Skocz do zawartości

Zdjęcie

SGU - plotki, ciekawostki, fakty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
313 odpowiedzi w tym temacie

#1 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.11.2008 - |11:05|

Jako, że nie ma tu odpowiedniego tematu do podawania newsów z postępu prac nad nowym serialem postanowiłem go stworzyć.
Wszystkie dotychczasowe dotyczą jakiś konkretnych aspektów SG-U a tu będzie to ujęte całościowo.
Co jakiś czas dowiadujemy się czegoś nowego i tutaj będzie można umieszczać takie wiadomości.

Głównymi twórcami nowej historii będą Brad Wright, Robert C. Cooper, plus Carl Binder, Martin Gero, Alan McCullough, Paul Mullie i Mallozzi.
Jak widać sami weterani świata SG co znowu nie koniecznie może wyjść serialowi na dobre. Przydałaby się świeża krew. :D

Zdjęcia do Stargate Universe rozpoczną się w lutym a sam serial powinniśmy zobaczyć w lipcu.
Zaplanowano 20 odcinków.
W tej chwili są już napisane/dopracowywane scenariusze do 11 odcinka włącznie.
Odcinki 10 i 11 jako ,że będą tradycyjnie wypadać w czasie przerwy w serialu tzw mid-season więc pierwszy zakończy się cliffhangerem.
Jak to ujęli producenci: ".... zegar będzie tykał, będą zwroty akcji, nowi sojusznicy/przymierza, zdrady i pojawi się również jakiś gość niespodzianka...." :blink:

Początek sezonu to będzie trzy częściowy odcinek ponieważ twórcy zdali sobie sprawę, że to za dużo historii jak na 1 czy 2 odcinki.
Cały sezon powinien być jedną wielką całością a wątki mają się ciągnąć przez wszystkie odcinki.
W przeciwieństwie do SG-1 i SG-A gdzie było sporo tzw historii stand-alone.
Zapowiada się interesująco ale co wyjdzie to się dopiero okaże. ;)

Mallozzi informuje jeszcze ,że ostateczny wygląd statku "Destiny" jest właśnie dopracowywany.
Będzie też nowa wersja sondy M.A.L.P.

Po tym jak fani po początkowych informacjach na temat SG-U zaczęli wyrażać swoje obawy Mallozzi powiedział:
"..... to będzie inna historia, bardziej skoncentrowana na postaciach i ich wzajemnych relacjach. Na odkrywaniu wzajemnych relacji interpersonalnych i ich rozwojowi na pokładzie statku. [nie nie chodzi tu o romanse]
Jako, że założeniem serialu jest statek przelatujący przez niezbadane terytoria daje to historii niesamowite możliwości.
Do tego spotkania z nowymi obcymi i odkrywanie nowych planet.
Głównym motywem na chwilę obecną będzie - survival and sacrifice [przetrwanie i poświecenie]........."

Oki to chyba tyle na dzisiaj. :D

źródło - Stargate Universe pre-production update! ---> http://www.gateworld...-producti.shtml

Użytkownik biku1 edytował ten post 22.11.2008 - |11:07|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.01.2009 - |22:19|

Dołączona grafika

Jak się nie mylę mamy w końcu pierwszy teaser SG -U.

Stargate Universe --->
http://video.scifi.c...ayer/?id=924261

Trochę dziwny ten kolor wrót taki czerwonawy albo to po prostu wina materiału.

Użytkownik biku1 edytował ten post 11.01.2009 - |22:23|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#3 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 15.01.2009 - |23:33|

To będzie dobre. Po tym jak pojechaliście po odcinku Identity z 5 sezonu Atlantis.

Jak donosi Gateworld w Stargate Universe będą używać urządzenia komunikacyjnego pradawnych żeby skontaktować się z Ziemią.
Zresztą zobaczcie sami.
  • 0
don't try

#4 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 17.01.2009 - |02:10|

W newsie na głównej stornie zaskoczyła mnie informacja, że najęli pisarza SF jako konsultanta trzymającego piecze nad fabułą. Komuś coś mówi nazwisko John Scalzi? Nie? W Polsce jedną jego książkę wydała Isa, to "Wojna starego człowieka", którą można podsumować jako Heinlein i spółka w nowej oprawie plus kilogram nowych pomysłów. Niby stara tematyka, ale w nowej, atrakcyjnej oprawie i...wciąga, nieźle napisane i z głowa, choć pierwszorzędną literaturą bym tego nie nazwał. Ale ma koleś pomysły i to całkiem niezłe. Kto wie, może to coś SGU pomoże?

A samą książkę polecam, niezobowiązujące, a wciągające. Gościu wymyślił też całkiem interesującą teorię FTL oparta na bajdurzeniu o kwantach.

Pierwszy raz news o SGU podniósł mnie na duchu.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#5 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.01.2009 - |19:53|

No i poczekamy sobie dłużej na SG-U. :(
Premiera pierwszych odcinków została przeniesiona z lata na jesień.

dzięki kwiatek za info

Stargate Universe will premiere this fall ---> http://www.gateworld...iere-this-fall/

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.01.2009 - |20:01|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#6 Zoreno

Zoreno

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 31.01.2009 - |14:58|

Universe podobno ruszy 2 października :) chyba, że jeszcze później

Użytkownik Zoreno edytował ten post 31.01.2009 - |14:59|

• 0

#7 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 08.02.2009 - |22:31|

jeśli najeli Sclaziego (wnioskując po jego jednej książce wydanej w naszym p... języku) to szczerze powiedziawszy cieszy mnie to bo gościu jak już ktos wcześniej zauważył ma ciekawe pomysły, a wnioskując z tłumaczenia ksiażki niezłe pomysły podpiera całkiem niezłą oprawą
  • 0

#8 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.02.2009 - |14:22|

Pojawił się ciekawy artykuł dotyczący SGU. Jeden z twórców twierdzi w nim, że SGU będzie miało wiele elementów, które znamy z poprzednich seriali, ale pod względem fabularnym będzie bardziej przypominać space-opera i porównuje serial z ..... Battlestar Galactica albo Lost. Teraz to dopiero się ciekawie zrobiło.

Link do artykułu: http://syfyportal.com/news426050.html
  • 0

#9 mateusz9206

mateusz9206

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • Miastoda LW

Napisano 13.02.2009 - |13:00|

Po pierwsze to witam wszystkich fanów SG! :D Od kiedy jestem fanem SG, od tego czasu miałem problem żeby tu się zalogować. No ale po 2 latach się udało :- D

Znalazłem taki news (uwaga, mogą być spoilery w środku)

http://hatak.pl/news...hinowymserialu/ (link do artykułu)

Spoiler

• 0

#10 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 13.02.2009 - |13:56|

Źle zrozumiałeś. O'Neilla ma być dużo w nowym trzecim już pełnometrażowym filmie SG-1. Chodziły słuchy że chcieliby żeby zagrał w pilocie do SG Universe ale to bardzo wątpliwa sprawa.
  • 0
don't try

#11 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.03.2009 - |22:52|

W sieci pojawił się wywiad z Robertem Carlyle grającym w SGU Dr Nicolas'a Rush'a. Można się z nim zapoznać pod poniższym linkiem. Nowa seria ma zapędy na bardziej mroczną niż do tej pory. Czyżby coś w kierunku BSG? Oby wrota nie stały się tutaj tylko tłem w serialu.

Robert Carlyle o Stargate Universe
  • 0
don't try

#12 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 17.03.2009 - |23:50|

Przeczytałem i z jednej strony się cieszę, a z drugiej nie. Po pierwsze czegoś tu nie rozumiem. Serial ma być dla młodszej widowni i
Spoiler
Martwi z koli fakt,
Spoiler
Dla mnie totalna tragedia, jeżeli moje przypuszczenia okazały by się słuszne. Poza tym już polubiłem postać doktorka. :D

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 17.03.2009 - |23:54|

• 0

#13 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.03.2009 - |16:46|

Odnoszę wrażenie że nie o takiego młodego widza chodzi ;) raczej chodzi o zwrócenie uwagi młodzieży powyżej 15 roku życia. Chociaż w zasadzie teraz nie wiem kto niby oglądał SG-1 i SGA ja się wcale za starego nie uważam a większość ludzi oglądających SG dziadkami bynajmniej nie jest.

No i kolejna nowinka. Nie ma jeszcze w tym żadnego potwierdzenia ale możliwe że w 6 odcinku zobaczymy generała O'Neill'a.
SG Universe 1x06 Earth
  • 0
don't try

#14 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 18.03.2009 - |18:11|

Jeśli będzie tak jak piszecie, czyli mroczne klimaty itp... to zdecydowanie jestem za, Ba widziałem pierwsze 2 epizody SGA i muszę stwierdzić, że kilmatem w/g mnie stoi ciut wyżej niż SG-1, ale jak piszę widziałem tylko dwa pierwsze epy i fakt faktem Wraith rządzą:-)
  • 0

#15 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 18.03.2009 - |18:46|

Przeczytałem i z jednej strony się cieszę, a z drugiej nie. Po pierwsze czegoś tu nie rozumiem. Serial ma być dla młodszej widowni i

Spoiler

Teorię o targetowaniu na nastolatka wyrobiliśmy my, razem z innymi fanami zza oceanu na wieść o młodej obsadzie i po przeczytaniu jednego zdania z wywiadu. Do tej pory zaś nie było żadnej informacji która by to tak naprawdę potwierdzała, zaś przecieki sprzed ruszenia projektu wskazywały raczej na coś zgoła odmiennego. Co nie zmienia faktu, że pierwsze newsy po rozpoczęciu prac były mniej lub bardziej alarmujące.

Martwi z koli fakt,

Spoiler
Dla mnie totalna tragedia, jeżeli moje przypuszczenia okazały by się słuszne. Poza tym już polubiłem postać doktorka. :D

Tak, to też mi się nie podoba, brzmi źle imo. Tak sobie pomyślałem, że jeśli faktycznie serial pójdzie w tym kierunku to może i będzie dobry/będę go oglądał, ale to już nie będzie prawdziwy Stargate. Zrobienie z SG BSG to pomyłka.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#16 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 18.03.2009 - |18:47|

SG Universe 1x06 Earth

Chyba jednak nie doczekamy się premiery, najpierw że Lipiec, potem czytałem, że wrzesień, a teraz się dowiaduje, że październik <_<
Trochę mnie martwi, że ten odcinek będą pisać ludzie co pisali Atlantisa,
Spoiler
Co nie zmienia faktu, że odcinek może być bardzo dobry.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 18.03.2009 - |18:52|

• 0

#17 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 21.03.2009 - |10:56|

Jeżeli jeszcze nie widzieliście, pojawił się pierwszy trailer SGU:

Po tym co można zobaczyć w trailerze widać, że klimat serii będzie odmienny od tego z SG-1 czy SGA, ale czy to dobrze czy źle ocenimy dopiero jesienią. Wcześniejsze informacje nie dawały mi wiele nadziei na porządną serię, trailer jednak nastawił mnie optymistycznie, widzę szansę dla serialu.

Użytkownik Nom edytował ten post 21.03.2009 - |11:00|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#18 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.03.2009 - |12:01|

Ciężko cokolwiek powiedzieć na podstawie tego teasera. Niby pokazuje, że w nowym serialu chyba faktycznie nie będzie tak wesoło i przyjemnie jak w SGA, ale z drugiej strony to tylko parę scen. Jakby odpowiednio wybrać kilka fragmentów SGA to też pewnie dałoby radę zrobić podobną zapowiedź. Zobaczymy...

I jak widać, Wrota po raz kolejny przeprojektowane :)
  • 0

#19 kfasek

kfasek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 21.03.2009 - |12:19|

Tak naprawdę to nic na tym nie widać... :P Ale w sumie czego więcej oczekiwać :P. Cóż niby atmosfera napięcia uwidoczniona ale po to są trailery... "more explosions - better trailers, better trailers - more viewers" jak to stwierdził pewien osobnik w sg-1 :P. Jakoś SGU dalej napędza mi więcej stracha niż nadziei :(... obym się mylił.
  • 0
4+8+15+16+23+42=108!

#20 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 21.03.2009 - |16:59|

Czekając na ostatni odcinek BSG przypomniałem sobie, że miał w reklamach lecieć teaser SGU. No wiec luknąłem, spodziewając się że 30 sekund będzie zbyt krótkie, by starczyło na sensowną ocenę. Ale jestem na stargejtowym głodzie, więc rzuciłem się na to mimo wszystko ;)

Pierwsze wrażenie: kręcą to z reki, ujęcia paradokumentalne... Wydaje się, że na Destiny trafiło więcej ludzi niż tylko nasza drużyna (yyy...LOST? anyone?)(. Może więc wyjaśni się, co tam do diabła robiła córka senatora.
Klimat teasera sprawia, że jednocześnie uwierzyłem w serial i zwątpiłem w Stargate. Mnie osobiście po głowie od dawna-jeszcze podczas złotych lat SG-1-chodzi myśl, że to wszystko można było zrobić lepiej, poważniej i z większym wykopem. Pod tym względem wydaje mi się, że SGU, choć spóźnione, ale idzie w tym kierunku.
Natomiast zwątpienie dopadło mnie, bo już widzę, że nie ma szans na podstawy Stargate w tym serialu. Każdy odcinek-nowa planeta, nowa zagadka...Tego tu nie będzie. Proszę państwa, nadchodzi Stargate: Galactica Lost. W końcu dlatego puścili to w przerwie BSG-ten serial ma zastąpić BSG. Niewątpliwe teaser skalibrowano tak, by był battlestarowy; ale to jedyny materiał jaki do tej pory mamy i wnioski z niego się wysnuwające są właśnie takie.

A, jeszcze jedno-Wrota ładnie się prezentują :) Mam nadzieję, że będą się kręciły :)
  • 0
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych