Skocz do zawartości

Zdjęcie

Planet of the Apes - movies

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Najlepszy Film: (25 użytkowników oddało głos)

Najlepszy Film:

1. Planeta Małp (16 głosów [80.00%])

Procent z głosów: 80.00%

2. Podziemia Planety Małp (3 głosów [15.00%])

Procent z głosów: 15.00%

3. Ucieczka z Planety Małp (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. Podbój Planety Małp (0 głosów [0.00%])

5. Bitwa o Planetę Małp (1 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

6. Powrót na Planetę Małp (0 głosów [0.00%])

7. Pożegnanie Planety Małp (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 20.09.2004 - |18:09|

Któż z was nie oglądał choćby jednego filmu serii Planety Małp?Chyba takiej osoby nie ma :D No właśnie,dlatego postanowiłem coś o tej "starej,ale jarej" serii małpek napisać :) Jest to nie wątpliwie jedna z najlepszych serii filmów Sci-Fi wszechczasów.Pomysł jaki został w nim zawarty,chyba nie jednego przeraził i nie jednego zastanowił,a gdyby tak rzeczywiście się zdarzyło?Dla mnie osobiście tajemnicą sukcesu tychże filmów jest pomysł,klimat i gra samego Charltona Hestona(w sumie chyba mojego ulubionego aktora lat 60 i 70 obok Luisa de Funes).Ale powróćmy do historii całej serii :)

Oto cała hierografia filmów:

Planeta Małp(1968)
Podziemia Planety Małp(1970)
Ucieczka z Planety Małp(1971)
Podbój Planety Małp(1972)
Bitwa o Planetę Małp(1973)
Powrót na Planetę Małp(1981)
Pożegnanie Planety Małp(1981)

Oczywiście mój głos został oddany na Podziemia Planety Małp,głownie za fenomenalną grę Charltona Hestona :) Naprawdę superancka!!!Aż ciarki mi przechodziły,kiedy widziałem(po raz kolejny)zniszczoną statuę wolności i zniszczone metro :P

Użytkownik MacGyver edytował ten post 20.09.2004 - |18:12|

• 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#2 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 20.09.2004 - |18:13|

Hierografia to rozprawa na tematy religijne.

gulus
  • 0

#3 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 20.09.2004 - |18:17|

Moze chronologia? :rolleyes:
  • 0

#4 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 20.09.2004 - |19:05|

Moze chronologia? :rolleyes:

Buahahaha :) Właśnie :) Chronologia :) Błędy zdarzają się każdemu :P
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#5 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 20.09.2004 - |20:00|

Posiadam Wydanie Specjalne Box DVD Planeta Małp z wszystkimi filmami z tej serii ale pozycji :
to w nim nie ma. Co to za filmy , nigdy o nich nie słyszałem, a może to z serialu TV ? :)
  • 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#6 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 20.09.2004 - |21:22|

Posiadam Wydanie Specjalne Box DVD Planeta Małp z wszystkimi filmami z tej serii ale pozycji :
to w nim nie ma. Co to za filmy , nigdy o nich nie słyszałem, a może to z serialu TV ?  :)

Są to filmy telewizyjne,aczkolwiek ze znaną z serii obsadą :) Gra w nich Roddy McDowall :) Grał w Ucieczce z Planety Małp Corneliusa.Zaś w Podboju i Bitwie Planety Małp grał Ceasar'a.Oczywiście wystąpił w serialu Planeta Małp z 1974 roku i grał w nim Galen'a.Trochę to pomotane,ale każdy fan się połapie :D

Użytkownik MacGyver edytował ten post 20.09.2004 - |21:23|

• 0

#7 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 25.09.2004 - |22:11|

Slabo pamietam niekotre z odcinkow,ale zdecydowanie pierwsza czesci "W podziemiach..."
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#8 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 25.09.2004 - |22:20|

Dwa pierwsze filmy były po prostu fantastyczne. Ale miałem tylko jeden głos więc zagłosowałem na pierwszy film, ponieważ to on był bardziej przełomowy w dziejach kina.

W filmie urzekła mnie też gra aktorów z drugiego planu, a dokładnie małp. (oraz ich charakteryzacja). Jak na możliwości tamtych lat - było to mistrzostwo.
  • 0
VeeDee

#9 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 26.09.2004 - |12:08|

W filmie urzekła mnie też gra aktorów z drugiego planu, a dokładnie małp. (oraz ich charakteryzacja).Jak na możliwości tamtych lat-było to mistrzostwo.Dla porównania obejrzałem Planetę Małp 2000 i jaka różnica?Taka,że małpy wyglądają jak mięśniaki,a do tego baaardzo podobni do ludzi.

Masz 100 % rację.Małpy pod względem charakteryzacji były zrobione dobzre.Dla porównania obejrzałem Planetę Małp 2000 i jaka różnica?Taka,że małpy wyglądają jak mięśniaki,a do tego baaardzo podobni do ludzi.

Użytkownik MacGyver edytował ten post 26.09.2004 - |12:10|

• 0

#10 Jacek_LL

Jacek_LL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoLublin

Napisano 01.10.2004 - |09:58|

Jak widzę Kolega Ankieter poplątał nieco wątki filmowe związane z "Planetą Małp" :)
Dwie ostatnie pozycje wymienione w ankiecie pochodzą z 14-odcinkowego serialu TV. Moim zdaniem serial ten o całe parseki bije na głowę sagę kinową (z wyłączeniem pierwszej części). Tytuły odcinków można sobie obejrzeć na stronie z napisami Hataka - znajdziecie tam tłumaczenia pierwszych czterech odcinków serialu.

Aha, na koniec uwaga krytyczna:stacj TV4, która w różnym czasie emitowała odcinki tego serialu (przypominam: nie mylić z sagą kinową!!!) - sama sobie "wymyśliła" tytuły poszczególnych "małpich emisji".
Uważni widzowie mogli ponadto dostrzec w połowie filmu radykalną zmianę tematu - był to efekt łączenia dwóch 47-minutowych odcinków serialu w jedną całość.
  • 0

#11 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 01.10.2004 - |23:46|

Jak widzę Kolega Ankieter poplątał nieco wątki filmowe związane z "Planetą Małp" :)
Dwie ostatnie pozycje wymienione w ankiecie pochodzą z 14-odcinkowego serialu TV. Moim zdaniem serial ten o całe parseki bije na głowę sagę kinową (z wyłączeniem pierwszej części). Tytuły odcinków można sobie obejrzeć na stronie z napisami Hataka - znajdziecie tam tłumaczenia pierwszych czterech odcinków serialu.

Faktycznie :) Trochę się zagalopowałem.Pamiętam jak TV4 i Polsat 2 puszczali jeszcze jedną część Planety Małp-Retrospekcje.O co właściwie tam chodziło bo już nie pamiętam???
  • 0

#12 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 02.10.2004 - |07:15|

Pierwszy film był najlepszy.
Wszystkie kolejne to ciekawe, acz wtórne produkcje.
Ta saga nie wyłamuje się ze starego, dobrego "holywoodzkiego" schematu "kreć dopóki jeszcze oglądają"
Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#13 VADER

VADER

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 02.10.2004 - |12:41|

Jak widzę nie odbiegłem od większości, i ja uważam że 1 była najlepsza. Chociaż niektóre z nastepnych części też bie były złe. Póżniejszy serial tv był średni ale najgorsze co mnie spotkało to obejrzenie najnowszej produkcji, mimo świetnych zdjęć i efektów uważam że była to najgorszy film z tego sławnego cyklu. :D
  • 0

#14 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 02.10.2004 - |16:45|

Któż z was nie oglądał choćby jednego filmu serii Planety Małp?Chyba takiej osoby nie ma :D

Chyba już jest :D
Przyznam szczerze, że nie widziałem ani jednego filmu z tej serii. Za każdym razem kiedy w telewizji leciała Planeta małp, musiałem albo gdzieś isć albo miałem coś ważnego do zrobienia.
Niemniej jednak przy najbliższej okazji obejrze te filmy. :clap:
  • 0

#15 Jason Voorhes

Jason Voorhes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów
  • MiastoLegionowo

Napisano 02.10.2004 - |21:37|

Ja oglądnałem sobie dzisiaj bedac u kolegi Podziemia i byla jak narazie to jedyna czesc jaka obrjrzałem.Nie jest to co prawda hit kasowy,ale jak na tamte czasy film fajowy.Zapewne byl niezłym hitem :-)
  • 0

#16 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 04.12.2004 - |06:49|

W tam gadacie.
1 film był taki sobie. Najciekawsze było w rozwinięciu. Dopiero pełna historia była ciekawa, a tą opowiadają kolejne odcinki. I jak w wielu przypadkach pierwsza część rzuca jakiś pomysł, który rozwkita później. Eh podejrzewam, że kompletu tych filmów po prostu nikt tu nie widział.
A najlepszy był bodajże 4ty odcinek.
  • 0

#17 Satin

Satin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.12.2004 - |20:41|

Kazda z czesci Planety... cos fajnego wniosla, wiadomo ze pierwszy odcinek jest o tyle lepszy ze jest... pierwszy ;) wiec wprowadza w swiat i klimat... ale wszystkie warto obejrzec :D
  • 0

#18 Remigiusz23

Remigiusz23

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 23.03.2005 - |18:35|

Film pod tym tytułem pojawił się jakieś 30 lat temu i to było coś. A to! Co to w ogóle jest? No dobra, efekty są wspaniałe, charakteryzacja też, ale tandetny scenariusz, kiepska gra aktorska oraz łatwo przewidywalny bieg wydarzeń sprawiają, że film można bez wyrzutów sumienia nazwać marną podróbką. Właśnie tak Hollywood psuje filmy, które mogłyby być czymś więcej niż kiczowatym, zero-ambitnym, wyprodukowanym tylko dla pieniędzy filmem, który miał (jak sądzę ) naciągnąć na kupno biletu starych i zagorzałych fanów... :>
  • 0

#19 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 14.06.2005 - |17:35|

Widze że mało z was ogladało wszystkie filmy z tej seri, mi się tak zdarzyło że ogladałem i tylko pierwszy film był fajny miał tę nutkę jak ja to muwie tajemniczości, trzeba, musze to powiedzieć że oglądałem go jako (żebym się nie pomylił) dziesięciolatek i był wtedy wspaniały, i nadal jest po tylu latach, a reszta części była tylko tłem pierwszej części. A co do nowo nakręconej części Planety Małp to musze powiedzieć że była średnia, a na temat drugiej wspułczesnej PM nic nie wiem oprucz tego że była kręcona a puźniej się nie interesowałem tym. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#20 Raven

Raven

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.06.2005 - |13:00|

Może to nie jest aż takie ważne w tej dyskusji, ale warto wiedzieć że historia ta została zaczerpnięta z powieści z 1963 r. Pierrea Boulle'a Planeta małp. Powieśc jest mniej więcej podobna do filmu, poza innym, również przewrorotnym zakończeniem (kto wie może lepszym?). W powieści tej fantastyczny szafarz służył jedynie przedstawieniu ówczesnych niepokojów społecznych (m. in. problem czarnych, zimnej wojny, broni jądrowej) i możliwym dalszym scenariuszom.
Niemniej jednak najlepszym filmem pozostaje część pierwsza, a następne są już tylko wtórną eksploatacją zamkniętego tematu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych