Skocz do zawartości

Zdjęcie

Band of Brothers (2001)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 27.11.2004 - |19:42|

Byłem trybem w machinie wojny, maleńkim trybem, jestem z tego dumny.
Czasami płaczę... Prawdziwi bohaterowie to ci, których pochowalismy na polach bitew i potem w kraju.
Wtedy wydawało się nam,że możemy dokonać wszystkiego
Po wojnie straciliśmy to poczucie, ja je straciłem.
Miałem nadzieje, że przeżyję....

Henryk V zwraca się do rycerzy i mówi: "Od chwili tej do konca świata w ludzkiej będziemy pamięci,
my wybrani, Kompania braci. Kto dziś wespół ze mna krew przeleje ten mi bratem.
Pamięta pan list który przesłał mi "Mike" Ranney? Tak ? Jak się skończył?
Kiedys wnuczek zapytał: Dziadku czy byłeś bohaterem.
Dziadek odparł ... nie...
...ale służyłem w kompanii bohaterów. "

Dołączona grafika

"...w sklepie jakiś facet powiedział mi, że powinniśmy iść do wojska... Co takiego?... Odparł: Stany Zjednoczone walczą z Japonią...Nie mogliśmy uwierzyć... Zaatakowano nasz kraj.. " wspomina starszy mężczyzna... Tak zaczyna się 10-odcinkowy serial na podstawie opartej na faktach, powieści Stephena Ambrose'a opowiadającej o losach Easy Company 506 Regimentu 101 Dywizji Powietrznej amerykańskiej armii. (To właśnie w tej dywizji służył żołnierz, którego losy stały się kanwą scenariusza filmu ''Szeregowiec Ryan'' Stevena Spielberga) "Kompania Braci" to spektakularna produkcja telewizyjna HBO. Nad powstawaniem tego ogromnego i kosztownego projektu czuwali dwaj laureaci Oscarów: Steven Spielberg i Tom Hanks. Serial został nagrodzony Złotym Globem w kategorii najlepszy film telewizyjny w roku 2001. Nie zobaczymy tu gwiazd kina amerykańskiego, przeważnie to młodzi, mało znani aktorzy amerykańscy i brytyjscy, przez co dramaturgia filmu jest bardziej rzeczywista.
W filmie pojawiają się także prawdziwi bohaterowie z Easy Company, wspominający tamte chwile...
Źródło informacji

Dal głodnych wiedzy : IMDB i FilmWEB

Kilka ciekawostek:
- Scenarzysta zrekonstruował 4 czołgi z tamtej epoki, przerabiając współczesne T-34.
- Scenarzysta musiał wytworzyć 500 par butów skoczków.
- Na potrzebę filmu zdobyto, lub wytworzono 2000 Niemieckich i Amerykańskich mundurów.
- Wszystkie 1200 strojów cywili było klasycznymi ubraniami z tamtej epoki.
- Wszystkie odznaczenia użyte w filmie były albo prawdziwe, albo dokładnie zrekonstruowane. Począwszy od naszywki "krzyczących orłów" aż do znaczków "skrzydeł".
- W 6 odcinku "Bastogne" las zbudowano na lotnisku używając prawdziwych drzew, 250 zostało wytworzonych komputerowo.
- Jedna trzecia miliona funtów papieru z recyklingu została użyta do zrobienia sztucznego śniegu. To najwięcej w historii kina. Żeby to dobrze udekorować, potrzeba było 4 tygodni.
- Budżet wszystkich odcinków to 120 mln $. Z tej sumy zbudowanie dekoracji kosztowało 17 mln $
- Ważnym zabiegiem było użycie manekinów napędzanych elektromagnesem, które można było ustawić w każdej pozycji trzymających sprzęt i broń.
- Manekiny użyte w filmie były robione na podstawie tych z testów wypadkowych i miały identycznie ustawione stawy. Gdy manekin oberwał, mógł upaść tak, jakby upadł człowiek.
- W ruchu cały czas było 5 kuchni, które wyżywiały ekipę.
- Tytuł wzięto z Szekspirowskiego "Henry'ego V", akt 4, scena 3: "Nas kilku, szczęśliwych kilku, my, kompania braci".
- Teren w Wielkiej Brytani, na którym kęcono serial był kilku krotnie przbudowywany tak aby mógł udawać różne miejsca akcji. Obszar ten udawał między innymi Normandię, Bastonge oraz obozem Camp Toccoa.
- Dla nie wtajemniczony informuje że jest 11 część ukazująca kulisy produkcji filmu
- Tom Hanks, Steven Spielber i Stephen E. Ambrose sprawdzili każdą linijkę scenariusza, aby był on zgodny z prawdziwym życiem żołnierzy kompanii E.
- Premier Wlk. Brytanii, Tony Blair osobiście poprosił Stevena Spielberga, aby ten nakręcił film w Anglii. W podziękowaniu reżyser zatrudnił syna Blaira jako gońca.
- W trzecim odcinku, scpecjalista od efektów specjalnych zużył więcej sztucznych ogni, niż w produkcji "Szeregowca Ryana".
- Hasła promujące film to: "They depended on each other. And the world depended on them". (Liczyli na siebie nawzajem a świat liczył na nich) "There Was A Time When The World Asked Ordinary Men To Do Extraordinary Things". (Były czasy kiedy świat prosił zwykłych ludzi aby robili nadzwyczajne rzeczy) "Ordinary men. Extraordinary times".(Zwyczajni ludzie. Niezwyczajne czasy)
- W ciągu ciężkiego dnia zużywano nawet około 14 000 amunicji.
- Około 700 autentycznych i prawie 400 gumowych broni podróbek zostało użyte w produkcji.
- 10 część miniserii prezentuje 500 mówionych ról.

Tytuły wszystkich dziesięciu części:
1 Currahee
2 Day of Days
3 Carentan
4 Replacements
5 Crossroads
6 Bastogne
7 The breaking point
8 The last patrol
9 Why We Fight
10 Points

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:08|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 Lis_SG3

Lis_SG3

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 09.12.2004 - |11:16|

Jak dla mnie jest to jeden z najlepszych seriali jakie oglądałem ! Twórcy niemało się natrudzili aby to wszystko wyglądało tak jak powinno i wyszło im to fantastycznie ! A to że grają mało znani aktorzy jeszcze dodało "smaku" filmowi :)
  • 0
Mess With The BEST - Die Like The Rest !!!!

#3 Astra

Astra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 105 postów
  • MiastoEłk

Napisano 09.12.2004 - |13:12|

Jeżeli chodzi o Kompanie braci to powiem tak,mimo że nie przepadam za filmami o tematyce wojennej to obejrzałam ten serial i przyznaje że jest świetny.A co do mało znanych aktorów to uważam że serial tylko zyskał na tym , bo miło jest czsami zobaczyć kogoś nowego na ekranie ,a nie na okrągło oglądać te same twarze(co jest zmorą polskiego kina).
  • 0

#4 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 05.01.2005 - |23:55|

Wiecie coś może o 11 odc Kompani kolo mi mówił że jest taki extras czy cos w którym te dziadki opowiadają różne historie. Słyszeliście o tym czy to może jakiś wkręt??

Użytkownik Yoek edytował ten post 22.01.2005 - |18:42|

• 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#5 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 06.01.2005 - |09:34|

Wiecie coś może o 11 odc Kompani kolo mi mówił że jest taki extras czy cos w którym Ci weterani opowiadają różne historie. Słyszeliście o tym czy to może jakiś wkręt??

Wyświetl post

Dodatki są dwa (a przynajmniej ja o tylu wiem):
- We Stand Alone Together (i to o tym mówiesz Yoek)
oraz
- The Making - to już strona techniczna tworzenia serialu ale też bardzo wciągająca.

Oba dodatki są bardzo rzadko na sieci ale czasami się pojawiają.

::. GRUPA TARDIS .::

#6 Jack Gryffin

Jack Gryffin

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 06.01.2005 - |19:36|

Dodatki są dwa (a przynajmniej ja o tylu wiem):
- We Stand Alone Together (i to o tym mówiesz Yoek)
oraz
- The Making - to już strona techniczna tworzenia serialu ale też bardzo wciągająca.

Oba dodatki są bardzo rzadko na sieci ale czasami się pojawiają.

Wyświetl post

Dzięki bardzo :)

PZDR Yoek
  • 0
Mamy dokładnie tyle wolności ile jesteśmy wstanie sobie wywalczyć i dokładnie tyle ile jesteśmy w stanie obronić!!!

#7 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 15.01.2005 - |00:50|

SERIAL był rewelacyjny,ogladalem go 2 razy.Faktyvcznie plusem było to ,że grali nie znani aktorzy.....to jeden z moich ulubionych seriali
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#8 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 18.03.2005 - |13:11|

Najlepszy serial nie sf jaki oglądałem można powiedzieć że kultowy mam całe 10 odcinków i już nie wiem ile razy go obejrzałem.
  • 0

#9 Remigiusz23

Remigiusz23

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 20.03.2005 - |21:16|

Spora dawka informacji o tym serialu znajduej sie na stronce: /www.bandofbrothers.website.pl/, naprawde warto zajrzec, znajdziemy tam informacje o aktorach, zagadnieniach o kompanii E 506 pps 101 dpd, etc.

pozdrawiam <_<

Użytkownik Remigiusz23 edytował ten post 20.03.2005 - |21:18|

• 0

#10 koszopal

koszopal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 21.03.2005 - |11:30|

jak wszczeniejsi rewelacyjny serial!!!
koszopal :D
  • 0

#11 Pietrol

Pietrol

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 28.03.2005 - |15:01|

Najlepszy serial wojenny jaki w życiu widziałem :D
  • 0

#12 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.09.2005 - |13:05|

Jest to rzeczywiście najlepiej zrobiony serial wojenny poświęcony II Wojnie światowej. Smaczku dodają także (oprócz gry aktorów, scenariusza, reżyserów) wstawki z wypowiedziami bohaterów tamtych czasów. Wielki ukłony w stronę Spielbierga i Hanksa. W sumie to dzięku Szeregowcu Ryanowi powstał ten serial.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#13 Goa'uld

Goa'uld

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoWawa

Napisano 05.10.2005 - |22:08|

Wg mnie realistyczny i pokazujący prawdę jakim piekłem moze byc wojna dla tych wszystkich którzy jej nie widzieli - jeden z najlepszych seriali dotyczacych II wojny Światowej
  • 0

#14 bartek

bartek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 08.10.2005 - |16:04|

To zdecydowanie najlepszy wojenny serial w historii. Ładunek emocjonalny porównaywalny z filmem "Szeregowiec Ryan". Zresztą ci sami producenci. Znakomite zdjecia, swietnie zagrane. Wogóle jeden z najlepszych seriali.

Dobrze że znów powtarzają go w TV. Jeśli ktoś nie ogładał musi to zobaczyc koniecznie.
  • 0

#15 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.12.2006 - |02:41|

jak dla mnie swietny serial o 2 wojnie swiatowej :D swietny klimat i odwzorowanie pokazanych miejsc ...

ps. pozycja obowiazkowa dla fanow Call Of Duty :D
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#16 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 11.12.2006 - |09:55|

Jedna z najlepszych i najważniejszych produkcji serialowych, jaka powstała. Głównie dlatego, że jest bardzo blisko prawdy (tzn. mojego wyobrażenia o tym, jak to mogło być :) ), np. Amerykanie zabijający staruszka, bo myśleli, że to zbrodniarz wojenny... do teraz to pamiętam.
  • 0
kaminaclose.jpg

#17 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 03.03.2009 - |23:38|

ARCYDZIEŁO produkcji telewizyjnej.

Nieprawdopodobny rozmach i realizm oraz klimat prawdziwej wojny.

Szczególnie polecam oglądać w wersji HD.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#18 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 03.03.2009 - |23:48|

Ten miniserial jest genialny i jak najbardziej zasługuję na ocene nie mniejszą jak 10/10.
  • 0

#19 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 04.03.2009 - |03:20|

ARCYDZIEŁO produkcji telewizyjnej.

Nieprawdopodobny rozmach i realizm oraz klimat prawdziwej wojny.

Szczególnie polecam oglądać w wersji HD.

Z surrosound Dolby 5.1.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#20 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 05.03.2009 - |14:43|

A ja jeszcze tego nie oglądałem :/. Kiedyś włączyłem pierwsze 5 minut, ale jakoś tak wyszło że zaniechałem oglądania... Po waszych komentach widzę jednak, że warto to nadrobić.

Aha, czy dobrze pamiętam, że tam gra David Schwimmer z "Friends"?
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych