Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 030 - S02E10 - Resurgence

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
140 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (106 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (37 głosów [34.91%] - Zobacz)

Procent z głosów: 34.91%

2. 9,5 (24 głosów [22.64%] - Zobacz)

Procent z głosów: 22.64%

3. 9 (19 głosów [17.92%] - Zobacz)

Procent z głosów: 17.92%

4. 8,5 (7 głosów [6.60%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.60%

5. 8 (11 głosów [10.38%] - Zobacz)

Procent z głosów: 10.38%

6. 7,5 (3 głosów [2.83%] - Zobacz)

Procent z głosów: 2.83%

7. 7 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

Procent z głosów: 0.94%

8. 6,5 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

9. 6 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.94%] - Zobacz)

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 12.03.2010 - |19:10|

Odcinek 10 - "Resurgence".

Użytkownik biku1 edytował ten post 19.11.2010 - |21:58|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 01.12.2010 - |08:43|

Porządny odcinek, szkoda, że nie pokazali co zrobiła Cloei.. zdecydowanie za mocny 5 miesięczny cliffhanger. Chodź określił bym to inaczej, nie tyle co za mocny a nie trafiony. Wiadomo, przecież, że statek nie wybuchnie i nikt z głównych aktorów nie umrze, więc nie jest żadnym cliffangerem. Tyle razy już coś takiego było.. jedynie to co Cloi zrobiła jest ciekawe, spodziewałem się wyjaśnienia co zrobiłą Cloi typu, że statek jakieś nie wiadomo co zrobi i zniszczy wroga a potem wydarzy się coś takiego właśnie cliffhangerowego.
Minusy.. za dużo "szczelania i wybuchów" takie sztuczne i na siłę się to wydawało. Można ten odcinek określić mianem w którym wszystko wybucha. Chodź początek elegancko wprowadzał klimat.
9/10

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 01.12.2010 - |11:37|

• 0

#3 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.12.2010 - |10:58|

Powiem że ogólnie fakt że obcy nas wykiwali bardzo dobry.

Ja się pytam dlaczego od razu nie używali podświetlnej. Ruchomy obiekt, nawet jak jest sporej wielkości dostałby mniejszych zniszczeń niż w bez ruchu.
Kolejne pytanie, pomysł z gwiazdą i zgubieniem ogona dosyć dobry, jednak widz chyba nie wiedział że w okolicy jakaś gwiazda się znajduje, a załoga już tak to pytanie czy od razu bez pomocy Telforda nie mogli zrobić tego zabiegu?
Kolejne, dla większej dramaturgii ja bym jednak sprawił że to Greer odkrył na końcu Chloe i zostawiliby nas w niepewności: "strzeli/ nie strzeli".

Poza tym odcinek kontrastu, pierwsza połowa bardzo spokojna z budowaniem napięcia, druga bardzo wybuchowa. Jak przede mną powiedziano nawet wydaje się że za bardzo... aż niemal scenariusz jak ze snu "testowego" Younga. Czekamy na wybudzenie. Jedyna korzyść z tego scenariusza że może jak decydenci w SyFY Channel to obejrzą to łakomi na takie wybuchy decydenci dwa razy się zastanowią zanim nawet pomyślą o daniu canncel.

Ogólnie odczucia dobre. Naprawdę ostatnie odcinki 7,8 i 10 bardzo przyjemnie się oglądało. 9 zwolnił, ale nie tak tragicznie.
Log65: Happy camper

#4 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.12.2010 - |11:53|

Mnie osobiście dziwi pochopne postępowanie bohaterów. W tym przypadku powinni jednak skorzystać z kamieni i skonsultować się z dowództwem na Ziemi. Jakby nie patrzeć to przecież zawarli sojusz militarny z obcą rasą, takie rzeczy powinno się konsultować z przełożonymi.
Widać, że Eli jednak dość mocno przeżywa śmierć Ginn, do tej pory udawało mi się to tłumić, jednak zaczynają się pojawiać pierwsze problemy. No i okazuje się, że problem ma swoje podłoże głębiej - m.in. w śmierci Riley'a, zapewne wydarzenia z poprzedniego odcinka także musiały się jakoś odbić na jego zdrowiu psychicznym (BTW wychodzi na to, że Cane jednak nie przeżył?).
Jestem ciekaw co zrobiła Chloe. Stawiam na to, że nie był to raczej sabotaż - niebieskim obcym zależy na zajęciu Destiny, nie jego zniszczeniu. Chyba raczej miała zamiar zrobić coś, co dałoby naszym bohaterom przewagę w walce. Czy faktycznie jest za późno, jak sama powiedziała?

Można też spekulować co będzie dalej. Destiny zostało wepchnięte w sam środek bitwy w dość kiepskim stanie. Seedship trzyma się o wiele lepiej. Nie sądzę, żeby zniszczyli Destiny (statek jest kluczowy dla niedawno wprowadzonego głównego wątku) ale co z drugim statkiem? Widzę następujące rozwiązania:
- Zostaje zniszczony podczas bitwy.
- Nasi wygrywają bitwę, obcy porzucają statek Pradawnych (mało prawdopodobne).
- Nasi wygrywają bitwę, obcy nie chcą oddać statku i odlatują w nikomu nieznanym kierunku.
- Nasi wygrywają bitwę, obcy nie chcą oddać statku i próbują odlecieć w nieznanym kierunku. Greer, Scott i grupa żołnierzy robią porządek na pokładzie. ;)

W drugim i czwartym przypadku bohaterowie mieliby do dyspozycji dwa statki. Jak wielkie możliwości to otwiera - chyba nie muszę mówić. Przede wszystkim możliwość otwarcia tunelu na Ziemię. Można by też dobudować kilka Wrót (na wszelki wypadek, gdyby znów trafili na planetę ich pozbawioną) i uruchomić jedne na pokładzie Seedshipa. Potem można by puścić go przodek, kilka dni drogi przed Destiny - jako zwiad, z niewielką załogą na pokładzie. Wrota umożliwiłyby łatwe przechodzenie pomiędzy statkami.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#5 Bady92

Bady92

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 01.12.2010 - |12:15|

Jeden z najlepszych odcinków SGU ale powrotu Telfora z odsieczą można było się spodziewać bo takie powroty już nie raz miały miejsce. Widać jakieś podobieństwo z tymi statkami do myśliwców niebieskich obcych, być może Cloe jakoś przerwie atak tym co zrobiła. Widać że Cloe została zostawiona przez tamtych obcych do ochrony Destiny, jak dotąd wszystko co robiła, robiła żeby uchronić Destiny przed destrukcją. Teraz pozostaje wyczekiwać na 2 część serii, bo same tytuły mówią że będzie ciekawie.
  • 0

#6 Marx red

Marx red

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoOstrówki

Napisano 01.12.2010 - |13:12|

Mnie osobiście dziwi pochopne postępowanie bohaterów. W tym przypadku powinni jednak skorzystać z kamieni i skonsultować się z dowództwem na Ziemi. Jakby nie patrzeć to przecież zawarli sojusz militarny z obcą rasą, takie rzeczy powinno się konsultować z przełożonymi.

Ziemia jest kilka miliardów lat świetlnych stąd. Dowódstwo nie może ich ani ukarac ani nagrodzić za podjęte decyzje. To jakby odległa kolonia a Young'a można by nazwać gubernatorem.

Widać, że Eli jednak dość mocno przeżywa śmierć Ginn, do tej pory udawało mi się to tłumić, jednak zaczynają się pojawiać pierwsze problemy.

A mówiłem mówiłem że tak będzie.

Odcinek bardzo dobry. Tylko czemu sami na to nie wpadli zeby skryć się w koronie gwiazdy. Dramatyzm trochę psuje nagły powrót Tel. w samym środku bitwy ale reszta odcinka to nadrabia. Daję 10.
  • 0
Dołączona grafika
fanatyczny wyznawca SGU

#7 infango

infango

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 96 postów
  • MiastoStrzegom

Napisano 01.12.2010 - |14:49|

Świetny odcinek, jak na ten serial wręcz przebojowy. Tylko tyle czekać na następne :(
  • 0

#8 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBydgoszcz (okolice)

Napisano 01.12.2010 - |15:08|

W takim przełomowym momencie odcinek się skonczy pozostawia to wielki niedosyt i aż nie chce się czekać tak długo
  • 0

#9 Marx red

Marx red

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoOstrówki

Napisano 01.12.2010 - |15:23|

Efekt niedosytu był jak najbardziej zamierzony.
  • 0
Dołączona grafika
fanatyczny wyznawca SGU

#10 wenus525

wenus525

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 01.12.2010 - |15:29|

I teraz proszę was wszystkich o obejrzenie SG1/Atlantis.

Mało, który bohater coś przeżywał dłużej niż jeden odcinek. Zwykle zaraz w następnym wszystko wracało do normy. Tu mamy ciągły konflikt Rusha i Younga. Elie powoli pęka. Każda z postaci nabiera unikalności-> ogromnej. Daniel został świetnie zastąpiony przez Jonasa moim zdaniem był lepszy.

Wyobrażacie sobie zastąpić Elie?

Nie wszyscy są przyjaznymi wieśniakami, a nawet Ci przyjaźni obcy mają ukryte zamiary. Rush też chciał wykiwać obcych.

Końcówka to jednak apogeum... SG1 kończył takie momenty w 2-3min. Spodziewam się, że mamy teraz temat na 4-5 odcinków. Obcy pewnie uciekną zaraz po bitwie, może tak, może nie. Będzie się działo.
  • 0

#11 Perkoz

Perkoz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 01.12.2010 - |16:02|

Ja obstawiam cztery warianty rozwiązania akcji.
1-Nasza prawie niebieska przyjaciółka wezwała niebieskich (może są też w tej galaktyce ?) , a ci nie chcąc dopuścić do zniszczenia destiny zaatakują tamtych , rozpęta się bitwa , a nasi uciekną.
2-Te istoty co odnowiły prom , i wskrzesiły tamtych uratują destiny , a co więcej dadzą nam full sprawny destiny , a nie zużyty.
3-Chloe ocali statek jakoś tam.
4-Statek rozsiewacz zrobi jakiś ciekawy manewr. W końcu ma ponoć niesamowite ilości energii na pokładzie.

A ten odcinek jest super 10/10 :D Już się doczekać nie mogę. Teraz przez 5 miesięcy będę chyba oglądał SG1 i SGA :P
  • 0

#12 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 01.12.2010 - |16:56|

Po tytule kolejnego odcinka aż boję się spekulować co będzie dalej. Mam tylko nadzieję, że nie skończą tego na jednym odcinku bo to temat rzeka. Postępowania obcych do końca nie łapię. Jak załoga Destiny zdecydowała się im pomóc oszukiwanie ich nie miało sensu. To z pewnością popsuje stosunki dyplomatyczne bo na ten deal z pomocą za możliwość połączenia się z Ziemią jakoś nie wierzę.
  • 0
don't try

#13 mjmartino

mjmartino

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 01.12.2010 - |19:46|

Może jakaś inna sieć nadaje jeszcze SGU i nie będzie takiej przerwy ;> Skyone np ;>
Jak bym wiedział że do kwietnia trzeba czekać to bym darował sobie oglądanie i obejrzał dwa na raz...
Taki Cliff to zbrodnia... ;[
Destiny nie zostanie zniszczone .. pewnie zostanie przejęty.. przez obcych...
Twa rozsiewacz wrót tak jakby w ogóle nie został atakowany .. hmm
Może być tak że tamci to Ci sami co siedzą na rozsiewaczu .. bo mają dziwne małe statki.. (chyba że to drony bo chyba padło takie stwierdzenie)
Tak czy inaczej 10/10 po raz pierwszy ;D tfu drugi bo pilotażowy też był 10/10 ;P

Ps. w ogóle czemu jest taka długa przerwa ??

Użytkownik mjmartino edytował ten post 01.12.2010 - |19:48|

• 0

#14 Masterton

Masterton

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 01.12.2010 - |20:03|

Jak dla mnie odcinek super.
Zamiast pokazywać non stop bitwę widzimy przez większość czasu co się dzieje na pokładzie statku.
I miła rozmowa Rusha z Eli'm. Jak dla mnie Eli nas ostro zdziwi. Jak na początku ostro się wykazywał wiedzą i pomysłowością, to już niedługo rozbudzi się na nowo i będzie lepszy niż Rush :)
Tylko jedno jest dla mnie "głupie" że Telford tak nagle pojawił się w trakcie bitwy.
No i kolejna sprawa jak to możliwe że Destiny przegrywa w bitwie?? Jak widzieliśmy prom jednym strzałem potrafił zniszczyć jeden z tych małych stateczków, co ciekawsze nie było widać by posiadał jakąkolwiek tarcze. W dodatku Destiny ma na tyle potężną tarcze by przetrwać przelot przez słońce (co obcym sie nie udało), więc dla czego tak łatwo przegrywają?? Oczywiście można łatwe odpowiedzi na to znaleźć, ale z faktu braku informacji o bitwie (nie pokazano jej dokładnie), wg mnie Destiny zbyt łatwo przegrywa.
No a co do przyszłości. Chloe wg mnie mogła zrobić jedna z poniższych czynności:

1. Skontaktować się z niebieskimi tzn wezwała ich by ocalić Destiny na czym zależy niebieskim. Jak dla mnie niebiescy w jakimś stopniu podążają za Destiny bo przecież im bardzo na tym statku zależy, więc na bank udali się do sąsiedniej galaktyki czekając na znak. Oczywiście nie było by to najlepsze rozwiązanie bo nie ma sprawnego napędu FTL więc było by to rozwiązanie jednego problemu innym problemem.

2. Uruchomiła "ekstra" broń, tarcze, ukryte źródło energi czy coś w tym stylu. Albo też pozwolenie statku rozwiązać problem samemu (oddanie kontroli AI). Destiny ma wiele tajemnic a Chloe mogła jakąś odkryć, oczywiście było by to najgłupsze rozwiązanie :P

3. Obejście uszkodzonej części napędu FTL. Proste i szybkie rozwiązanie z którego skorzystali już wcześniej.

4. Przejęcie kontroli nad kuzynem Destiny i rozbiciem go o statek "matke" obcych. Dla mnie było by to najlepsze rozwiązanie bo nie tylko pokonujemy wroga ale również tracimy dodatkowy statek (i powrót na ziemie) i ewentualny problem z odzyskaniem go od kolegów zielonych.

Ale mam nadzieje że twórcy mnie (nas) miło zaskoczą :)
Jak dla mnie 10/10
  • 0

#15 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 01.12.2010 - |20:20|

Odcinek świetny ^_^ Niewątpliwie zieloni nie są głupi, nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że to oni nadali sygnał, który Destiny odebrała. Bo to dziwny zbieg okoliczności, że się akurat teraz spotkali, w trakcie starcia z dronami, i mieli gotowy plan na ich zniszczenie i zgubienie ogona.

Ech, że musieli przerwać w takim momencie, oczywiście wiadomo, że Chloe nie zniszczy Destiny, ale, co mogła innego mogła zrobić? Wezwać kawalerię w postaci niebieskich, dogadać się z napastnikami, odpalić tajną broń? Jak oni mogą robić takie długie przerwy, to okrucieństwo ze strony włodarzy SyFy :(

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 01.12.2010 - |20:59|

• 0

#16 Marx red

Marx red

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoOstrówki

Napisano 01.12.2010 - |20:22|

1. Czy to jest oficjalnie wiadomo, że dopiero w kwietniu czy to tylko jakaś plotka?
2. Może po raz pierwszy spotkaliśmy obcych którzy sa neutralni a nie wrodzy lub przyjaźni jak to zawsze było.
3. Ja już dawno mówiłem że SGU ma fabułę i to mi się podoba. Np SGA czy ST VOY to wypadają w tym porównaniu bardzo słabo.
  • 0
Dołączona grafika
fanatyczny wyznawca SGU

#17 Masterton

Masterton

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 01.12.2010 - |20:35|

1. Czy to jest oficjalnie wiadomo, że dopiero w kwietniu czy to tylko jakaś plotka?
(...)

Screen z Syfy.com

Załączone miniatury

• bez tytułu.JPG

• 0

#18 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBydgoszcz (okolice)

Napisano 01.12.2010 - |21:01|

Screen z Syfy.com

Widać na nim 2011 rok co wiemy na pewno i mamy wzmiankę o wiośnie - ciekawe jaki miesiąc , pozostaje pytanie dokładniejszej daty ( szukałem w MGM i na Syfy również i nic nie znalazłem)

Użytkownik aster9990 edytował ten post 01.12.2010 - |21:03|

• 0

#19 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 01.12.2010 - |22:33|

Jeszcze chyba nie ma dokładnie określonej premiery. Ale jak znam życie to pewnie koniec kwietnia.
  • 0
don't try

#20 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.12.2010 - |23:41|

Dla mnie plusem odcinka była "przyziemność" fabuły. Wreszcie coś na co załoga ma wpływ, a nie misja sprzed miliona lat, która zakończy się za miliony lat. Wreszcie coś co da się sensownie i z zainteresowaniem poprowadzić. A co przez ostatnie 3 odcinki uciekało..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych