Skocz do zawartości

Zdjęcie

Riverworld (2003)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 12.12.2004 - |12:33|

Ostanio oglądałem film Riverworld (2003 r). Jest to film telewizyjny nakręcony na podstawie książki "Gdzie wasze ciała porzucone" Philipa José Farmera. Jest to część pierwsza 6-cio tomowego cyklu Riverworld (Świat rzeki).
W skład cyklu wchodzą :
1. To Your Scattered Bodies Go (1971)
2. The Fabulous Riverboat (1971)
3. The Dark Design (1977)
4. The Magic Labyrinth (1980)
5. The Gods of Riverworld (1983)
6. River of Eternity (1983)
Film opowiada o losach ludzi z różnych epok którzy po śmierci znaleźli się w dziwnym tajemniczym świecie wielkiej rzeki. Co to za miejsce, kto nim rządzi ? Tego trzeba się dowiedzieć. Film ciekawy,polecam.Nakręcono niestety tylko pierwszą część, a szkoda bo tajemnica tego świata jest jeszcze daleka od rozwiązania.

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:50|

• 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#2 pellp

pellp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 14.12.2004 - |02:39|

faktycznie ogladalem jakis czas temu chyba na AXN pierwszy odcinek - ciekawa historia warta uwagi - gra aktorow oraz efekty na wysokim poziomie, przyznam szczerze ze spodobal mi sie ten klimat (szczegolnie dolaczenie jednego obcego stojacego na wysokim poziomie technologicznym rowniez jako skazanca oraz jego historii)
  • 0

#3 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 28.12.2004 - |18:04|

... a wie może ktoś czy AXN planuje dalszą emisję?... B)
  • 0

#4 pko

pko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 29.12.2004 - |14:11|

wyglada ze reszta jest zawieszona w prozni :( tak jak i w naszym kraju ksiazki ktore przestano wydawac po drugim tomie a w odpowiedzi na mojego maila do tlumacza tychze otrzymalem odpowiedz cytuje: to nie jest dobra ksiazka ... tylko kogo to obchodzi czy dobra czy zla skoro zaczyna sie cos to sie to powinno skonczyc zwlaszcza ze np mi wcale te ksiazki nie wydaly sie zle mimo ze meczylem je w jezyku ktorym operuje srednio
  • 0

#5 Obsydian

Obsydian

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 03.06.2005 - |12:40|

OD dłużczego czasu nurtuje mnie jedna sprawa dotyczaca filmu/serialu ktorey obejrzalem jakis czas temu a nosil on Tytul River World (http://www.scifi.com...ures/riverworld). I sam juz nie wiem czy jest to serial czy jak narazie tylko pilot z mozliwoscia kontynuacji ?

Użytkownik Toudi edytował ten post 27.02.2009 - |21:43|

• 0

#6 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 03.06.2005 - |13:54|

Pierwotnie mial to byc podobno serial. Pozniej jednak stwierdzono ze jest to jedynie film tv. Wiec raczej kontynuacji nie bedzie, w kazdym razie na chwile obecna nic nie wiadomo aby miala taka kiedykolwiek powstac.
  • 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia
2. Sikanie z wiatrem jest pójściem na łatwiznę

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#7 duMas

duMas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów
  • MiastoBielsko-Biala /Monachium

Napisano 03.06.2005 - |18:14|

Jakis czas temu lecial na AXN. Szczerze mówiąc wiało nudą. Poza tym mam złe wspomnienia z tym filmem. Na planie zginął mój ulubiony aktor Kevin Smith, znany w Polsce głównie chyba z roli Boga Wojny w serialu Xena lub Hercules. Zginął tragicznie, zdjęcia były skończone, wszyscy zbierali się do domu i ... aktor spadł z jakiejś wieży czy coś w tym stylu. smutne, wspaniały człowiek odszedł w tak młodym wieku. :( :( :(
  • 0
Oglądam:
Eleventh Hour - 10/10
Ghost Whisperer - 8/10
House - 8/10
Two and a Half Men - 8/10
Sanctuary - 7/10
Medium - 7/10
Harpers Island - 5/10
Dollhouse - 6/10
Smallville - 4/10
Heroes - 4/10

#8 sfaradi

sfaradi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20.07.2005 - |15:43|

Właśnie wczoraj obejrzałem ten film (z 2003) no i całkiem mi się spodobał... Na mój gust miał być to chyba pilot serialu ale jakoś nie mogę tego nigdzie znaleźć, tzn. żadnych odcinków albo coś może ktoś wie coś więcej?
  • 0

#9 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 21.07.2005 - |10:31|

Właśnie wczoraj obejrzałem ten film (z 2003) no i całkiem mi się spodobał... Na mój gust miał być to chyba pilot serialu ale jakoś nie mogę tego nigdzie znaleźć, tzn. żadnych odcinków albo coś może ktoś wie coś więcej?

View Post

Bo to był taki pilot (cytując Pulp Fiction) "z którego nic nie wyszło".
A szkoda bo jak dla mnie bardzo fajny film to był.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#10 khmer

khmer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20.05.2006 - |02:14|

Czy ktoś z Was oglądał ten serial ?

Jest oparty na swietnej książce Farmera "Gdzie są wasze ciała porzucone", "Najwspanialszy parostatek" - no i własnie jest jeszcze jedna część ale nie znam jej nazwy prawdopodobnie nigdy nie została przetłumaczona może ktoś wie?

Poza tym pozdrawiam wszystkich.
  • 0

#11 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.05.2006 - |07:20|

Witam
książek jest pięć. Trzecia nosi tytuł The Dark Design niestety nie wiem czy ukazała sie u nas.
Pozosałe
* The Fabulous Riverboat (Riverworld Saga, książka 2) Philip Jose Farmer
* The Magic Labyrinth (Riverworld Saga, książka 4)
* The Gods of Riverworld (Riverworld Saga, książka 5)
* To Your Scattered Bodies Go (Riverworld Saga, książka 1)
A serial to miał 2 odcinki i leciał kiedyś na AXNie. Bo pamiętam bo nawet mnie zainteresował szczególnie jak pojawiali się pod wodą w chyba tym nowy świecie- niestety nie pamiętam zbyt dokładnie. I potem czekałem żeby cos dalej puścili ale nic z tego :angry:

Poza tym temat ten już został założony kilka podstron wcześniej więc zanim jakiś rozpoczniesz to przeszukaj pozostałe :P
Teraz pewnie Władcy Forum przeniosą Ci go do tamtego. :hyhy: Zrobione :)

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 20.05.2006 - |12:41|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#12 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 23.05.2006 - |20:31|

Taaaak. Serial mógłby być świetny, bo główny wątek wokół którego kręcą się wszystkie książki daje ogromne możliwości na fabułę poszczególnych odcinków. No i sam wątek główny :] Podoba mi się jego skala...
Może ktoś jeszcze skusi się wrócić do tego tematu, bo niestety to co było na AXN, to wszystko co nakręcono. I póki co nikt nie myśli o dalszym ciągu :(

Niestety ksążek przetłumaczono na nasz piękny język tylko dwie i dostać którąkolwiek z nich jest rzeczą conajmniej bardzo trudną, jeśli nie niemożliwą. Podobnie rzecz ma się z książkami w oryginale (jeśli chodzi o dostępność ;)).
Jeśli jednak ktoś zna język angielski, toleruje wersje elektroniczne książek (dlatego chciałbym mieć palmtopa ;)) i poczuł, że musi poznać tajemnicę Świata Rzeki (jak ja ;)), to może się do mnie zgłosić.
Książki nie są łatwe i koncentrują się bardziej na ludziach i relacjach między nimi, tym niemniej historia również jest niczego sobie :) W końcu jaka książka zaczyna się od śmierci głównego bohatera? I to bynajmniej nie retrospekcja ;)
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#13 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.05.2006 - |20:51|

eXPrezes a mógłbyś napisać bo zawsze mnie to nurtowało czy te książki są zamkniętą historią czy też mają otwarte zakończenie? :) Niechodzi mi tu o podanie zakończenia bo mam nadzieję ,że kiedyś uda mi się je w końcu przeczytać a niestety nieznam tak angielskiego żeby sobie je przeczytać w oryginale. Poza tym te 2 części zekranizowane to była jedna czy więcej książek? A może coś przemieszali? Mogli by też nakręcić dalszy ciąg bo strasznie mnie ciekawiło co też się tam działo po tym jak wyruszyli tą rzeką na tym statku. Bo o ile pamiętam tak jakoś się to zakończyło.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#14 eXPrezes

eXPrezes

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 23.05.2006 - |22:59|

eXPrezes a mógłbyś napisać bo zawsze mnie to nurtowało czy te książki są zamkniętą historią czy też mają otwarte zakończenie? :) Niechodzi mi tu o podanie zakończenia bo mam nadzieję ,że kiedyś uda mi się je w końcu przeczytać a niestety nieznam tak angielskiego żeby sobie je przeczytać w oryginale. Poza tym te 2 części zekranizowane to była jedna czy więcej książek? A może coś przemieszali? Mogli by też nakręcić dalszy ciąg bo strasznie mnie ciekawiło co też się tam działo po tym jak wyruszyli tą rzeką na tym statku. Bo o ile pamiętam tak jakoś się to zakończyło.

Farmer na początku planował tylko 4 książki, które tworzyły zamkniętą całość. W czwartej książce jednak zostawił sobie małą furtkę, z której skorzystał pisząc tom 5 (w którym okazuje się oczywiście, że jednak nie cała prawda została powiedziana :)).

Jeśli chodzi o film, to tak naprawdę jest on dosyć luźno powiązany z książkami. Na przykład tom pierwszy opowiada o losach Richarda Burtona a tom drugi już o Marku Twain'ie. W dalszych tomach ich ścieżki się oczywiście przecinają. Jeśli chodzi o sam statek, to do jego budowy dochodzi dopiero w tomie drugim i to w zupełnie innych okolicznościach i przy zupełnie innych warunkach (podobał mi się tu pomysł na ograniczenie rozwoju cywilizacyjnego - co by było z naszą cywilizacją, gdyby pozbawić naszą planętę paru minerałów, na przykład paru metali ;) - a takich rodzynek jest w książce mnóstwo). Czyli można by powiedzieć że tak na oko film = dwa tomy, tym niemniej jeśli chodzi o samą budowę świata, o to jak został zaprojektowany, jakie zasady na nim zostały ustalone, to film nie ukazuje za wiele. Tak naprawdę zaledwie uchyla rąbka tajemnicy z tomu pierwszego i nie pokazuje tego rozmachu z książek Farmera. A zapewniam, że takiego rozmachu nigdzie indziej jeszcze nie wiedziałem :hyhy: Pilot został zaprojektowany pod serial (dziwne, nie? ;)) i skupia się tylko na części wątków z książki.
Dopiero gdy się pozna strukturę świata Riverworld można powiedzieć o jego ogromnym potencjale. Stąd moja cicha nadzieja, że może jeszcze serial powstanie (tym bardziej, że pilot czasami jest powtarzany - może sondowany jest rynek ;) ) i że może powstanie jeszcze tom 6 :)

Kilka faktów z skiążki dla rozbudzenia apetytu (mogą być delikatne spoilery):
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Dlatego polecam naukę języka angielskiego i tą serię książek :clap:
  • 0
"No power in the 'verse can stop me" - River Tam (Firefly)

#15 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.05.2006 - |18:26|

Hej
Dzięki za opisanie w skrócie ;) świata Riverworld.Widzę więc ,że NIESTETY conieco pozmieniali. :/ Wszystko to brzmi bardzo zachęcająco aż zdziwiony jestem ,że dalej nie pociągneli produkcji dalszych odcinków.Może miał na to wpływ ten nieszczęsny wypadek.Jednak cały czas łudzę się ;) co do dalszych losów ekranizacji.
A wracając do książek pewnie one prędzej wyjdą po polsku.A obecnie to niestety ten nieszczęsny angielski mnie powstrzymuje :P

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#16 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.03.2010 - |06:40|

Połączyłem dwa tematy, które zdaje się odnosiły się do jednego pilota serialu, który nie powstał.
Teraz Sci Fi Channel zdaje się nakręcił to jeszcze raz. :)

No w każdym razie ten z 2003 i z 2010 maja ten sam tytuł i zdaję się tą samą podstawę.

Do oglądania tego z 2010 roku, zachęciła mnie lista aktorów: Tahmoh Penikett (Helo z BSG) oraz Alessandro Juliani (Gaeta również z BSG) - trzeba przyznać, że BSG pozwala zarabiać nie tylko na świecie BSG. :)

A co do samego filmu - można zobaczyć, choć słaby to film, taki kolejny Matrix, choć strasznie dziwny - umierają i wracają, ale po co? Tylko by walczyć i umierać w coraz to bardziej wymyśle sposoby?
A co z Ziemią? Coś tam bredzili o ataku obcych, unicestwieniu planety. Ale po co? I jak wówczas ludzie z poprzednich epok by się tam znaleźli...
Do tego te bransolety, po co one, po co to jedzenie, skoro ciała były gdzie indziej?
Totalnie tego nie zrozumiałem, a jeszcze bardziej po co zdejmować je kilku osobą, skoro wówczas nie mogą zdobyć jedzenia (a zwierzęta w tym świecie to maszyny)?
No ale gdyby się w to nie zagłębiać...

#17 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 19.03.2010 - |11:34|

Toudi przeczytaj książkę (ki).
Niestety film nie wyjaśnia niczego.
Zresztą książki tak naprawde również nie do końca :)

::. GRUPA TARDIS .::

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych