pokój !
w 15 odcinq 2 sezonu neuro-klon Scorpiego po raz pierwszy w pełni się ujawnia i nawiązuje bezpośredni kontakt z Johnem
John wtedy nadaje mu imię Harvey
zastanawialiście się kiedyś, czemu akurat takie imię ?
no właśnie mnie już dawno temu to trapiło i odkryłem, że pomysł zaczerpnięty został z filmu o właśnie takim tytule - "Harvey"
jest to czarno-biały film z 1950 r, gdzie Harvey to wysoki na ok 190 cm królik - wyimaginowany (choć nie do końca ;> ) przyjaciel głównego bohatera
film jest lekki i zabawny - polecam w wolnym czasie
zastanawiają mnie jednak inne "imiona" nad które John wymieniał zanim finalnie zdecydował się na Harvey'a
są to (oprócz Guardian Angel, co nie wymaga wyjaśnień) Clarens, oraz Gizmo Rabbit
orientujecie się skąd zapożyczone zostały te imiona ?
aloha !
Harvey
Rozpoczęty przez
Tru Psajko
, 04.02.2008 - |19:46|
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04.02.2008 - |19:46|
Napisano 04.02.2008 - |23:05|
Watpie by te imie wzieło się od jakiegoś przyjacielskiego króliczka ( nawet jesli mieżył on 1,8 metra) .Bo przeciez klon osobowości Scorpiusa wcale nie był przyjacielsko usposobiony .
Skad pojawiły się inne propozycjie , niewiadomo, ale ja bym jakoś tego specjalnie nie łączył z innymi filmami , bo twórcy Farscape mieli własna ciekawą wizje ( bym sie raczej zapytał czym się tak upalili - joke ) .
Skad pojawiły się inne propozycjie , niewiadomo, ale ja bym jakoś tego specjalnie nie łączył z innymi filmami , bo twórcy Farscape mieli własna ciekawą wizje ( bym sie raczej zapytał czym się tak upalili - joke ) .
Napisano 07.02.2008 - |13:24|
Z przedmówcą się nie zgodzę. Wyraźnie John powiedział w sezonie drugim: "Jesteś Harvey Królik czy Clararens..." Wstawiam trzy kropki, bo nie dosłyszałam. Poza tym gdzieś w ostatnich odcinkach tłuką się dwa króliczki wielkanocne tj. Harvey i John. A znając serial nie od dziś (ha! nawet pracę na studiach z niego pisałam!), jestem święcie przekonana, że twórcy kożystali z wszystkich możliwych seriali i filmów. Jahn nie raz nawiązywał w swoich wypowiedziach do różnych seriali, filmów i książek (np. "Rzeźni numer pięć" Vonneguta). I między innymi na tej intertekstualności polega cała zabawa i przyjemność związana z tym serialem.
Napisano 17.03.2008 - |09:54|
O.K. wygląda na to, że sama będę ze sobą gadać na ten temat, bo ruch tu duży, a tekstów mało. Taki mini off topic: a inne imiona w tym serialu? Też są nieźle pomyślane i wymyślone.
Kojarzycie M'Lee z 01x21? Taka mała drapieżna kolczatka. Jakiś czas temu przeczytałam "Wyspę doktora Morau" i był tam taki dziwny stwór M'ling, jak nie pomylilam pisowni. Od razu mi się skojarzyła ta kolczatka.
Kojarzycie M'Lee z 01x21? Taka mała drapieżna kolczatka. Jakiś czas temu przeczytałam "Wyspę doktora Morau" i był tam taki dziwny stwór M'ling, jak nie pomylilam pisowni. Od razu mi się skojarzyła ta kolczatka.
Napisano 25.03.2008 - |11:41|
Nieraz zastanawiałem się dlaczego Crichton na Chianę mówi Pip ale nic nie wymyśliłem. Widocznie brakuje mi podłoża merytorycznego albo coś mi umknęło.
Napisano 27.03.2008 - |09:29|
Też mnie to zastanawiało i też nie wiem. Pewnie jest ot z jakiejś amerykańskiej bajki, której nie puszczono w polskiej TV.
Napisano 27.03.2008 - |10:25|
Nieraz zastanawiałem się dlaczego Crichton na Chianę mówi Pip ale nic nie wymyśliłem. Widocznie brakuje mi podłoża merytorycznego albo coś mi umknęło.
"'Pip' is a nickname actor Ben Browder gave Gigi Edgley when she walked out in full Chiana costume the first time. To him it just seemed to fit, and she's been stuck with it ever since.
The writers, ever hungry for witty and weird stuff, put it into Crichton's dialogue. Alot. It's become Gigi's nick as well."
Wzięte stąd: http://www.watchfars...hp/t-29937.html , tam jest jeszcze więcej wyjaśnień
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych