Skocz do zawartości

Zdjęcie

Immortel (ad vitam) (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 16.07.2004 - |10:03|

Pojawił sie jakiś nowy francuski film sf pt. "Immortel: Ad vitam".

Czy ktos może miał juz okazję go obejrzeć ?.

Opis zamieszczony w IMDB:
Nowy Jork - rok 2095. W piramidzie unoszącej się nad miastem starożytni bogowie Egiptu sądzą Horusa. W mieście młoda kobieta o błękitnych włosach zostaje aresztowana, ale posiada ona sekretną moc, sekretną nawet dla niej...

tutaj link do strony oficjalnej (po francusku) - można tam obejrzeć trailer filmu

poniżej kilka fotek dla zobrazowania o czym mowa:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
  • 0

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.07.2004 - |10:08|

Kolejny film zrobiony na podstawie komiksu - tym razem Enki Bilal - Trylogia Nikpola . A jak widzę zrobili go Francuzi - stawiam na to że będzie lepszy od Hellboya .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Bayron

Bayron

Dezerter

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 01.08.2004 - |22:45|

Wlasnie go ogladnalem i szczerze mowiac, to taki sobie filmik.
Lepsze byly komiksy :P
  • 0

#4 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 02.08.2004 - |07:51|

Komiks kultowy,specyficzna kreska Bilala.Film wiernie oddaje klimat komiksu. :)
  • 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#5 mader

mader

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 02.08.2004 - |17:47|

właśnie będe za jakieś poł godzinki ogłądał, trailery i screeny wydają się być obiecujące. mamy teraz mały wysyp filmów sf i to mnie cieszy :)
  • 0

#6 sgsprzem

sgsprzem

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.08.2004 - |13:14|

udalo mi sie wreszcie obejrzec wczoraj w nocy i musze powiedziec, ze film jest calkiem udany. dobrze, ze bilal maczal tam swoje palce. klimat jest.
  • 0

#7 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 13.09.2004 - |16:00|

W Polsce film będzie nosił tytuł "NIEŚMIERTELNI"
Premiera zaplanowana jest na 19 listopada 2004r.
  • 0

#8 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.09.2004 - |19:06|

Obejrzałem go jakiś tydzień temu.
Bardzo specyficzny, widać że gra jakaś pewnie oprócz filmu wyjdzie, tak mi się wydaje.
Komiksu nie znam, film odbierałem więc bez zaszłości. Moja opinia jest taka - fabuła taka sobie, za to klimat fajny szczególnie jak się trochę podkręci audio.
I małe OT: Podobno po necie krąży wersja ze słabym dźwiękiem. Gdyby była potrzeba dysponuje kopią bez tej wady. :P
Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#9 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 25.09.2004 - |22:09|

W Polsce film będzie nosił tytuł "NIEŚMIERTELNI"
Premiera zaplanowana jest na 19 listopada 2004r.

chyba,ze ktos jedzie na MFK do Lodzi,wtedy zobaczy szybciej
(MFK- miedzynarodowy festiwal komiksu)
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#10 Przemas

Przemas

Starszy plutonowy

• VIP
  • 619 postów
  • Miasto100lica--->Grochow

Napisano 25.09.2004 - |22:54|

Film ogladalem dosc dawno i szczerze mowiac to juz go zapomnialem bo byl dosc cienki pod wzgledem fabuly. Jedyne co mnie w nim urzeklo to troche dziwne rozwiazanie graficzne, bo momentami wydawalo mi sie ze gram w jakas najnowsza gre bo grafika byla dosc podobna a niekiedy lepsza.
Komiksu co prawda nie widzialem ale wiem jedno, do Hellboya to mu duuzzzzzoooooooo brakuje.
Co do wersji to ja tez mialem ta z kiepawo cichym dzwiekiem i kiepawo sztywna akcja bo jak pamietam to ogladalem go o 1 w nocy i troche przysypialem ze wzgledu na mnigosc akcji

OCENA 4/10 no za graficzke 5/10
  • 0
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej.
Ci, co żyją miłością, widzą głębiej.
Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

#11 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 26.09.2004 - |09:13|

Film ogladalem dosc dawno i szczerze mowiac to juz go zapomnialem bo byl dosc cienki pod wzgledem fabuly. Jedyne co mnie w nim urzeklo to troche dziwne rozwiazanie graficzne, bo momentami wydawalo mi sie ze gram w jakas najnowsza gre bo grafika byla dosc podobna a niekiedy lepsza.
Komiksu co prawda nie widzialem ale wiem jedno, do Hellboya to mu duuzzzzzoooooooo brakuje.
Co do wersji to ja tez mialem ta z kiepawo cichym dzwiekiem i kiepawo sztywna akcja bo jak pamietam to ogladalem go o 1 w nocy i troche przysypialem ze wzgledu na mnigosc akcji

OCENA 4/10 no za graficzke 5/10

Co do grafiki, to dla fana komiksów Bilala nie ma w grafice tego filmu nic dziwnego ponieważ jest ona bardzo udanym odzwierciedleniem grafiki jego komiksów .
Próba porównywania sztuki Bilala, zaliczanego przez znawców do najwybitniejszych mistrzów komiksu europejskiego do amerykańskiej popsieczki typu Hellboy jest żenująca.
TREŚĆ Hellboya napewno jest bardziej rozrywkowa ale reszta...
Jeżeli mogę coś polecić to wpierw przeczytać całą Trylogię Nikopola (Targi nieśmiertelnych,
Kobieta pułapka oraz Zimny równik ) a potem spokojnie oglądnąć film i wtedy go ocenić. :o
  • 0
Nihil obstat

#12 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 26.09.2004 - |13:39|

Adalo- Jesli chodzi o oprawe graficzna, to nie mozesz powiedziec "Biblal jest lepszy niz Mignola" bo to po prostu inna konwencja. Jesli natomiast dodasz "Mi sie bardzioej podoba..." to czepiac sie nie bede:D
Z ta amerykanska popsieczka to wyskoczyles bez sensu- na rynku frankonskim popsieczki jest tyle samo, co w usa. bez urazy,ale piszac tak wykazujesz sie nieznjaomoscia rynku amerykanskiego
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#13 Przemas

Przemas

Starszy plutonowy

• VIP
  • 619 postów
  • Miasto100lica--->Grochow

Napisano 26.09.2004 - |19:08|

Ja wiem jedno ze film nie nalezy to tych naj i wogole tych the best of, moze sie ktos ze mna nie zgadac ale to jest moje zdanie i moze jak bym przeczytal komiksy ( a duzym zwolennikiem komiksow to nie jestem) to moze bym mial inne zdanie.
Dla mnie to ten film jest z gatunku " jesli nie ma nic innego to niech bedzie to"
  • 0
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej.
Ci, co żyją miłością, widzą głębiej.
Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

#14 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.10.2004 - |20:37|

Film posiada bardzo specyficzny klimata , taki jak komiksy Enki Bilala . W sumie nie jest to dziwne , ponieważ Enki prał udział przy pisaniu scenariusza i reżyserji filmu . Film jest głównie ekranizacją zdażeń zawartych w pierwszym tomie Trylogi Nikopola - Targi nieśmiertelnych, ale cześć wydażeń jest zmieniona . W sumie niema co się dziwić , ponieważ jakby został dokładnie zekranizowany komiks , to na pewno podniosły by się głosy o tym że film jest za bardzo brutalny .

Na koniec stwierdzę że miłośnikom komiksu Bilala , film się na pewno spodoba , ponieważ czuć tu rękę mistrza :) , natomiast dla innych niekoniecznie . Ja osobiście uważam że jest dobry .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 01.10.2004 - |20:54|

Adalo- Jesli chodzi o oprawe graficzna, to nie mozesz powiedziec "Biblal jest lepszy niz Mignola" bo to po prostu inna konwencja. Jesli natomiast dodasz "Mi sie bardzioej podoba..." to czepiac sie nie bede:D
Z ta amerykanska popsieczka to wyskoczyles bez sensu- na rynku frankonskim popsieczki jest tyle samo, co w usa. bez urazy,ale piszac tak wykazujesz sie nieznjaomoscia rynku amerykanskiego

A ty tą wypowiedzią wykazujesz się nieznajomością rynku francuskiego, który jest o lata świetlne dalej niż amerykański. Jeden "Sandman" wiosny nie czyni...
  • 0

#16 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 01.10.2004 - |21:11|

A ty tą wypowiedzią wykazujesz się nieznajomością rynku francuskiego, który jest o lata świetlne dalej niż amerykański. Jeden "Sandman" wiosny nie czyni...

C.K-zmartiwe cie, nie jestem super obcykany w teamcie trynku frankonksiego,ale orientuje sie co i jak.
Przykoro widziec,ze niestety niektorzy wciaz cierpia na syndrom "komix francuski-super! komix z usa-bleeee". poczytajtroche rzeczy z usa,pomysl i wtedy pisz.
zreszta czy ja stwierxizxlem,ze frankonskie komixy sa gorsze? nie,po postu tam tez jest duzo gowien.tak jak w usa.
  • 0

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.10.2004 - |21:16|

zreszta czy ja stwierxizxlem,ze frankonskie komixy sa gorsze? nie,po postu tam tez jest duzo gowien.tak jak w usa.

Po pierwse : Ilościowo i procentowo więcej gniotów jest wydawanych w USA .

Po drugie : W pogaduszkach jest temat o komiksie i tam zapraszam :) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 radekch6

radekch6

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 87 postów

Napisano 03.10.2004 - |19:52|

W pogaduszkach jest temat o komiksie i tam zapraszam :) .

Co racja to racja - to jest temat na temat filmu i przy tym pozostańmy.
Jeżeli chcecie sie już o coś kłócić Panowie to o to, które ekranizacje komiksów są lepsze (coś w stylu Spiderman kontra Asterix i Obelix :ph34r: )

A wracając do filmu
Moim zdaniem Immortel jest całkiem niezły; komiksu nie czytałem więc nie mam porównania, ale scenariusz jest oryginalny i ciekawy a samo wykonanie tez niczego sobie.
Zgadzam się że nie można tego filmu porównać np do Hellboya, jeśli już miałbym z czymś porównywać to na myśl przychodzi mi "Piąty element" - podobny klimat, wizja przyszłości etc...
Ogólnie dałbym 4/5.
  • 0

#19 pantera34

pantera34

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 12.10.2004 - |18:12|

Helo:))
Tak mialam okazje zobaczyc ten film Nie moge powiedziec zeby powalil mnie na kolana. Prosta fabula raczej mierna akcja Efektow specjalnych brak Znalam z tej kategorii lepsze o wiele Polecam rezydenta (to tak na marginesie) swietny film:))

Pozdrawiam
pantera34
  • 0

#20 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 12.10.2004 - |22:36|

Helo:))
Tak mialam okazje zobaczyc ten film Nie moge powiedziec zeby powalil mnie na kolana. Prosta fabula raczej mierna akcja Efektow specjalnych brak Znalam z tej kategorii lepsze o wiele Polecam rezydenta (to tak na marginesie) swietny film:))

Pozdrawiam
pantera34

Kurcze, co to są efekty specjalne w filmie animowanym? Chyba tego nie rozumiem. :(
  • 0
Nihil obstat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych