Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gra planszowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quide

Quide

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 28.02.2009 - |23:38|

A masz taką szansę w BSG the boardgame.

Pewnie większość z was wie, że coś takiego istnieje, może nawet mieliście okazję zagrać - ja miałem, polecam.
Ale generalnie chciałem donieść, że firma Galaktyka postanowiła wydać tą grę W JĘZYKU POLSKIM (całkowicie spolszczoną, nie samą instrukcję). Nie wiem jak was, ale mnie szokuje (pozytywnie oczywiście) że z takiej masy planszówek akurat BSG, ale narzekać nie będę.

http://www.galakta.pl/artykul_126.html
  • 0

#2 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 28.02.2009 - |23:51|

Pozwoliłem sobie dokonać edycji nazwy tematu, żeby wyglądało to jaśniej

Co do samej idei, to super, ciekawi mnie tylko jak tylko będzie ze sprzedażą tego. Nauczony doświadczeniem karcianki (kupiłem i ani razu nei zagrałem), sobie tego raczej nie sprawię i zastanawiam się ilu fanów BSG się znajdzie w Polsce, którzy chcieliby to mieć ;)

Instrukcja wygląda porządnie, ale widzę, że zostawili ten potworek językowy "Galactici" ;]
  • 0

->1019<-

#3 Quide

Quide

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 01.03.2009 - |00:14|

Też się zastanawiam nad popytem, zwłaszcza że cena nie jest mała. Czyżby angielska wersja (taką mają moi znajomi) miała aż takie wzięcie, że zdecydowali się wydać w Polsce? Przecież u nas nawet BSG nie ma ani w TV ani na DVD, a tu wydawca serwuje nam grę planszową.

Co do tłumaczenia, to po przekartkowaniu instrukcji wrażenie w miarę pozytywne, jedyne do czego można się przyczepić to wspomniana już odmiana Galactici, ale nie mam pojęcia jak to inaczej ugryźć, a druga rzecz to Pokład Hangarowy - jak dla mnie Hangar albo Lądowisko byłoby lepsze.
  • 0

#4 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 01.03.2009 - |00:23|

Też się zastanawiam nad popytem, zwłaszcza że cena nie jest mała.

No właśnie... wszystko rozchodzi się o to ilu miłośników planszówek ogląda BSG i byłoby zainteresowanych. Nie wiem, oby poszło to dobrze :)

Czyżby angielska wersja (taką mają moi znajomi) miała aż takie wzięcie, że zdecydowali się wydać w Polsce?

Moim zdaniem zero przełożenia, bo tam BSG leci w TV i jest odromny fandom, więc jest skąd czerpać.

Co do tłumaczenia, to po przekartkowaniu instrukcji wrażenie w miarę pozytywne, jedyne do czego można się przyczepić to wspomniana już odmiana Galactici, ale nie mam pojęcia jak to inaczej ugryźć, a druga rzecz to Pokład Hangarowy - jak dla mnie Hangar albo Lądowisko byłoby lepsze.

W sumie nawet z tą Galacticą to czepianie się dla zasady, bo instrukcja, jak pisałem, sprawia dobre wrażenie, ale można to zrobić jak Casablanca:

M.Galactica
D. Galactiki
C.Galactice
B.Galactikę
N.Galactiką
Msc. Galactice

W sumie byłbym ciekaw z wrażeń jakie są po grze w tą planszówkę, angielską czy też polską ;)
  • 0

->1019<-

#5 _V_

_V_

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 12.03.2009 - |19:25|

W BSG Gra Planszowa grałem już kilkanaście partii i nie powiem - świetna zabawa.
Obszerne wrażenia na jej temat można poczytać na: http://www.gry-plans...i...?f=1&t=4837
Filmik nt gry:
Angielskie recenzje: http://www.boardgame.../63/thing/37111

Użytkownik _V_ edytował ten post 12.03.2009 - |19:30|

• 0

#6 PiotrB

PiotrB

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.03.2009 - |11:40|

Witam! Popyt na gry planszowe w Polsce nie jest duży ale są wierni miłośnicy tego tematu...sam się do nich zaliczam od lat. Mamy grupę znajomych - każdy mocno po 30-stce i regularnie raz w tygodniu spotykamy się i gramy w jakąś gierkę pomimo ,że każdy z nas ma rodzinę ,pracę i obowiązki... w Niemczech np. gry planszowe są stałym elementem spotkań towarzyszkich...w Polsce jest nim alkochol... :unsure: ...

Co do planszówki BSG - to gorąco polecam jako miłosnik serialu i dobrych gier... świetna intryga i dużo myslenia - no i zasadniczno można przegrać z samą grą a nie tylko z innymi graczami... moim zdaniem rodzynek dla każdego miłosnika tematu BSG!
  • 0

#7 dorotty

dorotty

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 26.07.2009 - |18:42|

Świetna planszówka, wszystkim polecam gorąco. Gra się niedługo - maksymalnie 3 godziny. Ekscytująca jest atmosfera pełna podejrzeń co do tego, kto jest Cylonem, a kto człowiekiem. Potrzebne są zdolności aktorskie i doza zacięcia do strategicznego planowania, jeśli wylosowało się tostera (trzeba wiedzieć kiedy napsuć, a kiedy dopomóc, żeby nikt się nie domyślił prawdziwej natury). Jeśli jest się człowiekiem, przydaje się umiejętność współpracy z grupą.

Moim zdaniem zbyt łatwo jest wygrać Cylonom - ze znajomymi podnieśliśmy sobie nawet nieco staty battlestara, a i tak ludzie przegrywają cały czas.

Już niedługo ma wyjść dodatek o nazwie Battlestar Pegasus:
http://www.fantasyfl...ws.asp?eidn=671
Zastanawiam się tylko, kiedy zrobią polskie tłumaczenie.
  • 0

#8 sirafin

sirafin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 09.09.2009 - |08:00|

Gdyby ktoś był zainteresowany, to rozpoczynamy rozgrywkę online, na forum polskiego wydawcy, galakty. Czterech graczy już mamy co prawda i w zasadzie moglibyśmy już startować, ale jednak mamy nadzieję, że pojawi się chętny nr5 ;)

Uprzedzając pytania od razu informuję, że nie jest konieczne posiadanie własnego egzemplarza gry, ani doświadczenie. Jeśli ktoś zastanawiał się nad kupnem, ale nie miał okazji zagrać to ma właśnie doskonałą okazję poznać zasady i przekonać, jak "w praniu" sprawdza się mechanizm zdrajcy.

Jedyne wymagania to dostęp do internetu, by móc codziennie zajrzeć na forum i zareagować na to co się dzieje w grze. Zapraszam serdecznie :)

http://www.forum.gal...?...asc&start=0
  • 0

#9 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 04.02.2010 - |09:46|

Zakupiłem grę na konwencie starwarsowym we Wrocławiu, parę dni spędzonych nad zasadami i przystępujemy do gry z ekipą późnym wieczorem. Efekt? 4 rozegrane partie -dwie w nocy, kolejna rano i w południe. 3 dni później w środku tygodnia znowu gramy kolejne partie.
Gra ma niesamowity klimat i grywalność. Zwykle z kumplami spędzaliśmy czas raczej w pubach, a teraz zyskaliśmy naprawdę świetną grę w realiach niesamowitego serialu. Mam nadzieję, że sprzedaż będzie wystarczająco wysoka by wydać dodatek po polsku. Gra zdecydowanie warta tych 160 złotych.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych