Skocz do zawartości

Zdjęcie

Absurdy informacji na płytach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.06.2009 - |09:39|

Zapewne wszyscy pamiętacie afery z WB czy Vision o informacje zapisane na płytach. Gdzie była mowa o zakazie kopiowania itp. Jeśli nie, to tu są linki: link1, link2.

A o to co mnie przywitało, przy nowo zakupionej płycie:

Dołączona grafika

Widzicie ten napis USE, już nie SALE, ale USE. Wolno używać tylko na terenie tych paru krajów....

Czyż to nie kpina?

Ps. Screen pochodzi z Jakie Chan's First Strike (Pierwsze Uderzenie), Nie wiedzieć czemu, nigdzie na płycie, ani w opisie w sklepie, nie ma info, że to 4 część Policyjnej Opowieści...

#2 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 25.06.2009 - |10:39|

Czyli jak pojedziesz sobie na wczasy do Francji albo Egiptu i tam sobie wieczorem obejrzysz to DVD, to złamiesz licencję?
  • 0
http://magory.net - moja strona

#3 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 25.06.2009 - |10:52|

Nic nie złamiesz, bo na filmy nie można nakładać licencji tzn. można, ale nie ma ona dowolności takiej jak licencja na oprogramowanie;]. Mogą toczyć pianę, ale potem będą musieli ją połknąć razem z kosztami procesowymi.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 25.06.2009 - |10:54|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.06.2009 - |12:06|

Nie bez powodu użyłem wyrazu absurd.

#5 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 25.06.2009 - |22:06|

Co mnie ostatnio wnerwia to reklamy po odpaleniu płyty. Najbardziej jest to uciążliwe u Disneya. Taki Piorun ma chyba z lekka 10 minut reklam i zajawek które można przeskoczyć ale trwa to długo. Czuję się jak na filmie na Polsacie.
  • 0

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.06.2009 - |22:55|

ma chyba z lekka 10 minut reklam i zajawek które można przeskoczyć ale trwa to długo. Czuję się jak na filmie na Polsacie.

To ciesz się ,że dają się przeskoczyć.
Ja jestem nieźle wkutwiony przy kilku pozycjach na które wydałem pieniądze i za każdym razem jestem PRZYMUSOWO raczony tym samym zestawem reklam których NIE DA się ominąć. :angry: :angry: :angry: :angry:
Aż zacząłem się zastanawiać czy ich sobie nie wypalić jako kopie po usunięciu kretyńskich reklam.
I weź tu człowieku wydaj $$$ na oryginalne pozycje. <_<

ps. przy okazji obiecałem sobie, że nie ma bata i NIGDY nic nie kupię z produktów szanownych reklamodawców których mi dali na tych wydaniach.

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.06.2009 - |22:57|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#7 xiao

xiao

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoLodz

Napisano 16.07.2009 - |19:07|

ma chyba z lekka 10 minut reklam i zajawek które można przeskoczyć ale trwa to długo. Czuję się jak na filmie na Polsacie.

To ciesz się ,że dają się przeskoczyć.
Ja jestem nieźle wkutwiony przy kilku pozycjach na które wydałem pieniądze i za każdym razem jestem PRZYMUSOWO raczony tym samym zestawem reklam których NIE DA się ominąć. :angry: :angry: :angry: :angry:
Aż zacząłem się zastanawiać czy ich sobie nie wypalić jako kopie po usunięciu kretyńskich reklam.
I weź tu człowieku wydaj $$$ na oryginalne pozycje. <_<

ps. przy okazji obiecałem sobie, że nie ma bata i NIGDY nic nie kupię z produktów szanownych reklamodawców których mi dali na tych wydaniach.

Używaj mplayera :)
Co prawda tryb tekstowy przy odpalaniu filmu może sprawić trudności, ale z czasem człowiek się przyzwyczaja.
Ja od 3 lat używam i aby zobaczyć reklamę na jakiejś płycie to najpierw muszę jej poszukać :)

A odnośnie tego USE... jeśli takiego ostrzeżenia nie ma w języku polskim to nie masz obowiązku go rozumieć :). Kupując produkt na terenie Polski możesz skorzystać z prawa, które pozwala Ci na zwrot takiej płyty na podstawie 'odpowiedzialności sprzedawcy za towar niezgodny z umową', o ile tego samego napisu w naszym rodzimym języku nie ma na pudełku (musisz móc się z tą informacją zaznajomić przed zakupem). Więcej - jak masz mocne nerwy to możesz poprosić sprzedawcę o usunięcie tego 'USE' lub o świstek od producenta pozwalający na używanie płytki poza tymi krajami :).

PS. Tak, wiem, jest 'klikany' mplayer, ale jakoś nie mogę się do niego przyzwyczaić, a co za tym idzie - sprawdzić jak się sprawuje :)

Użytkownik xiao edytował ten post 16.07.2009 - |19:11|

• 0
,Ty ze swej drogi nie wracaj, choćby dogonił Cię krzyk.
Słowa nic przecież nie znaczą, to tylko umarł nikt...'

oak.rpg.pl Stawiamy na WIELKICH ludzi

#8 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.07.2009 - |19:54|

Używaj mplayera :)
Co prawda tryb tekstowy przy odpalaniu filmu może sprawić trudności, ale z czasem człowiek się przyzwyczaja.
Ja od 3 lat używam i aby zobaczyć reklamę na jakiejś płycie to najpierw muszę jej poszukać :)

Najpierw bym musiał oglądać na komputerze płyty dvd a ja używam stacjonarnego odtwarzacza. I o takie przypadki mi chodzi.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#9 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 16.07.2009 - |19:57|

Zapewne wszyscy pamiętacie afery z WB czy Vision o informacje zapisane na płytach. Gdzie była mowa o zakazie kopiowania itp. Jeśli nie, to tu są linki: link1, link2.

A o to co mnie przywitało, przy nowo zakupionej płycie:

Dołączona grafika

Widzicie ten napis USE, już nie SALE, ale USE. Wolno używać tylko na terenie tych paru krajów....

Czyż to nie kpina?

Ps. Screen pochodzi z Jakie Chan's First Strike (Pierwsze Uderzenie), Nie wiedzieć czemu, nigdzie na płycie, ani w opisie w sklepie, nie ma info, że to 4 część Policyjnej Opowieści...

Dla mnie kurizalna jest ta lista krajow gdyz klucz do ich selekcji nie jest tak naprawde jasny. Najbardziej kurizalnym jest wymienienie Baltic States. Wszyscy wiemy o co to chodzi, ale czy istenieje w sensie prawnym takie okreslenie? Zdolny prawnik udowodnil by tez, ze do grupy tej naleza tez Szwecja, Niemcy, Finlandia i Dania. Takze i Rosja. Popelniajac taka niescislosc dystrybutor pokazal, ze sam powaznie tego nie traktuje.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 16.07.2009 - |19:59|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.07.2009 - |20:28|

Baltic States

O dziwo ta nazwa oficjalnie funkcjonuje i określa tylko Litwę, Łotwę i Estonię...

I wiecie umowa jak umowa :) przecież jakby tam pisało, że nie wolno odtwarzacz na komputrze (gdzies kiedyś coś takiego było) to też bym ich wyśmiał... ale zastanawiające jest, że nigdzie w sklepie nie ma informacji o tym "ograniczeniu" a przecież płytę może zamówić ktoś z poza tej listy i jeszcze serio traktujący te komunikaty...

Ale tak po upływie czasu, sądzę że ten komunikat był informacją wewnętrzną dla dystrybutorów. Pewno ktoś centralnie robił regionalizację płytki i powkładał sobie sobie tablice informacyjne na początku, co by mu łatwo się sortowało i sprawdzało czy dobra płytka w rękach (bez przechodzenia kolejnych etapów menu). A lokalny dystrybutor powinien usunąć ten komunikat przed tłoczeniem płyt...

#11 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 17.07.2009 - |13:24|

Baltic States

O dziwo ta nazwa oficjalnie funkcjonuje i określa tylko Litwę, Łotwę i Estonię...

Tak oficjalnie jak na przyklad kraje srodziemnomorskie, bliski wschod, Afryka polnocna - to wszystko okreslenia geograficzne a nie lagalno-prawne.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 17.07.2009 - |13:24|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#12 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 17.07.2009 - |15:48|

Prawnikiem nie jestem, ale dlaczego prawo ma nie obejmować nazw geograficznych? Poza tym nazwą geograficzną jest bardziej termin: kraje nadbałtyckie (Polska, Litwa, Łotwa, Estonia, część Rosji, Finlandia, Szwecja, Dania i część Niemiec). A kraje bałtyckie (Litwa, Łotwa i Estonia) to nazwa stosowana dla określenia trzech państw o licznych podobieństwach kulturowych, politycznych i historycznych, od wieków zamieszkiwanych przez mieszkańców określanych jako Bałtów. Nazwa ta jest stosowana również w stosunkach międzynarodowych, więc nie jest to chyba tylko wymysł gości od absurdalnego komunikatu na dvd Toudiego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych