Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zeitgeist (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.10.2007 - |12:36|

Film będzie miał premierę 10 listopada, lecz jego LEGALNA dystrybucja rozpoczęła sie już w sieciach P2P, mozna go też znaleźć na google video. Jest to historia dwóch pozornie nie związanych ze sobą największych oszustw w historii ludzkości.
Jak chcecie nazywajcie to teorią spisku, lecz film opiera sie na suchych faktach, unika dodatkowego snucia domysłów tak jak wiele innych tego typu.
Akt pierwszy przedstawia aspekt religijny.
Akt drugi wprowadza nas w Świat nam współczesny i podsumowuje najważniejsze kłamstwa związane z 911 po czym przechodzi do genezy owego wydarzenia,
oraz jego nadchodzących skutków i omawia ewolucję wojen dwudziestego wieku, która zakończyła się pierwszą w historii Świata
wojną bez końca.
Ktoś po obejrzeniu powie, że jest to problem Amerykanów, że nas to nie dotyczy (nie licząc obecności sił polskich w Iraku i Afganistanie), ale jest to nieprawda. Ten sam oszukańczy system, rozwija sie pod maską Unii Europejskiej, dlatego warto to obejrzeć i jako obywatel z szczególnego narodu, w którego naturze niewola absolutnie nie leży, należy rozważyć sposoby walki z owym niewolnictwem.
Taki jest mój punkt widzenia.
http://video.google....5...&plindex=87
Zapraszam do oglądania i dzielenia sie własnymi odczuciami.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 28.10.2007 - |12:39|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#2 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 28.10.2007 - |13:05|

włączyłem, chwilkę pooglądałem, sprawdziłem pewne dane i wyłączyłem;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#3 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.10.2007 - |13:19|

A można wiedzieć jakie dane i gdzie sprawdziłeś?
  • 0

#4 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 28.10.2007 - |13:23|

informacje o Horusie porównałem z informacjami z książki, którą bardzo sobie cenię; "Mity i symbole starożytnego Egiptu" prof. Andrzeja Niwińskiego; nie będę kontynuował oglądania filmu, który już na początku mi serwuje papkę;

EDIT: mnóstwo nie prawdziwych informacji o Horusie np. Horus nie urodził się z dziewicy Izydy, urodził się po stosunku Izydy z jej boskim małżonkiem Ozyrysem; to jest konkret Hans; jak chcesz to zmuszę się do ogladnięcia całości i porównania z książką;

Użytkownik inwe edytował ten post 28.10.2007 - |13:46|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#5 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.10.2007 - |13:34|

No dobra, ale oczekiwałem raczej konkretów, nie każdy ma takie książki blizej niż w bibliotece uniwersyteckiej zeby w 10 minut sprawdzić.
No i poza tym jak nie podoba się część o Słońcu to polecałbym jednak obejrzeć pozostałe dwa akty, któresą nam o wiele bliższe.
  • 0

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.10.2007 - |13:37|

Obejrzałem trochę ponad 15 minut.
Początek - strasznie męczące "migawki" - najpierw chyba trzeba wsiąść LSD ;) a potem to oglądać to będzie jazda i wszystko się łyknie bez problemu.
Dalej w końcu się coś zaczyna ..... i tak w sumie skojarzyło mi się z tymi innymi filmami z netu z "prawdami objawionymi". [a było ich już kilka]
Rzekomo wyjaśniające to co się dzieje wokół nas a zawierające sprawnie dobrane i zmontowane kawałki.
I nic ponad to.
Ciekawe czy potem mówią o "lądowaniu na księżycu" - którego jak wszyscy wiemy nie było. :P

To czy to prawda i na ile to prawda ;) to już pozostawiam każdemu do własnej oceny i odczucia.
Kto chce to uwierzy kto nie to nie.

No i była też taka podobna książką "Kod Leonarda ..." też niektórzy potem poszukiwali spisków, sił nieczystych i jak mówił niedawno były premier "frontu" urojonych sił sprawujących władze nad światem.

A wyjaśnienia w stylu bo w angielskim słowa SUN i SON czyta-wymawia się podobnie to dlatego Jezus był Słońcem to OMG ale pierdoły.
No jasne ,że w starożytności posługiwali sie engliszem tak jak w SG-1 w całej galaktyce hi hi hi tylko tu to był skrót myślowy scenarzystów a tu mamy tak jak pisał inwe - papkę.

Użytkownik biku1 edytował ten post 28.10.2007 - |13:47|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#7 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.10.2007 - |13:48|

Nie nie mówią o lądowaniu na Księżycu.
Na początek jeden prosty fakt:
link nie działa od razu, ale jak się kliknie search for... to znajdzie :).
ergo jedziemy do USA, tam nie trzeba płacić podatków - ale czy na pewno?

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 28.10.2007 - |13:52|

• 0

#8 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.10.2007 - |14:09|

Tak jeszcze przeleciałem kolejne 15 minut i wystarczy.
Powiem tyle Biblia jest na tyle obszernym tekstem, że każdemu się uda "wcisnąć" i dopasować do niej co tam tylko chce.
Tak jak tu te astrologiczno-astronomiczne wyjaśnienia. :D

Ech te podatki ........ :ph34r: :angry:

Użytkownik biku1 edytował ten post 28.10.2007 - |14:10|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#9 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.11.2007 - |21:58|

EDIT: mnóstwo nie prawdziwych informacji o Horusie np. Horus nie urodził się z dziewicy Izydy, urodził się po stosunku Izydy z jej boskim małżonkiem Ozyrysem; to jest konkret Hans; jak chcesz to zmuszę się do oglądnięcia całości i porównania z książką;

Jak o to idzie to istnieją ze cztery wersje, ale wszystkie mówią o cudownym poczęciu. Nawet ta najbliższa "stosunkowi" wersja mówi, że Ozyrys w trakcie był już w zaświatach i w całym akcie w zasadzie nie uczestniczył. Kolejna mówi, że Izyda ożywiła Ozyrysa składając go kawałek po kawałku, ale nie odnalazła fallusa, a Horus został poczęty przez promień światła z niebios. Pozostałe dwie w ogóle o udziale Ozyrysa nic nie mówią, tylko pozostawiają go martwym i na tym polu bezużytecznym.
Twoja książka jest niedokładna, poszukałbym raczej jakiejś lepszej, najlepiej autorstwa jakiegoś Poznaniaka, tutaj produkują najlepszych archeologów w tej specjalności.
  • 0

#10 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 05.11.2007 - |17:11|

Frazer też podaje, że Horus urodził się po stosunku Izydy z Ozyrysem; ale podaje inną wersję tego wydarzenia, czyli nie wszystkie źródła mówią o cudownym poczęciu to raz; a dwa prof. Niwiński jest w tej dziedzinie ekspertem; o wiele bardziej mu zaufam niż stronom internetowym czy filmowi na Video Google zamieszczonym; zwłaszcza, że wiem ile pierdół się w internecie publikuje(np. z dziedzin, w których sam umiem odróżnić coś sensownego od bzdury);

Użytkownik inwe edytował ten post 05.11.2007 - |17:12|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#11 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 06.11.2007 - |14:05|

Widze że ciekawa dyskusja się tu rozwija.

ja może pierw o filmie.... szczerze mówiąc wciąga a im dalej sie oglada tym bardziej wciska w fotel. Po obejrzeniu jakoś odechciało mi sie wszystkiego i poczułem sie zupełnie mały i nieistotny...

Zeby sprawdzić wszystkie"fakty" potrzeba by miesięcy, każdy ma swoje interpretacje, dlatego filmu nie można traktować jako jedyną prawdę. Zwłaszcza że jeśli chodzi o religię to Jezus "żył" 2000 lat temu i czy była to postać fikcyjna czy nie raczej nigdy się nie dowiemy... Trzeba by faktycznie przejrzeć wszystkie zapiski historyków z tamtego wieku, bo takie uzdrawianie nie przeszło by bez echa. I tu tkwi problem czy wierzymy autorowi że to sprawdził czy tylko wypisał listę historyków z tamtego wieku!?

Film po prostu zmusza nas do myślenia, a to co uznamy za prawdę to nasza sprawa.

Dla mnie sprawa WTC strasznie "śmierdzi", tak samo te wszystkie wojny i machlojki USA. Dlatego ja nabrałem jeszcze więcej podejrzliwości co do Stanów.
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#12 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 16.11.2007 - |15:25|

Widziałem ten film już jakoś czas temu. Pierwsze odczucie: lekkie zaszokowanie. Z teoriami spiskowymi mam do czynienia od dawna gdyż mnie to interesuje. Pamiętam jak przez pewien czas wychodził magazyn "Factor X" (o ile dobrze pamiętam tytuł), w którym mieściło się wiele teorii spiskowych m.in. o tym, że człowiek nie wylądował nigdy na Księżycu (jednak to uważam za totalną bzdurę, ale nie będę się tu rozpisywał bo mowa o filmie Zeitgeist). Czy ktoś zna znaczenie słowa zeitgeist? Bo ja jakoś nie bardzo potrafie sobie to przetłumaczyc na polski. Ale mniejsza o to - wracając do filmu.

Zacznę od częsci II - opowiada o terroryzmie (głównie 11 września) nie jest to pierwszy film, który widziałem i który podważa oficjalne teorie. Osobiście nie wierzę w to, że samoloty i pożar był w stanie zawali budynki mające 400m+ i zbudowane ze stali. Jakim cudem ogień pochodzący od palących się krzeseł czy dywanów jest w stanie pogiąc stalowe dźwigary o wielo centymetrowej grubości? Jak macie w domu piec gazowy to pewnie wiecie, że taki ogień (o barwie niebieskiej czyli mocno gorący) nie jest w stanie wyrządzic mu najmniejszej szkody. Do tego czas zawalenia się budynków równy czasowi swobodnego upadku np. piłeczki ze 110 piętra i wiele wiele innych. No i zawalenie się budynku nr 7, w który nawet nie uderzył samolot, a jedyną zła rzeczą jaka się tam działa były pożary w kilku (!) pomieszczeniach. W każdym razie - co do reszty tej teorii dotyczacych systemu obrony USA i samych terrorystów nie jestem już tak w 100% pewny bo nie znam się na tym zbytnio - ale ewidentnie coś tam jest nie w porzadku i w oficjalnych raportach wiele rzeczy zostało mocno naciągniętych albo pominiętych co prowadzi do wielu dziwnych wniosków. Anyway - ja Bushowie nie wierzę - nie popieram wojny z terroryzmem i uważam to za wytwór polityków w celu usprawiedliwiania działań wojennych.

Częśc III - rząd światowy - mimo, że wszystko wydaje się układac w jakąś całośc to nie jestem do końca przekonany, niemniej będę się miał na baczności o ile w ogóle jestem w stanie coś zmienic w przypadku gdy to co tam mówią jest prawda :P

Częśc I - obalenie praktycznie wszystkich założeń religii chrzescijanskiej. Tu się zaczyna mały mętlik - nie jestem historykiem i niebardzo mam źródła aby sprawdzic prawdziwośc wielu opowieści (w tym o Horusie, o którym widzę była już niemała dyskusja) - jednak przykładów było baaardzo wiele i faktycznie skłaniam się do tego, że religia chrześcijańska to w pewnym stopniu plagiat innych religii. Jednak to jest wiadome nie od dziś o przejmowaniu pogańskich świąt przy jedynie zmianie nazwy. Astrologiczne wyjaśnienia - brzimą ciekawie jednak w 100% im nie wierzę.

Podsumowując film potrafi namieszac w głowie, jak ktoś jest podatny na manipulację to od razu w niego uwierzy - ja myślę, że trzeba uwazac i nie dac się ponieśc wszystkim rewelacjom. Oczywiście film skłania do własnych refleksji - zachęca do sięgnięcia do źródeł i badania otaczającego nas świata, aby nie byc szarą masą manipulowaną przez wielkich tego świata czy ludzi zza kurtyny. Warto miec swoje zdanie. Ja jeszcze trochę postudiuję fakty podane i wtedy wyrobię sobie pełniejsze zdanie na ten temat. Na razie wierzę tylko częsci II - pozostałym w około 30%.

Dla dociekliwych polecam film 911 mysteries - opowiadajacy o zawaleniu wiez WTC.
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#13 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 21.11.2007 - |16:51|

@ jacekfreeman, do Twojej wypowiedzi moge jedynie dodac Amen :)

pisałem wcześniej już, ale to co opisałeś to w gruncie rzeczy to co ja myślę o tym filmie tylko inaczej napisane :)
a ten film co jeszcze polecasz z pewnością obejrze jak znajde czas...
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#14 FilipKD

FilipKD

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoSzczecin-Jamajka

Napisano 22.11.2007 - |12:28|

Zeitgeist- czy to czasem nie z niem. duch czasu-czasów?ewent. duch historii
  • 0

#15 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.11.2007 - |12:40|

Dokładnie tak. A w zasadzie to był nawet jakiś nurt filozoficzny czy coś koło tego.
  • 0

#16 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 22.11.2007 - |12:41|

@FilipKD

to jest dokładnie to; najbardziej chyba spopularyzowały to określenie prace Hegla;

Użytkownik inwe edytował ten post 22.11.2007 - |12:42|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#17 NewEra

NewEra

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 26.03.2008 - |20:22|

III czesc moim zdaniem jest falszem "centralny bank wszystko kontroluje" moze i bylo to kiedys ale poprostu niemoga sami kontrolowac walute i jej inflacje nie tylko od nich zalezy kurs valuty pada i wzrasta w te czasy od nafty!!!i innych nizbednych materialow tego czasu
II czesc 90% zgadzam sie bo naprawde budowla musiala wytrzymac
w I czesc odrazu uwierzylem i zaczelem zastanawiac sie czy to w co wierzylem z dziecinstwa bylo falszem??? wiec zobaczylem film jeszcze raz i zrozumialem ze to co mowia jest klamstwem.objesniaja swoja teorie wedlug innej teori!
odrazu porownuja religie miedzy soba,objasniaja wszystko astronomicznie lecz TO CO ONI MOWIA TYLKO TEORIA
Przetlumaczaja slowo Aeon ktore ma duzo znaczen na znaczenie ktore bedzie mowilo nam ze biblia klamie przetlomaczyli slowo aeon na wiek, koniec wieku i tym chca powiedziec ze chrzesciajnstwo jest bzdura wymyslem czyli mowia ze niebedzie konca swiatu.
wedlug ich teori koniec wieku przyjdzie w ~2160p.ch kiedy wejdziemy z ery ryb do wodniku
a przed ten wymieniali duzo bustw i te bostwa pojawili sie od 3w p.ch. do 0roku wedlug ich teori wszystkie te religie wchodza z kazdym razem kiedy wchodzimy do nowej ery ale oni nieobjasniaja ze od 3w p.ch. do 0 bylo 7 religii, w 1 znaku byka!!! czyli co mowia jest falsz
Wedlug ich Mojzesz wprowadzal ere Barana czyli wedlug nich nowy i stary testament glosza 2 rozne religie!!!jak oni i mowia i wprowadza nowa ere barana ktora musi sie zaczac w 4300r. pr.ch. czyli mojzesz musial zyc w roku 4300r. pr.ch i byc mesjaszem tes ery ale mojzesz zyl ~2500r.pr.ch.
wiec to tez niezgadza sie z tym co oni mowia!!!
Wedlug ich chrzescijanstwo musialo sie pojawic w 1w. p ch. tak jak i wiemy oficjalne pojawilo sie chrzescijanstwo lecz Chrystus byl mesjaszem i uczyl chrzescijanstwa juz od dziecinstwa od 0 r wiec oni znowu klamia troche zbledzili :D tylko na 1000 lat a wiec kazdy musi robic swoje wnioski
w co wiezyc i w co nie. Co w tym filmie jest dobre to tylko to ze w koncu mowia ze ludzie juz przestali myslec nieczytaja ksiazek i dlatego zaczelem tym ciekawic sie i wybierac w co wierzyc!!!pozdro

P.S. Sorki za bledy ortograficzne i za moj polski jestem niepolakiem ;)
  • 0

#18 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 27.03.2008 - |01:43|

18:51
Na razie więcej chyba nie zniosę, brzuch mnie od śmiechu rozbolał.
Ten film dowodzi tylko tego, że różni ludzie mogą różne rzeczy. Brak wiedzy, błędy merytoryczne i zwykły patafilizm wylewają się z ekranu w ilościach hurtowych. Wspomniany już Horus, dodatkowo cały ten sun i son, ahaaa! no i oczywiście w każdym języku występuje (!) litera grecka "m".

Wybaczcie ludziska, którzy uważacie ten film za objawienie, ale dla mnie jesteście baranami, którzy dają sobie wciskać ciemnotę. Ludzie którzy ten film zrobili to nieuki, które przeczytali czegoś za dużo a czegoś innego za mało. I teraz chyba im trudno uwierzyć, że po prostu ludzie lubią liczbę 3 i 12, odwiecznym marzeniem jest życie wieczne, legenda uczeń-mistrz jest wszechobecna i tak dalej.
Poza tym Jezusu nie urodził się 25 grudnia. Pfff. Nieuki. To data zasymilowana po pogaństwie, cioły! przerobione świeto zimy. Z Jezusem nie ma nic wspólnego, to tylko obrana sztucznie data. Nie wiadomo, kiedy Jezus się urodził.

23:24
Zodiaki. Boooombaaaaa. Problem w tym, że kiedy Żydzi zostali pogonieni przez Mojżesza był inny system. Żydzi więc nijak nie używają rogów baranich z tego względu, że to era barana. No chyba że chodzi o ere baranów, wtedy to co innego.
Do tej pory w każdym razie myślałem, że oni maja takie bajery, bo mieli fioła na punkcie pasterstwa, ale najwyraźniej się myliłem, bo mieli wehikuł czasu sprzężony z teleporterem, więc mogli sciągnąć koncept zodiaków i zmiennych er, potwierdzając obliczenia na kalkulatorze.

23:56
Buahahahaaaaaaa. Ryby. Przebijają resztę luźnych skojarzeń tfórców. Jakim to głąbem trzeba być, by wykoncypować coś tak niedorzecznego :blink: to znaczy że ryby nie miały nic wspólnego z tym, że 12 apostołów było rybakami i że to powszechny składnik diety był. Ależ nie! Bowiem ryby to symbol ery ryb, to jest ery powstałej z obliczeń dostępnych dopiero nam na podstawie systemu greckiego klasyfikacji konstelacji gwiazd. Dobre!

26:02
Aaaah, genialne! A więc koniec świata to astrologicznie wydumany koncept, oznaczający koniec danej ery! Jupiii! jestem olśniony! a ja, mały człowiek, wierzyłem, że koncept końca świata predatuje chrześcijanstwo, a w samym chrześcijaństwie pokazał się za czasów Nerona i w okolicy jako odpowiedź na prześladowania chrześcijan i konieczność znoszenia tych wszystkich upokorzeń oraz w odpowiedzi na słowa "moje królestwo jest bliskie". No sorry, ale 2150 lat to nie jest blisko. A skoro już jest (bo ta era), to po kiego grzyba tak chromolić?

Mam dość na dzisiaj. Tyle absurdu i bzdur wystarczy. Ten film mógł powstać tylko w Ameryce, imperium głupoty. Tylko w Ameryce są jeszcze ludzie, którzy wierzą, że zarówno stary jak i nowy testament w niezmienionej formie funkcjonują od samego początku. To skala upadku tego skąd inąd wielkiego narodu. Jeśli nie przetrzebią tego skretynienia to kiepsko widzę ich rozwój za 150 lat.

27:04
A jednak zajrzałem trochę dalej.
"Podobieństwa miedzy horusem a Jezusem są uderzające". No shit, co ty powiesz. Czego to ma niby dowieść? Och, ja głupi-na pewno nie tego, że religie od siebie zżynają, co? I że Żydzi pomysł na mesjasza wzięli od Egipcjan, tak samo jak pomysł z jednym bogiem (Ehantona ktoś pamieta?).

Nie cierpię takich teorii, co nawet nie udają, że się kupy trzymają. Żeruje się w ten sposób na cudzej niewiedzy, robiąc papkę z mózgu i urabiając do swoich celów (często cel jest prozaiczny; oświecić głupotą-ale szkodliwość tego jest niezaprzeczalna). Niestety, nie widzę już polskich napisów do tego filmu. Zamiast tego wyświetlają mi się przed oczami dymki "stupid stupid stupid" "idiot idiot idiot" "bullshit bullshit bullshit".
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#19 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.03.2008 - |11:47|

18:51
Na razie więcej chyba nie zniosę, brzuch mnie od śmiechu rozbolał.
Ten film dowodzi tylko tego, że różni ludzie mogą różne rzeczy. Brak wiedzy, błędy merytoryczne i zwykły patafilizm wylewają się z ekranu w ilościach hurtowych. Wspomniany już Horus, dodatkowo cały ten sun i son, ahaaa! no i oczywiście w każdym języku występuje (!) litera grecka "m".

A w jakim to języku literka "m" nie istnieje? Bo jeśli uważasz, że inny zapis np. w hebrajskim (Mem) zupełnie ją od niej odróżnia, to za bardzo sie r
zpędzasz.

Poza tym Jezusu nie urodził się 25 grudnia. Pfff. Nieuki. To data zasymilowana po pogaństwie, cioły! przerobione świeto zimy. Z Jezusem nie ma nic wspólnego, to tylko obrana sztucznie data. Nie wiadomo, kiedy Jezus się urodził.

Nie ważne kiedy się urodzil lecz kiedy się to święto obchodzi.

23:24
Zodiaki. Boooombaaaaa. Problem w tym, że kiedy Żydzi zostali pogonieni przez Mojżesza był inny system. Żydzi więc nijak nie używają rogów baranich z tego względu, że to era barana. No chyba że chodzi o ere baranów, wtedy to co innego.
Do tej pory w każdym razie myślałem, że oni maja takie bajery, bo mieli fioła na punkcie pasterstwa, ale najwyraźniej się myliłem, bo mieli wehikuł czasu sprzężony z teleporterem, więc mogli sciągnąć koncept zodiaków i zmiennych er, potwierdzając obliczenia na kalkulatorze.

No jaki inny system? Jeśli myślisz, że ssąc info z polskiej wiki wystarczy stwierdzenie, zę jest system współczesny i babiloński oraz dalekowschodnie, to jesteś w błędzie. Otóż system współczesny wywodzi sie wprost z tradycji kabalistycznej, która sięga niewoli egipskiej.

23:56
Buahahahaaaaaaa. Ryby. Przebijają resztę luźnych skojarzeń tfórców. Jakim to głąbem trzeba być, by wykoncypować coś tak niedorzecznego :blink: to znaczy że ryby nie miały nic wspólnego z tym, że 12 apostołów było rybakami i że to powszechny składnik diety był. Ależ nie! Bowiem ryby to symbol ery ryb, to jest ery powstałej z obliczeń dostępnych dopiero nam na podstawie systemu greckiego klasyfikacji konstelacji gwiazd. Dobre!

Kolejny błąd. Koncepcja heliocentryczna istniała już w II w p.n.e. - stworzył i udowodnił ją Seleucus z Seleucii, lecz dowód sie nei zachował w żadnej formie.

26:02
Aaaah, genialne! A więc koniec świata to astrologicznie wydumany koncept, oznaczający koniec danej ery! Jupiii! jestem olśniony! a ja, mały człowiek, wierzyłem, że koncept końca świata predatuje chrześcijanstwo, a w samym chrześcijaństwie pokazał się za czasów Nerona i w okolicy jako odpowiedź na prześladowania chrześcijan i konieczność znoszenia tych wszystkich upokorzeń oraz w odpowiedzi na słowa "moje królestwo jest bliskie". No sorry, ale 2150 lat to nie jest blisko. A skoro już jest (bo ta era), to po kiego grzyba tak chromolić?

A mógłbyś pisać bardziej po polsku?

27:04
A jednak zajrzałem trochę dalej.
"Podobieństwa miedzy horusem a Jezusem są uderzające". No shit, co ty powiesz. Czego to ma niby dowieść? Och, ja głupi-na pewno nie tego, że religie od siebie zżynają, co?

Nie lubie dowcipów politycznych, ale zaczynasz przypominać sfrustrowanego bereta. Jeśli ktoś przez 20 wieków wciska baję o jedynym mesjaszu, który jednak jest zerżnięty, no to chyba coś tu jest nie w porządku. Nie chodzi o dowodzenie, który mesjasz lepszy "bo pierwszy" czy co tam wolisz. Lecz o to, że wciska się miliardowi (czy nawet kilku) ludzi na Świecie, że ich wiara jest jedyna w swoim rodzaju i szczególna, bo ma mesjasza. Myhyhyhyhy.

I że Żydzi pomysł na mesjasza wzięli od Egipcjan, tak samo jak pomysł z jednym bogiem (Ehantona ktoś pamieta?).

Że niby kogo ktoś pamięta?

Pominę milczeniem wszelkie obelgi. Bądźmy na poziomie.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 27.03.2008 - |11:51|

• 0

#20 NewEra

NewEra

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 27.03.2008 - |12:55|

w tym filmie Jezus jest porownywanny do slonca,horus do slonca,dnia a Set czyli ciemnosc,zlo,ksiezyc-wiec z tej ich teorii ktora zmysleli wychodzi ze dzisiejszy shatan jest noca lub ksiezycem?? ;DD To jest totalny bred.. ;/
W tym filmie mnie zrazilo to ze kosciul potrzebuje $$$ i bog niezabezpiecz bo on jest wymyslany
przeciez wszyscy niezkladaja ofiary w kosciele kto niema ten niedaje wiec niewiem czy to jest ssanie z $ z ludzi....
Wiec kazdy ma swoja opinie i niech kazdy sam wybiera w co wierzyc,ale oni wybrali z biblii tylko to co im pasowalo do astronomicznego objasnienia...np.: w Starym testamencie bog nienakarmil miesiem barana chociaz byla era barana
w nowym Jezus byl porownywany do baranka czystego a nie do ryby wiec ja w to co oni mowia niewierze ;/!!!!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych