Niewyjaśnione zagadki w LOST.
Napisano 25.05.2010 - |09:43|
Wpadłem na pomysł, żeby spróbować wypisać WSZYSTKIE niewyjaśnione zagadki w LOST.
Dopisujcie do listy, a ja zacznę :-).
Nie wiadomo po co były:
1. Dharma,
2. Lodowe kółko przesuwające wyspę,
3. Misie polarne,
Zbędnymi wątkami były:
1. Cała otoczka wokół Dharmy,
2. Cała historia sprowadzenia na Wyspę Juliet, leczenia bezpłodności u kobiet, a właściwie tego, że kobiety po porodzie umierały
3. LICZBY! Jeżeli były po prostu "liczbą porządkową" numerującą głównych Rozbitków jako kandydatów to jest to w zupełności bez sensu, bo przecież Jack w efekcie sam zdecydował, że to on chce być "wybrańcem", a sam przekazał pałeczkę Hugo...
Nie wiemy:
1. Dlaczego Locke został uzdrowiony na Wyspie,
Napisano 25.05.2010 - |10:34|
Napisano 25.05.2010 - |14:46|
Witam!
Wpadłem na pomysł, żeby spróbować wypisać WSZYSTKIE niewyjaśnione zagadki w LOST.
Dopisujcie do listy, a ja zacznę :-).
Nie wiadomo po co były:
1. Dharma,
2. Lodowe kółko przesuwające wyspę,
3. Misie polarne,
Zbędnymi wątkami były:
1. Cała otoczka wokół Dharmy,
2. Cała historia sprowadzenia na Wyspę Juliet, leczenia bezpłodności u kobiet, a właściwie tego, że kobiety po porodzie umierały
3. LICZBY! Jeżeli były po prostu "liczbą porządkową" numerującą głównych Rozbitków jako kandydatów to jest to w zupełności bez sensu, bo przecież Jack w efekcie sam zdecydował, że to on chce być "wybrańcem", a sam przekazał pałeczkę Hugo...
Nie wiemy:
1. Dlaczego Locke został uzdrowiony na Wyspie,
Po pierwsze:
1. Dharma była po to by badać właściwości wyspy, które nie są jasne. Mi to wystarczy.
2. Lodowe kółko było po to, by wyspy nie odnalazły niepotrzebne osoby.
3. Robiono na nich badania, testy na inteligencję, być może wytrzymałość na warunki atmosferyczne.
Drugie:
1. Mnie Dharma zawsze nudziła, wolałem dymki i inne zielone ptaki.
2. Julliet i bezpłodność - to było wyjaśnienie tego, dlaczego porywano dzieci.
3. Liczby. Rzeczywiście nie wiem po co są, myślę, że na DVD to wyjaśnią, choć to zbędne zdzieranie kasy z widzów.
Trzecie:
1. Locke został uzdrowiony, bo wyspa ma takie właściwości. Dlatego też była tam Dharma i sprawdzano jak można ją wykorzystać pod każdym względem. Jakie zwierzęta tam przeżyją, jak działa ludzki organizm itd.
Użytkownik Northim edytował ten post 25.05.2010 - |14:47|
Napisano 25.05.2010 - |17:03|
Na pewno dopisze się jeszcze w temacie, ale teraz kilka pytań, które przychodzą mi do głowy.
Nie ma tu wątpliwości typu "czym jest wyspa lub klątwa liczb". Rozumiem, że na niektóre kwestie lepiej nie odpowiadać. Ba Ja nawet nie chcę znać na nie odpowiedzi!
Pytam więc o same konkrety:
1. Kto, kiedy i w jaki sposób zbudował posąg.
2. Kim jest "ten który ocali nas wszystkich" Kto w ogóle wymyślił zawołanie "co leży w cieniu posągu". Prawdopodobnie Jacob, ale tak ciężko było dać jedną scenę w której padają te zdania?
3. Jak do cholery miał na imię Człowiek w czerni. Na pewno jakieś imię miał. To, że matka (ta biologiczna) wybrała tylko jedno dla Jacoba, nie znaczy, że zwracano się do niego "ej ty chłopcze". Niby to nie jest istotne, ale świadczy o kompletnej ignorancji twórców wobec widowni. Chyba nie trudno się domyślić, że jednak widzowie chcieliby to wiedzieć.
4. Kto zabił pozostałych pasażerów Ajira 316, których ciała znalazł (chyba w 6x08) Sawyer?
5. Kto strzelał do rozbitków w łódce gdy ci skakali w czasie?
6. W jaki sposób przybrana matka Jacoba zabiła tych z którymi przebywał jej drugi syn i zakopała studnię? Czyżby to w nią wcielał się wcześniej czarny dym? Nie wiadomo.
7. Skąd Jacob wiedział tyle o wyspie skoro w momencie gdy został strażnikiem nie wiedział nic.
8. Dlaczego Jacob i człowiek w czerni nie mogli się nawzajem pozabijać? Co to za wyjaśnienia "sprawiłam tak żebyście nie mogli się nawzajem skrzywdzić". To samo dotyczy Bena i Widmore'a. W 4x09 nie mogli, ale już w 6x16 było to możliwe?
Proponuje dyskusję z następnie zebranie w ładnie zredagowaną całość tej listy i umieszczenie jej w pierwszym temacie wątku. Nie pogniewałbym się również za "przypięcie" tematu.
Użytkownik baku edytował ten post 25.05.2010 - |17:11|
Napisano 25.05.2010 - |17:25|
10. Czy MiB był bratem Jacoba, czy jakimś dymem z piekła rodem, z wspomnieniami brata?
11. Czemu Othersi nie porwali Jacka, Kate, Sawyera i Locka mając ich na muszkach w 2x11, i czekali aż do finału? (wiem - zapychanie odcinków...)
12. Za co Desmond trafił do wiezienia, z którego wychodzi na początku Live Together, Die Alone?
13. Czemu skoro MiB nie może przyjmowac postaci innych ludzi po przejąciu ciała Locka, w 5x12 pojawia się jako Alex przed Benem?
14. Co robiły hieroglify w Swanie?
15. Czemu po Incydencie kobiety zaczęły umierać podczas ciąży, a wcześniej było normalnie?
Napisano 25.05.2010 - |21:53|
Jako, że to mój drugi post to kontynuuję swoją numerację:
9. Kto zamieszkiwał chatkę? Chyba bardziej był to człowiek w czerni (jest kilka wskazówek sugerujących właśnie jego), ale pewności nie ma.
10. Kto przerwał krąg z popiołu (chyba popiołu, bo tego też nie jesteśmy pewni) wokół chatki i co bardziej interesujące kto uwięził tam jej mieszkańca.
11. Kto zbudował świątynię? Budowla nader okazała, a przecież sama się nie wzniosła.
12. Kto lub co wskrzesiło Sayida? Chyba nie samo źródło, bo ono służyło leczeniu. Zresztą inni byli bardzo zdziwieni tym zmartwychwstaniem. Sayid nie odczuwał emocji, więc chyba nie wrócił całkiem do życia.
13. Jak wiemy człowiek w czerni wcielał się w ojca Jacka. W jaki sposób więc Christian ukazuje mu się w szpitalu (już po opuszczeniu wsypy przez Oceanic 6), skoro MiB był więziony na wyspie i nigdy jej nie opuścił?
14. Czy to Jacob zbudował latarnię i to on napisał tam nazwiska kandydatów?
15. W jakich okolicznościach i kiedy Ilana poznała Jacoba. Wydawała się wiedzieć całkiem sporo, więc chyba coś ciekawego jej powiedział.
Napisano 25.05.2010 - |23:59|
Christian? Wychodziło by wtedy na to, że nie był więziony ale chroniony przed dymkiem aby dymek nie mógł przejąć jego ciała. Zgadzało by się to biorąc pod uwagę chronologię wydarzeń? (heh, szkoda że to rzecz względna)9. Kto zamieszkiwał chatkę? Chyba bardziej był to człowiek w czerni (jest kilka wskazówek sugerujących właśnie jego), ale pewności nie ma.
Użytkownik Dinsdale edytował ten post 26.05.2010 - |00:06|
Napisano 26.05.2010 - |00:40|
Calkiem mozliwe, ze strzelali sami do siebie.5. Kto strzelał do rozbitków w łódce gdy ci skakali w czasie?
Użytkownik Jonasz edytował ten post 26.05.2010 - |00:40|
Genesis
Napisano 26.05.2010 - |05:48|
Christian? Wychodziło by wtedy na to, że nie był więziony ale chroniony przed dymkiem aby dymek nie mógł przejąć jego ciała. Zgadzało by się to biorąc pod uwagę chronologię wydarzeń? (heh, szkoda że to rzecz względna)9. Kto zamieszkiwał chatkę? Chyba bardziej był to człowiek w czerni (jest kilka wskazówek sugerujących właśnie jego), ale pewności nie ma.
Christian nie żyje, a człowiek w czerni posługiwał się jego ciałem, więc chyba raczej niemożliwe. Chociaż teoria ciekawa.
Calkiem mozliwe, ze strzelali sami do siebie.5. Kto strzelał do rozbitków w łódce gdy ci skakali w czasie?
Tylko czemu nie zostało to pokazane? To jest jedna 2 min scena, którą można było dołączyć nawet do finału (była okazja).
Napisano 26.05.2010 - |07:14|
Jak Libby wylądowała w wariatkowie?
Dlaczego Sun, Frank i Ben nie przenieśli się do 1977?
Co miał na myśli Richard mówiąc "widziałem jak oni wszyscy umierali?"
Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.
Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).
Napisano 26.05.2010 - |12:28|
Za samowolne oddalenie sie (gdy szukal Faradaya w Oxfordzie)Jak Desmond wylądował w więzieniu?
Za uporczywe twierdzenie, ze byla dziewczyna jednego z najbogatszych obywateli LA, gdy spedzili czas na tajemniczej Wyspie po katastrofie samolotowej, ktorej nie bylo.Jak Libby wylądowała w wariatkowie?
Bo nie byli kandydatamiDlaczego Sun, Frank i Ben nie przenieśli się do 1977?
Zyl wprawie 200 lat, mial wiec czas zobaczyc wielu smiertelnikow odchodzacych do lepszego wiecznego zycia.Co miał na myśli Richard mówiąc "widziałem jak oni wszyscy umierali?"
Na kazde pytanie jest odpowiedz. Wystarczy pomyslec.
Genesis
Napisano 26.05.2010 - |12:42|
Po finale sam chciałem założyć taki temat, ale nie miałem siły po tym, jak okazało się, że zostałem przez jaśnie twórców zrobiony na szaro.
Na pewno dopisze się jeszcze w temacie, ale teraz kilka pytań, które przychodzą mi do głowy.
Nie ma tu wątpliwości typu "czym jest wyspa lub klątwa liczb". Rozumiem, że na niektóre kwestie lepiej nie odpowiadać. Ba Ja nawet nie chcę znać na nie odpowiedzi!
Pytam więc o same konkrety:
1. Kto, kiedy i w jaki sposób zbudował posąg.
2. Kim jest "ten który ocali nas wszystkich" Kto w ogóle wymyślił zawołanie "co leży w cieniu posągu". Prawdopodobnie Jacob, ale tak ciężko było dać jedną scenę w której padają te zdania?
3. Jak do cholery miał na imię Człowiek w czerni. Na pewno jakieś imię miał. To, że matka (ta biologiczna) wybrała tylko jedno dla Jacoba, nie znaczy, że zwracano się do niego "ej ty chłopcze". Niby to nie jest istotne, ale świadczy o kompletnej ignorancji twórców wobec widowni. Chyba nie trudno się domyślić, że jednak widzowie chcieliby to wiedzieć.
4. Kto zabił pozostałych pasażerów Ajira 316, których ciała znalazł (chyba w 6x08) Sawyer?
5. Kto strzelał do rozbitków w łódce gdy ci skakali w czasie?
6. W jaki sposób przybrana matka Jacoba zabiła tych z którymi przebywał jej drugi syn i zakopała studnię? Czyżby to w nią wcielał się wcześniej czarny dym? Nie wiadomo.
7. Skąd Jacob wiedział tyle o wyspie skoro w momencie gdy został strażnikiem nie wiedział nic.
8. Dlaczego Jacob i człowiek w czerni nie mogli się nawzajem pozabijać? Co to za wyjaśnienia "sprawiłam tak żebyście nie mogli się nawzajem skrzywdzić". To samo dotyczy Bena i Widmore'a. W 4x09 nie mogli, ale już w 6x16 było to możliwe?
Proponuje dyskusję z następnie zebranie w ładnie zredagowaną całość tej listy i umieszczenie jej w pierwszym temacie wątku. Nie pogniewałbym się również za "przypięcie" tematu.
1. Najprawdopodobniej Egipcjanie. Posąg to Tawaret.
2. Jacob
3. Samuel
4. Widmore?
5. Pewnie sami do siebie.
8. Myślę, że jak najbardziej mogli się pozabijać. Po prostu Matka stworzyła dla nich coś a la 10 przykazań - nie zabijaj.
9. Co robiły kości niedźwiedzi polarnych na pustyni.
10. Czy MiB był bratem Jacoba, czy jakimś dymem z piekła rodem, z wspomnieniami brata?
11. Czemu Othersi nie porwali Jacka, Kate, Sawyera i Locka mając ich na muszkach w 2x11, i czekali aż do finału? (wiem - zapychanie odcinków...)
12. Za co Desmond trafił do wiezienia, z którego wychodzi na początku Live Together, Die Alone?
13. Czemu skoro MiB nie może przyjmowac postaci innych ludzi po przejąciu ciała Locka, w 5x12 pojawia się jako Alex przed Benem?
14. Co robiły hieroglify w Swanie?
15. Czemu po Incydencie kobiety zaczęły umierać podczas ciąży, a wcześniej było normalnie?
9. Pewnie Dharma testowała na niedźwiedziach podróże w czasie. Jeden z miśków trafił na pustynię i tam padł.
Asthariel proponuję żeby każdy zaczynał numerację od 1 z uwagi na to, że część rzeczy może się pokrywać. Potem analiza i zebranie w całość. Tak chyba będzie łatwiej.
Jako, że to mój drugi post to kontynuuję swoją numerację:
9. Kto zamieszkiwał chatkę? Chyba bardziej był to człowiek w czerni (jest kilka wskazówek sugerujących właśnie jego), ale pewności nie ma.
10. Kto przerwał krąg z popiołu (chyba popiołu, bo tego też nie jesteśmy pewni) wokół chatki i co bardziej interesujące kto uwięził tam jej mieszkańca.
11. Kto zbudował świątynię? Budowla nader okazała, a przecież sama się nie wzniosła.
12. Kto lub co wskrzesiło Sayida? Chyba nie samo źródło, bo ono służyło leczeniu. Zresztą inni byli bardzo zdziwieni tym zmartwychwstaniem. Sayid nie odczuwał emocji, więc chyba nie wrócił całkiem do życia.
13. Jak wiemy człowiek w czerni wcielał się w ojca Jacka. W jaki sposób więc Christian ukazuje mu się w szpitalu (już po opuszczeniu wsypy przez Oceanic 6), skoro MiB był więziony na wyspie i nigdy jej nie opuścił?
14. Czy to Jacob zbudował latarnię i to on napisał tam nazwiska kandydatów?
15. W jakich okolicznościach i kiedy Ilana poznała Jacoba. Wydawała się wiedzieć całkiem sporo, więc chyba coś ciekawego jej powiedział.
9. MiB który udawał Jacoba by w ten sposób manipulować Benem.
11. Dawni mieszkańcy wyspy
12. źródło
14. Na to wychodzi
Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.
Napisano 26.05.2010 - |13:49|
9. Pewnie Dharma testowała na niedźwiedziach podróże w czasie. Jeden z miśków trafił na pustynię i tam padł.
Absolutnie niemożliwe. Na pustynię trafiało się po przekręceniu kółka najwyraźniej, a jak mógł to zrobić niedźwiedź?
Napisano 26.05.2010 - |14:12|
Absolutnie niemożliwe. Na pustynię trafiało się po przekręceniu kółka najwyraźniej, a jak mógł to zrobić niedźwiedź?
Po przekręceniu koła przesuwało się wyspę. Teleportowało się różne rzeczy, w tym pewnie niedźwiedzie polarne przez to pomieszczenie gdzie Ben wnosił metalowe przedmioty.
Napisano 26.05.2010 - |16:16|
Wiem, że wiele rzeczy można z duża pewnością zgadnąć (i nic ponadto), ale przecież nie o to chodzi.
Użytkownik baku edytował ten post 26.05.2010 - |16:17|
Napisano 26.05.2010 - |16:34|
W jaki sposób to byłoby możliwe? Oni strzelali tylko do tyłu, a goście z drugiej łódki do przodu.
Istnieje zawsze możliwość że to byli np ludzie Widmore'a.
Napisano 26.05.2010 - |17:30|
Locke widzial sam siebie walacego glowa w hatch. Takze w jakiejsc innej linni czasowej (zakladanie, ze widzielismy wszystko jest bledne, zycie sie toczylo takze po wylaczeniu kamer) mogli gonic samych siebie.Calkiem mozliwe, ze strzelali sami do siebie.5. Kto strzelał do rozbitków w łódce gdy ci skakali w czasie?
W jaki sposób to byłoby możliwe? Oni strzelali tylko do tyłu, a goście z drugiej łódki do przodu.
Istnieje zawsze możliwość że to byli np ludzie Widmore'a.
Genesis
Napisano 26.05.2010 - |18:00|
W tym serialu raczej pokazywało się, jak bohaterowie walczą o swoje życie. Uważam, że podróż ekipy Locke'a została pokazana szczegółowo - płynęli se spokojnie, nagle z tyłu pojawiła się druga łódź, doszło do strzelaniny po czym ekipa przeniosła się w lata '80. Uważam też, że bardzo dokładnie pokazywali nam ilość skoków w czasie, a także ich narastającą częstotliwość, wątpię więc by istniały jeszcze jakieś bonusowe skoki w czasie, które by były 'poza kamerą'.
Moja teoria z ludźmi Widmore'a wydaje mi się dlatego bardziej sensowna, gdyż nasi Lostowicze byli w czasach bliskich śmierci Jacoba. Widmore już wówczas przybył na Wyspę i posyłał swoich ludzi na zwiad/misje z Hydry. Tłumaczyłoby poza tym dlaczego Locke z ekipą w ogóle znaleźli tą łódeczkę przy obozie (w sensie: skąd się ona wzięła). Ludzie Widmore'a nie mogli sobie pozwolić na bycie zauważonymi, więc zaczęli pościg.
Napisano 26.05.2010 - |18:33|
@Teoria spiskowa nie żartuj w ten sposób. Nie możesz wiedzieć kto zbudował posąg, świątynię i jak miał na imię facet w czerni, bo zwyczajnie te odpowiedzi nie padają. Ten temat nie jest od domysłów tylko od przedstawienia faktów. Jeśli masz jakieś potwierdzenia tego co piszesz chętnie zobaczę. Jeśli coś zostało wyjaśnione to oczywiście napisz (mogłem coś przeoczyć), ale przy okazji podaj w którym odcinku.
Wiem, że wiele rzeczy można z duża pewnością zgadnąć (i nic ponadto), ale przecież nie o to chodzi.
Ja nie żartuję. Tawaret można sobie poszukać w necie i porównać z posągiem + hieroglify i ankh idealnie pasują do Egipcjan. Posąg wybudowali zapewne po to po co buduje się posągi. I jeśli mnie pamięć nie myli w jakimś wywaidzie Emerson potiwerdził, że to Tawaret.
Imię MiB wyjawiono tuż po finale.
http://uk.eonline.co..._real_name.html
Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 26.05.2010 - |18:51|
Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.
Napisano 26.05.2010 - |23:01|
A sprawa z imieniem to jawna kpina. Nie mam zamiaru oglądać jakiś filmików (zresztą nawet teraz nie działają) w którym prezenterka może sobie powiedzieć cokolwiek. Nie pojmuję jak w odcinku 6x15 zamiast słów Jacoba "wybacz mi bracie" nie mogło paść "wybacz mi Samuelu"
Owszem to imię to czysta pierdółka, nic ważnego, ale nie powiecie mi chyba, że nie chcieliście go znać (przynajmniej większość). Jest to za to doskonały przykład ignorancji twórców wobec widowni. "Chcecie wiedzieć - a guzik, my za to mamy niezły ubaw"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych