Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 086 - S04E20 - Entity

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (43 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (3 głosów [7.50%])

Procent z głosów: 7.50%

2. 9.5 (1 głosów [2.50%])

Procent z głosów: 2.50%

3. 9 (7 głosów [17.50%])

Procent z głosów: 17.50%

4. 8.5 (1 głosów [2.50%])

5. 8 (6 głosów [15.00%])

Procent z głosów: 15.00%

6. 7.5 (1 głosów [2.50%])

7. 7 (7 głosów [17.50%])

Procent z głosów: 17.50%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (2 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

10. 5.5 (1 głosów [2.50%])

11. 5 (4 głosów [10.00%])

Procent z głosów: 10.00%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [2.50%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [5.00%])

Procent z głosów: 5.00%

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [2.50%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (3 głosów [7.50%])

Procent z głosów: 7.50%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 19.07.2004 - |12:56|

STRESZCZENIE WKRÓTCE
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 lord pinek

lord pinek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 21.02.2005 - |15:43|

dla mnie najgorszy odcinek sezonu 4. bzdura totalna. zmarnowane 40 min
  • 0

#3 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 08.10.2005 - |20:33|

Przeciętny. Mało akcji. Scenariusz nie ciekawy.
  • 0

#4 Platon

Platon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.12.2005 - |21:06|

Nie przewijałem tego odcnika tylko dlatego że to jest SG1, ale byłem na granicy wytrzymałości, tak marny odcinek dawno się nie tradfił, powiedziałbym nawet że jest na miare The Cor-Ai...

3
  • 0
"Now tell me of home Lenier, I've been away far too long. - Pyromania is back." :D

#5 zyrekt

zyrekt

Szeregowy

• Email
  • 42 postów

Napisano 05.01.2006 - |15:43|

a dla mnie taki średniak. Gdyby jeszcze nie takie łatwe "załadowanie" Carter z komputera w ciało, to może dałbym wiecej, a tak - 6
  • 0

#6 Sam

Sam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoRuda Śląska

Napisano 21.01.2006 - |13:05|

a mi się podobało, nie jakoś wyjątkowy ale całkiem przyjemnie się oglądało.
  • 0

#7 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 20.08.2006 - |09:21|

łdowanie swiadomosci x komputera do czlowieka.. taaaa
  • 0

#8 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 30.10.2006 - |23:17|

a coz to za odcinek, bzdurki takie...
- obcy w ciele Carter
- Jack strzela do niej z zata DWA razy
- Carter w Matrixie - :D
- powrot do ciala juz zupelnie mnie rozwalil....
no totalny LOL
dam 2 pkt i to tylko za roznice pogladow miedzy Jackiem i Danielem.
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#9 frej

frej

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 16.11.2006 - |00:09|

Mi się podobał nawet. Widywałem o wiele gorsze odcinki.
  • 0
Obejrzane: SG-1, SG:A, SG:U, BSG, ST:Voyager, Babylon 5
Do obejrzenia: Farscape, Lexx, Firefly, ST:TOS, ST:TNG, Andromeda i wiele innych :)

#10 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.12.2006 - |18:22|

I znowu słaby odcinek (co jest grane, czy to aby ten sam serial ja dalej oglądam ;) ). Aczkolwiek jak ktoś nie zna zupełnie następnych odcinków SG-1 to mógłby mieć trochę emocji pod tytułem czy Carter wyżyje :D. A tak to zero emocji było. Daję 5/10, niżej jakoś nie chce dawać :D.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#11 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 27.02.2007 - |20:02|

Znowu się nie zgodzę. 9. Za samo podobieństwo do jednego z moich ulubionych filmów (Virus). Faktycznie, momentami serwowano niezłe bzdety, ale już się przyzwyczaiłem do takich pierdół - pojawiły się nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni. W przeciwieństwie do Was, nie wiedziałem, czy Carter przeżyje. Tzn, byłbym tego pewny, gdyby nie poprzedni odcinek, który (podczas oglądania 4x20) zdawał mi się być wprowadzeniem następczyni Sam. Ta rekrutka teraz sprawiała wrażenie osoby, która zajmie miejsce Carter w serialu, kiedy ta zginie... Uff, na szczęście przeżyła, bo tamta aktorka (grająca kadetkę) grała żałośnie fatalnie.

PS. Gdy ten wirus przeglądał bazę danych i pokazał akta Jacka, były one oznaczone "John O'Neill". Co to ma być? :)
  • 0

#12 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 16.04.2007 - |09:34|

Znowu się nie zgodzę. 9[...]

PS. Gdy ten wirus przeglądał bazę danych i pokazał akta Jacka, były one oznaczone "John O'Neill". Co to ma być? :)

Ja również się nie zgadzam, ale nie z tobą Kefir, a pozostałymi ;) Bardzo ciekawy wątek i mimo kilku infantylnych rozwiązań (serial nas do tego przyzwyczaił) uważam odcinek za udany. Pomysł ze świadomością w komputerze przypominał mi Jane z Ksenocydu - O.S. Carda, awaryjne przechowanie pamięci również ciekawe. Irytujące momenty wymienili poprzednicy, mi odcinek oglądało się dość miło, ode mnie 8/10

PS Sprawdzę tego Johna ;)

Użytkownik sunkmanitu edytował ten post 16.04.2007 - |09:35|

• 0

#13 gruszmen

gruszmen

Redaktor naczelny GHN

• VIP
  • 60 postów
  • MiastoWarszawa / Płock

Napisano 12.10.2007 - |20:31|

Ja właśnie obejrzałem ten odcinek i również zwróciłem uwagę, że w aktach O'Neill umieszczony był jako John. I teraz pytanie: Czy to oczywista wtopa (zdjęcie się zgadza, więc raczej nie jest to inny O'Neill), Czy może to, że wszyscy zwracają się do niego Jack, to efekt jakiegoś zdrobnienia czy jakiegos innego słowotwórczego, amerykańskiego zabiegu.
  • 0
gruszmen
Redaktor naczelny news.hatak.pl
gruszmen@hatak.pl

Dołączona grafika

#14 redix

redix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoNiepołomice

Napisano 20.01.2009 - |20:06|

Jeden z lepszych, już drugi raz obcy oddał życie za Carter. Napięcie do samego końca.
To w aktach było John O'Neill :unsure: ? No to czeka mnie powtórka.

9/10
  • 0

#15 Alice17

Alice17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoSzczawno-Zdrój

Napisano 20.01.2009 - |20:17|

Odcinek całkiem dobry chociaż końcówka zawalona, te przechodzenie z kompa do ciała...
Tak w aktach był John O'Neill też mnie to bardzo zdziwiło :unsure:
Jak Jack siedział przy Carter a ta już "umarła" to mi się łezka w oku zakręciła :(
Ale pierwszozedna była wymiana poglądów między Jackiem Danielem i Teal'ciem albo jak Jack się z Danielem kłócili i Jack próbował mu wytłumaczyc jak komunikują się bakterie ze światem zewnętrznym xD

8/10
  • 0

#16 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 21.01.2009 - |12:34|

Było poprawnie. Jonathan 'Jack' O'Neill to jego pełne nazwisko więc w ramach zdrobnienia zamiast Jonathan wystąpiło John.

http://stargate.wiki...than_J._O'Neill

Polecam postudiować Stargate wiki. Można znaleźć jeszcze wiele ciekawych rzeczy.

A odcinek taki sobie. Ani rewelacyjny ani totalna klapa. Chociaż faktycznie nasuwa się skojarzenie z Virusem.
  • 0
don't try

#17 Alice17

Alice17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoSzczawno-Zdrój

Napisano 21.01.2009 - |13:51|

Tak myślałam, że od Jonathan prędzej jest John niż Jack :D
Dzięki za info :)
  • 0

#18 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 22.01.2009 - |09:58|

Odcinek taki sobie:( Jedynie dobre to pojedynki słowne pomiędzy Jackiem i Danielem:)
Ale nie mogą ciągle być doskonali:P
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#19 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.03.2009 - |22:56|

Bardzo nudny odcinek.
Nie wytrwałem do końca.

4.
  • 0

#20 Prakosmiczny

Prakosmiczny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 03.03.2009 - |10:25|

Wydaje mi się, że odcinek może być nudny i bzdurny jedynie dla kogoś pozbawionego wyobraźni programistycznej tzn. właściwie każdego kto nigdy nie programował, lub programując stosuje jedynie wyuczone formuły, nie czuje filozofii programowania jako takiego. Oczywiście, że w takim serialu - o ile nie w jakimkolwiek - konieczne są pewne uproszczenia. Kiedy zdamy sobie z tego sprawę okaże się, że niemal wszystko w tym odcinku jest na swoim miejscu.

Bo niby co ma być bzdurą? Egzystencja Carter w matrixie? Tylko przy założeniu, że dla funkcjonowania ludzkiej jaźni konieczne jest coś więcej niż sieć bramek logicznych o właściwościach charakterystycznych dla współczesnych komputerów. Takim założeniem może być np. twierdzenie, że nasza jaźń działa na poziomie kwantowym, podczas gdy krzemiaki nie. Takie twierdzenie to jednak póki co czysta spekulacja.

A może bzdurą jest transfer Carter z komputera do ciała? Pod jakim względem? Mózg to sieć oddziaływań chemicznych, ta sieć przebudowuje się i działa na bazie tych oddziaływań. Obcy w tym epizodzie są niewyobrażalnie zaawansowani. Na jakiej podstawie twierdzicie, że nie potrafią przesłać takiej sekwencji oddziaływań elektrycznych (czy innych - nam nie znanych, a generowanych przez sekwencję oddziaływań elektrycznych), która byłaby w stanie wtransferować jaźń (program) Carter do ludzkiego mózgu? Powiecie, że obcy już w tym momencie nie istniał, więc Carter musiałaby to zrobić sama. Byłoby to rzeczywiście bzdurne i pewnie jest to przeoczenie twórców. To jednak mało znaczące przeoczenie, gdyż otwarte na własne dopowiedzenia. Np. takie, że obcy wraz z programem Carter wgrał do komputera algorytm instalacyjny. Taki algorytm mógłby nawet - jeśli ktoś jeszcze chce szukać dziur w całym - automatycznie wymazywać się z pamięci po wykonaniu zadania czy zmieniać się w śmieci.

Jednego z użytkowników dziwi też współistnienie Carter z obcym w jednym mózgu. Zapytam więc może na czym polega rozdwojenie jaźni, albo po co na rynek weszły procesory wielordzeniowe. Na to ostatnie pytanie odpowiedź jest prosta - po to, ażeby w jednej jednostce czasu przetwarzać równolegle kilka zadań. Wystarczy odrobina obserwacji własnego procesu myślowego, ażeby nabrać przekonania, że nasz mózg przetwarza programy równolegle. A jeśli zejdziemy na operacje niskopoziomowe to w ogóle trudno dojść do innej konkluzji - intensywne myślenie raczej nie zabiera mocy obliczeniowej z ośrodków odpowiedzialnych za regulację funkcji wegetatywnych.

Jeden z najlepszych jak dotąd - oglądam pierwszy raz - odcinków SG. Jak na ten serial epizod wyjątkowo bogaty w treść.
9/10

Użytkownik Prakosmiczny edytował ten post 03.03.2009 - |10:38|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych