Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Borgias

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.03.2011 - |12:41|

"The Borgias" to serial z gatunku historical-fiction, stworzony przez Neila Jordana. Widowisko przedstawia Europę przełomu XV i XVI wieku poprzez pryzmat losów rodu Borgiów. Ród o korzeniach hiszpańskich stał się jednym z najpotężniejszych rodów włoskich, okres pontyfikatu Rodrigo Borgii (pod papieskim imieniem Aleksander VI) uznawany jest za "moralny upadek Watykanu sięgnający dna".
W skrócie mamy do czynienia z rodziną Soprano przełomu XV i XVI w.

W rolach głównych:
Jeremy Irons - Rodrigo Borgia
François Arnaud - Cesare Borgia
David Oakes - Juan Borgia
Holliday Grainger - Lucrezia Borgia
Aidan Alexander - Gioffre Borgia
Joanne Whalley - Vannozza dei Cattanei
Derek Jacobi - Gian Battista Orsini
Colm Feore - Giuliano della Rovere
Ruta Gedmintas - Ursula Bonadeo
Lotte Verbeek - Giulia Farnese
Elyes Gabel - Prince Djem
Sean Harris - Miguel de Corella
Simon McBurney - Johann Burchard
Montserrat Lombard - Maria
Vernon Dobtcheff - Cardinal Verscucci
Bosco Hogan - Cardinal Piccolomini
Peter Sullivan - Ascanio Sforza
David Lowe - French Ambassador

Użytkownik Mdeem edytował ten post 24.03.2011 - |12:50|

• 0

#2 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 24.03.2011 - |13:09|

Właśnie niedawno szukałem tematu i go nie znalazłem, miałem samemu założyć, ale jakoś mi umknęło. Bardzo dobrze że powstał bo czekam od dłuższego czasu z utęsknieniem na ten serial. Jeśli będzie tak dobry jak powieść Puzo o tym samym tytule, na którego podstawie jest chyba serial (pewności nie mam, ale tak mi się chyba o uszy obiło) to będzie hit murowany. Na pewno godny następca The Tudors.
Wypada czekać do premiery, a to już tylko za 10 dni.
  • 0

#3 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 24.03.2011 - |18:08|

delta, założyłem temat bo pilot dzisiaj ukazał się w sieci, przeleciałem szybciutko tak "po łebkach" - pachnie dużym hiciorem, zresztą Jeremy Irons coś chyba swoją obecnością w obsadzie gwarantuje ;)
  • 0

#4 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.04.2011 - |22:25|

Ja oblookałam i jestem bardzo na tak. Tak w paru zdaniach:

Jeremy: miód cud i orzeszki.
Ogólnie polecam ściągnięcie w jak najwyższej jakości, bo kostiumy i scenografie są piękne. Tylko trochę za czyści mi się wszyscy wydawali. ;)

Świetna jest również czołówka, ale to już tradycja Showtime.
W stosunku to Tudorów wydaje mi się, że jest mniej akcji, ale może to wynikać z 1,5 godzinnego pilota. Poza tym czasy inne: mniej wojen, więcej spisków. :)
Spoiler

• 0

#5 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 05.04.2011 - |20:38|

1x01 pilot
Od razu widać że jest to serial zrobiony z klasą: duch epoki, kostiumy, intrygi - miód na serce. Wrażliwym chrześcijanom nie polecam - a może przeciwnie, tak dla przejrzenia na oczy czym kiedyś był Kościół Katolicki (w większości są to wszystko fakty historyczne). Chciałbym wysłuchać recenzji w Radiu Maryja :lol:
Serial zapowiada się hitowo.
  • 1

#6 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 05.04.2011 - |21:35|

Nawet nie wiedziałem, że taki serial powstaje, a tutaj niespodzianka. Akurat jakieś 2-3 tygodnie temu słuchałem audiobooka "Rodziny Borgiów", więc serial jak najbardziej zobaczę.

1x01 pilot
Od razu widać że jest to serial zrobiony z klasą: duch epoki, kostiumy, intrygi - miód na serce. Wrażliwym chrześcijanom nie polecam - a może przeciwnie, tak dla przejrzenia na oczy czym kiedyś był Kościół Katolicki (w większości są to wszystko fakty historyczne). Chciałbym wysłuchać recenzji w Radiu Maryja :lol:
Serial zapowiada się hitowo.

Też przeszła mi przez głowę myśl o odbiorze przez Chrześcijan.
  • 0

#7 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 06.04.2011 - |20:33|

Swoją drogą wybory papieża wyglądały tak jak wybory Raitzingera - Raitzinger też miał mało głosów na początku, a potem nagle wygrał. :)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#8 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 06.04.2011 - |21:01|

cud, miód i orzeszki, ale z taką obsadą nie można się było spodziewać innego rezultatu. z mojej strony mają gwarantowaną oglądalność.

ciekawe, czy ktoś odważy się wyemitować ten serial w polsce, kekeke.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#9 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 07.04.2011 - |13:50|

Też przeszła mi przez głowę myśl o odbiorze przez Chrześcijan.

Przez chrzescijan niekatolikow napewno dobrze. Katolicy bedza podzieleni, swiatli, znajacy historie swojgo kosciloa, przyjma to spokojnie. Gorzej bedzie z bigotami. Ci jednak telewizji tego typu nie ogladaja. zaczna krzyk dopiero gdy zostana wlaczeni przez jakiegos "proroka" jak Rydzyk na przyklad. Ten pewnie bedzie mial "wazniejsze" sprawy na glowie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#10 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 07.04.2011 - |18:02|

No i jestem po seansie, bardzo udanym seansie :rolleyes: Oprócz "Gry o Tron" będzie to chyba mój faworyt na ten rok czy tam sezon :D
  • 0

#11 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 07.04.2011 - |20:54|

Swoją drogą wybory papieża wyglądały tak jak wybory Raitzingera - Raitzinger też miał mało głosów na początku, a potem nagle wygrał. :)

Niezupełnie, dzisiaj Kolegium Kardynalskie liczy 120 członków, pierwsze głosowanie jest traktowane jako "przestrzelenie splów" (jak na strzelnicy) - kardynałowie oddają głosy na kandydatów, których chcieliby widzieć na Tronie Piotrowym tzn. oddają hołd tym których darzą szcunkiem, którym są winni przysługę itd. Drugie głosowanie jest już "na serio" - czyli oddają głosy na tych, którzy z różnych względów mają największe szanse (tzw. papabili). Dalej leci lawinowo, "tracący" tracą coraz więcej głosów a faworyci zyskują. Wg obowiązującej konstytucji (autorstwa JP II) mnej więcej po 30-tu głosowaniach obowiązuje zwykła większość (50%+1 głos) a nie 2/3+1 - więc im dalej w las tym zatwardziali odpuszczją bo nikt nie chce "narazić się" pewniakowi - normalna polityka "inspirowana Duchem Świętym :rolleyes:

Użytkownik Mdeem edytował ten post 07.04.2011 - |20:57|

• 0

#12 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 11.04.2011 - |14:46|

odcinek trzeci wytraca na impecie. jest budowa grubszej akcji na następny story arc [plany małżeńskie lukrecji, knucie kardynała, przyjęcie żydów, kontakty z izabellą/ferdynandem], ale w nim samym nie dzieje się zbyt dużo.

nie rozumiem decyzji
Spoiler

serial sporo by zyskał, gdyby głównym bohaterem był micheletto na swoich misjach, zaś rodzina borgiów tylko przewijała się w tle.

aha, motyw ostatniej wieczerzy był genialny ;D
  • 0

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#13 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.04.2011 - |20:59|

nie dzieje się dużo? :rolleyes: przed obejrzeniem bałem się że będzie pół odcinka jak się modlą...

moim zdaniem tempo zbytnio nie zwolniło, poznaliśmy lepiej motywacje i wnętrza postaci, ale jednocześnie dzieje się dzieje

obawiam się właśnie że grubsza akcja w postaci ślubu może być nudna :)

aaa no i Micheletto jest najlepszą postacią zdecydowanie
  • 0

#14 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 12.04.2011 - |13:31|

Spiski, morderstwa, koalicje, a więc wszystko czego należy oczekiwać od tego serialu. Na dodatek bardzo dobrze się ogląda.

Co do decyzji o
Spoiler

• 0

#15 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 12.04.2011 - |16:33|

W rzeczywistości
Spoiler

• 0
http://magory.net - moja strona

#16 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 12.04.2011 - |21:04|

1x03
Dobre zawiązanie akcji, małeżństwo Lukrecji to ważna sprawa dla budowania imperium Borgiów. Kardynał Rovere powinien się bardziej udzielać "akcyjnie", wszak został w końcu papieżem Juliuszem II. Dobry odcinek.
  • 0

#17 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.04.2011 - |09:07|

Pilot bardzo dobry, ale że był to prawie dwugodzinny odcinek to nie obyło się bez kilku dłużyzn, jednak nie zmienia to mojej oceny tego serialu. Generalnie jest w nim to co lubię w tego rodzaju serialach: intrygi, morderstwa, seks, wielka polityka, ogólny klimat tamtych czasów, a oprócz tego świetna scenografia i stroje co bardzo ładnie podkreśla ducha tamtej epoki.
Oprócz tego dobra obsada z Ironsem na czele, ale wyróżnić wypadałoby również niejakiego Seana Harrisa w roli Micheletto. W ogóle gościa nie kojarzę, a jest na prawdę w swojej roli świetny póki co. Reszta obsady też ok, nie znajduję na razie nikogo kto by mnie jakoś mocno irytował swoją grą, a to duży plus.
Lecimy dalej i oby było równie ciekawie.
Ciekawe na ile sezonów jest zaplanowana Rodzina Borgiów?
Ocena 8/10.
  • 0

#18 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 13.04.2011 - |14:10|

W rzeczywistości

Spoiler

Rzeczywistość rzeczywistością, a
Spoiler

Micheletto jak na razie chyba najlepszą postacią w serialu, ale to tylko 3 odcinki i jeszcze będzie się działo :P
  • 0

#19 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 13.04.2011 - |14:24|

jeżeli zrobią to, co w książce, to akcja ze ślubem i *przed* nim na bank nie będzie nudna :3
  • 0

#20 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.04.2011 - |17:46|

jeżeli zrobią to, co w książce, to akcja ze ślubem i *przed* nim na bank nie będzie nudna :3

orajt, nie czytałem to nie wiem. ale teraz to nie mogę się doczekać :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych