uważali go za jedynego boga, dlatego nie miał jaffa ani innych goa'uldów w swoim otoczeniu.

Myślę, że wyjasnienie tej sprawy, które podał Grzesiu jest najlepsze. <_<
  • 0

#7 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.09.2003 - |12:40|

na tej stronie jest taki fragment:

However, it should be noted that in "Stargate" the movie, an Anubis figure (Ra's mighty First Prime) was killed. Is that a nagging inconsistency or a dangling plot hole? In all likelihood, the victim in the movie was simply a high-ranking soldier wearing the helmet of the jackal to represent his status -- a warrior who had taken on the ancient Egyptian personae of Anubis, as the Goa'uld of that name had been presumed killed a thousand years ago.

Prosze, wybaczcie za tlumaczenie :huh: A wiec:
"Jednak, trzeba zauwazyc, ze w filmie, Anubis (pierwszy przyboczny Ra) zostal zabity. Czy to wyrazna niezgodnosc, czy tylko .... (???) dziura w fabule.
Bardzo prawdopodobne, ze ta postac z filmu, to zolnierz wysokiej rangi w helmie szakala noszonym w celu pokazania jego wysokiej rangi - wojownik, ktory przyjal postac starozytnego egipskiego boga Anubisa, poniewaz ten zostal zabity przed tysiacami lat"

Co mam powiedziec? Chyba kazde wytlumaczenie, nawet dosyc "na sile" jest lepsze, niz brak wytlumaczenia. :unsure:

Co do Horusa, jest jeszcze bardziej zakrecona sytuacja, bo okazuje sie, ze Horus, to inne imie Heru-Ur'a (!!!)

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 05.09.2003 - |12:43|

• 0

Dołączona grafika

#8 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.09.2003 - |15:56|

to jest Carlos Lauchu (Anubis) i o dziwo Anubis z serialu to takze on

Ciężko coś takiego nazwąć spoilerem. To że Jonasa (nie wiadomo kto to nawet) zagra jakiś Corin Nemec to raczej nikomu dużo nie mówi. :]
Niestety zauważyłem dopiero teraz że to tak naprawdę tylko my (fani) tak doskonale znamy każdy szczegół z serialu. W wielu dodatkach jest podkreślane przez aktorów że nie znają oni takich szczegółów. Podobnie jest też nawet u scenarzystów i zawsze mimo tego dobrze im to wszystko wychodzi.
Z podwójnym Anubisem pewnie jest tak że nawet oglądając film twórcy serialu nie skojarzyli sobie że był w filmie. W sumie ani razu nie pada chyba jego nazwa. Dopiero w napisach mozemy to wycwycić.
Druga sprawa. Anubisa w serialu NIE gra jakiś tam Carlos Lanchu. Gra go ten sam aktor co grał Goaulda znanego nam z odcinków 312 i 313 (Sokara!). Jest to David Palffy. Ja osobiście tylko oczekuje z ciekawością aż w jakimś dodatku pokarzą jak kręcą te scenki z Anubisem. :>
Log65: Happy camper

#9 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.09.2003 - |16:45|

Druga sprawa. Anubisa w serialu NIE gra jakiś tam Carlos Lanchu.

To w takim razie looknij tutaj. Mozliwe ze troche krzywo odczytalem, jesli tak, to przepraszam :)

To że Jonasa (nie wiadomo kto to nawet)...

Niektorzy wiedza :) :) :)
  • 0

Dołączona grafika

#10 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.09.2003 - |21:09|

Mozliwe ze troche krzywo odczytalem

Odczytane dobrze, tylko internet powoli jest zarzucony różnymi pomyłkami i plotkami. Ostatnio natknąłem się na informacje że niby jakiś aktor czołowy z serialu ożenił się ponownie (nie chodzi o Shanksa) jednak nie mogę tego potwierdzić jak na razie w żaden sposób, jest o tym drobna wzmianka i nikt o tym nie mówi więc uznać to trzeba za plotke :>

To w takim razie looknij tutaj.

Stargate SG-1 - Anubis - Stargate (1994)

Dobra już nie ufam tej stronie! Od kiedy Stargate: SG1 pochodzi z roku 1994. Pierwszy odcinek został wyemitowany w 1996 (chyba w czerwcu), a więc nawet kręcenie chyba zaczęli w połowie 1995, jeśli nie później.
Można infor że to Palffy sprawdzić w tych miejscach:
- http://www.gateworld.../a/anubis.shtml (opis anubisa)
- http://us.imdb.com/name/nm0657640/ (lista występów tego aktora)
- http://www.scifi.com...s/season7/0702/ (strona scf-fi channel z lista wystepu z odcinka 702 gdzie grał anubis)

Natomiast lista występów Carlosa (Anubisa z filmu) jest tutaj:
- http://us.imdb.com/name/nm0490707/

#11 Maciek

Maciek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 25.12.2003 - |15:31|

No cóż Twórcy filmu nie myśleli o serialu. Tworzyli fabułę opartą o mitologię Egiptu a twórcy serialu to nie Herbert ani Tolkien, aby tworzyć idealnie spójny świat. Zreszta Anubis i horus to nie jedyna niekonsekwencja film/ serial B)
  • 0

#12 Marx red

Marx red

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoOstrówki

Napisano 01.01.2004 - |00:12|

No wiecie jak rozwalą naszych kochanych goaldów to logiczne jest, że to tak nie pozostanie.
To była by straszliwa dziura która została by zastąpiona nową - jascze groźniejszą rasą - to się chyba rozumie?
  • 0
Dołączona grafika
fanatyczny wyznawca SGU

#13 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.01.2004 - |01:59|

Nie rozwalą Goauldów!
Ja ich nie kocham!
Pewnie że logiczne. Jak ich rozwalą (czego nie zrobią), to się zbudują od nowa.
Jaka dziura?
Znaczy dziura będzie zastąpiona nową dziurą?
A swoją drogą... co ma rozwalenie Goauldów do tego że są różnie Anubisy między filmem, a serialem... hmm.... TO JEST DOPIERO DZIURA.

#14 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 03.01.2004 - |13:33|

No z tymi dziurami to już lekka przesada :D . Co do Anubisa: zgadzam się że w trakcie kręcenia filmu nikt o serialu nie myślał, jednak z fabuł odcinków serialu wynika ,że mozliwość nazwania siebie Anubis przez jakiegoś człowieka jest bliska 0%!!! To było?? imie Goa'ulda-zastrzeżone i nawet Ra by na cos takiego raczej nie pozwolił, mógł zakazać wymieniać imiona innych "bogów" ale nie pozwoliłby na używanie przez jakiegoś tam Jaffa czy człowieka. Ludzie nie obrażać się ;) . Cały serial zreszta jest całkowicie niespójny, odcinek 2x05 " Need" przeczy zresztą pewnej hierarchii i porządkowi wśród Goa'uldów, a co do logiki postępowania SGC to po prostu jestm w szoku- Obejrzyjcie koniec odcinka-szczęka opada :( , Daniel pozwala na rozwalenie działającego sarkofagu- Carter by go wykastrowała itp, itd................ . Dobra nie przynudzam dłużej :)
  • 0

#15 Danielek

Danielek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 07.01.2004 - |21:39|

Taa... zauważcie , dziwne że anubisika tak szybko rozwalili w filmie a w seri SG1 nawet Asgard se nie poradził :blink:
  • 0

#16 Gość_-=Chrome=-_*

Gość_-=Chrome=-_*
  • Gość

Napisano 24.01.2004 - |18:19|

ekhm nie poradził sobie ten jeden złomski stateczek z thprem na pokładzie ;P a pozniej przyleciały bodajże 3 nowe i tamci dali rurę... a szkoda bo chciałem zobaczyc fruwające kawałki kadłuba ;/
  • 0

#17 [tauri]pigmej

[tauri]pigmej

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 28.04.2004 - |18:38|

chcialbym zaznaczyc, zefilmowy anubis i horus nie zgineli na statku. ten czarny zostal zastrzelony przez zamaskowanych ziemian na pustyni a ten bialy-chyba heru'ur- zginal w bijatyce z o'niellem przy wrotach... pozniej mu leb pierscienie odciely :> niech mnie ktos poprawi, jezeli sie myle...
  • 0

#18 ArTi

ArTi

Kapral

• VIP
  • 187 postów
  • MiastoMielec

Napisano 29.04.2004 - |13:27|

W filmie nikt nie mówi, że ci goście nazywają się anubis i horus to pojawia się TYLKO w napisach końcowych. Oni poprostu noszą takie hełmy i nazwa w napisach jest dla uproszczenia ( bo co by to komuś mówiło jak by tam napisali np. Serphepis i Ramgder) . Wtedy jeszcze nie było mowy o serialu i jako naczelny bóg Ra mógł mieć żołnierzy w różnych hełmach wyobrazajacych innych z religii Abydodian

Użytkownik ArTi edytował ten post 29.04.2004 - |13:30|

• 0
Być człowiekiem to znaczy zmieniać się by stać się lepszym
J.L. Picard

Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

#19 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 30.04.2004 - |06:25|

Myślę, że to dobre wyjaśnienie. Inne hełmy,mogły w zamierzeniach Ra symbolizować jego władzę nad innymi bogami. W napisach mogli ich (jak zauważył ArTi) nazwać w jakikolwiek sposób. Zamiast standardowego Ra Warrior #1, #2 itd. zdecydowano się na pewne urozmaicenie i z tego wynikło tyle dyskusji.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#20 ab_miki

ab_miki

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 02.08.2004 - |21:29|

Oglądam SG z zapartym tchem i wydawało mi się że już wiem wszystko ale to wy otworzyliście mi oczy ile pominąłem oglądałem filmy śledząc technologie itp. A nie zwracałem uwagi na resztę zaczynam od początku to może być ciekawsze niż myślałem.
Atlantis to dopiero będzie wyzwanie ,ciekawe jak poradzą sobie bez ZPM -ów
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych