Użytkownik SGTokar edytował ten post 13.12.2008 - |18:40|
Odcinek 099 – S05E19 – Vegas
Napisano 09.07.2008 - |14:47|
Napisano 23.12.2008 - |00:20|
Fabuła koncentruje się na Sheppardzie z alternatywnej linii czasowej, który jest policjantem (detektywem) i poluje na seryjnego mordercę.
Gdzieś w tle przewija się ekipa Atlantis, która posiada wspomnienia z jedynie słusznej linii czasowej. Tak naprawdę nic o nich nie wiemy, niewiele jest wyjaśnione (tylko Rodney się kłóci z Zelenką ). Można się domyślić że zamieszani są McKay, Keller, Zelenka i Woolsey.
Jako że odcinki 5x19 i 5x20 wypłynęły razem, nawiążę do odcinka finałowego.
Osobiście wolałbym rozwinięcie tej historii w odcinku finałowym -
Użytkownik biku1 edytował ten post 23.12.2008 - |19:43|
Nie każdy ogląda naraz oba odcinki dlatego jest zastosowany spoiler.
Napisano 23.12.2008 - |10:20|
Dawno takiego kiczu nie widziałem, a że kicz uwielbiam daje 10...
Mery kryzys ewriłan i niech ten rok już się kończy.
Napisano 23.12.2008 - |19:16|
Osobiście wolałbym rozwinięcie tej historii w odcinku finałowym - tzn. wyjaśnienie jak doszło do przeniesienia ekipy do innej linii czasowej, w jakich czasach tam trafili, w jaki sposób zdołali przekonać rząd do współpracy.
To nie jest inna linia czasowa tylko inna rzeczywistość.
Świat równoległy.
Odcinek rewelacyjny,
Świetna muzyka, znakomita praca kamery.
Widać, że w scenarzystach drzemie sporo inwencji tylko trzeba ją jakoś wykorzystać.
Szkoda, że ujawnili się dopiero na koniec serialu.
Owszem wiele naleciałości z innych seriali.
Ale to nie przeszkadza tylko dodaje swoistego smaczku.
Dla mnie bomba
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 23.12.2008 - |19:37|
Odcinek całkiem dobry, ale miał swoje wady. Jakoś na finał SGA wolałbym coś hmm ... Stargate'owego. No i zgadzam się że żadnego przeskoku nie było.
Czy mi się wydaje czy ta wersja rzeczywistości jest nawiązaniem do odcinka z 3 sezonu Mckey and mrs Miller?
Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 23.12.2008 - |19:38|
Napisano 23.12.2008 - |19:40|
Też tak odebrałem jako "zabawę" scenarzystów w coś innego od tego co mamy na co dzień , znane nam postacie w ziemskich plenerach i realiach.Odcinek bardzo nietypowy, widać zabawę formą odcinka - muzyka, montaż, zdjęcia, makijaż Wraith.
Dokładnie, wiele razy to było wspominane przy okazji tych "mostów" do innych rzeczywistości.To nie jest inna linia czasowa tylko inna rzeczywistość.
Świat równoległy.
Odcinek rewelacyjny,
Świetna muzyka, znakomita praca kamery.
Choćby wtedy jak McKay mówi Sheppardowi , że w innej rzeczywistości jest bohaterem a nie zwykłym gliną.
Poza tym zgadzam się z psjodko co do oceny.
Świetna muzyka Johnny Casha , specyficzny sposób kręcenia - podobało mi się.
Szkoda tylko, że ten odcinek pojawił się na koniec serialu gdzie raczej powinniśmy mieć skupienie na rzeczywistych postaciach naszej drużyny i zwalczaniu Wraith. Bo jak dla mnie to byłby dobrą odskocznią od zwykłego Atlantisa w wcześniejszym sezonie.
Ale wiemy jak to się wszystko z cancelem ułożyło więc......
To rozumiem pytanie retoryczne...............A ktoś wie jak to się stało że obydwa odcinki wyciekły prawie miesiąc przed premierą?
Użytkownik biku1 edytował ten post 23.12.2008 - |19:40|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 23.12.2008 - |20:57|
Plusy:
jakie plusy? waznych zadnych, mniejsze to chocby pojawienie sie Waltera, jak i samochod Shepparda, strzelanina na koniec...
Ocena 0.5/10
Napisano 23.12.2008 - |22:12|
To zupelnie inne podjescie do swiata SG - jesli podobny poziom bedzie w Universe nie bede wieszal psow przed czasem jak inni!
PS: Mialem wrazenie, ze ktos kto pisze najlepsze teksty w Lost (komentarze Sawyera) napisal teksty dla Todda ;D
Napisano 24.12.2008 - |02:52|
Jak dla mnie 9/10.
Jeśli to faktycznie był Rod (nie mylić z Rodney'em), który kiedyś zawitał na Atlantydę, to jednak dość mocno się zmienił. Gdy ostatnio go widzieliśmy był bardziej przebojową postacią. Tutaj taki zasadniczy i stonowany...
Napisano 24.12.2008 - |03:01|
Odcinek genialny, muzyka super... po spoilerach spodziewałem się kiczu w postaci halucynacji czy jakiejś tajemnej technologii wirtualnej rzeczywistości a tu szok... pokazany świat równoległy, genialne posunięcie: co by było gdyby (jak bardzo jedna różnica wpływa na całe życie) i efekty które docierają do naszej rzeczywistości pokazane w 5x20... super :]
9/10
Użytkownik kfasek edytował ten post 24.12.2008 - |03:02|
Napisano 24.12.2008 - |21:25|
Napisano 25.12.2008 - |09:23|
BTW te wspominki bitwy u naszego Wraith wyglądają na PTSD
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 25.12.2008 - |13:28|
dodajmy, że oprócz csi [oraz wszystkich spin-offów tegoż] nienawidzę jeszcze au [alternative universes]. jak do tej pory nie odstraszył mnie z takim pomysłem tylko jeden serial, ds9 i świat sisko-pisarza. cała reszta -- uuuch, im bardziej odbiega od kanonu, tym bardziej pragnę zabijać. nie lubię i już.
csi atlantis lubię i nie wiem JAK to się stało :o.
proszę zatem zwrócić należytą uwagę na poniższą ocenę:
10/10
well done, następny odcinek w mocnym sezonie.
ps. o dziwo, nie popłakałam się na końcu. ale spokojnie, zaraz oglądam następny ep i *na pewno* to nadrobię -- toć to ostatni ;d.
Użytkownik katja edytował ten post 26.12.2008 - |23:53|
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 25.12.2008 - |15:02|
- Brak Atlantis w Atlantis
- Brak fabuły głównowątkowej
- Ziemia
- Semi-zapychacz POD KONIEC SEZONU ?! OMG. WTF ? Co się stało z tym serialem ?!!!1111
- Alternatywna rzeczywistość
- Nietrafiony pomysł
- Uciekanie scenarzystów od tematu
- Brak pchnięcia fabuły do przodu
Wynik: 1/10
Och, jak dobrze że ten shit już się kończy. Oby Sg:Universe było lepsze... (marzenie ściętej głowy)
Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 25.12.2008 - |15:08|
Napisano 25.12.2008 - |16:15|
Napisano 26.12.2008 - |23:08|
- Dodając, że odcinek nietypowy (specjalnej troski
9/10
Wyspoilerowalem bo może niektórzy czekają do premiery
Użytkownik Gibol edytował ten post 27.12.2008 - |03:18|
R.I.P. StarGate
TauriCon still alive
Napisano 26.12.2008 - |23:29|
- Pomijając, że zapychacz (zapychacze są nieodłączną częscią serialu)
To nie jest zapychacz. Zapychacz to odcinek zrobiony na odpie-prz (las w Vancouver, wieśniacy), bo scenarzystom brakło kasy i pomysłów, a ten był porządny. Chyba że posługujemy się inną definicją zapychacza.
Użytkownik Magnes edytował ten post 26.12.2008 - |23:30|
Napisano 27.12.2008 - |03:11|
Niemniej to dla mnie ten odcinek był zaskakująco dobry. Jestem jeszcze pod wrażeniem, a od oglądania minęło z pół godziny .
DOskonała praca kamery, dokonała gra światłem, doskonała scenografia, doskonała gra aktorów, doskonale wpleciona i dobrana muzyka, doskonały scenariusz, a wszystko to dało niepowtarzalny i doskonały klimat.
Dałem 9,5 a połówkę odjąłem za to, że to jednak jak na 19y odcinek powinno być wejście pod finał i główną fabułę serii, ale poza tym to po prostu doskonałe kino rozrywkowe na najwyższym światowym poziomie. Scena pogoni shepperda za wraith - myślałem sobie, że powinni to pokazywać w PL studentom Wyższej Szkoły Filmowej jako materiał szkoleniowy. Po prostu profesjonalna, doskonała robota. Odcinek jak odcinek w sensie fabularnym, ale dało się odczuć atrakcyjny i silny realizm, a na koniec ta kasa SHepperda z którą odjeżdża. Takiego cynicznego realizmu w SGA, ani SG-1 nie było dotąd nigdy...
Jestem naprawdę ciężko zaskoczony in plus .
Napisano 27.12.2008 - |03:15|
Choć ten odcinek nie do końca jest zapychaczem nawet według mojej definicji, ale jest specjalny i chciałem podkreślić, że 9/10 jest na specjalnych warunkach (odbiegajacych od moich normalnych standardow oceniania idcinków
Wycofuje tego zapychacza w takim razie, post zmieniony
Użytkownik Gibol edytował ten post 27.12.2008 - |03:18|
R.I.P. StarGate
TauriCon still alive
Napisano 27.12.2008 - |12:37|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych