Skocz do zawartości

X-Men Origins: Wolverine (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ankieta (29 użytkowników oddało głos)

Oceń Film

1. 10 (2 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

2. 9.5 (1 głosów [4.00%])

Procent z głosów: 4.00%

3. 9 (2 głosów [8.00%])

4. 8.5 (5 głosów [20.00%])

Procent z głosów: 20.00%

5. 8 (4 głosów [16.00%])

Procent z głosów: 16.00%

6. 7.5 (4 głosów [16.00%])

Procent z głosów: 16.00%

7. 7 (2 głosów [8.00%])

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [4.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [4.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [4.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [4.00%])

20. 0.5 (1 głosów [4.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 30.04.2009 - |12:15|

DYSKUSJA NA TEMAT FILMU X-Men Geneza: Wolverine
X-Men Origins: Wolverine (2009)
Data premiery: 2009-04-30 (Polska) , 2009-04-08 (Świat)

Posted Image

O Filmie:

Pierwszy z nowej serii widowiskowych filmów akcji, ukazujący korzenie najsłynniejszego z X-Menów – tajemniczego Wolverine'a, który postanawia wyjaśnić zagadkę swego pochodzenia.

Obsada:

Hugh Jackman Logan / Wolverine
Ryan Reynolds Wade Wilson / Deadpool
Dominic Monaghan Barnell Bohusk / Beak
Liev Schreiber Victor Creed / Sabretooth
Danny Huston William Stryker
Taylor Kitsch Remy LeBeau / Gambit
Lynn Collins Silver Fox
Kevin Durand Frederick J. Dukes / Blob

Opis za filmweb.pl

Użytkownik johnass edytował ten post 28.05.2010 - |17:10|

• 0

#2 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 01.05.2009 - |00:43|

Mnie sie film podobał. Przyzwoicie zrealizowany, ani przez chwilę sie nie nudziłem. Poznalismy pare postaci z innych czesci. Pod koniec bonus w postaci
Spoiler
. Wyjasniło się, dlaczego Wolverine ma luki w pamięci. O ile dobrze pamietam, w poprzednich czesciach tego nie wytłumaczono do konca (?).
Podsumowujac - przyzwoite kino akcji z tych, ktore sie oglada zajadajac chipsy i popijajac colą. Polecam.
  • 1
Dołączona grafika

#3 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.05.2009 - |19:22|

Obejrzałem film wczoraj w kinie - bardzo dobre kino akcji. Niestety jednak chyba osoby piszące scenariusz nie do końca zapoznali się z kanonem serii X-men. Oto i dziury, które wyłapałem (Uwaga, co oczywiste, będę sypał spojlerami):
- Cyclops nigdy nie był więźniem Stykera. Poznali się z Xavierem w zupełnie innych okolicznościach,
- Sabertooth z części pierwszej (pomagier Magneto) i tej części (Victor) to dwie zupełnie inne osoby - nie chodzi tu o aktorów ale o zachowanie, sposób walki,
- Skoro Logan uwolnił Cyclopsa i innych z więzienia to Cyclops powinien znać/kojarzyć/pamiętać Logana i wydarzenia, które miały tam miejsce. Przez żadną z trzech części Cyclops ani słowem nie wspomniał o tym co się tam działo. Także Xavier mógł 'wyciągnąć' te wydarzenia od każdego z młodych i przekazać je Loganowi.
- Wolverine i Sabertooth nie są braćmi!!

Inne rzeczy in-minus:
- tylko kilkusekundowy występ P. Stewarda :( Widać, że nawet nie pojawił się na planie a scena dograna jest z blue-boxa :( ... Ciekawe z resztą jak zmieścił ponad 20 osób do Air-Wolfa :P
- poziom efektów specjalnych - firma odpowiedzialna za realizację niestety czasem nie dała rady. Widać sztuczność, 'plastikowatość' rekwizytów i efektów.

A in-plus:
+ Bardzo dobra gra aktorów
+ Gambit :] Szkoda, że tylko tyle ale i tak powiem "wreszcie" :]
+ Znowu scena po napisach końcowych :)
+ Muzyka bardzo dobrze oddaje klimat filmu

Mimo 'byków' czekam z niecierpliwością na kolejne części :]
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#4 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 02.05.2009 - |20:50|

Ja już też po seansie i mam mieszane uczucia, bardzo mieszane <_< Ogólnie film jest dobry, nawet bardzo - jeżeli się na niego patrzy jak na film akcji, a nie na ekranizację komiksu. Jeżeli tak mam oceniać to daję 8+/10 i uważam, że jest lepszy od "Ostatniego bastionu"

Patrząc zaś okiem fana serii i Logana w ogóle, to wyszło kiepsko, takie 5+/10. Spoilerami rzucać raczej nie będę więc można czytać :lol:

Pierwszy minus filmu to Cyclops; nie powinno go być w tym filmie! Nie wiem po co go dali? Gdzieś czytałem wywiad z jakimś facetem z Marvel'a, który na pytanie "co robi Cyclops w filmie?" odpowiedział, coś w tym stylu: "dowiecie się z filmu; jeżeli nie z tego, to z któregoś z następnych". Tak więc może przy okazji "X-Men Origins: Cyclops" dowiemy się czemu Scott zapomniał o Loganie. Nie zmienia to jednak faktu, że film bez Cyclopsa jak dla mnie byłby fajniejszy i bardziej sensowny ;)

Sabertooth; ten z pierwszej części był najlepszy, ten to jakaś marna podróbka. Za bardzo wygadany jak dla mnie był i mało warczał, chodziaż przyznam, że teksty momentami miał lepsze niż Logan :lol: No i taka chudzina w ogóle :P

Co do kwestii braterstwa Sabertooth'a i Logana to trochę tutaj przesadzili, chodziaż z tego co się orientuję to więzów krwi między nimi wykluczyć całkowicie nie można. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie, ale w komiksie "Origin" jest chyba wzmianka, że Logan i Sabertooth mieli wspólnego ojca (którego Logan zabił i zapożyczył od niego imię). Nie wiem tylko czy jest to komiks z "oficjalnej" serii, czy jakiś odłam.

Deadpool - bez komentarz, to co z nim zrobili na końcu woła o pomstę do nieba :angry:

Większych błędów nie zanotowałem; nie jest źle, ale "Iron Man" i nowy "Hulk" były lepsze. Do "X-Men 1 i 2" nawet nie ma co porównywać, bo to nie ta liga, ale jest lepiej niż w przypadku trzeciej części.

Użytkownik Inuki edytował ten post 02.05.2009 - |21:09|

• 0

#5 blitzer

blitzer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 06.05.2009 - |13:38|

Film całkiem fajny. Ale jeśli chodzi o tłumaczenie na polski to masakra :/. Myślę, że wydawcy powinni Grupę Hatak zatrudnić bo Ich/Wasze tłumaczenia są najlepsze.

Tank to niby zbiornik, ale koleś niszczy czołg (też tank). Dla tłumacza widać to jest jedno i to samo.
  • 0

#6 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 09.05.2009 - |10:21|

coś tam poprzestawiali, coś tam pozmieniali, więc nie przesadzajcie z oczekiwaniami względem absolutnej spójności fabuły.

przyzwoite kino akcji z tych, ktore sie oglada zajadajac chipsy i popijajac colą.

i z takim nastawieniem polecam oglądać.
obowiązkowo [!] w kinie -- choćby dla sceny ucieczki z
Spoiler
;-).

Użytkownik katja edytował ten post 09.05.2009 - |10:22|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#7 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 09.05.2009 - |19:10|

Ja chromolę takie ugrzecznione wersje dla 12-latków. W oryginalnym komiksie szkielet adamantium był zamieniony z tym oryginalnym poprzez przekładanie kość po kości z tego co pamiętam. Dlatego zabieg był taki niebezpieczny i bolesny. Do tego ostrza Rosomaka pojawiły się bodajże jako efekt uboczny tej operacji... Muszę poszukać oryginalnego komiksu Weapon X, dawno temu go czytałem, może coś źle pamiętam.

6/10
  • 0

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.05.2009 - |21:36|

Wedle Weapon X Ostrza pojawiły się jako efekt uboczny - nie było ich wcześniej . Kościane pojawiły się dopiero po tym jak Magneto wyciągnął większość adamantium z Logana .
A co do filmu miło się oglądało , ale nie komuś kto zna uniwersum X-men .
Podstawowe błędy :
Spotkanie Cyklopa .
Kościane szpony
Brat : Sabretooth
No i tak można by wiele wymieniać .
Można by powiedzieć że orgins jest gigantycznym uproszczeniem i o ile w przypadku Logana jakoś przeszedł , to w przypadku zapowiadanego Deadpool-a będzie klapą na całej lini - bo ludzie lubią Logana ( tak samo jak Gambita czy Jean ) .
A i z tego co pamiętam z Origins ( komiksu) to pierwszą miłością Logana byłą Mariko (lady Death )

Użytkownik Obi edytował ten post 09.05.2009 - |21:38|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.05.2009 - |21:48|

Mariko (lady Death)

To nie jest czasem ta, co przeszła terapię Adamentium po Logonie?

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.05.2009 - |11:32|

Ona przeszłą terapię dopiero kilka lat później . Jej ojca Logan zabił w czasie ucieczki z laboratorium .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 11.05.2009 - |02:13|

Kościane szpony

Dlaczego szpony uwazasz za blad?
  • 0
You are what you believe yourself to be

#12 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.05.2009 - |16:37|

Poczytaj sobie komiksy o wcześniejszym Loganie . Nie było szponów - żadnych .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 radosiewka

radosiewka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.05.2009 - |21:46|

Na film bardzo czekałam - Wolverine to jedna z moich ulubionych postaci Marvela i czy się zawiodłam?
Raczej nie, chociaż miałam aż tak duże wymagania, że pozostaje lekki niedosyt. Najłatwiej będzie jak wymienię wsyzstkie spotrzeżenia w plusach i minusach:

+Wolverine to ciekawa postać, widać że nie jest to drugi Superman i dobrze;]

+Hugh Jackman naprawdę pasuje do tej roli :wub:

+Bardzo dobre efekty specjalne - szczególnie gdy zawalają się silosy elektrowni

+Dobra obsada aktorska, oprócz Hugh'a spotkamy jeszcze Ryan'a Reynoldsa i chociażby Dominic'a Monaghana

+Z reguły motyw amnezji jest już strasznie oklepanym pomysłem, ale tutaj się sprawdza, no i otwiera duże pole do popisu dla scenarzystów drugiej części, bo ta już została zapowiedziana\

+Podobały mi się sceny gdy Rosomak ucieka z kompleksu i trafia na parę staruszków, nie dziwię się wściekłości Wolverine'a jak ich zabito.

+Elementy humorystyczne - np. problemy z umywalką :lol:

Plusów znalazłoby się jeszcze więcej, no ale zawierałyby dość dużo spoilerów. Minusy:

-Ja rozumiem że efekty specjalne są ważne a Rosomak ma dużą moc, ale... No skakanie na helikoptery to drobna przesada, naprawdę;p

-Nie lubię Xaviera, denerwuje mnie;p Rosomak ratuje wszystkich a ten zjawia się na koniec, odgrywa śmieszną scenkę z rozmową w myślach i zabiera zbłąkane owieczki;p

-Mimo wszystko Rosomak jest za mało zwierzęcy, ugrzecznili wersję filmu :(

Niemniej film bardzo dobry, czekam na drugą część, a póki co daję 8.8/10
  • 0
http://radosnastrona...a.blogspot.com/ - blog o literaturze, filmach, serialach czyli ogólnie szeroko pojętej rozrywce:)

#14 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 18.05.2009 - |20:34|

Poczytaj sobie komiksy o wcześniejszym Loganie . Nie było szponów - żadnych .

Jesli poczyta to sie dowie, iz szpony byly. Pierw pojawily sie w "Fatal Attractions" -> http://en.wikipedia....tal_Attractions , ktore zostaly wydane nawet w Polsce. A potem przedstawiono je w "Origin", gdzie sie okazalo iz wyrosly one wraz z pierwszym uaktywnieniem genu x.
Co do Cyclopsa- a nikt z Was nie zauwazyl, iz Scott przez wiekszosc czasu mia oczy zalosniete i nie mogl Logana widziec, stad nie poznal go w pozniejszych czesciach?
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#15 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 22.05.2009 - |21:25|

Średni film. Facet ma szpony ostre jak brzytwa, a tam nawet nie leje się krew. Przerywniki prerenderowane w grze na podstawie filmu były lepsze, bo nie mieli nad sobą kategorii wiekowej dla dzieciaków... Co chwilę grozili sobie, że odetną łeb, ale no niestety, takie coś nie przejdzie... PG-13.
Ogólnie film przyjemny i nie nudził.

dla mnie 7+/10

Użytkownik garus edytował ten post 22.05.2009 - |21:29|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#16 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 22.05.2009 - |22:15|

Spodziewałem się więcej, ale i to mnie zadowoliło. Czasami raziły niedoróbki w efektach specjalnych (pokazanie szponów w łazience) jak na film za taką kasę.

Szkoda, że nie było więcej Deadpoola :(

Co wcześniejszych wypowiedzi na temat mutacji Logana: wg oficjalnego originu tej postaci to szpony są związane z jego mutacją i uaktywniły się pierwszy raz w w młodości - tak jak to pokazano we filmie. Co do zaników pamięci są one spowodowane praniem mózgu w czasie Weapon X.

Ogólnie film na 7/10
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#17 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 01.06.2009 - |21:06|

Słaby film szczególnie w porównaniu z poprzednimi częściami. Nawet coli i popcorn nie pomagały wiało nudą.
Niestety minusy przysłoniły mi plusy.

- niespójna fabuła
- nieszczęsny helikopter (ja wiem że to superhuman ale bez przesady)
+ Gambit
+ Humor

Szkoda, że nie było więcej Deadpoola
Poczekaj do 2012. Jest w planach.
  • 0

#18 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 13.06.2009 - |16:28|

Mimo wszystko średniak. Najlepsza z całości była czołówka.
Kompletnie nie rozumiem konfliktu między braćmi. Przez ponad 100 lat walczą na różnych wojnach ramię w ramię i nagle pokłócili się w wiosce w Afryce. Jaja sobie robią z widza czy jak?
Przez cały czas odniosłem wrażenie że reżyser jak może maskuje na wszelkie sposoby zbyt niski budżet. Czy dlatego film kręcono w Australii bo tam taniej?

Solidne 6/10.
  • 0

#19 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 16.06.2009 - |20:34|

Trochę późna odpowiedź, ale budżet wynosił 158 milionów dolarów ;)
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#20 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 17.06.2009 - |18:56|

Mimo wszystko tej kasy nie widać na ekranie.
Co innego Władca Pierścieni. Tam dziw bierze człowieka jak oni zrobili całość za 300 milionów.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych