Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
mam pewną sprawę - jak wiadomo zbliża się wielkimi krokami premiera ST XI (już 8.05 - zatem 1,5 miesiąca). Co zaproponowalibyście do obejrzenia, osobie która nie miała szczególnie do czynienia z tym uniwersum, aby mogła zrozumieć ogólnie idee i całą chronologię od pre TOSa (ENT) do post Nemesis. Chciałbym po prostu przedstawić taką esencję ST komuś kto chce obejrzeć ST XI, a nie ma bladego pojęcia o ST. Najprościej oczywiście przelecieć wszystko od ENT, przez TOS, TNG, DS9 do VOY, wplatając przed TNG i po nim filmy, ale to niewykonalne do premiery. Chodzi raczej o wybór 2-4 filmów i po kilka najważniejszych odcinków z każdego serialu (najlepiej bez TOS i TAS - ja jestem zatwardziałym t. więc je obejrzałem, ale lepiej nie zrażać kogoś przez nie). Na razie jestem za oglądnięciem First Contact, TMP i może jakiś cliffhangerów z seriali? Co wy na to, czekam na propozycje [Aha, posiadam w kolekcji wszystko więc macie pełne spektrum wyboru]
Kompendium Star Trek
Rozpoczęty przez
landauer
, 23.03.2009 - |11:32|
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23.03.2009 - |11:32|
Napisano 23.03.2009 - |12:44|
ST XI jest prequelem do TOS'a więc czy tu trzeba się z czymś zapoznawać? Słyszałem opinię że to ma być otwarty film również dla tych którzy ze Star Trekiem styczności nie mieli.
don't try
Napisano 23.03.2009 - |14:19|
Dokładnie jak napisał kolega u góry - ST XI pewnie będzie można obejrzeć nie znając żadnego z innych filmów czy seriali. Ma być to prequel do TOS, więc jeśli już widziałeś TOS/TAS, obejrzyj 6 filmów.
Ja polecam oglądanie według chronologii powstawania seriali/filmów - TOS/TAS/TNG/DS9/VOY/ENT, wplatając w to filmy.
Ja polecam oglądanie według chronologii powstawania seriali/filmów - TOS/TAS/TNG/DS9/VOY/ENT, wplatając w to filmy.
Napisano 23.03.2009 - |17:41|
dzięki 6 filmów, to jeszcze Generations i First Contact, to będzie wiedzieć skąd się wzięła UFP (w ST XI Federacja już jest).
Napisano 23.03.2009 - |18:01|
A ja powiem inaczej, jeśli ktoś chce oglądać ST XI i nie zna wcześniejszej twórczości w świecie ST, to niech nie zaczyna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych