Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cykl BOLO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.03.2009 - |22:09|

W tym roku, Rebis uraczył nas kolejnym cyklem sf, jest to cykl BOLO o inteligentnych czołgach. Całość historii zapoczątkował Keith Laumer w 1976 roku. Historia serii ma obejmować (zgodnie z informacjimi od Rebisu) 33 modele Bolo i 1400 lat ich historii (od 2000 roku), aczkolwiek zgodnie z wiki, modeli jest 34 + 44; 60 oraz XXXXX (50?).
Rebis zaczyna od książki Webera: Bolo! z 2005 roku, "ponieważ przedstawiono w nim historię rozwoju pojazdów bojowych z rodziny Bolo, kalendarium oraz informacje na temat najważniejszych jego typów (...)". Natomiast nie zamierzają się ograniczyć tylko do jednego autora.

Pełny zakres książek, zgodnie z angielską wiki obejmuje:

• Laumer, Keith: Bolo: Annals of the Dinochrome Brigade
  • Laumer, Keith: The Compleat Bolo
  • Laumer, Keith: Rogue Bolo
  • Laumer, Keith: The Stars Must Wait
  • Stirling, S. M.; S.N. Lewitt, J. Andrew Keith, Todd Johnson, Mike Resnick, Barry N. Malzberg, Christopher Stasheff, Mercedes Lackey, Larry Dixon, David Drake: Bolos Book I: Honor of the Regiment.
  • Stasheff, Christopher; S. M. Stirling, S. N. Lewitt, Shirley Meier, Karen Wehrstein, Todd Johnson, William R. Forstchen: Bolos Book II: The Unconquerable
  • Evans, Linda; Robert R. Hollingsworth, David Weber: Bolos Book III: The Triumphant
  • Weber, David M.; S. M. Stirling, John Mina, William R. Forstchen, Robert Greenberger, William H. Keith, Jr., Todd Johnson, Steve Perry, John DeCamp, Mark Thies, Linda Evans: Bolos Book IV: Last Stand
  • Keith, William H.; Mark Thies, John Mina, J. Steven York, Dean Wesley Smith: Bolos Book V: Old Guard
  • Smith, Dean Wesley; J. Steven York, Linda Evans: Bolos Book VI: Cold Steel
  • Keith, William H.: Bolo Brigade
  • Keith, William H.: Bolo Rising
  • Keith, William H.: Bolo Strike
  • Weber, David M.: Bolo!
  • Ringo, John; Linda Evans: The Road to Damascus
  • Weber, David M.: Old Soldiers

A teraz co do samego Bolo!, gdzieś natknąłem się na informację, że Weber tylko zamianił statki na czołgi, treecaty na integinetne czołgi itd. itp. I po przeczytaniu dwóch z czterech opowiadań w książce mógbym szczerze zaprzeczyć, jednak już będąc w trakcie trzeciego, muszę się zawahać.

Pierwsze opowiadanie: I wiele mil, to historia prototypu Bolo XXIIIB Nike, która jako jedna z pierwszych jednostek była wyposarzona w pełną sztuczną inteligencję.
Drugie opowiadanie: Zdrajca, to historia pościgu Bolo XXVD Artur, za "zdrajcą" i "dezerterem" (również Bolo XXVD) Lancem.
Oba opiadania, oczywiście poza odrobiną akcji, opowiadają raczej problem szczutcznej inteligencji. Typowe pytanie dubito ergo cogito, cogito ergo sum (wątpię więc myślę, myślę więc jestem) i próba jego rozwiązania. Czy sztucznej ineligencji przysługują ludzkie cechy, czy można taki wytwór traktować jako równego sobie, czy jednak jako rzecz?

Trzecie opowiadanie: Z tarczą - Historia kadeta, który ze względu na wojnę ma trochę inną (przyśpieszoną) akademię. Na razie o tym nie mogę nic napisac, po za tym, że ów kadet trafia na nauki do przeszło 120 letniego Bolo XXVIIIG.
No i odnośne tego zawahania się, jak pisałem nie ma tu takiej więzi między dowódcą a Bolo, jak między treecatem a adoptowanym, jednak jest już wspomnienie, że Bolo XXXII wyposażone sa w "sprzęg neuronowy", który pozwala na natychmiastową wymianę informacji między maszyną a człowiekiem. Co z tego wynika - muszę dopiero przeczytać. :)

Książka poza tym zawiera czwarte opowiadanie: Czas śmierci, oraz Krótką techniczną historię Bolo, Ogólne uwagi o uzbrojeniu, Krótka historia wersji rozwojowych pojazdow z rodziny Bolo i Dane taktyczno-techniczne.

Znajac życie, to wielu ludzi (inwe do ciebie piję), będzie narzekać na sztuczne relację u Webera - tylko czego oczekiwać przy kontakcie ze sztuczną inteligencją? :)

Ogólnie zapowiada się niezgorsza seria, ale też nie wiadomo jak inni piszą, bo co by nie mówić o Weberze, to czyta się go lekko i przyjemnie.

Ahh byłbym zapomniał, Bolo! przetłumaczył Jarosław Kotarski, ten sam który tlumaczy Honor, więc podobieństwa w tekstach będą (i moim zdaniem momentami są) raczej wyczuwalne.

edit: Przepraszam pierwszych czytających za literówki, ale mam problemy z maszyną z której piszę i wolałem wysłać tekst, niż pisać go na nowo.

Użytkownik Toudi edytował ten post 23.03.2009 - |16:23|

#2 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 19.03.2009 - |11:48|

Czytałem,czytałem i nawet kupiłem :lol: :lol:
Dla mnie osobiście najlepsze były pierwsze i ostatnie opowiadanie, opis techniczny
wszystkich modeli BOLO też był niezły chociaż troszkę monotonny.
Ja bardo lubię fantastykę militarną(cykl o Posleenach - boska rzecz)i BOLO w swojej konwencji bardzo mi podpasował
Tak czy inaczej zainteresowałem się tym cyklem i będę czekał na następne tomy.
Zawsze żałowałem że przegapiłem pierwsze tomy cyklu o Honor bo jakbym teraz chciał wszystko
skompletować tobym ze sto lat musiał pracować na kasę na wszystkie tomy.
A BOLO to będę na bieżąco kupował i bedzie git.
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#3 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.03.2009 - |18:51|

Przebrnąlem przez 3 i 4 opowiadanie.
3: To historia desperackiej obrony ludzi, przez większymi siłami wroga. Oczywiście udana, jeśli można to tak nazwać.

Czwarte opowiadanie, to jest co fani SF lubią najbardziej, historia końca wojny między Ziemianami a Malconianami. Wojny, która przez blisko 180 lat trwania zniszczyła doszczętnie obie strony, dokładnie do kilku małych grupek o dwóch, po jednej z każdej strony można w tym opowiadaniu przeczytać. O dwóch grupkach, które przez kilkadziesiąt lat, szukają jakiejkolwiek planety zdolnej do utrzymania życia, bo niemal wszystkie zostały zniszczone przez obie strony, przy użyciu broni ABC.
Oraz historię ostatniego wyprodukowanego Bolo mk XXXIII i niemal na pewno ostatniego na chodzie.

Sama wojna, nie wiem czemu, przypomina mi Wing Commander, szczególnie, że jako określenie drugiej strony używa się hasła "psowaci". Zresztą, krótki opis walki nad planetą, też zwiększał to wrażenie.

Jak już pisałem, czyta się przyjemnie, zwłaszcza ostatnie opowiadanie, historię końca i nowej nadziei.

Za minus dla Rebisu, mam też właśnie to ostatnie opowiadanie, bo skoro znany już koniec... to czym nas teraz zaskoczą?

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 23.03.2009 - |16:22|

Tu mam podobne info, jak w przypadku Honor:
Kolejną książką z cylku bądą Weterani (Old Soldiers) Webera i planują ją wydać w III kwartale.

#5 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 24.03.2009 - |12:55|

Kolejną książką z cylku bądą Weterani (Old Soldiers) Webera i planują ją wydać w III kwartale.

Powitanie!
Radość z przeczytania posta
Oklaski i dziki taniec
Zasmucenie: trochę czekania
Pytanie do prowadzącego temat:
Jak się ma ta książka do chronologii z pierwszego posta?
Oczekiwanie na odpowiedź
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#6 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.03.2009 - |15:36|

Jak się ma ta książka do chronologii z pierwszego posta?
Oczekiwanie na odpowiedź

To do mnie, tak? :>
Weterani zdaje się też są z 2005r i zdaje się (po krótkim rekonesansie), że będzie kontynuacją wydarzeń z opowiadania "Z tarczą".

a co do chronologii, to nie jestem pewien, według jakiego systemu ułożyli to na wiki, ale wygląda że zgodnie z datami wydania.

#7 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 25.03.2009 - |15:29|

Znajac życie, to wielu ludzi (inwe do ciebie piję), będzie narzekać na sztuczne relację u Webera - tylko czego oczekiwać przy kontakcie ze sztuczną inteligencją? smile.gif

eee, ludzie potrafią zżyć się z przedmiotami; a cóż dopiero z przedmiotem/istotą potrafiącą myśleć i komunikować się; podejrzewam, że mi się nie spodoba;

co innego, gdyby Weber napisał opowieść o 1(słownie: jednym) człowieku i zwykłym czołgu, którzy walczą z jakimiś istotami, które nie wchodzą w interakcje z tym człowiekiem; wtedy podejrzewam mógłbym się skusić; :P
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych