Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?
Napisano 31.12.2007 - |00:17|
Zmierzmy sobie poziom orientacji w rzeczywistej przestrzeni kosmicznej. Nie trzeba pisać odpowiedzi chociaż można - ważniejsze żeby zadać sobie pytanie czy to wcześniej wiedzieliśmy bez sprawdzania w Wikipedii:
1. Wiem w przybliżeniu jaka jest odległość z Ziemi do Księżyca (w kilometrach).
2. Umiem wymienić we właściwej kolejności planety Układu Słonecznego.
3. Wiem dlaczego zachodzą zaćmienia Słońca i Księżyca.
4. Umiem rozpoznawać gwiazdozbiory na niebie.
5. Wiem jak się nazywają najbliższe gwiazdy i galaktyki.
6. Conajmniej raz w życiu spojrzałem na niebo przez lornetkę lub teleskop (nie koniecznie swój własny).
Piszcie które punkciory są na tak :-)
Napisano 31.12.2007 - |08:22|
dla mnie test wiedzy o kosmosie składałby się np. z takich pytań
1.Czy wiesz jak powstaje gwiazda neutronowa?
2.Czy wiesz co to jest halo galaktyczne?
3.Czy wiesz coś o wielkoskalowej strukturze Wszechświata?
4.Czy potrafisz wskazać położenie gwiazdy na diagramie Hertzsprunga-Russella?
etc.;
Użytkownik inwe edytował ten post 31.12.2007 - |08:22|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 31.12.2007 - |12:30|
Napisano 31.12.2007 - |13:31|
porusza problem czarnych dziur, wykorzystania ich energii, porusza problem "ciemnej energii"(ZPM), czyli stałej kosmologicznej; porusza problem unifikacji(teoria strun i inne wymiary), porusza problem interpretacji mechaniki kwantowej(a zwłaszcza interpretacji wielu światów); ww. diagram H-R(Sam wysadzająca Słońce);
SG porusza o wiele szerszy zakres astrofizyki i fizyki niżby się na pierwszy rzut oka wydawało;
poza tym przytoczę pierwszy post;
Zastanawia mnie na ile analizujac fikcyjny wszechświat Stargate zdajemy sobię sprawę z tego jaki jest ten prawdziwy.
podkreślenie moje;
Użytkownik inwe edytował ten post 31.12.2007 - |13:33|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 01.01.2008 - |19:21|
Zastanawia mnie na ile analizujac fikcyjny wszechświat Stargate zdajemy sobię sprawę z tego jaki jest ten prawdziwy. Czekając na premierę drugiej połowy czwartego sezonu Atlantis, możnaby się zabawić w coś takiego: ...
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Temat może okazać się ciekawy i w miarę jego rozwoju można dopisywać nowe pytania. Jak dla mnie można nawet zadawać pytania wymagające poszukania odpowiedzi w Internecie, czy w innych źródłach, motywować ludzi do samodzielnego szukania odpowiedzi.
Co do pytań Inwego, to nie są one aż tak skomplikowane jak się wydaje, zwłaszcza trzy pierwsze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby poszukać na ten temat informacji.
Do tej pory krążą opowieści o tym, jak to Star Trek zmotywował młodych ludzi do nauki przedmiotów ścisłych, w tym fizyki i astrofizyki. Niektórzy mówią wprost, że naukowcami są dzięki temu serialowi. Być może podobny efekt będzie można kiedyś przypisać serialowi Stargate. Zresztą czytając niektóre dyskusje na forum widać, że ludzie tworzą swoje własne teorie, często oparte na istniejących. Oznacza to, że serial zmusza ludzi do samodzielnej poszukiwania wiedzy, a to jest coś pozytywnego i przeciwdziała redukcji mózgu przez inne seriale.
- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 01.01.2008 - |19:31|
Ja przyznam, że odkąd oglądam Stargate zaczęłam się więcej uczyć. W zasadzie wszystkiego, nie tylko przedmiotów ścisłych. :}Do tej pory krążą opowieści o tym, jak to Star Trek zmotywował młodych ludzi do nauki przedmiotów ścisłych, w tym fizyki i astrofizyki. Niektórzy mówią wprost, że naukowcami są dzięki temu serialowi. Być może podobny efekt będzie można kiedyś przypisać serialowi Stargate.
Napisano 01.01.2008 - |21:01|
Temat może okazać się ciekawy i w miarę jego rozwoju można dopisywać nowe pytania. Jak dla mnie można nawet zadawać pytania wymagające poszukania odpowiedzi w Internecie, czy w innych źródłach, motywować ludzi do samodzielnego szukania odpowiedzi.
a może coś w rodzaju quizu?; ktoś zadaje pytanie, osoba na nie odpowiadająca dostaje punkt i zdaje swoje pytanie; coś a la Quiz Filmowy w innym dziale forum;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 01.01.2008 - |21:27|
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
Napisano 02.01.2008 - |21:47|
Napisano 03.01.2008 - |06:45|
czym(ale absolutnie wyjątkowym) wyróżnia się Uran wśród planet Układu Słonecznego??;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 03.01.2008 - |09:47|
Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 03.01.2008 - |09:48|
Napisano 03.01.2008 - |11:53|
Napisano 03.01.2008 - |12:30|
na razie:
1 pkt. Lucas_Alfa
BTW ciekawe czy gra się przyjmie?
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 03.01.2008 - |13:38|
Dlaczego w dzień niebo ma kolor błękitny a wieczorem czerwony skoro Słońce zawsze świeci tak samo jasno (w przybliżeniu)?
Pytanie jest dość przyziemne ale związane z prawami natury rządzącymi całym Wszechświatem.
Napisano 03.01.2008 - |13:48|
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 03.01.2008 - |14:04|
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 03.01.2008 - |14:01|
Zaliczone. Hans Olo 1 pkt.
Mam tylko sugestię. Może by odpowiedzi umieszczać jako spojlery żeby zainteresowani konkursem mieli szansę sami poszukać odpowiedzi a nie dostawać ją od razu gotową. Sama wiedza to nie wszystko jeśli nie potrafi się jej szukać.
Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 03.01.2008 - |14:01|
Napisano 03.01.2008 - |14:05|
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 03.01.2008 - |14:05|
Napisano 03.01.2008 - |14:05|
Hans Olo bardzo zwięźle się wyraził,
Zwięźle ale nie dokładnie
Rozpraszanie, rozpraszaniem ale dlaczego kolor sie zmienia ?
Bo o to chodziło w pytaniu
Użytkownik psjodko edytował ten post 03.01.2008 - |14:06|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 03.01.2008 - |14:12|
Napisano 03.01.2008 - |14:13|
No to taki pikuś. W jakim gwiazdozbiorze znajdzie się punkt barana w całkiem już niedalekiej przyszłości?
znów mało precyzyjnie:
w jak niedalekiej przyszłosci? Miesiąc, rok, 1000 lat ?
::. GRUPA TARDIS .::
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych