Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
603 odpowiedzi w tym temacie

#1 teleskop

teleskop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 31.12.2007 - |00:17|

Zastanawia mnie na ile analizujac fikcyjny wszechświat Stargate zdajemy sobię sprawę z tego jaki jest ten prawdziwy. Czekając na premierę drugiej połowy czwartego sezonu Atlantis, możnaby się zabawić w coś takiego:

Zmierzmy sobie poziom orientacji w rzeczywistej przestrzeni kosmicznej. Nie trzeba pisać odpowiedzi chociaż można - ważniejsze żeby zadać sobie pytanie czy to wcześniej wiedzieliśmy bez sprawdzania w Wikipedii:

1. Wiem w przybliżeniu jaka jest odległość z Ziemi do Księżyca (w kilometrach).
2. Umiem wymienić we właściwej kolejności planety Układu Słonecznego.
3. Wiem dlaczego zachodzą zaćmienia Słońca i Księżyca.
4. Umiem rozpoznawać gwiazdozbiory na niebie.
5. Wiem jak się nazywają najbliższe gwiazdy i galaktyki.
6. Conajmniej raz w życiu spojrzałem na niebo przez lornetkę lub teleskop (nie koniecznie swój własny).

Piszcie które punkciory są na tak :-)
  • 0

#2 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 31.12.2007 - |08:22|

IMHO pytania są nie trafione; co ma wiedza o kosmosie do znajomości gwiazdozbiorów czy najbliższych gwiazd/galaktyk; nie podzielam poglądu, że rzecz nazwana już jest zrozumiana; najważniejsze jest zrozumienie;
dla mnie test wiedzy o kosmosie składałby się np. z takich pytań

1.Czy wiesz jak powstaje gwiazda neutronowa?
2.Czy wiesz co to jest halo galaktyczne?
3.Czy wiesz coś o wielkoskalowej strukturze Wszechświata?
4.Czy potrafisz wskazać położenie gwiazdy na diagramie Hertzsprunga-Russella?
etc.;

Użytkownik inwe edytował ten post 31.12.2007 - |08:22|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#3 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 31.12.2007 - |12:30|

inwe ale twoje pytania nie mają związku z SG i oglądanie SG nie skłoniłoby nikogo do szukania info na podane przez ciebie tematy :)
  • 0

#4 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 31.12.2007 - |13:31|

ale przecież SG porusza nie tylko takie pytania;
porusza problem czarnych dziur, wykorzystania ich energii, porusza problem "ciemnej energii"(ZPM), czyli stałej kosmologicznej; porusza problem unifikacji(teoria strun i inne wymiary), porusza problem interpretacji mechaniki kwantowej(a zwłaszcza interpretacji wielu światów); ww. diagram H-R(Sam wysadzająca Słońce);

SG porusza o wiele szerszy zakres astrofizyki i fizyki niżby się na pierwszy rzut oka wydawało;

poza tym przytoczę pierwszy post;

Zastanawia mnie na ile analizujac fikcyjny wszechświat Stargate zdajemy sobię sprawę z tego jaki jest ten prawdziwy.

podkreślenie moje;

Użytkownik inwe edytował ten post 31.12.2007 - |13:33|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#5 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.01.2008 - |19:21|

Zastanawia mnie na ile analizujac fikcyjny wszechświat Stargate zdajemy sobię sprawę z tego jaki jest ten prawdziwy. Czekając na premierę drugiej połowy czwartego sezonu Atlantis, możnaby się zabawić w coś takiego: ...

1.
Spoiler

2.
Spoiler

3.
Spoiler

4.
Spoiler

5.
Spoiler

6.
Spoiler

Temat może okazać się ciekawy i w miarę jego rozwoju można dopisywać nowe pytania. Jak dla mnie można nawet zadawać pytania wymagające poszukania odpowiedzi w Internecie, czy w innych źródłach, motywować ludzi do samodzielnego szukania odpowiedzi.

Co do pytań Inwego, to nie są one aż tak skomplikowane jak się wydaje, zwłaszcza trzy pierwsze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby poszukać na ten temat informacji.
Do tej pory krążą opowieści o tym, jak to Star Trek zmotywował młodych ludzi do nauki przedmiotów ścisłych, w tym fizyki i astrofizyki. Niektórzy mówią wprost, że naukowcami są dzięki temu serialowi. Być może podobny efekt będzie można kiedyś przypisać serialowi Stargate. Zresztą czytając niektóre dyskusje na forum widać, że ludzie tworzą swoje własne teorie, często oparte na istniejących. Oznacza to, że serial zmusza ludzi do samodzielnej poszukiwania wiedzy, a to jest coś pozytywnego i przeciwdziała redukcji mózgu przez inne seriale.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#6 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 01.01.2008 - |19:31|

Do tej pory krążą opowieści o tym, jak to Star Trek zmotywował młodych ludzi do nauki przedmiotów ścisłych, w tym fizyki i astrofizyki. Niektórzy mówią wprost, że naukowcami są dzięki temu serialowi. Być może podobny efekt będzie można kiedyś przypisać serialowi Stargate.

Ja przyznam, że odkąd oglądam Stargate zaczęłam się więcej uczyć. W zasadzie wszystkiego, nie tylko przedmiotów ścisłych. :}
  • 0
WACKO!!

#7 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 01.01.2008 - |21:01|

Temat może okazać się ciekawy i w miarę jego rozwoju można dopisywać nowe pytania. Jak dla mnie można nawet zadawać pytania wymagające poszukania odpowiedzi w Internecie, czy w innych źródłach, motywować ludzi do samodzielnego szukania odpowiedzi.

a może coś w rodzaju quizu?; ktoś zadaje pytanie, osoba na nie odpowiadająca dostaje punkt i zdaje swoje pytanie; coś a la Quiz Filmowy w innym dziale forum;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#8 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.01.2008 - |21:27|

Mam nadzieję, że nie puścisz zbytnio naukowych wodzów swojej fantazji. Chodzi o zabawę a nie o aspekty wiedzy przeznaczonej dla garstki ludzi :-)
  • 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#9 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 02.01.2008 - |21:47|

Jestem jak najbardziej za! :D Tylko żeby to nie wyglądało tak, że wszyscy zaraz zaczną coś ściągać z Wikipedii i zwyczajnie tutaj wklejać. Można korzystać, podpierać się źródłami, ale trzeba samemu to w zgrabny sposób ująć. O. :)
  • 0
WACKO!!

#10 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 03.01.2008 - |06:45|

no to może coś prostego;

czym(ale absolutnie wyjątkowym) wyróżnia się Uran wśród planet Układu Słonecznego??;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#11 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.01.2008 - |09:47|

Żeby szansę miało więcej osób zaspojleruję swoją odpowiedź. Niech inni też pogłówkują.

Spoiler

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 03.01.2008 - |09:48|

• 0
Dołączona grafika

*

#12 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 03.01.2008 - |11:53|

A ja na chwilę mały offtop: ci co lubią spoglądać w niebo, a nie mają możliwości przez teleskop czy lornetki - polecam fajny darmowy program - symulacja nieba - Stellarium (www.stellarium.org). Dla posiadaczy lornetek ten program jest jak najbardziej też. Można naprawdę dużo się dowiedzieć i nauczyc.
  • 0

#13 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 03.01.2008 - |12:30|

no to Lucas, Twoje pytanie;

na razie:
1 pkt. Lucas_Alfa

BTW ciekawe czy gra się przyjmie? B)
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#14 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.01.2008 - |13:38|

No to ja zadam może pytanie trochę bliższe bezpośrednio Ziemi.

Dlaczego w dzień niebo ma kolor błękitny a wieczorem czerwony skoro Słońce zawsze świeci tak samo jasno (w przybliżeniu)?

Pytanie jest dość przyziemne ale związane z prawami natury rządzącymi całym Wszechświatem.
  • 0
Dołączona grafika

*

#15 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.01.2008 - |13:48|

Spoiler

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 03.01.2008 - |14:04|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#16 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.01.2008 - |14:01|

Hans Olo bardzo zwięźle się wyraził, prawie tak zwięźle jak generał O'Neill w kwestii wyprawy majora Shepparda do Atlantydy :-)

Zaliczone. Hans Olo 1 pkt.

Mam tylko sugestię. Może by odpowiedzi umieszczać jako spojlery żeby zainteresowani konkursem mieli szansę sami poszukać odpowiedzi a nie dostawać ją od razu gotową. Sama wiedza to nie wszystko jeśli nie potrafi się jej szukać.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 03.01.2008 - |14:01|

• 0
Dołączona grafika

*

#17 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.01.2008 - |14:05|

No to taki pikuś. W jakim gwiazdozbiorze znajdzie się punkt barana w całkiem już niedalekiej przyszłości?

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 03.01.2008 - |14:05|

• 0

#18 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 03.01.2008 - |14:05|

Hans Olo bardzo zwięźle się wyraził,

Zwięźle ale nie dokładnie :)
Rozpraszanie, rozpraszaniem ale dlaczego kolor sie zmienia ?
Bo o to chodziło w pytaniu :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 03.01.2008 - |14:06|

::. GRUPA TARDIS .::

#19 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.01.2008 - |14:12|

Spoiler

• 0

#20 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 03.01.2008 - |14:13|

No to taki pikuś. W jakim gwiazdozbiorze znajdzie się punkt barana w całkiem już niedalekiej przyszłości?

znów mało precyzyjnie:
w jak niedalekiej przyszłosci? Miesiąc, rok, 1000 lat ?
Spoiler

::. GRUPA TARDIS .::

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych