Skocz do zawartości

Zdjęcie

Battle of Britain (1969)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Remigiusz23

Remigiusz23

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 31.08.2004 - |14:45|

Obsada: Harry Andrews, Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jürgens, Ian McShane, Kenneth More, Laurence Olivier, Nigel Patrick, Christopher Plummer, Michael Redgrave, Ralph Richardson
Reżyseria: Guy Hamilton
Kraj Produkcji: Wileka Brytania
Rok produkcji: 1969

Bitwa o Anglię to mistrzowsko zrealizowany film, poruszający w całości tematykę Bitwy o Anglię. Ekscytujące potyczki powietrzne, wspaniała gra aktorska i ogólny klimat filmu doskonale oddają atmosferę lat wojny. Szkoda tylko że rola polaków została przedstwiona niezgodnie z prawdą... Pomimo tego jest to widowisko najwyższych lotów ukazujące odwagę w jej najwspanialszym wydaniu. Kilka krytycznych momentów może wpłynąć na wynik wojny. Lecz kiedy Królewskie Siły Powietrzne skupiają cały wysiłek na odparciu niemieckiej Luftwafe, mogą nawet zmienić bieg historii! poruszający w całości tematykę Bitwy o Anglię. Obecnie film mozna nabyć na DVD w cenie ok. 39 złotych :lol:

Goraco polecam :D
  • 0

#2 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 31.08.2004 - |17:16|

Hm.... Kiedy byłem małym dzieckiem podobał mi się ten film. Jednak dzis nie uważam go za arcydzieło. Polacy przedstawieni są w nim jako niezdyscyplinowani kowboje, którzy nie potrafią powstrzymać swoich emocji w walce, natomiast na ziemi zamieniaja się w chulaków. Poza tym udział Polaków w Bitwie o Anglię w filmie tym jest jak to zwykle bywa u Brytyjczyków (którzy są zbyt dumni, aby przyznać, iż jakas tam Polska i jej piloci uratowali ich) jest pomniejszony - widzimy tylko jakichś pilocików, co się drą do siebie przez radio w dodatku nie po angielsku, a porządny angielski pilot nawołuje ich: "Przestańcie mówic po polsku!!!!".
Hm....
Ja osobiście nie lubię filmów o wojnie robionych przez Brytyjczyków - po największym buraku wszechczasów "Enigmie" - po prostu ich nienawidzę (dla niedoinformowanych - to Polacy rozszyfrowali Enigmę i czytali wiadomości za pomoca niej szyfrowane już w 1936r - były to oczywiście wersje prostsze, ale nie ma to znaczenia. W 1939r rezultaty badań zespołu polskich kryptologów imatematyków zostały wywiezione z kraju i później przekazane Anglikom. Bez dokumentów tych nie zrobiliby Angole nic.).
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#3 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 31.08.2004 - |17:35|

Żeby było bardziej :censored: to w "Enigmie" zdrajcą okazał się właśnie Polak. Masz rację Katharn, ja też nienawidzę tego filmu. Angole zawsze fałszują historię i sobie przypisują cudze zasługi. A przecież gdyby nie Polacy to pewno wojna potoczyłaby się zupełnie inaczej. Siebie uratować nie zdołaliśmy, ale dzięki rozszyfrowaniu enigmy uratowanych zostało co najmniej tysiące istnień ludzkich. Czy to dla nich taki dyshonor przyznać się, że to właśnie Polacy uratowali im tyłki?? :angry:
  • 0
"...something takes a part of me..."

#4 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 31.08.2004 - |18:43|

amerykancom przy okazji tez. Projekt Magia, rozszyfrowanie japonskich kodow takze opieral sie o prace polskich matematyko - udalo im sie po tym jak angole przekazali im informacje o enigmie
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#5 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 31.08.2004 - |19:23|

amerykancom przy okazji tez. Projekt Magia, rozszyfrowanie japonskich kodow takze opieral sie o prace polskich matematyko - udalo im sie po tym jak angole przekazali im informacje o enigmie

Stało się tak ponieważ Japońskie szyfry bazowały na wczesnych Enigmach, a te jak wspomniałem były odczytywane juz w 1936r :D

Swoją drogą - porzućmy ten off topic :D Po co się denerwować :D

#6 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 31.08.2004 - |21:12|

W jednym z filmów wojennych (chyba "O jeden most za daleko") jest pozytywnie ukazany generał Sosabowski, dowódca polskich spadochroniarzy. Gra go dobrze Gene Hackman.

Nie wiem czy zauważylście ale w Kompanii Braci, amerykańscy spadochroniarze też spotykają "Polaków" - i to zdaje się w SS. No chyba,że to byli Ślązacy wcieleni do armii niemieckiej.

Lord Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#7 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 01.09.2004 - |08:03|

W jednym z filmów wojennych (chyba "O jeden most za daleko") jest pozytywnie ukazany generał Sosabowski, dowódca polskich spadochroniarzy. Gra go dobrze Gene Hackman.

Fakt - to jeden z nielicznych filmów, które prezentują Polaków w dobrym świetle. Swoją drogą jeszcze długo nie zapomnę jak Gene Hackman krzyczy w naszym języku "śnur, śnur".

Ok - koniec tego offa :D - teraz już tylko na temat Bitwy o Anglę proszę się wypowiadać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych