Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 008 - S01E08 - Miri

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak oceniasz ten odcinek?? (7 użytkowników oddało głos)

Jak oceniasz ten odcinek??

1. 10 (1 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

2. 9 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 8 (0 głosów [0.00%])

4. 7 (2 głosów [33.33%])

Procent z głosów: 33.33%

5. 6 (1 głosów [16.67%])

6. 5 (1 głosów [16.67%])

7. 4 (1 głosów [16.67%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 27.08.2007 - |17:03|

Dołączona grafika

09. 1x08 27.10.1966 - Miri

Krótki opis:
U.S.S Enterprise na swej drodze spotyka replike ziemi z lat 60-tych. Gdy transportują sie na nią znajdują małą dziewczynke o imieniu Miri, która opowiada im o wirusie który nawiedził tą planete. Sprawy się komplikują kiedy Kirk i reszta zwiadowców także zostają zarażeni.....
  • 0

#2 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 27.08.2007 - |17:40|

chyba po raz pierwszy moja ocena TOSa była wyższa od Twojej, ppaatt1 ;) (btw. dobra robota, fajnie, że opisujesz wszystkie.)

odcinek jest spoko, taki do oglądnięcia na jeden raz.
  • 0
VeeDee

#3 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 27.08.2007 - |19:18|

Tak, zamierzam opisać wszystkie, ale najpierw ja sam je musze oglądnąć :D. Ciesze się ,że ktoś to czyta.

A co do ocen to ja pierwszym odcinkom dałem 10 tylko dlatego ,żeby zobaczyć oceny innych :D Dopiero od kilku ostatnich zaczełem dawać tak jak ja naprawde myśle o tych odcinkach.

Żeby nie spamować ( :D ) napisze troszke o ocenie tego odcinka.
Jakoś jestem przekonania na razie ,że scenariusze TOS`a pisał 12-latek :) . Tylko kilka (jak na razie) odcinkom zasługuje szczególna uwaga, mówie tu o Balance of Terror i Dagger of the Mind, które były "na poważne". Denerwuje mnie także "mania" dzieci, co kilka odcinków występuje jakiś nastolat ek/ka lub....bobas (-->The Corbomite Maneuver). Tak też było w tym przypadku. Na planecie zastają tylko same dzieci które by tylko się bawiły i bawiły. Kapitan Kirk jakiś taki bezradny i komiczny (poszedł na ratunek Pani bosman, przez co dzieci go pobiły). U "gnatka" przejawia się niecierpliwość (zamiast czekać na Kirka z komunikatorami to ten sam na sobie testuje szczepionke która może go zabić. Ci co pozostali na Enterprise jacyś bezinteresowni w tym złym znaczeniu (Dlaczego nie próbowali się połączyć z "drużyną Kirka" gdy przestali przesyłać raporty?) Choć przyznam ,że początek był ciekawy, stare szare miasto, wszystko porozwalane, jakiś szaleniec atakuje załoge itd. A teraz podejdzmy do podsumowania.

Plusy:
+ klimat ,
+ scenografia,
Minusy:
- Bezradni w sprawie dzieci,
- banalny scenariusz o DZIECIACH,

Ocena: 5
  • 0

#4 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 27.08.2007 - |19:27|

Ja chyba dwa lata temu oglądałem przez wakacje całość. Na szczęście spisywałem sobie oceny wszystkich odcinków, aby wiedzieć, do których warto wrócić.

A co do ocen to ja pierwszym odcinkom dałem 10 tylko dlatego ,żeby zobaczyć oceny innych :D

Uff, już myślałem, że naprawdę Ci się spodobały ;)
  • 0
VeeDee

#5 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 27.08.2007 - |19:59|

Aha, o mało bym nie zapomniał. Czy coś dodać/zmienić w swoich opisach?? Według mnie scenarzysta i aktorzy są zbędni (no bo kto to czyta??).
  • 0

#6 VeeDee

VeeDee

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 27.08.2007 - |21:50|

Aha, o mało bym nie zapomniał. Czy coś dodać/zmienić w swoich opisach?? Według mnie scenarzysta i aktorzy są zbędni (no bo kto to czyta??).

Jak dla mnie OK
  • 0
VeeDee

#7 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 10.11.2007 - |18:36|

Pierwszy odcinek, który praktycznie mi się nie podobał - poza samym problemem w nim przedstawionym: chęcią bycia nieśmiertelnym :rolleyes: . Dzieci tak strasznie mnie irytowały, że na miejscu Kirka chyba wszystkie bym pozabijał. O i jeszcze scenografia na plus, no ale nawet 40 lat temu ładnie można było przedstawić Ziemię :lol: .
  • 0

#8 baloo

baloo

Plutonowy

• Użytkownik
  • 350 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 23.04.2008 - |23:43|

Widzę, że dowcipy o Kirku, że żadnej kobiecie nie przepuści nie są bezpodstawne. No, ale praktycznie dziecko? :blink: ( swoją drogą w tych pierwszych kilku odcinkach przewinęło sie więcej piękności niż przez cały taki B5)

TOS mimo 40 lat na karku daje radę, przynajmniej ciekawie sie ogląda. :lol: Staroświecko zagrane , ale panują tutaj emocje, nie ma tej obezwładniającej beznamiętności (to zabija nawet najlepsze wątki DS9) z późniejszych Treków.

Scena gdy Kirk woła Spoca i daje mu zepsuty rowerek przyprawiła mnie o gwałtowny napad śmiechu, choć sam nie wiem dlaczego.
  • 0

#9 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.07.2012 - |19:48|

Niestety - odcinek chyba na zawsze zapadnie mi w pamięć ze względu na głupią, kompletnie nieprzemyślaną fabułę. Nawet przeciętny epizod "Terra Nova" miał w sobie więcej sensu niż "Miri". :)

1) Znajdują planetę będącą dokładną dokładną kopią Ziemi i co w związku z tym? Nic... Przyjmują ten fakt jako coś naturalnego, kompletnie się tym nie przejmując. A przecież to właśnie była największa zagadka tego odcinka. Pozostaje mnóstwo pytań. Skąd się wzięła? Jeśli nie jest tworem naturalnym - kto ją stworzył? A oni całkowicie skupiają się na wątku choroby...
A można było to zrobić inteligentniej. Np. Enterprise przelatuje przez jakąś anomalię, w wyniku czego trafia do Układu Słonecznego. Nie udaje im się jednak nawiązać kontaktu z rodzimą planetą. Gdy zbliżają się do niej są w stanie odebrać jedynie staroświecki przekaz radiowy z wezwaniem o pomoc. Ostatecznie okazuje się, że trafili do wszechświata równoległego. :) Proste, jasne i logiczne, wymyślone w jedną minutę. :)
2) Kradzież komunikatorów przez jakiegoś dzieciaka. Litości... Po pierwsze one są mobilne właśnie po to, żeby mogli je nosić cały czas ze sobą -mają zapewniać ciągłą łączność. Gdy wybiegli coś sprawdzić zostawili na stole komunikatory, zapewniające im przewagę taktyczną...
3) Ok, stracili komunikatory. Pragnę przypomnieć, że w szpitalu znajdował się przestarzały nadajnik radiowy, transmitujący sygnał S.O.S. Nie mogli go wykorzystać, aby skontaktować się ze statkiem, wyjaśnić sytuację i poprosić o przesłanie dodatkowych komunikatorów? Zresztą... Nawet gdyby nie było nadajnika, to przecież elitarne umysły Gwiezdnej Floty powinny być w stanie sklecić jakiś prosty oscylator z resztek sprzętu elektronicznego leżącego dookoła i nadać komunikat. Wszystkie czujniki Enterprise powinny przecież nieustannie skanować teren w pobliżu szpitala.
4) Załoga w przypadku nagłego ustania kontaktu z kapitanem powinna podjąć działania mające na celu ustalenie co się stało - teleportować jakąś sondę albo nawet ludzi w strojach chroniących przed zagrożeniem biologicznym.

5) Tak swoją drogą naszła mnie pewna refleksja. Mi także widok Kirka flirtującego z Miri wydał się niesmaczny. Dopiero potem sprawdziłem i okazało się, że aktorka wcielająca się w tą postać miała w 1966 roku 19 lat! I faktycznie - "dziewczęca" stylizacja wyglądu postaci wcale nie uzasadnia stosowania terminów takich jak "praktycznie dziecko". :)
Coś mi się wydaje, że w dzisiejszych czasach taki wątek by nie przeszedł. Zaraz rozpętałaby się afera, mówiono by o "promowaniu pedofilii". Zresztą wcale nie trzeba teoretyzować - taka sytuacja już kiedyś chyba miała miejsce, gdy jedna z aktorek z "Glee" (rzecz jasna całkowicie pełnoletnia) postanowiła wystąpić w nieco odważniejszej sesji zdjęciowej.
Co więcej - czytając "Grę o Tron" uświadomiłem sobie, że twórcy serialu nigdy nie mogliby przenieść do swojej produkcji wieku książkowych bohaterów (nawet, gdyby grali ich starsi aktorzy). Co z tego, że pasuje to do realiów średniowiecza, na którym wzorował się Martin? Zaraz poleciałyby głowy, a serial skończyłby się na pilocie. ;)

Mam wrażenie, że to nasze pokolenie jest jakieś skrzywione. :)

Użytkownik Atlantis edytował ten post 06.07.2012 - |19:53|

• 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#10 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 06.07.2012 - |20:54|

Coś mi się wydaje, że w dzisiejszych czasach taki wątek by nie przeszedł. Zaraz rozpętałaby się afera, mówiono by o "promowaniu pedofilii".

I nie przeszło nawet wtedy.
BBC zbanowała ten odciek na kilkanaście lat a za nią wiele publicznych nadawców w innych krajach. Co ciekawe zarzucano temu epizodowi między innymi zbyt dosadną przemoc w kontekście dziecięcych bohaterów... W kilku krajach dopiero z okazji zremasterowania kopii pokazano Miri w TV po raz pierwszy - kilkadziesiąt lat po premierze.

Anglosasi mają pewną manię z motywem dzieci u władzy, tworzących "dorosłe" społeczeństwo. Literackie apogeum to Władca much. Ten motyw niestety przewija się często u twórcy treka - także i później w TNG i w Andromedzie (wyraźnie sensowniej poprowadzony niż w Miri).

Odcinek ma fatalny scenariusz, okazało się że nie można nim nawet zapełnić czasu antenowego a co dopiero mówić o jakości. Twórca tej nieudanej pierwotnej koncepcji został odsunięty na stale od serialu - a skrypt zmodyfikowano na tyle, na ile się dało. W ramach poprawek podniesiono serialowy wiek "ukochanej" Kirka do 25 lat. W pierwszej wersji dziewczyna miała być znacznie młodsza a relacja z kapitanem bardziej dosłownie uwypuklona - że tak eufemistycznie to nazwę.

Ogólnie Miri zapada w pamięć jako swoiste anglosaskie kuriozum trekowe i ja również nie lubię tego odcinka także za pozostałe babole wymienione metodycznie wyżej przez Atlantisa.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#11 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.07.2012 - |21:31|

Hmm... To gdzieś w odcinku pojawia się wzmianka, że Miri miała 25 lat? Jakoś tego nie wychwyciłem... Może dlatego, że oglądam bez napisów?
Jeśli tak, to mamy kolejną bzdurę w scenariuszu - 25 lat to już dorosła kobieta. Miri była dojrzewającą dziewczyną, stojącą dopiero u progu dorosłości (i tym samym podatną na działanie wirusa). Zresztą jaki niby sens miałoby wymienianie wieku, skoro te "dzieci" starzały się znacznie wolniej? To zresztą też można uznać za bzdurę, bo po kilkuset latach wegetowania w postapokaliptycznym świecie żadne z nich nie zachowywałoby się już jak dziecko... Mielibyśmy zahartowanych ciężkim życiem dorosłych, uwięzionych w ciałach dzieci.

Swoją drogą motyw trochę kojarzy mi się ze znacznie późniejszym Jeremiachem, tudzież innym serialem, raczej dla młodszej młodzieży - nazywało się to bodajże "The Tribe". W obydwu z nich pokazany został świat, w którym wszyscy dorośli ponieśli śmierć w wyniku tajemniczej pandemii.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#12 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 07.07.2012 - |05:31|

To wiek scenariuszowy, a na ekranie wyszło jak wyszło - w dialogach nie padł, z tego co pamiętam. Nie doczytałem się, jak miał się casting do zmian w skrypcie - może to już było gaszenie pożaru i poprawianie ról dla już wybranych aktorów. Obojętne - było źle a mogło być jeszcze gorzej - ale to niewielka pociecha.

A jak już wspominamy produkcje z motywem "dorosłych dzieci" w świecie bez rodziców - to mi zawsze przywodzi na myśl Mad Max 3.
Jest jakieś anglosaskie przekonanie, że to temat ważny i konieczny do pokazania - tymczasem flaki się przewalają, bo z tego się robi obowiązkowy punkt programu. Teraz w Falling Skies też łupnęli samodzielną grupką dzieci bez dorosłych.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych