eXPrezes a mógłbyś napisać bo zawsze mnie to nurtowało czy te książki są zamkniętą historią czy też mają otwarte zakończenie?
Niechodzi mi tu o podanie zakończenia bo mam nadzieję ,że kiedyś uda mi się je w końcu przeczytać a niestety nieznam tak angielskiego żeby sobie je przeczytać w oryginale. Poza tym te 2 części zekranizowane to była jedna czy więcej książek? A może coś przemieszali? Mogli by też nakręcić dalszy ciąg bo strasznie mnie ciekawiło co też się tam działo po tym jak wyruszyli tą rzeką na tym statku. Bo o ile pamiętam tak jakoś się to zakończyło.
Farmer na początku planował tylko 4 książki, które tworzyły zamkniętą całość. W czwartej książce jednak zostawił sobie małą furtkę, z której skorzystał pisząc tom 5 (w którym okazuje się oczywiście, że jednak nie cała prawda została powiedziana

).
Jeśli chodzi o film, to tak naprawdę jest on dosyć luźno powiązany z książkami. Na przykład tom pierwszy opowiada o losach Richarda Burtona a tom drugi już o Marku Twain'ie. W dalszych tomach ich ścieżki się oczywiście przecinają. Jeśli chodzi o sam statek, to do jego budowy dochodzi dopiero w tomie drugim i to w zupełnie innych okolicznościach i przy zupełnie innych warunkach (podobał mi się tu pomysł na ograniczenie rozwoju cywilizacyjnego - co by było z naszą cywilizacją, gdyby pozbawić naszą planętę paru minerałów, na przykład paru metali

- a takich rodzynek jest w książce mnóstwo). Czyli można by powiedzieć że tak na oko film = dwa tomy, tym niemniej jeśli chodzi o samą budowę świata, o to jak został zaprojektowany, jakie zasady na nim zostały ustalone, to film nie ukazuje za wiele. Tak naprawdę zaledwie uchyla rąbka tajemnicy z tomu pierwszego i nie pokazuje tego rozmachu z książek Farmera. A zapewniam, że takiego rozmachu nigdzie indziej jeszcze nie wiedziałem :hyhy: Pilot został zaprojektowany pod serial (dziwne, nie?

) i skupia się tylko na części wątków z książki.
Dopiero gdy się pozna strukturę świata Riverworld można powiedzieć o jego ogromnym potencjale. Stąd moja cicha nadzieja, że może jeszcze serial powstanie (tym bardziej, że pilot czasami jest powtarzany - może sondowany jest rynek

) i że może powstanie jeszcze tom 6

Kilka faktów z skiążki dla rozbudzenia apetytu (mogą być delikatne spoilery):
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Każda osoba, która żyła i zmarła pomiędzy rokiem 100,000 p.n.e. do czasów mniej więcej dzisiejszych (to też nie do końca prawda

) budzi się na brzegu ogromnej rzeki, na planecie, która na pewno Ziemią nie jest. I to bez względu na religię, kolor skóry i płeć
Wygląda no to, że cała planeta została specjalnie zaprojektowana dla miliardów ludzi. Jedyne życie na planecie (oprócz ludzi) to przyroda i ryby (to też jakby nie cała prawda

).
Ludzie budzą się ze specjalnymi pojemnikami a wzdłuż całej rzeki rozmieszczone są w regularnych odstępach specjalne ogromne kamienie. Trzy razy dziennie są w stanie dostarczyć do tych pojemników pożywienie, ubrania, używki i inne fajne rzeczy
Ożywieni są tylko ci ludzie, którzy zmarli w wieku większym niż 5 lat. Są oni zdrowi, nie cierpią na żadne choroby, a ich ciała odpowiadają 25 latom życia.
Jak to się stało? Kto za to odpowiada? Jaki jest tego cel?
Już w pierwszej książce można się dowiedzieć, że kimkolwiek są ci, którzy za tym stoją, nie są oni jednomyślni :hyhy:
Do całości można jeszcze dołożyć możliwość napotkania dowolnej osoby z historii naszej planety (dowolną kulturę z historii naszej planety), podróż do pewnego miejsca (i to nie tylko statkiem) no i całkiem zgrabną intrygę, no i... dostajemy wspaniały pomysł na książkę i na serial

Dlatego polecam naukę języka angielskiego i tą serię książek :clap: