Skocz do zawartości

Zdjęcie

LOST a książki Dukaja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 25.05.2010 - |14:44|

Wszyscy wiemy jak skończył się serial, normalne że opinie na temat finału są skrajnie różne (mamy tu w końcu konflikt Man of Science/Man of Faith). Wszystkim osobom z drugiej grupy polecam książki Dukaja, które wg mnie są bardzo podobne do tego serialu. Autor pisze o ważnych rzeczach w konwencji fantasy/science fiction/alternatywnych rzeczywistości i tak samo jak w LOST nie wyjaśnia wszystkiego zostawiając to do interpretacji czytelnika. Gorąco polecam, przede wszystkim "Inne pieśni" i zbiór opowiadań "W kraju niewiernych" zawierający "Katedrę" na podstawie której Tomek Bagiński nakręcił swoją animację. Pozdrawiam fanów LOST, mam nadzieję, że to forum teraz nie zamilknie :)
  • 0

#2 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 25.05.2010 - |15:57|

Dukaj jest genialnym wizjonerem. pamietam jak kilka lat temu duskutowalismy paralele pomiedzy BSG a Perfekcyjna Niedoskonaloscia. Rzeczzywiscie jesli chodzi o nastroj final Lost, moze porownac z niektorymi watkamiz prozy Dukaja. mis ie tu narzuca w szczegolnosci niewymieniony przez przedmowce Lod.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#3 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 25.05.2010 - |17:11|

Proszę nie porównywać świetnej i inteligentnej prozy Dukaja z tym niedorobionym serialem. :angry:
  • 0
http://magory.net - moja strona

#4 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 25.05.2010 - |17:28|

To nie miejsce na ocenę serialu. Celem tego tematu miało być polecenie twórczości Dukaja osobom, które oglądały LOST i podobał im się pomimo braku odpowiedzi. Jestem pewny, że spodobają im się dzieła Dukaja, które, to fakt, są dużo bardziej ambitne. Za Lód wezmę się w wakacje :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych