Skocz do zawartości

Zdjęcie

Serial na AXN Sci Fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 10.10.2008 - |10:07|

W piątek 7 listopada na antenie AXN Sci Fi, zaraz po premierowym odcinku ósmego sezonu Gwiezdnych Wrót, zadebiutuje siostrzany serial Gwiezdne Wrota: Atlantyda. Będzie to premierowa emisja tego serialu w Polsce.

Ósmy sezon Gwiezdnych Wrót i Gwiezdne Wrota: Atlantyda będą emitowane w poniedziałki, środy i piątki odpowiednio o godz. 21:25 i 22:20.

źródło: PrimeTime.blox.pl

Trzeba przyznać że AXN Sci Fi nieźle się postarał. Wygląda na to że wyemitują zarówno wszystkie serie SG-1 jak i Atlantis. Nawet poczekali do ósmego sezonu aby rozpocząć emisję tego drugiego :D. Szkoda tylko że obraz w 4:3 i lektor. Może do Atlantis dadzą jakiegoś lepszego.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#2 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.10.2008 - |11:22|

Jak by nie było to dobrze, że w końcu SG-A dadzą. :)
I bardzo ładnie, że poczekali z tym do 8 sezonu.

Swoja droga widać, że ktoś tam się co nie co orientuje w tych serialach SF i całkiem rozsądnie je emitują.
Z tych dużych kobył wielosezonowych był już Star Trek, EFC, teraz jest Farscape i SG-1 i dojdzie jeszcze SG-A.
Ciekawe co nam tam jeszcze zaserwują.

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.10.2008 - |14:21|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#3 jackie58

jackie58

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 10.10.2008 - |15:21|

źródło: PrimeTime.blox.pl

Trzeba przyznać że AXN Sci Fi nieźle się postarał. Wygląda na to że wyemitują zarówno wszystkie serie SG-1 jak i Atlantis. Nawet poczekali do ósmego sezonu aby rozpocząć emisję tego drugiego :D. Szkoda tylko że obraz w 4:3 i lektor. Może do Atlantis dadzą jakiegoś lepszego.

Faktem jest że lektor w SG-1 jest jednym słowem denny.
Ja muszę poczekać do emisji na normalny AXN bo nie mam scifi. Na razie jest tyle dobrze że zmienili czas emisji:)
  • 0

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.10.2008 - |15:25|

Faktem jest że lektor w SG-1 jest jednym słowem denny.

Na początku chyba przez 1 sezon był inny lektor a potem dali tego gorszego - niestety.

Co do SG-1 na Axnach to w niektóre odcinki zdarzało mi się już ze 4-5 razy trafić. Więc tyle dobrze, że każdy może sobie wybrać porę.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#5 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.10.2008 - |19:11|

Oj to na AXN Sci Fi to sie nie liczy.. ten kanal ma moze z 5% polakow.
Ja naleze do tych ktorzy chca a nie maja. Bo nie ma w ofercie

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 10.10.2008 - |19:12|

• 0

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.10.2008 - |19:26|

Bez przesady w platformach cyfrowych jak pamiętam to AXN jest sprzedawany w trójpaku więc skoro maja razem jakieś 2.5 mln abonentów to ci co maja AXN [w końcu był najpopularniejszym kanałem tematycznym w zeszłym roku] to powinni mieć i AXN Scifi i Crime.

A wracają do głównego wątku to zauważ, że część seriali zaczynała swój byt na SciFi a potem i tak były emitowane na zwykłym AXN.
Tak jest właśnie obecnie z SG-1 i należy się spodziewać, że i SG-A też się tam pojawi.
Na początku i tak najważniejsze jest to ,że ten serial zaistnieje w Polsce.

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.10.2008 - |19:27|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#7 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 11.10.2008 - |11:20|

Platformy cyfrowe, cyfrowe kablówki wszędzie tam jest zazwyczaj cała trójka kanałów AXN. Ostatnio AXN Sci Fi łapie się także do rankingu oglądalności stacji tematycznych na Wirtualnych Mediach i z we wrześniu miał większe udziały w rynku w grupie wiekowej 16-49 niż np. Planete, TCM, Kino Polska czy Canal+ Sport. A główny AXN to ścisła czołówka stacji tematycznych w Polsce.
  • 0

#8 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 05.11.2008 - |16:50|

doskonała wiadomość, a z tym dostępem do kanału też robi się lepiej tym bardziej, że UPC - jedna z największych sieci kablowych
(Wg danych Polskiej Izby Komunikacji Elektronicznej UPC miała w marcu 2007 r. około miliona abonentów (22,22% rynku) i była pod tym względem największą siecią kablową w Polsce)
od jakiegoś czasu również oferuje cyfrówkę, rewelka bo po kablu, bez jakichś kosmicznych anten, z dekoderami, również z opcją nagrywania i HD -
(tylko jakoś słabo to reklamuje IMHO)
i tam w pakiecie max są też wszystkie AXN-y i ja w końcu też się na nie załapię :)
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#9 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.11.2008 - |09:25|

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem pakietu Max w UPC, który wybrałem praktycznie tylko dla kanału AXN Sci Fi (w zwykłym pakiecie Select jest tylko podstawowy AXN) i dekoderem z nagrywarką i powiem, że nie żałuję wydawanej kasy, bo można sobie zaprogramować nagrania na tydzień naprzód i wieczorkami umilać czas sesjami z SG-1 i nie tylko ;) Zdecydowanie polecam jak ktoś ma możliwość.

Obecnie leci SG-1 (obecnie 8 sezon zaczynają) i zaraz (chyba od przyszłego tygodnia) zaczynają Atlantis, Farscape (właśnie zaczął się 3 sezon), EFC, Lexx (jak dla mnie lekka kicha ale rzecz gustu), niedawno zaczęli HEX-a...

Lektor jest fajny ze względu na to że wzrok już nie ten (eh ta starość... :lol: ) ale jak usłyszałem parę razy kwiatki w stylu "na Tollanusie" to mnie lekko wstrząsnęło. Zresztą lektor pomija sporo dialogu i chrzani wiele smaczków w wypowiedziach...

Niedogodnością jest fakt, że nie ma żadnej możliwości "wyciągnięcia" z dekodera nagranego materiału. No może poza podpięciem pomiędzy wyjściem z dekodera a TV stacjonarnej nagrywarki - ale to bez sensu, zważywszy ma spore straty jakości spowodowane podwójną konwersją i/lub praktycznym brakiem na naszym rynku sensownych nagrywarek z wejściem HDMI...

Generalnie jednak AXN Sci Fi to super kanał i mógłbym go oglądać non-stop ;)

Użytkownik Lukassuss edytował ten post 06.11.2008 - |12:29|

• 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#10 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 06.11.2008 - |11:37|

Do mnie ma dzisiaj zawitać monter i jak wsio pójdzie zgodnie z planem, to jutro z przyjemnością zasiądę do Atlantis... SGA widziałam już w oryginale, więc będę sobie porównywać przekład... najważniejsze jest jednak to, że osoba nie znająca języka będzie mogła obejrzeć ten serial ze zrozumieniem, bez stresowania się, zapewne z pominięciem części śmiesznych dialogów, ale niestety musi być coś za coś, wszystkiego w przekład nie da się wcisnąć - chyba że lektor gadałby z taką samą prędkością, jak Rodney w oryginale...LOL!!!

Jak mi to podłączą, to mimo wszystko spróbuję z tym przegrywaniem na stacjonarną nagrywarkę, w sumie większość rzeczy nagrywam tylko po to, żeby później obejrzeć i wywalić, ale ze 3 pozycje tygodniowo będę potrzebowała nagrać na płytę, więc będzie okazja do testów :D
  • 0
Dołączona grafika

#11 maciej

maciej

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 06.11.2008 - |12:36|

No ja juz z rok temu pisalem ze w polsce jest zamieszanie z Atlantisem, bo:
- premierowe odcinki SG-1 sa na HBO wiec logicznym bylo tam go wkleic
- SonyPictures ktore jest prawie-ze-wlascicielem MGM posiada na wlasnosc kopie wiec logiczny byl AXN (Sony Pictures Entertainment Channel)
- no ale w Polandi mamy juz SciFi Polska, ktorego SciFi Channel jest producentem Atlantisa wiec logicznym byl wybor SciFi Polska

NARESZCIE CZEKANIE SIE SKONCZYLO I MAMY ATLANTISA!

...szkoda tylko ze nie ma AXN HD ;( bo jakosc obrazu AXN SciFi jest ponizej krytyki...

Pozdrawiam wszystkich z n-ki ktorzy juz zaprogramowali nagranie na nBOXie ;)

PS: OGROMNE BRAWA dla AXN ze puszcza serial beda z glowa - rownolegle godzina po wspolbieznym odcinku 8 sezonu SG-1. Madrze, naprawde klasa. Szykuje nam sie All-new-(AXN)-Sci-Fi-Friday w ten piatek!

Użytkownik maciej edytował ten post 06.11.2008 - |12:36|

• 0
http://studentnik.tu.kielce.pl/

#12 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.11.2008 - |12:46|

No ja juz z rok temu pisalem ze w polsce jest zamieszanie z Atlantisem, bo:
- premierowe odcinki SG-1 sa na HBO wiec logicznym bylo tam go wkleic
- SonyPictures ktore jest prawie-ze-wlascicielem MGM posiada na wlasnosc kopie wiec logiczny byl AXN (Sony Pictures Entertainment Channel)
- no ale w Polandi mamy juz SciFi Polska, ktorego SciFi Channel jest producentem Atlantisa wiec logicznym byl wybor SciFi Polska

Jeszcze mamy taki kanał jak MGM HD i w sumie tutaj mogli by puścić SG1 i Atlantis w HD. No ale jak na razie jest to kanał stricte filmowy.

...szkoda tylko ze nie ma AXN HD ;( bo jakosc obrazu AXN SciFi jest ponizej krytyki...

Ostatnio w Nce nieco poprawili jakość AXN Crime i AXN Sci Fi kiedy dali te kanały z nowego transpodera. Nie jest rewelacyjnie ale da się już oglądać, bo wcześniej trzeba było mieć w sobie dużo samozaparcia ;).

A tak swoją drogą to reklamę SG Atlantis widziałem w AXN Sci Fi w letterboxie czyli niewykluczone że sam serial też będzie w letterboxie.

Użytkownik Pawel edytował ten post 06.11.2008 - |12:47|

• 0

#13 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 06.11.2008 - |13:50|

mnie zależy głównie na dźwięku SGA z tego AXN... "obraz" to ma wydzieloną półkę na DVD i tam dumnie stoi :D
  • 0
Dołączona grafika

#14 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 07.11.2008 - |23:10|

Pierwsze wrażenia.

Jak zwykle lektor wiadomo nie nadąży za wszystkimi a przy Rodney'u ...... :P
Do tego niestety podobnie jak w Farku wiele smaczków w wypowiedziach ucieka kiedy robi to lektor.
Tutaj choćby wymowę poszczególnych członków ekspedycji różnych narodowości :huh: albo niektóre dowcipy bo nie wszystko jest przetłumaczone.
I czasami nawet nie wiemy, że ktoś coś fajnego powiedział.
Zresztą wymieniłem oczywiste minusy jakie są przy lektorze. :D

Z tych "nowości" w tłumaczeniu mamy zamiast znanego nam i wymawianego w tle przez postacie ZPM lektor "spolszczył" to na MPZ.
Niby to samo ale jak już się człowiek przyzwyczaił.....
No i do tego niestety zdecydowali się tłumaczyć Wraith na Widma - szkoda. :(
Czekam na to jak przetłumaczą HiveShipy bo pierwszy odcinek podzielili na 2 części.

Podsumowując powtórzę to co pisałem w temacie o Farku na AXNie "....Dlatego jednak mając wybór wolę oglądać z dvd. ...".

Co nie zmienia, że bardzo dobrze, że w końcu pokazują kolejny serial SF w tv.
Oby AXN dalej tak działał w kwestii seriali SF to jeszcze może dojdą za jakiś czas do ST DS9, Voyagera, SAABa i Babylon 5. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 07.11.2008 - |23:15|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#15 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 07.11.2008 - |23:34|

potwierdzam to, co napisał Biku, ale powtórzę, że nie da się wcisnąć wszystkiego w lektora, tak samo jak nie da się wcisnąć wszystkiego w porządne napisy (chociaż wielu namiętnie próbuje :D), ale generalnie odcinek oglądało się bardzo przyjemnie, lektorek się już wprawił trochę na tych sezonach SG-1, więc nie zaczyna kariery od SGA - inaczej całkowicie by wymiękł przy Rodneyu, a tak jest szansa, że w miarę będzie nadążał :D
  • 0
Dołączona grafika

#16 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 08.11.2008 - |07:16|

szkoda tylko ze nie ma AXN HD ;( bo jakosc obrazu AXN SciFi jest ponizej krytyki...

szkoda ze nie ma HD bo bylo by super ale AXn Scifi ma dobry obraz przynajmniej na N po kablach HDMI nie mogee narzekac poza moze lektorem ;] ciekawi mnie tylko jak beda czytac Ori mam nadzieje ze nie tak samo jak na HBO no ale juz sie przyzwyczailem ogladajc kilka sezonow sg-1 na axn wiec juz nie marudze tak duzo :D
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#17 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 08.11.2008 - |08:30|

A ja sobie właśnie teraz oglądam to co mi dekoderk UPCa nagrał wieczorkiem - wielka frajda :)
przewijam sobie do przodu przemowy Weir i cofam teksty Rodneya i Johna - rewelka. Problem z nazewnictwem moduł ZPM czy MPZ to nie wina lektora tylko uporu Rodneya - na początku nawet nabijali się z niego, że to dlatego, że jest z Kanady - poza nim wszyscy mówią ZPM.
Natomiast z widmami to juz przeginka Widma???? WIDMA????? Jak to brzmi i od kiedy to potrzeba tłumaczyć nazwy własne - po co to było tłumaczyć, masakra. Czy na Holandię mówimy "kraj nizin" ??? No trudno, to i tak lepsze niż "opiekacze do grzanek" w BSG
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#18 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 08.11.2008 - |10:31|

potwierdzam to, co napisał Biku, ale powtórzę, że nie da się wcisnąć wszystkiego w lektora, tak samo jak nie da się wcisnąć wszystkiego w porządne napisy (chociaż wielu namiętnie próbuje :D)

Dokładnie, potem wychodzą chociażby takie "cuda" jak dwie pełne linijki tekstu na których przeczytanie mamy 1,5 sekundy ;).

Problem z nazewnictwem moduł ZPM czy MPZ to nie wina lektora tylko uporu Rodneya - na początku nawet nabijali się z niego, że to dlatego, że jest z Kanady - poza nim wszyscy mówią ZPM.

W polskiej wersji ZPM przetłumaczyli jako Moduł Punktu Zero. Stąd stosują skrót MPZ.

Natomiast z widmami to juz przeginka Widma???? WIDMA????? Jak to brzmi i od kiedy to potrzeba tłumaczyć nazwy własne - po co to było tłumaczyć, masakra.

A ja się spodziewałem że przetłumaczą Wraith na Widma. I powiem że jeśli ktoś nie oglądał Atlantisa w oryginale to nawet moim zdaniem nie będzie mu to specjalnie przeszkadzać.

Dodam tylko że faktycznie Atlantis emitowany jest w AXN Sci Fi w letterboxie czyli mamy namiastkę 16:9 :D. Lektor ten sam co w SG1, mi on zbytnio nie pasuje.
Co do jakości obrazu, to tak jak jeden z przedmówców mam Nkę i nie narzekam na jakość AXN Crime jak i AXN Sci Fi. Na tym pierwszym oglądam ReGenesis też w letterboxie, a więc trzeba robić zoom, a wtedy najbardziej widać kiepską jakość kanału.
  • 0

#19 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.11.2008 - |10:59|

- W polskiej wersji ZPM przetłumaczyli jako Moduł Punktu Zero. Stąd stosują skrót MPZ.
- A ja się spodziewałem że przetłumaczą Wraith na Widma. I powiem że jeśli ktoś nie oglądał Atlantisa w oryginale to nawet moim zdaniem nie będzie mu to specjalnie przeszkadzać.

Co wciąż brzmi dziwnie po kilku latach ZPM.

Teraz mnie ciekawi jak już pisałem jak nazwą HS i Skoczki.
Mam też nadzieję, że nie usłyszymy nazw w stylu: Genitów, Atozjanczycy, Asuranczycy czy Alteranczycy. ;)

Co do obrazu to jeśli chodzi o AXN SCI FI to ma akurat obraz w miarę w porządku szczególnie w porównaniu do podstawowego AXN.

Użytkownik biku1 edytował ten post 08.11.2008 - |16:36|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#20 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 08.11.2008 - |16:06|

@Paweł - cieszę się, że nie jestem odosobniona w kwestii napisów :)

Jeśli chodzi o jakość obrazu, to ja jestem mega zadowolona z tego, co podsyła UPC, SGA nagrało się cacy zarówno w dekoderku Mediabox, jak i na zewnętrznej po kablu scart... jak te wszystkie podstawowe kanały zaczną kiedyś nadawać w HD, to wtedy się będziemy martwić, a teraz przynajmniej człowiek ma frajdę, że sobie może SGA z lektorem pooglądać :D

Również jestem ciekawa jak przetłumaczą hive ship, teoretycznie powinni rzucić statek-ul, chociaż tutaj istnieje zagrożenie, że zaczną pomijać w nazwie "statek", a zostawią samo "ul" i jeszcze ktoś niewtajemniczony pomyśli, że ogląda współczesną wersję Pszczółki Mai :D

Ciekawi mnie również tłumaczenie fragmentu, w którym Rodney i Sheppard podają swoje nazwy dla statków - gateship i puddle jumper, o ile jumper - skoczek jest w miarę oczywisty, to ciekawa jestem, czy wpadną w tłumaczeniu na "wrotołaz", czy jakieś inne cudo wymyślą...

Pojutrze się wszystko wyjaśni :D
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych