Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate 3D

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 _RA

_RA

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoProkowo

Napisano 23.09.2004 - |15:40|

Witam jestem nowy na tym forum i mam proźbe :] . Chciałbym stworzyć Serial na podstawie gwiezdnych wrót poprzedzony filmem :D . Chaczyk jest w tym że ten serial ma być oparty całkowicie na grafice 3d B) (wg mnie dobry pomysl :] ).Fabuła ma być calkoowicie inna niż w serialach SG-1 + SG-A. Ale podstawy mają sie opierać o te seriale. Podstawowa różnica bedzie po polsku :).

Mam wiele pomyslow ale brakuje mi wiele żeczy :( . Podstawowy problem to człowiek stworzony w 3d studio. prubuje od roku stworzyć człowieka i jeszcze anni razu mi nie wyszedł. Dlatego prosze o pomoc moze wspólnie zaczelibyśmy tworzyć bedzie szybciej, raźniej :] . Poza tym serial wtedy bedzie bogatszy, dokładniejszy i ciekawszy :D . Czekam na odpowiedzi pomoce i wasze opinie. Może warto coś takiego stworzyć.

Oczywiscie jeżeli ktoś znajdzie dobrze zrobiony model faceta lub zrobi to zawsze moż na go przekształcić tak, że ten model bedzie przypominał jego. W ten sposób może stać sie bohaterem. B) :D

Użytkownik _RA edytował ten post 23.09.2004 - |16:35|

• 0

#2 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 23.09.2004 - |18:00|

Nie chcę, Cię rozczarować, ale to raczej nie wypali.

Podstawowy problem to człowiek stworzony w 3d studio.

Podstawowy problem to skombinować odział doświadczonych grafików. Potrzebni są osobni ludzie od modelowania, teksturowania i animacji. Potrzebne są też porządne renderery i jakiś program do post product. Potrzebny jest dźwiękowiec, ktoś od muzyki, aktorzy do dubbingu. No i wreszcie - potrzebna jest masa czasu.

Oczywiście inną sprawą jest zrobienie kilku krótkich (1-2 minuty) animacji, choć do tego też potrzeba czasu i umiejętności.

Jeśli chodzi o modelowanie człowieka:
http://67.15.36.49/f...rc/joanmenu.asp

BTW: Popraw błędy ortograficzne, bo oczy mi się rozjeżdżają na tych Twoich bykach.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#3 _RA

_RA

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów
  • MiastoProkowo

Napisano 24.09.2004 - |08:24|

Nie chcę, Cię rozczarować, ale to raczej nie wypali.

Podstawowy problem to człowiek stworzony w 3d studio.

Podstawowy problem to skombinować odział doświadczonych grafików. Potrzebni są osobni ludzie od modelowania, teksturowania i animacji. Potrzebne są też porządne renderery i jakiś program do post product. Potrzebny jest dźwiękowiec, ktoś od muzyki, aktorzy do dubbingu. No i wreszcie - potrzebna jest masa czasu.

Oczywiście inną sprawą jest zrobienie kilku krótkich (1-2 minuty) animacji, choć do tego też potrzeba czasu i umiejętności.

Jeśli chodzi o modelowanie człowieka:
http://67.15.36.49/f...rc/joanmenu.asp

BTW: Popraw błędy ortograficzne, bo oczy mi się rozjeżdżają na tych Twoich bykach.

Pewnie masz racje. Takie sprawy wymagają naprawde dużo czasu. Dzięki za linka mam nadzeje że mi pomoże :) :)

Użytkownik mirc edytował ten post 25.01.2005 - |12:50|

• 0

#4 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 25.01.2005 - |02:30|

Jak chcesz robić serial 3d skoro masz problemy z modelowaniem. A animacja wcale nie jest łatwiejsza. no i niektóre efekty które zrobione sa w serialu są ciężkie do wykonania jeśli nie wie sie na czym sie opieraja. Np otwieranie się portalu ja juz jakis czas próbuje dojść czy jest to efekt zrobiony przez z filmowanie wody wlewającej się np. do akwarium a potem nałożony na wrota a może robione w 3d
  • 0

#5 KrzysieQ

KrzysieQ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 28.01.2005 - |16:13|

Nie wiem czy kojarzycie takie produkcje jak Katedra czy Sztuka Spadania... To jest robota popatrzcie tylko ilu ludzi - Katedra powstawała przez kilka lat ile ? 20 minut ... A Fallen Art jescze krócej a roboty przez rok... Ukłony przy okazji Bagińskiemu za wspaniała robote... Mysle ze jednak nie warto nawet próbować ;(
  • 0

#6 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 28.01.2005 - |17:54|

Falen art nie jest tylko dziełem samego Bagińskiego jeszcze kilka osób pracowało przy grafice. ale nie to jest ważne tylko że to tego typu realizacji potrzeba kupę mocnego sprzętu, same chęci to zamało. trzeba miec zaplecze sprzętowe i oczywiście ludzi ktorzy trochę potrafią. Bo zrobić badziewie to nie sztuka a i przy tym było by kupę roboty. No chyba zew serial miałby byc w stylu soudpark wtedy to pikuś.
Ja sam myśle o zrobieniu parodi serialu tak jak to było w przypadku gwiezdnych wojen . to jest zdecydowanie realniejsze. A tak dla informacji to np. 1 minuta filmu Shrekwymagała 1 dnia liczenia w tak zwanych fernach randerujących na specjalnych stacjach graficznych.

Użytkownik GHOUST edytował ten post 28.01.2005 - |17:56|

• 0

#7 lucero

lucero

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 28.01.2005 - |19:22|

zapomnieliście jeszcze o czymś ważnym o "prawch autorskich" - nie mozan ot tak sobie wykorzystać pomysłu kogoś i coś zrobić trzeba jeszcze za to zapłacić.
  • 0

#8 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 29.01.2005 - |11:05|

alen art nie jest tylko dziełem samego Bagińskiego jeszcze kilka osób pracowało przy grafice

W wypadku katedry było podobnie.

Ja sam myśle o zrobieniu parodi serialu tak jak to było w przypadku gwiezdnych wojen . to jest zdecydowanie realniejsze.

Dobry pomysł. Parodia z prostą grafiką może się udać. Ja mam w planie wyprodukowanie większej liczby animowanych gifów Stargate, coś w stylu southparkowym:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Użytkownik mathix edytował ten post 29.01.2005 - |11:06|

• 0

#9 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 29.01.2005 - |12:57|

Ja mam w planie wyprodukowanie większej liczby animowanych gifów Stargate, coś w stylu southparkowym:

A jak się robi gify? W czym? Bo chiałbym się nauczyć.

A może krótkie historyjki we Flashu?

Użytkownik VeeDee edytował ten post 29.01.2005 - |13:21|

• 0
VeeDee

#10 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 29.01.2005 - |13:15|

mathix - świetne te gify :)
W czym ty to psujesz? Flash a potem do gifów czy od razu w gifach animujesz?
Teal'C jako emotikonka - podoba mi sie :P
  • 0
Dołączona grafika

#11 pellp

pellp

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 29.01.2005 - |14:04|

RA widze ze plan masz okrutnie ambitny - mam nadzieje ze jestes mlodym czlowiekiem poniewaz stworzenie "serialu" w 3D zajmie Ci zapewne reszte Twojego zywota - natomiast popieram MATHIX-a animacja w stylu South Park-u jest realna do wykonania
  • 0

#12 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 29.01.2005 - |16:22|

A jak się robi gify? W czym? Bo chiałbym się nauczyć.

mathix - świetne te gify smile.gif
W czym ty to psujesz? Flash a potem do gifów czy od razu w gifach animujesz?
Teal'C jako emotikonka - podoba mi sie jezyk.gif

Dziękli :].

Jak je robię? Mam nadzieję, ze nie zabrzmi to jak techniczny bełkot (w stylu Sam Carter, albo Rodneya MacKey :) ).
Otóż to nie flash - flasha wstyd się przyznać - nie znam :P - ,ale 3ds max. Najpierw modeluję i teksturuję scenę, później renderuję (brazil r/s) i zmieniam na gifa w Corel Photo-Paint.
Kreskówkowe materiały zostały zrobione przy użyciuBrazil Toon (materiał brazila).

Skoro gify się podobają to niebawem przystąpię do produkcji następnych. Jakby ktoś chciał pomóc/zarzućić pomysłami to pisać. :)
  • 0

#13 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 29.01.2005 - |17:50|

Otóż to nie flash - flasha wstyd się przyznać - nie znam :P - ,ale 3ds max. Najpierw modeluję i teksturuję scenę, później renderuję (brazil r/s) i zmieniam na gifa w Corel Photo-Paint.
Kreskówkowe materiały zostały zrobione przy użyciuBrazil Toon (materiał brazila).

Skoro gify się podobają to niebawem przystąpię do produkcji następnych. Jakby ktoś chciał pomóc/zarzućić pomysłami to pisać. :)

Wyświetl post

Oooo? Ja się zacząłem bawić 3ds, dopiero uczę się modelować...A ten brazil coś tam jest w 3ds? Jak skończy się sesja i będę miał czas, to może zobaczę co by mi wyszło... chociaż artysta ze mnie marny.
  • 0
VeeDee

#14 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29.01.2005 - |19:39|

Stargete soudpark juz został zrobiony!!
Ale skoro jest otwarty ten wątek to można by zebrać informacje na temat efektów jakie występuja w filmie pod kontem 3D. mnie osobiście najbardziej interesuje jak powstaje otwarcie portalu
czylu ten wystrzał wody. jestem ciekaw czy to animacja czy może ujęcie odpowiedni przetworzone wody wlewanej do akwarium a potem naniesione w programach do posprodukcji na film
  • 0

#15 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 29.01.2005 - |21:12|

Stargete soudpark juz został zrobiony!!

Wiem cos mi się tam obiło o uszy. Myślę o animacji w tym stylu - prosta, z materiałem typu Brazil Toon. Łatwiej zrobić i mogą być z tego gify.

A ten brazil coś tam jest w 3ds?

Renderer do 3ds maxa. Brazila nie ma razem z maxem - trzeba go ekhm ;) kupić.Standardowo używasz Scanline, który niestety daje dość słabe efekty.

jestem ciekaw czy to animacja czy może ujęcie odpowiedni przetworzone wody wlewanej do akwarium a potem naniesione w programach do posprodukcji na film

Wir został ładnie zrobiiony w serialu. Możliwe, że wykonali go w ten sposób jak mówisz, albo może to Meta Particles?

Death glidery zrobili chyba filmując modele ("zabawki") statków i łącząc je z konkretnym materiałem filmowym.

Ale skoro jest otwarty ten wątek to można by zebrać informacje na temat efektów jakie występuja w filmie pod kontem 3D.

Heh trzeba skorzystać nim nas posądzą o offtopic i spalą na stosie, albo co gorsza - zmiażdżą nasze larwy. :P
  • 0

#16 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 30.01.2005 - |23:26|

Do wszystkich, kogo interesował efekt otwierania wrót.

W niemczech pojawia się magazym z odcinkami SG1 i w jednym z numerów będzie opisany ten efekt:
Das Kawusch!

Jeżeli ktoś to kupi na forum, to można go poprosić o skana kilku stron. (jakby co, to ja też chcę dostać :) )

Więcej o wydaniu w Niemczech także na forum

Użytkownik VeeDee edytował ten post 30.01.2005 - |23:32|

• 0
VeeDee

#17 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 31.01.2005 - |13:16|

Nie potrzeba nic kupować w Niemczech.
Na płycie dołączonej do wydanego całkiem niedawno QDVD Stargate jest ciekawy film o efektach w filmie - bo o to chyba chodzi prawda?
Jest pokazane jak wykonano efekt otwarcia Wrót.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#18 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 01.02.2005 - |01:19|

No jestem ciekaw jak niektóre zrobili. Bawie sie softem w którym większośc z nich powstało. Ciekawe czy uda mi się coś takiego stworzyć. Powstanie wormhola jest juz napewno zrobione komputerem (particle).
Troche zastanawiałem sie jak robili efekt wchodzenia w stargate i próbowałem symulowac detekcje obiektów z taflą wody ale jest to znacznie prościej wykonane niż przypuszczałem. pobawi się jeszcze troche i może pokaże co mi wyszłio.

Użytkownik GHOUST edytował ten post 01.02.2005 - |01:20|

• 0

#19 BST

BST

Plutonowy

• VIP
  • 442 postów

Napisano 01.02.2005 - |15:58|

Samo otwieranie się wrót raczej na pewno zostało zrobione metodą analogową tak jak pisał GHOUST , nagrali to kamerą rejestrującą 4-5 krotnie więcej klatek na sekundę na zielonym tle wodę wlewającą się do akwarium a w postprodukcji domontowali do wrót. Efekt jest ten od początku serialu i raczej nie sądze by prawie 10 lat temu używali do tego metacząsteczek, ponieważ szybciej i taniej zrobiliby to właśnie "analogową" metodą. Co nie znaczy oczywiście że nie da się tego zrobić systemami cząsteczkowymi. Ale 10 lat temu FX komputerowo tworzone były bardzo drogie, dziś dają większą lub mniejsza rade komputery stacjonarne które większość z nas ma w domku. Czasem oglądając jak wykonywane są niektóre efekty, które nawet wyglądają na komputerowo generowane można być nieźle zaskoczonym, że jednak wykonano je metodami analogowymi czy jak ktoś by to nazwał trikami.

Wracają do tematu tworzenia serialu całkowicie na komputerze to sprawa nie jest tak beznadziejna, myślę, że zespół 10-15 ludzi dałby rade coś stworzyć ciekawego nie mówię tu o filmie 45 minutowym raz na miesiąc ale dla chcącego nic trudnego. Oczywiście zależy, jaką jakość za cel docelowy weźmiemy... ideałem jest powiedzmy Final fantasy, ale wiadomo że czegoś takiego to raczej w animacji nie osiągniemy ponieważ brakować nam będzie życia na modelowanie, animacje i rendering czegoś takiego. Chociaż to ostatnie nie jest już dziś ekstremalną przeszkoda. Render Farmy za moich czasów gdy zajmowałem się zawodowo grafiką 2d/3d było to 5-6 lat temu składały się ze stacji SGI o2 które nie są demonami szybkości powiedzmy wydajność mniejsza od AMD 1 ghz, cały trik w tym ze w render farmach łaczy(ło) się powiedzmy 100 lub więcej takich komputerów. Dziś z tego co wiem sprawa wygląda inaczej stosuje się wieloprocesorowe stacje robocze w "Pixarze" stoja takie po 512-1024 proce, każdy proc o wydajności AMD 1-2 ghz, specjalnie pisze o wydajności bo trudno porównywać procesory RISC do "naszych" domowych (BTW AMD ma strukturę wewnętrzną RISC). Animacje renderowane na takich maszynkach sa oparte o zaawansowane algorytmy oferowane przez programy firmy Alias|Wawefront, które również nieźle czeszą wydajność takich systemów.
Do czego zmierzam. Jedna klatka domowej animacji która wygląda jakościowo jak późny Voyager i Entek renderowana jest u mnie na AMD 3ghz średnio 1 minute, mam tu na myśli najprostsze sceny kosmosu, bardziej zaawansowane około 2-10 minut z wykorzystaniem rendera FR-1. Nie jest tak źle, sceny w pomieszczeniach z postaciami daleko również nie będą odbiegać od tego czasu renderingu, fx specjalne z wykorzystaniem ABurn i innych systemów wiadomo zdecydowanie dłużej. Za wzorzec postaci myśle, że wystarczy Victoria 3.0/ Michael 3.0 wraz pełnymi morphami do tych postaci.
Do czego zmierzam, przygotowuje powoli około 2 minutowy trailer, będzie gotowy jak sądzę nie szybciej jak za kwartał. Konkretnie zabieram się za ten projekt po ukończeniu okładek do seriali, ale już gromadzę już powoli rożnego typu materiały w wolnych chwilach.
  • 0
Odnalazłem Cię na styku światów, między jawą a snem.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...

SKLEP - TAURISHOP

#20 GHOUST

GHOUST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 02.02.2005 - |00:22|

jeśli chodzi o randerowanie to prędkość liczenia zależy w dożej mierze od ilości świateł. Żeby animacja była efektowna trzeba sporą ilość światełek zastosować no i efekty specjalne, to strasznie zwiększa długośc liczenia. w pomieszczeniach jest gorzej liczyć niz w kosmosie bo dochodzą dodatkowe odbicia od ścian w kosmosie tego nie masz. Chyba że chcez policzyć scenkę która bedzie kiepiepsko wyglądać.
Modelowanie nie jest wcale takie strasznie i długotrwałe gorsze jest ustawienie wszyskiego w jedną całość i skonfigurowanie reakcji to pochłania najwięcej czasu a gdyby przyszło zroic bitwe w takim filme to już tragedia bedzie na zwykłych maszynach. duza liczba obiektów może zarżnąc render bedzie się liczyło strazsnie powolnie. do takich rzeczy potrzebne sa maszynki spięte w sieć i to najlepiej jakąś dobrą na gigowych kartach zeby przesyłanie danych znacznie nie opóżniało liczenia. (jeśli masz jakieś ciekawe materiały dotyczące wrót chętnie bym się z nimi zapoznał) juz od dłuższego czasu szukam dobrych jakościowo materiałów z których wymodelował bym bardzo szczegółowo wrota.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych