Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 060 - S05E12 - The Big One

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek (25 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano 9 (8 głosów [32.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 32.00%

3. 8 (3 głosów [12.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.00%

4. 7 (7 głosów [28.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 28.00%

5. 6 (2 głosów [8.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.00%

6. 5 (3 głosów [12.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.00%

7. 4 (2 głosów [8.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.00%

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.11.2010 - |16:39|

The Big One (było: Through a Glass, Darkly)

Użytkownik psjodko edytował ten post 13.12.2010 - |21:46|

::. GRUPA TARDIS .::

#2 vcarter

vcarter

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 13.12.2010 - |12:58|

komentarz na szybko: szkoda gadać - fatalny odcinek :(
  • 0

#3 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 13.12.2010 - |13:27|

Widać że mieli dwie wersje - w 15 minut rozwiązać fabułę, a reszta w zależności od tego czy będzie 6ty sezon czy nie. Fajnie że będzie, niefajnie że odcinek jest naciągany jak guma od portek... Szkoda, bo to co szykowali mogło być wstrząsające biorąc pod uwagę ostatnie odcinki...
  • 1

#4 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 13.12.2010 - |14:40|

Nie podobało mi się. Jestem zawiedziony.
  • 0

#5 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 13.12.2010 - |14:59|

Wiele osób będzie zawiedzionych i będzie narzekać, jednak według mnie odcinek był całkiem dobry. Nie każdy sezon musi się kończyć w spektakularny sposób. W dodatku biorąc pod uwagę zakończenie poprzedniego sezonu, dobrą decyzją był brak próby pobicia wydarzeń które miały miejsce podczas finału 4 sezonu. Odcinek naciągany ? A czego tu się spodziewać ? Gdyby nie to "naciąganie" to nie mielibyśmy 5 sezonów Dexter'a, gdyż jego historia zakończyłaby się już dużo wcześniej. Jednak biorąc pod uwagę specyfikę serialu, myślę że można wybaczyć scenarzystom to w jaki sposób postanowili rozwiązać pewne wątki. Przy obecnym biegu wydarzeń myślę że serial powinień skończyć się na 6 lub 7 sezonie, gdyż coraz trudniej będzie wprowadzać interesujące wątki. Dexter jest coraz bliżej końca, pytanie tylko czy to kim jest wyjdzie na jaw czy być może Dexter zginie podczas finału serialu zabierając swoją tajemnicę do grobu... W sumie to zakończenie widzę właśnie w taki sposób, Dexter ginie i mamy ostatni, kilkuminutowy, monolog w jego wykonaniu który podsumowuje to co miało miejsce podczas wszystkich sezonów, taki ostateczny zarys, analiza i refleksja nad jego postacią przez niego samego.

7/10
  • 0

#6 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 13.12.2010 - |18:22|

Odcinek nazywał się "The Big One" a nie "Through a Glass, Darkly" czyżby miało to związek z przyszykowanymi dwiema wersjami odcinka?

Jak dla mnie to odcinek był świetny, w sumie wiadomo już było wcześniej, że Dex nie wpadnie ani nie umrze. Za to konfrontacja Jordan - Dexter była doskonała. Leżał przywiązany i jeszcze starał się manipulować i nabruździć. Mnie tam zadowoliło.
  • 0

#7 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.12.2010 - |18:51|

Odcinek finałowy doskonale odzwierciedla słabość całego sezonu.

Przy poprzednich odcinkach nawet nie chciało mi się logować, żeby coś napisać. Teraz zalogowałem się z "obowiązku". ;) Finał cienki jak nie wiem co! Na mój gust najgorszy finał, ze wszystkich sezonów Dextera. Załatwienie arcywroga Chase'a było trywialne. Podobnie jak monolog Debry za kotarką. Quinn wdzięczny Deksowi?? WTF?! To wybitnie nie w tym kierunku miało iść...

I faktycznie coś jest na rzeczy z dwoma wersjami odcinka. Pamiętam, że w zapowiedzi finału była scena z Debrą, która w campusie ma wymierzony pistolet i z niedowierzaniem mówi: "Dexter??". Tej sceny w finale w ogóle nie uświadczyliśmy.

Jak dla mnie odcinek 4/10.
Ocena sezonu: 5/10.
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#8 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 13.12.2010 - |19:22|

Swoją drogą po sezonie 4 jak i każdym nie mogliśmy się doczekać kolejnego. Przypomnijcie sobie jakie były odczucia po finale 4 a jakie teraz. Finał 5 zamiast przyciągać do obejrzenia kolejnego sezonu, to nie dość, że tego w ogóle nie robi to jeszcze odpycha i mamy czekać na niewiadomo co, 10 miesięcy... komuś się chyba coś pomyliło.
W pierwszych 7 odcinkach nic się nie działo... to nie był ten sam Dexter. Dopiero od 8 odcinka było wiadomo o co chodzi w sezonie. Czyli mamy Lumen + tajemniczą grupę ludzi którzy mordują kobiety dla zabawy. Wszystko zostało to zakończone jak to ktoś wyżej pisał trywialnie. Przez 4 dobre odcinki w sezonie szykowali nas na wielkie bum, którego w ogóle nie było. Sam wątek Jordana na siłę.. już nie wspominając o jego wisiorku i tej całej Emily. Szykowali nas na niewiadomo co, a został szybko prosto zabity na stole bez większych problemów i w jakże dogodnym miejscu gdzie był sam na dwóch. Wątek Liddego, też zakończony w podobny sposób, ot tak Dexter zabija sobie go w vanie. Na co było prowadzić ten wątek przez wiele odcinków żeby dosłownie nic z tego nie wyszło ? Quinn nie widział nagrań Liddego, powiedział tylko o zatrzymaniu ale też nawet nie wspomniał o Dexsie. Teraz Dex ocalił Quinna i ten jest mu wdzięczny i wszystko jest ok, myślę, że Quinn nawet nie podejrzewa Dexa o zabicie Liddego. No i Lumen.. to, że odchodzi było dla mnie zaskoczeniem i kompletnie nie spodobał mi się taki obrót sprawy, lecz być może jej obecność o boku Dextera wykluczała by dlasze prowadzenie histori w 6 sezonie, w którym nie mamy kompletnego pojęcia co zobaczymy, ale sądząc po tym, że zabrali mu partnerkę chyba happy endu nie zobaczymy. Zostawiająć widza po finale z negatywnymi odczucia co do odcinka bez żadnej wskazówki na to co zobaczymy w następnym sezonie i z poczuciem, że 5 była bez sensu, plus 10 miesięcy czekania nie jest dobrym sposobem na zachęcenie mnie do obejrzenia 6 sezonu. Po poprzednich finałach już odrazu chciałem kolejny odcinek, a teraz nie tyle, że nie mam ochoty to jeszcze jestem zniesmaczony i zawiedziony. Mamy czystą kartę, tak jakby w ogóle 5 sezonu nie było, bo taka prawda. Na prawdę twórcy muszą stanąć na głowie, żeby zakończyć ten serial z klasą i zrobić dobry 6 sezon.
  • 0

#9 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 13.12.2010 - |20:41|

Bardzo słaby odcinek. Wygląda jak poskładany na szybko. Zgadzam się, że mogli mieć coś innego na myśli i po decyzji telewizji o przedłużeniu musieli się dostosować. Możliwe, że do końca nie wiedzieli czy Lumen zostanie, nie wiedzieli czy będzie to ostatni, stąd musieli być przygotowani na zbyt wiele ewentualności i słabo to wyszło.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#10 gregohr

gregohr

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 13.12.2010 - |20:42|

Quinn nie widział nagrań Liddego, powiedział tylko o zatrzymaniu ale też nawet nie wspomniał o Dexsie. Teraz Dex ocalił Quinna i ten jest mu wdzięczny i wszystko jest ok, myślę, że Quinn nawet nie podejrzewa Dexa o zabicie Liddego.

a ja sądzę, że Joseph wszystkiego się domyślił- dlatego też nie chciał rozmawiać z Deb. Po pierwsze nie chciał jej stracić przez ponowne oskarżenie Dexa, po drugie nie chciał, żeby cierpiała... I to "I owe You one"- można pomyśleć,że obiecał Dexowi, że jak ten kiedyś wpadnie,tomu pomoże.
  • 0
...take a look, to the sky, just before You die- it's the last time he will...

#11 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 13.12.2010 - |21:45|

Myślę, że narzekacie, ponieważ wiecie, iż będzie następny sezon. Dla mnie odcinek był dobrym podsumowaniem. Po pierwsze zakończył wszystkie ważne wątki (tak na prawdę Deb nie musi się wcale dowiadywać wszystkiego o Dexie, mnie to do szczęścia nie jest potrzebne, tak jak to żeby Dex wpadł, lub zginął) . Po tym odcinku serial by się mógł właściwie zakończyć dając niedopowiedzianą perpektywę na lepszą przyszłość (taki odjazd mściciela w stronę zachodzącego słońca :D). Jest nadzieja, że mroczna strona Dexa też się może "wypalić". Jest sugestia że droga do normalności wiedzie przez rodzinę. Konflikt z Quinnem nie tylko wygasł ale zmienił się akceptację (choć może niechętną) Deb się wreszcie przełamała w swojej zbroi "sumiennego policjanta", wypuszczając "sprawiedliwego mordercę". A w poprzednich sezonach coś takiego było nie do pomyślenia. Dała tym samym Dexowi nadzieję akceptacji - czego chłop pragnie najbardziej. Jak widać stosunki z dziećmi się ustabilizowały - nawet chcą z nim spedzić wakacje. Pełna sielanka, brakuje jeszcze napisów, że żył długo i szczęśliwie do pełnego Happy Endu. Co to daje widzom? Przede wszystkim koniec z którym od biedy się mozna pogodzić- jakby winikły jakieś problemy i następny sezon poszedł nagle do piachu - jak również koniec po którym mozna by sobie odpuścić 6-ty sezon gdyby go całkowicie spaszczono albo gdyby miał się skończyć dla fanów szczęśliwych zakończeń źle dła głównego bohatera (co być może właśnie producenci mają na mysli ulegając presji tej części widowni która chce zakończenia na krzesle elektrycznym :D)
  • 0

#12 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 13.12.2010 - |21:45|

Odcinek nazywał się "The Big One" a nie "Through a Glass, Darkly" czyżby miało to związek z przyszykowanymi dwiema wersjami odcinka?

Rzeczywiście zmieniono tytuł w "ostatnich" dniach :)

::. GRUPA TARDIS .::

#13 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 13.12.2010 - |22:59|

Jest sugestia że droga do normalności wiedzie przez rodzinę.

Gdzie ją zauważyłeś? Poprzedni sezon myślę dobrze pokazał, że rodzina Dexterowi tylko przeszkadzała. ;)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#14 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.12.2010 - |23:02|

Nie uświadczyliśmy, bo i w zapowiedzi czegoś takiego nie było!
Debra powiedziała jedynie "Nie ruszaj się". I nie wiedziala, do kogo kieruje te słowa :]

A możliwe, dawno oglądałem ten odcinek. ;) Ale sugerowało, że Deb przyłapie brata.

A ta blondyna, do której Jordan miał słabość? Nosił fiolkę jej krwi. Zależało mu na niej. I co? Dwa razy przyłożył jej pogrzebaczem, jak gdyby nigdy nic. Fail!

Nie było pier%$%#^cia, jak mawia młodzież...
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#15 Milo

Milo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 13.12.2010 - |23:45|

Szału nie ma, średnie zakończenie średniego sezonu. Było kilka odcinków trzymających w napięciu, ale reszta taka nijaka jak w sezonie trzecim. Zakończenie słabe, zero dramaturgii, a zabicie Chase'a i scena z kotarą - szkoda gadać, to samo sprawa Liddego i Quinna. Jedye co można zaliczyć na plus to zakończenie wszystkich wątków co nam daje np. jeden albo dwa sezony na zakończenie serialu w jakiś porządny sposób. Wiele wątków w tym sezonie zostało zupełnie niepotrzebnie poruszonych, np. cała sprawa braci fuentes chyba była tylko po to, żeby pokazać jaką suką jest Laguerta. Czekam na szósty sezon aczkolwiek nie ma już tych emocji jak po czwartym.
  • 0

#16 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.12.2010 - |15:14|

No i po finale, który jakoś specjalnie nie zachwycił. Właściwie powiedziałbym, że najsłabszy z dotychczasowych. Apetyt był na jakąś niezłą akcję, a tu nic. Mogli równie dobrze zakończyć po tym jak nasz duecik pozbył się ciała Chase'a, a twórcy zaserwowali nam jakieś dodatkowe 15-20 minut smętów i zbędnej gadki o niczym.
Po cichu liczyłem, że Debra pozna mroczny sekret swojego braciszka, ale twórcy mieli jednak inne plany. Byłoby fajnie zobaczyć jak by to przyjęła.
Z tym Quinnem też jakoś gładko wybrnęli. I podziękowania dla Dexa z jego strony. I co teraz Quinn zachowa swoje podejżenia dla siebie. W sumie gdyby nie Dex to Quinn by nie miał tych klopotów.
Za finał 7/10. Cały sezon 7,5/10, niestety średnich odcinków było więcej niz tych dobrych.

Do moderatorów: przydałby się temat z podsumowaniem sezonu.
  • 0

#17 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 14.12.2010 - |17:49|

Bardzo przeciętny finał.
Sam odcinek był jednym ze słabszych tego sezonu.
Podobnie jak delta1908 liczyłem na to, że Debra pozna sekret Dexa.
Teraz scenarzyści mają ogromne pole do popisu. Wszystkie watki zakończone i można powoli myśleć o zakończeniu serialu.
  • 0

#18 pochlast

pochlast

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 14.12.2010 - |18:14|

Jakże pięknie mógł się zakończyć sezon, gdyby twórcy mieli jaja: Deb, po swoim monologu do kotary, mimo wszystko odsłania ją i w ciężkim szoku rzuca "Oh, [cenzura!]...". Cięcie. Napisy.
Jakże inna byłaby tu dyskusja, jakże innego wydźwięku nabrałby finał, a i cały sezon w notowaniach zyskałby dzięki ostatnim sekundom finałowego epizodu. Z niecierpliwości w oczekiwaniu na kolejny sezon znosiłbym jajka wytłaczankami.
To by oznaczało zakończenie serii na sezonie 6-tym, z klasą, z opinią jednego z najlepszych seriali. Ale cóż, pozostaje tylko prawdopodobnie przeciągnięcie Dextera na 7 sezonów, czyli wielka niewiadoma.

Użytkownik pochlast edytował ten post 14.12.2010 - |18:16|

• 0
Dołączona grafika

#19 goral_222

goral_222

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 14.12.2010 - |21:11|

Finał przeciętny i to bardzo, ale cóż nie zawsze są święta ;) Dziwne z tym tytułem odcinka zmienionym w ostatniej chwili. Chyba tak jak piszecie mogli mieć dwie wersje zależnie od tego, czy byłby 6 sezon, czy tez nie. Jednak pomimo niezbyt udanego zakończenia i tak będę czekał na następny sezon żeby zobaczyć co też wymyślą.

Są jakieś informacje czy 6 sezon będzie ostatnim ?
  • 0

#20 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 14.12.2010 - |21:31|

Są jakieś informacje czy 6 sezon będzie ostatnim ?

Ma byc 7 sezonów ..... 

Użytkownik johnass edytował ten post 14.12.2010 - |21:44|
Zbędne cytowanie całości

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych