Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 099 – S05E19 – Vegas

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek? (134 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek?

1. 10 (35 głosów [31.53%])

Procent z głosów: 31.53%

2. 9.5 (12 głosów [10.81%])

Procent z głosów: 10.81%

3. 9 (25 głosów [22.52%])

Procent z głosów: 22.52%

4. 8.5 (7 głosów [6.31%])

Procent z głosów: 6.31%

5. 8 (5 głosów [4.50%])

Procent z głosów: 4.50%

6. 7.5 (4 głosów [3.60%])

Procent z głosów: 3.60%

7. 7 (4 głosów [3.60%])

Procent z głosów: 3.60%

8. 6.5 (2 głosów [1.80%])

Procent z głosów: 1.80%

9. 6 (1 głosów [0.90%])

Procent z głosów: 0.90%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (6 głosów [5.41%])

Procent z głosów: 5.41%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (2 głosów [1.80%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (1 głosów [0.90%])

Procent z głosów: 0.90%

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (3 głosów [2.70%])

Procent z głosów: 2.70%

20. 0.5 (2 głosów [1.80%])

21. 0 (2 głosów [1.80%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.07.2008 - |14:47|

Plotki: Coś jak CSI: Atlantis, skoncentrowany na Sheppardzie?

Użytkownik SGTokar edytował ten post 13.12.2008 - |18:40|

Log65: Happy camper

#2 Alareel

Alareel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 23.12.2008 - |00:20|

Odcinek bardzo nietypowy, widać zabawę formą odcinka - muzyka, montaż, zdjęcia, makijaż Wraith.
Fabuła koncentruje się na Sheppardzie z alternatywnej linii czasowej, który jest policjantem (detektywem) i poluje na seryjnego mordercę.
Gdzieś w tle przewija się ekipa Atlantis, która posiada wspomnienia z jedynie słusznej linii czasowej. Tak naprawdę nic o nich nie wiemy, niewiele jest wyjaśnione (tylko Rodney się kłóci z Zelenką :) ). Można się domyślić że zamieszani są McKay, Keller, Zelenka i Woolsey.

Jako że odcinki 5x19 i 5x20 wypłynęły razem, nawiążę do odcinka finałowego.
Osobiście wolałbym rozwinięcie tej historii w odcinku finałowym -
Spoiler

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.12.2008 - |19:43|
Nie każdy ogląda naraz oba odcinki dlatego jest zastosowany spoiler.

• 0

#3 Działo

Działo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów
  • MiastoPyrlandia

Napisano 23.12.2008 - |10:20|

Połączenie CSI, Crime Story, Vanishing Poin'ta z SGA, brakuje tylko zlewozmywaka pośrodku i hawajskich tancerek jedzący kebab w stroju św Mikołaja...

Dawno takiego kiczu nie widziałem, a że kicz uwielbiam daje 10...

Mery kryzys ewriłan i niech ten rok już się kończy.
  • 0

#4 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 23.12.2008 - |19:16|

Osobiście wolałbym rozwinięcie tej historii w odcinku finałowym - tzn. wyjaśnienie jak doszło do przeniesienia ekipy do innej linii czasowej, w jakich czasach tam trafili, w jaki sposób zdołali przekonać rząd do współpracy.

To nie jest inna linia czasowa tylko inna rzeczywistość.
Świat równoległy.

Odcinek rewelacyjny,
Świetna muzyka, znakomita praca kamery.
Widać, że w scenarzystach drzemie sporo inwencji tylko trzeba ją jakoś wykorzystać.
Szkoda, że ujawnili się dopiero na koniec serialu.

Owszem wiele naleciałości z innych seriali.
Ale to nie przeszkadza tylko dodaje swoistego smaczku.

Dla mnie bomba :)

::. GRUPA TARDIS .::

#5 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 23.12.2008 - |19:37|

A ktoś wie jak to się stało że obydwa odcinki wyciekły prawie miesiąc przed premierą?

Odcinek całkiem dobry, ale miał swoje wady. Jakoś na finał SGA wolałbym coś hmm ... Stargate'owego. No i zgadzam się że żadnego przeskoku nie było.

Czy mi się wydaje czy ta wersja rzeczywistości jest nawiązaniem do odcinka z 3 sezonu Mckey and mrs Miller?

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 23.12.2008 - |19:38|

• 0
don't try

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.12.2008 - |19:40|

Odcinek bardzo nietypowy, widać zabawę formą odcinka - muzyka, montaż, zdjęcia, makijaż Wraith.

Też tak odebrałem jako "zabawę" scenarzystów w coś innego od tego co mamy na co dzień , znane nam postacie w ziemskich plenerach i realiach.

To nie jest inna linia czasowa tylko inna rzeczywistość.
Świat równoległy.

Odcinek rewelacyjny,
Świetna muzyka, znakomita praca kamery.

Dokładnie, wiele razy to było wspominane przy okazji tych "mostów" do innych rzeczywistości.
Choćby wtedy jak McKay mówi Sheppardowi , że w innej rzeczywistości jest bohaterem a nie zwykłym gliną.

Poza tym zgadzam się z psjodko co do oceny.
Świetna muzyka Johnny Casha , specyficzny sposób kręcenia - podobało mi się.

Szkoda tylko, że ten odcinek pojawił się na koniec serialu gdzie raczej powinniśmy mieć skupienie na rzeczywistych postaciach naszej drużyny i zwalczaniu Wraith. Bo jak dla mnie to byłby dobrą odskocznią od zwykłego Atlantisa w wcześniejszym sezonie.
Ale wiemy jak to się wszystko z cancelem ułożyło więc......

A ktoś wie jak to się stało że obydwa odcinki wyciekły prawie miesiąc przed premierą?

To rozumiem pytanie retoryczne............... B)

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.12.2008 - |19:40|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#7 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 23.12.2008 - |20:57|

Odcinek zupelnie do mnie nie trafil. Trwal cala wiecznosc, w polowie sie cos wyjasnilo. Ogolnie jak dla mnie pomysl denny.. odcinek nie dostarczyl mi zadnej rozrywki.
Plusy:
jakie plusy? waznych zadnych, mniejsze to chocby pojawienie sie Waltera, jak i samochod Shepparda, strzelanina na koniec...

Ocena 0.5/10
  • 0

#8 maciej

maciej

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 23.12.2008 - |22:12|

Dalbym 8 ale za Brada W. (wiedzialem tylko o stoliku) daje 9 - dycha bylaby za pojawienie sie Caruso albo Sinsa ;)

To zupelnie inne podjescie do swiata SG - jesli podobny poziom bedzie w Universe nie bede wieszal psow przed czasem jak inni!

PS: Mialem wrazenie, ze ktos kto pisze najlepsze teksty w Lost (komentarze Sawyera) napisal teksty dla Todda ;D
  • 0
http://studentnik.tu.kielce.pl/

#9 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 24.12.2008 - |02:52|

Odcinek dobry, nawet bardzo dobry. Nie jestem fanem wszelkich seriali w stylu CSI - to znaczy czasem oglądam "w kratkę" - jeden odcinek na miesiąc, przypadkiem obejrzany w telewizji w zupełności mi wystarczy. Niemniej taka konwencja w SGA to moim zdaniem fenomenalny pomysł. Znane postaci w zupełnie innych rolach, Wraith charakteryzujący się na człowieka i co najważniejsze - całość akcji na Ziemi. Od finału SG-1 zawsze czekałem na odcinek SGA, którego akcja toczyłaby się w Drodze Mlecznej, miałem nadzieję, że spróbują delikatnie pociągnąć oryginalne uniwersum za pomocą spin-offa. Niestety, nie zrobili tego... :/
Jak dla mnie 9/10. ;)

Jeśli to faktycznie był Rod (nie mylić z Rodney'em), który kiedyś zawitał na Atlantydę, to jednak dość mocno się zmienił. Gdy ostatnio go widzieliśmy był bardziej przebojową postacią. Tutaj taki zasadniczy i stonowany...
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#10 kfasek

kfasek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 24.12.2008 - |03:01|

Śmiem twierdzić że to nie był ten Rodney który trafił do "naszego" Atlantis... dlaczego? Bo w tamtym odcinku wspominał o swoim Sheppardzie ;). A tu dopiero go poznał. Tak więc wychodzi na to że w równoległej rzeczywistości też bawili się mostami :).

Odcinek genialny, muzyka super... po spoilerach spodziewałem się kiczu w postaci halucynacji czy jakiejś tajemnej technologii wirtualnej rzeczywistości a tu szok... pokazany świat równoległy, genialne posunięcie: co by było gdyby (jak bardzo jedna różnica wpływa na całe życie) i efekty które docierają do naszej rzeczywistości pokazane w 5x20... super :]

9/10

Użytkownik kfasek edytował ten post 24.12.2008 - |03:02|

• 0
4+8+15+16+23+42=108!

#11 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 24.12.2008 - |21:25|

Świetny odcinek. Swietna muzyka. Swietne kadry i gra swiatlem. Typowe elementy kina kryminalnego. Strasznie mi sie podobalo :)
  • 0

#12 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 25.12.2008 - |09:23|

8/10; tak jak już zostało wspomniane Atlantis z innej perspektywy wygląda dobrze;

BTW te wspominki bitwy u naszego Wraith wyglądają na PTSD :lol:
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#13 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 25.12.2008 - |13:28|

jak nienawidzę fabuły csi, tak doceniam stronę wizualną tego serialu. kicz sga zmieszany z kiczem przejaskrawionych filtrów, zbyt częstymi zmianami tempa, za głośną muzyką i zmianami lokacji sceny tylko po to, żeby można było pokazać nową panoramę -- to połączenie genialne na jeden raz. świetne cameos, świetny wraith, co najmniej przyzwoita fabuła. drugiemu wraith [ichniejszemu toddowi], temu w celi, scenarzyści włożyli w usta niezłe teksty. ogółem byłam tak zaczarowana, że straciłam poczucie czasu.
dodajmy, że oprócz csi [oraz wszystkich spin-offów tegoż] nienawidzę jeszcze au [alternative universes]. jak do tej pory nie odstraszył mnie z takim pomysłem tylko jeden serial, ds9 i świat sisko-pisarza. cała reszta -- uuuch, im bardziej odbiega od kanonu, tym bardziej pragnę zabijać. nie lubię i już.
csi atlantis lubię i nie wiem JAK to się stało :o.

proszę zatem zwrócić należytą uwagę na poniższą ocenę:
10/10

well done, następny odcinek w mocnym sezonie.
ps. o dziwo, nie popłakałam się na końcu. ale spokojnie, zaraz oglądam następny ep i *na pewno* to nadrobię -- toć to ostatni ;d.

Użytkownik katja edytował ten post 26.12.2008 - |23:53|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#14 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 25.12.2008 - |15:02|

Hm.

- Brak Atlantis w Atlantis
- Brak fabuły głównowątkowej
- Ziemia
- Semi-zapychacz POD KONIEC SEZONU ?! OMG. WTF ? Co się stało z tym serialem ?!!!1111
- Alternatywna rzeczywistość
- Nietrafiony pomysł
- Uciekanie scenarzystów od tematu
- Brak pchnięcia fabuły do przodu

Wynik: 1/10

Och, jak dobrze że ten shit już się kończy. Oby Sg:Universe było lepsze... (marzenie ściętej głowy)

Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 25.12.2008 - |15:08|

• 0

#15 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 25.12.2008 - |16:15|

Całkiem fajny odcinek ale mogliby rozdzielić ostatni odcinek na dwa, czyli na ten i ostatni
  • 0

#16 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.12.2008 - |23:08|

- Pomijając koniec sezonu (mogli nie mogli zmienić nie wnikam)
- Dodając, że odcinek nietypowy (specjalnej troski ;)

9/10

Spoiler

Wyspoilerowalem bo może niektórzy czekają do premiery :P

Użytkownik Gibol edytował ten post 27.12.2008 - |03:18|

• 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#17 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 26.12.2008 - |23:29|

- Pomijając, że zapychacz (zapychacze są nieodłączną częscią serialu)

To nie jest zapychacz. Zapychacz to odcinek zrobiony na odpie-prz (las w Vancouver, wieśniacy), bo scenarzystom brakło kasy i pomysłów, a ten był porządny. Chyba że posługujemy się inną definicją zapychacza. :)

Użytkownik Magnes edytował ten post 26.12.2008 - |23:30|

• 0
http://magory.net - moja strona

#18 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 27.12.2008 - |03:11|

Nie oglądam nic poza SciFi więc nie wiem co to jest CSi i ionne produkcje które wpsominacie.
Niemniej to dla mnie ten odcinek był zaskakująco dobry. Jestem jeszcze pod wrażeniem, a od oglądania minęło z pół godziny :) .
DOskonała praca kamery, dokonała gra światłem, doskonała scenografia, doskonała gra aktorów, doskonale wpleciona i dobrana muzyka, doskonały scenariusz, a wszystko to dało niepowtarzalny i doskonały klimat.
Dałem 9,5 a połówkę odjąłem za to, że to jednak jak na 19y odcinek powinno być wejście pod finał i główną fabułę serii, ale poza tym to po prostu doskonałe kino rozrywkowe na najwyższym światowym poziomie. Scena pogoni shepperda za wraith - myślałem sobie, że powinni to pokazywać w PL studentom Wyższej Szkoły Filmowej jako materiał szkoleniowy. Po prostu profesjonalna, doskonała robota. Odcinek jak odcinek w sensie fabularnym, ale dało się odczuć atrakcyjny i silny realizm, a na koniec ta kasa SHepperda z którą odjeżdża. Takiego cynicznego realizmu w SGA, ani SG-1 nie było dotąd nigdy...
Jestem naprawdę ciężko zaskoczony in plus :) .
  • 0

#19 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.12.2008 - |03:15|

@ Magnes - trochę inną może, dla mnie zapychacz to zarówno tam gdzie biegają bez sensu z wieśniakami po lesie, jak i taka odskocznia od świata stargate (akcja na ziemi bez zabawek statków skoczków, technobełkotów itp.
Choć ten odcinek nie do końca jest zapychaczem nawet według mojej definicji, ale jest specjalny i chciałem podkreślić, że 9/10 jest na specjalnych warunkach (odbiegajacych od moich normalnych standardow oceniania idcinków :)

Wycofuje tego zapychacza w takim razie, post zmieniony ;)

Użytkownik Gibol edytował ten post 27.12.2008 - |03:18|

• 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#20 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 27.12.2008 - |12:37|

Z początku myślałem że jest to typowy zapychacz jeden z gorszych . Ale po obejrzeniu całego odcinka myślę że może to by wprowadzenie do finału serialu . Sygnał przedarł się przez rozdarcie w czasoprzestrzeni do innych rzeczywistości gdzie według naszych naukowców w ma on o wiele wiele większa moc (więc zapewne dotrze do wraith) . No to w tej naszej rzeczywistości gdzie rozgrywa się akcja serialu sygnał ten pewnie dotrze do wraith i mogą poznać położenie ziemi , tak mi się wydaje ale zobaczymy co wymyślą scenarzyści :) .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych