Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 038 - S02E16 - A Matter of Time

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (53 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (10 głosów [20.83%])

Procent z głosów: 20.83%

2. 9.5 (12 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

3. 9 (14 głosów [29.17%])

Procent z głosów: 29.17%

4. 8.5 (4 głosów [8.33%])

Procent z głosów: 8.33%

5. 8 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

6. 7.5 (1 głosów [2.08%])

Procent z głosów: 2.08%

7. 7 (1 głosów [2.08%])

Procent z głosów: 2.08%

8. 6.5 (3 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

9. 6 (3 głosów [6.25%])

Procent z głosów: 6.25%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 17.07.2004 - |14:38|

STRESZCZENIE WKRÓTCE
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 Platon

Platon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 23.09.2005 - |11:08|

Świetny odcinek, który trzymał mnie w napięciu do samego końca. Nie widze żadnych złych jego stron.
  • 0
"Now tell me of home Lenier, I've been away far too long. - Pyromania is back." :D

#3 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 27.09.2005 - |14:40|

Dobre :> Połączenie czarnej dziury oraz wrót - niezłe. Odcinek cały czas trzymający w napięciu. jak dla mnie 9,5
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#4 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 19.12.2005 - |23:22|

Ciekawy odcinek , tematyka czarnych dziur zawsze mnie ciekawiła, więc z przyjemnością oglądałem.
Dramatyzm też na wysokim poziome. Mocne 9 !
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#5 CNR

CNR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 01.01.2006 - |16:29|

No cóż, nie lubie tematyki zwiazanej z czasem. Dziala na mnie odrzucajaco. Odcinek zrobiony b. dobrze, ale wole inne tematy. Jak dla mnie 6
  • 0

#6 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 27.05.2006 - |18:40|

9.5 zabrakło trochę humoru. Uwielbiam taką futurystyczną tematykę. "-Szybko się uwinęliście -na górze zajęło im to kilka dni". Ostatnie odcinki trzymają fenomenalny poziom.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#7 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |09:23|

Trzymający w napięciu, 7.5/10
  • 0

#8 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 18.08.2006 - |12:45|

Lubie takie tematy dot. czarnych dziur więc i ten odcinek mi się podobał. Ocena 9/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#9 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 31.10.2006 - |16:37|

ciekawy, trzymajacy w napieciu odcinek. szkoda troche tej druzyny na innej planecie - moze, gdyby trzymac wrota otwarte dluzej, udaloby im sie przejsc? dziwnie tez sie patrzylo na te relatywizacje czau - ze w bazie wszystko dzialo sie wolniej, niz na gorze...
bardzo dobra historyjka, jak dla mnie 9.5/10
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#10 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 31.10.2006 - |21:17|

dylatacje czasu, nie relatywizacje ;)

wrota były trzymane otwarte bardzo długo, poprostu czas na planecie płynął tak wolno że nie mogli przejść :)
  • 0

#11 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 31.10.2006 - |21:25|

odrozniam :)
Dylatacja czasu jest to zjawisko różnic w pomiarze czasu dokonywanym równolegle w dwóch różnych układach współrzędnych, z których jeden przemieszcza się względem drugiego.

a ja chcialam powiedziec, ze czas byl relatywny - tzn, zalezal od punktu odniesienia... no, niby to to samo... ale pomiar nie byl wykonywany przez te same osoby, trudno mowic o pomiarach rownoleglych, skoro ten czas plynal inaczej na gorze i na dole - nie byli w tej samej fazie. musieli dopiero zjechac do bazy albo wyjsc na powierzchnie, zeby porownac uplyw czasu. wiec i owszem, zjawisko dylatacji tu wystepuje, ale widz obserwuje tez cos innego :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#12 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 09.02.2007 - |22:54|

Mi się tam odcinek podobał średnio. Zrobiony był dobrze, trzymał w napięciu - faktycznie, był inny niż reszta Stargate'ów, no ale jakoś mnie nie porwał. Może to też dlatego, że obejrzałem go zaraz po "The Fifth Race" - najlepszym jak do tej pory epie - i mój apetyt został przesadnie rozbudzony ;)

6,5/10.
  • 0

#13 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 10.02.2007 - |12:29|

Zgadza się, ale jak zobaczysz w okolicy 9 sezonu :P motyw jest bardzo istotny.
  • 0

#14 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 10.02.2007 - |13:08|

w okolicy 9 sezonu :P

To już niedługo :lol:
  • 0

#15 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 28.02.2007 - |09:49|

Jak do tej pory jeden z najlepszych odcinków, świetny scenariusz, cały czas trzymający w napięciu, dałem 9/10 i nawet nie próbowałem szukać dziury w całym.
O ile na ogół denerwują mnie wątki temporalne, to pokazana tu dylatacja - miodzio. Jak człowiek sobie pomyśli, że oni na tej planecie nie zginą jeszcze przez millenia, mimo, że na Ziemi uznano ich za oficjalnie martwych, to ciarki człowieka przechodzą.
Kefir - u mnie wręcz odwrotnie, po rozbudzeniu apetytu przez The Fifth Race dostałem coś jeszcze lepszego. W dodatku to jeszcze nie koniec "smacznego dania", bo 2 następne epizody również trzymają poziom.
  • 0

#16 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.11.2007 - |18:36|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

Dobry odcinek, ale bez przesady, nie gloryfikujmy go tak - 8,5 w zupełności mu wystarcza.

O ile wnerwia mnie temat czasu w SG-1, o tyle na szczęście tu nie przenosimy się w czasie, tylko go zwalniamy. Czarne dziury są bardzo ciekawymi obiektami i cieszę się, że o nich tu wspomniano. Odcinek ten łączy z sobą kilka wzruszeń, zrywów akcji i naukowych bełkotów, a także humorystyczne niespodzianki czasowe. No i pojawia się Davis! :* Bardzo go lubię, naprawdę. Epizod nie zasługuje na 10 w żadnym wypadku, zwłaszcza po fenomenalnym The Fifth Race, ale 8,5 to i tak bardzo wysoka ocena. Więc przyjrzyjmy się teraz bliżej temu odcinkowi...

I cóż mamy? Drużyna SG-ileś (wybaczcie, miałam wręcz oburzająco dużą przerwę między oglądnięciem epizodu, a skomentowaniem go - nie miałam w ogóle czasu :( ) chce wrócić do domu, coś ich goni, czas śmiesznie zwalnia... Ale zaraz przestaje być śmiesznie, kiedy okazuje się, że owa drużyna natrafiła na czarną dziurę i zwiewa na Ziemię! A że czarne dziury przyjemne nie są, wie nawet anty-naukowy Jack, który tutaj w sposób tylko sobie charakterystyczny z humorem szczyci się wiedzą na ten temat (bo przecież O'Neill głupi nie jest... xD).

Jak zwykle jedynie Sam Carter jest w stanie uratować biedną SG-ileś ze zwolnionego piekła <_< . SGC otwiera więc Wrota i tu BUM! Niespodzianka - Wrót zamknąć nie można, bo teraz są pod wpływem czarnej dziury, a drużyna z obcej planety biegnie ile sił w ich nogach, jednak to co dla nich jest minutą, dla nas teraz już wiekami... Nieco przerażająca wizja, ale cóż - obiekty astronomiczne to nie zabawki. Teraz więc jedyną sprawą (z powodu niemożności uratowania ich) jest zamknięcie Wrót po stronie Ziemi. Dramatyzm na wysokim poziomie, pełno naukowych bełkotów Sam, śmiesznych wstawek Jacka... Stargate w pełni swej doskonałości.

Daniel i Teal'c są tu całkowicie zbędni. To odcinek popisowy dla Jacka. Spotyka się z dawno niewidzianym "kumplem", którego imienia już nie pamiętam :( , a który, jak możemy zauważyć, zrobił mu w przeszłości coś złego. Później okazuje się, że po prostu zostawił go na pastwę losu podczas jednej z tajnych akcji, gdyż uznał go za straconego. W związku z tym wydarzeniem naturalne są aluzje co do sytuacji z pozostawioną na planecie SG-ileś. Podczas gdy SGC "żyje swoim życiem", na powierzchni podejrzewają najazd kosmitów. :blink: Heh, ale nadchodzi Davis :rolleyes: i już wszystko jest w porządku. To za niego to 0,5 punkta :] .

Epizod ten to lekki spadek po The Fifth Race, bo jego fabuła nie dotyczy głównego wątku, ale jest zrobiony bardzo solidnie. Dobra gra aktorska, przewrotne żarty czasowe typu "Szybko się uwinęliście" "Na górze minęło kilka dni" :lol: , naukowe bełkoty, nowa postać skomplikowana psychologicznie - kolega Jacka, którego już niestety nie dane nam jest dalej oglądać ze względów wiadomych - biedny chłopczyna poświęcił się ratując Ziemię, trochę dramatu, muzyki wyrazistej niestety BRAK (a mogła być nawet 9...), atmosfera bardzo stargate'owa i co ważne - nie do końca happy end, co rzadko zdarza się w SG-1. Po prostu słaby ideał. ;)
  • 0

#17 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 23.01.2008 - |21:57|

o, a ja wczoraj oglądałam to z nudów na sci fi channel i doszłam do wniosku, że dam sobie 10, a co.
że niby zapychacz wg dzisiejszych kryteriów, ale spójny fabularnie, pozbawiony dłużyzn, poświęcony tematowi z dziedziny astrofizyki i jednocześnie bez wątków totalnie z sufitu. taki klasyczny przykład na to, jak można zrobić świetny odcinek bez wieśniaków / olbrzymiej kosmicznej bitwy ;>
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#18 superius

superius

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 24.01.2008 - |21:51|

Jak ja lubie połączenie wrót i czarnych dziur. Można np. sobie gwiazde wysadzić :D
  • 0

#19 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 09.02.2008 - |20:27|

Kolejne szczęśliwe zakończenie, aczkolwiek cieszę się że nie do końca, kilku osób nie dało się uratować itp. A takich motywów niepowodzeń mi w SG brakuje. Myślałem w pewnym momencie że baza pójdzie w pi... eee... z wiatrem :lol: wrota się zamkną, a bazę odbudują wstawiając drugie wrota. Ale może i lepiej że wszystko dobrze się skończyło. Drugie wrota na pewno jeszcze sporo akcji do serialu wniosą, więc lepiej ich na razie nie ruszać.
Odcinek spoko, ale jak by nie patrzył już nie ten poziom co poprzednik.
Ciekawy jestem czy wszystkie hasła związane z czarną dziurą były że się tak wyrażę naukowe, czy może to wymysł scenarzysty. Nie znam się na temacie więc nie mogę stwierdzić.
  • 0
Bursztyn & Perła

#20 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.05.2008 - |02:45|

Ciekawy odcinek i trzymajacy w napiciu. Fajny motyw z czarna dziura i efektami jej dzialania. 9/10.
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych