Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 003 - S01E03 - The Reins of a Waterfall

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (37 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. 9 (8 głosów [26.67%] - Zobacz)

Procent z głosów: 26.67%

3. 8 (7 głosów [23.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 23.33%

4. 7 (9 głosów [30.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 30.00%

5. 6 (4 głosów [13.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 13.33%

6. 5 (1 głosów [3.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.33%

7. 4 (1 głosów [3.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.33%

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.11.2009 - |17:04|

Odcinek 3 - "The Reins of a Waterfall".
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 06.02.2010 - |09:47|

4/10

Totalnie nie przemawia do mnie ten serial , nic sie poprostu tutaj nie dzieje , nie widze celu tego serialu.Widze ze chcieli nas zafascynowac swiatem wirtualnym ale to totalnie do mnie nie przemawia.Wirtualne pokoje avatary , bezsensowne "plot'y".Podwojnie sie zawiodlem dzisiaj , najpierw smallville teraz caprica...
  • 0

#3 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 06.02.2010 - |16:31|

A ja wprost przeciwnie, serial jest dobry i podoba mi się. Wydaje mi się nawet że ten odcinek był lepszy od poprzedniego. Tak nawiązując do końcówki.. "Balance it out" to może mieć też pozytywny skutek, to jest "Unless something drastic happens to change the situation". Tłum się uciszy, zacznie może współczuć.. potem może odnajdzie się Tamara, jakoś i jak się będzie czuł wtedy pan w kapeluszu. Będzie się działo.. Podróż centuriona aka robota na gemenon (?) nie wiem, nie jestem fanem BSG więc nazw wszystkich nie znam na pamięćm jest poroniony. No i z czym rozmawiała ta nauczycielka w VR. Coś jakby na kształt konfesjonału był ten pokoik no i ten głos kogoś jakby robot. Ponaddto świetnie ukazane skutki przemowy głupiej żony greystona, bardzo ciekawy wątek zoe, tamary (co za pech, że Zoe się udało i jakie teraz będą tego skutki!!!) i Lacy. Mamy złą policję.. nie ładnie. Ciekawie, ciekawie i klimatycznie. Daje 9 punktów.

Dellirium.. jeżeli dla Ciebie nic tym odcinku się nic nie działo, to chyba oglądaliśmy inne odcinki. Taki ten serial już będzie.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 06.02.2010 - |16:38|

• 0

#4 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.02.2010 - |23:22|

Mi tam się podobało. Adama to jednak kawał sku...syna. Na początku nie sprawiał takiego wrażenia. :)

Były jednak małe zgrzyty:
- kaseta VHS na Caprice. No bez jaj. Ja rozumiem, że scenarzyści nie chcą zbytnio udziwniać świata w serialu, ale mogliby wymyślić jakiś bardziej oryginalny nośnik informacji.
- Twórcy serialu trochę przesadzają z pokazywaniem "specyficznych" modeli rodziny. W poprzednim odcinku było jakieś zbiorowe małżeństwo, w tym geje, a w następnym pewnie zaprezentują zwolenników życia z szympansami. Jakoś mi się to niezbyt podoba.

7/10
  • 0

#5 FangorBSG

FangorBSG

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 07.02.2010 - |09:08|

Kaseta VHS to przegięcie :P Epoka statków kosmicznych z FTL i analogowe nośniki :) no ciekawe :)

Ale odcinek bardzo fajny, Adama okazał się niezłym kombinatorem ;d

Użytkownik FangorBSG edytował ten post 07.02.2010 - |09:09|

• 0

#6 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 07.02.2010 - |11:29|

Kaseta VHS to przegięcie :P Epoka statków kosmicznych z FTL i analogowe nośniki :) no ciekawe :)

Ale odcinek bardzo fajny, Adama okazał się niezłym kombinatorem ;d

Oj tam w tym serialu wszystko jest pomieszane raz widzimy klasycznego Jaguara a w oddalonej scenie Audi A6. Tak samo i w technologi, raz dotykowy papier i VR i kaseta VHS, kto wie, może na Caprice, policja tak samo biedna jak i u nas, że nawet długopisów nie mają i korzystają ze starej technologi. Nie możemy tego wykluczyć, to tak jak ktoś by oglądał film o naszym świecie i dziwił się, że właśnie policja pisze długopisami zamiast na komputerach lub nawet maszynie. Być może twórcy chcieli w ten sposób pokazać świat bardziej realny, zbliżony do prawdziwego/naszego, że nie każego stać i ma dostęp do obecnie najnowszej technologi.
Mnie zastanawia jedno, Daniel (ojciec Zoe) wynalazł VR, tak ? W takim razie dlaczego nie wiedział o tym, że Tamara mogła znaleźć drzwi ? Chyba, że to dopisało się dopiero po ingerencji Zoe aby dostać się spowrotem tam gdzie była.
  • 0

#7 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.02.2010 - |13:19|

Może Tamara nie istniała w VR cały czas, a uaktywniała się dopiero jak ktoś "wchodził" do pokoju. Na początku rozmowy Zoe i Lacy jej tam przecież nie było.
  • 0

#8 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 07.02.2010 - |14:12|

Może Tamara nie istniała w VR cały czas, a uaktywniała się dopiero jak ktoś "wchodził" do pokoju. Na początku rozmowy Zoe i Lacy jej tam przecież nie było.

Moim zdaniem była, tylko się nie odzywała. Mówiła zresztą, że myśli, że to sen ale to trwa za długo. Poza tym jakby tylko się uaktywniała jak ktoś wchodzi do pokoju to nie siedziała by skulona i zdołowana na podłodze tylko by stała i odrazu się odezewała.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 07.02.2010 - |14:14|

• 0

#9 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 07.02.2010 - |16:11|

Może i tak, ale nie mogła wyjść z pokoju, bo pewnie do obsługi drzwi potrzebne są jakieś programy, kody dostępu czy coś w tym stylu. Wygląda na to, że to wszystko działa tak jak w filmie Matrix. Masz jedne drzwi, a po użyciu danego programu możesz sobie wylądować po ich użyciu w wielu różnych miejscach. Daniel goniąc awatara Zoe w pilocie też nie mógł wejść do pomieszczenia z chronionego hasłem.
  • 0

#10 marass

marass

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoNowy Tomyśl

Napisano 08.02.2010 - |20:39|

Co tu dużo mówić. Z odcinka na odcinek coraz lepiej. R.D Moore i David Eick dają radę. Dla mnie super. Klimat, wątki, i cała historia serialu odpowiadają mi, w 100%, choć rozumiem, że nie każdemu serial może przypaść do gustu.
  • 0

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.02.2010 - |21:10|

Jest lepiej a końcówka pokazuje że stary Adama ma w sobie bestię :D
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#12 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.02.2010 - |23:21|

To, że papa Adama był zamieszany w ciemne sprawki to z tego co pamiętam wiadomo już z BSG więc to nic nowego.
Nie pamiętam teraz tylko czy to wspominał komandor/admirał czy Lee. Ale chyba Lee o tym mówił Starbuck.
A teraz to widzimy - przekupywanie sędziego, przysługi dla mafii, "motywy osobiste" na Danielu.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#13 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.02.2010 - |00:36|

Ale "być zamieszanym", a zlecać zabójstwo to trochę inne buty :) Mnie to bardzo zaskoczyło.

Zaskakuje mnie też mała liczba osób komentujących odcinki. W wątku dotyczącym pilota 5 stron postów, a tutaj pustki...
  • 1

#14 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 09.02.2010 - |01:41|

Dobry odcinek tak jak poprzedni :) Dałbym nawet 10 ale wątek pary gejowskiej wzbudził we mnie odruch wymiotny ;/
Czemu się tak dziwicie Adamie ;] Przecież stracił ukochaną żonę i córkę i trochę ciężko to przechodzi . A człowiek w załamaniu przy deczko agresywnej naturze różne rzeczy robi ;]
  • 0

#15 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 09.02.2010 - |07:40|

Jest OK - akcja się rozwija, mam tylko nadzieję, że w dobrym kierunku.
Motyw z taśmą VHS - "do przeżycia" - no i gliny też mają swoje za uszami.
To co do mnie nie trafia - zachowanie matki (doktorowa) po stracie dziecka, które wychowywała 16 lat - jeśli przypięcie Zoe łatki terrorystki ma być dla mamusi ułatwieniem pogodzenia się z jej śmiercią - to ja tego nie kupuję.
No i geje na końcu - przegięcie, myślałem że zwymiotuję /czy to ma być jakoś związane z homoseksualnym związkiem Felixa Gaety w BSG?/.

Aha - Pani kumpela-prawnik Adamy to chyba Pani doktor Janet Fraiser z SG1.

Użytkownik Mdeem edytował ten post 09.02.2010 - |08:08|

• 0

#16 Nadia

Nadia

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2010 - |10:38|

Czy Waszym największym problemem jest naprawdę małżeński związek gejowski? :blink:
Widocznie w 12 koloniach ludzie są trochę bardziej tolerancyjni niż u nas. ;)

Odcinek ciekawszy od poprzednich, ale ciągle bez fajerwerków. Papa Adama pokazuje swe mędziarskie oblicze (które było chyba wspomniane przez Billa w rozmowie z Lee). A swoją drogą ciekawe dla kogo pracuje tak naprawdę Atia Clarice.

Czekam na dalsze części, acz czuję , że drugiego sezonu nie będzie.
  • 1

#17 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 09.02.2010 - |11:30|

Czy Waszym największym problemem jest naprawdę małżeński związek gejowski? :blink:

Że przepraszam jaki m a ł ż e ń s k i?

Widocznie w 12 koloniach ludzie są trochę bardziej tolerancyjni niż u nas. ;)

My, tzn. ci trochę mniej tolerancyjni, wiemy do czego wyewoluowała dziura w tyłku.
  • 0

#18 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.02.2010 - |12:19|

Nie jest to największy problem, ale tego typu wątki powodują u mnie pewien niesmak. Nie chcę po prostu patrzeć na dwóch przymilających się do siebie facetów, bo uważam to za obrzydliwe. Wprowadzanie takich elementów w serialu często jest wynikiem bzdurnej amerykańskiej poprawności politycznej. Co to zmienia w fabule?

A swoją drogą ciekawe dla kogo pracuje tak naprawdę Atia Clarice.

Ciekawie byłoby, gdyby okazało, się że pracuje dla Head-Baltara :)
  • 0

#19 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 09.02.2010 - |14:30|

Wujku, zgoda, że te wątki poprawności politycznej są naciągane, ale co one komu szkodzą? Po salwie, która mi główny bohater Torchwood zaserwował kilka lat temu toto to małe piwo ;)
  • 0
Dołączona grafika

#20 suluf

suluf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoMieszkanie

Napisano 09.02.2010 - |14:36|

Tylko w Torchwood to jakoś jeszcze wyglądało, a tu mamy obraz gangstera zabijaki który lubi chłopców
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych